WERELDREIZIGERS.NL
Home » Gesponsord » Met deze checklist ga je goed voorbereid op reis naar dure landen

Met deze checklist ga je goed voorbereid op reis naar dure landen

Na twee jaar van lockdowns loopt de reislust van iedereen met een passie voor reizen
inmiddels de spuigaten uit. Herken jij jezelf hierin? Dan heb je vast al eens nagedacht
om er in de nabije toekomst flink op los gaan reizen. Want; als je iets doet, doe het
dan goed. Maar zo’n ambitieuze reis gaat vaak wel gepaard met extra haken en ogen.

Wat als je bijvoorbeeld naar een land reist waar alles veel duurder is dan in Nederland? Denk aan Australië, Canada, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore of Scandinavië. Dan kun je ten eerste maar beter weten wat je moet verwachten qua kosten, om onaangename verrassingen te vermijden. Ten tweede kun je van tevoren vast wat tips & tricks bedenken om enigszins op de kleintjes te kunnen letten terwijl je er bent. Dan houd je genoeg geld over om volgend jaar ook weer een mooie reis te kunnen maken. We leggen je in dit artikel uit waar je rekening mee moet houden.

1. Zoek uit wat voor supermarkten er zijn

Het is misschien wel een van de leukste dingen aan vakantie; elke avond uit eten. Steeds weer een nieuw gerecht uit de lokale keuken ontdekken en tegelijkertijd kennis maken met de plaatselijke gemeenschap. Maar in duurdere landen is het ook een makkelijke manier om snel blut te raken. Zoek daarom voor de zekerheid voor vertrek al uit wat de goedkopere supermarktketens op je bestemming zijn. Dat kan dagelijks tientallen euro’s schelen.

Boodschappen doen op reis
Boodschappen doen op reis

2. Spullen huren of meenemen?

Soms reis je expres naar een land omdat je specifieke plannen hebt. Skiën in Canada, duiken in Australië of ijs-klimmen in Lapland, bijvoorbeeld. Veel mensen doen dit eenmalig en huren op locatie de nodige uitrusting. Maar als je die zelf al hebt, is het mogelijk veel goedkoper om het mee te nemen dan te huren, zeker in dure landen. En al helemaal als je er voor langere tijd bent. Zorg wel dat je reisverzekering op orde is als je dit soort kostbare spullen meeneemt op reis. Dat voorkomt financiële tegenvallers op een later moment.

3. Let op: sterke verschillen in brandstofprijzen

Ben je van plan een roadtrip te maken door meerdere landen? Misschien ga je wel met je motor door de Scandinavische bergen, of huur je op locatie een auto. Dan doe je er goed aan van tevoren te kijken hoe de brandstofprijzen verschillen, want je kunt niet overal even goedkoop tanken. Dit hangt sterk af van de lokale markt en beleid vanuit de overheid. Zo betaal je Finland en Noorwegen al snel meer dan € 2,20 voor een liter benzine, terwijl dit in tussenland Zweden ‘slechts’ € 1,80 is.

4. Wat kost een bezoek aan het ziekenhuis?

Aan de ene kant is medische zorg iets waar je je op reis minder zorg om hoeft te maken. Want via de werelddekking van een Nederlandse zorgverzekering krijg je zorg uit het basispakket altijd vergoed, waar je ook bent. Alleen is er een addertje onder het gras: als de behandeling lokaal meer kost dan het Nederlandse tarief, betaal je zelf het verschil. In landen waar de zorg enorm duur is, zoals de Verenigde Staten, zou je dus alsnog flink wat geld kwijt kunnen zijn voor een consult. Zoek dit dus alvast goed uit voor vertrek.

5. Heb je een visum en vaccinaties nodig?

In sommige landen moet je verplicht van tevoren een visum en/of bepaalde vaccinaties regelen. Hoewel deze kwestie iets zwart-witter is en je er niet omheen kunt als je écht heel graag naar een specifiek land wilt, mogen we het zeker niet negeren. Zeker als je nog geen definitieve bestemming hebt gekozen en nog tussen een paar opties twijfelt. Voor sommige landen kan het namelijk honderden euro’s kosten om voor vertrek de nodige documenten en prikken te hebben. Wie weet is dit daarom wel de doorslaggevende factor in je keuze.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link