WERELDREIZIGERS.NL
Home » Gesponsord » Veilig op vakantie in Nederland met een VPN

Veilig op vakantie in Nederland met een VPN

Als je avontuurlijk en reislustig bent, ben je waarschijnlijk weinig vrije weekenden thuis. Niets is immers heerlijker dan erop uit trekken en nieuwe plaatsen te ontdekken, nieuwe gerechten te proeven en nieuwe activiteiten uit te proberen. 

Zelfs binnen ons eigen landje kan je oneindig veel ontdekken en zien. Deze voor Nederlanders nog vrij onbekende bestemming beschikt zich namelijk over een lange kust met wel 255 km duinen, eilanden, meren, bossen met natuurpaden, historische bezienswaardigheden en veel lekker bourgondisch eten. Als je van drukte houdt zijn er pretparken, muziekfestivals en vakantieparken vol met activiteiten.

Lees ook: Bezoek aan de Kinderdijk molens | Unesco Werelderfgoed

De gevaren van een vakantie in Nederland

De voordelen van een vakantie in eigen land zijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over dingen zoals jetlag, voedselvergiftiging, gevaarlijke wilde dieren of dat je paspoort gestolen wordt. Ook is er in ons land weinig risico voor natuurrampen en tropische ziekten. 

De grootste gevaren van een vakantie in Nederland zijn waarschijnlijk zakkenrollers op drukke plaatsen en cybercriminaliteit via openbare wifi-netwerken. En natuurlijk het gevaar dat je er zo van geniet dat je niet meer naar huis wilt.

Cybercriminaliteit en gratis wifi-netwerken

We weten dat wifi-netwerken niet veilig zijn. Als je niet thuis bent, weet je nooit wie er nog meer met hetzelfde netwerk verbonden is en meekijkt met je internetverkeer. Het grootste probleem met gratis wifi is dat er een hacker tussen jou en het verbindingspunt kan zijn. Geen vergezocht idee, iedereen kan dit namelijk doen.

Met de naam en zo nodig het wachtwoord van een wifi-netwerk, kan iemand gemakkelijk de hotspot-functie van een telefoon of computer aanzetten en dit dezelfde naam en wachtwoord geven. Gebruikers zoeken naar het netwerk, vullen het wachtwoord in, en maken zo verbinding met het apparaat van deze persoon. Als het om een locatie gaat met regelmatige bezoekers, verbinden hun apparaten misschien zelfs automatisch zonder dat ze het in de gaten hebben. 

Hackers maken vervolgens gebruik van simpele gratis software om het internetverkeer van deze verbonden apparaten te volgen. Vanuit daar zijn de mogelijkheden oneindig.

Lees ook: Waarom ik stevige ‘wereldreis proof’ smartphones verkies boven iPhones

Beschermen tegen cybercriminelen

Waar zouden hackers dit soort vallen uitzetten? Juist, op de plaatsen waar nietsvermoedende slachtoffers langere tijd op dezelfde plaats blijven en gebruik maken van hun telefoons. Hotels, hostels, restaurants en koffietentjes zijn dit soort plaatsen.  Bovendien kun je juist daar gemakkelijk de gegevens van een wifi-netwerk vinden. Meestal op een bordje aan de muur of op het menu. Ben jij als reislustige bezoeker van dit soort vestigingen het volgende slachtoffer?

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Beveilig je internetverkeer met een VPN

Of je nu in het binnen- of buitenland op reis bent, de gevaren van cybercriminaliteit bestaan overal als je openbare wifi-netwerken gebruikt. Maak daarom altijd gebruik van een VPN als je niet thuis bent, waar je zelf controle hebt over het netwerk en het wachtwoord.

Een VPN is een virtueel privénetwerk dat al je internetverkeer versleutelt. Alleen de eindbestemming kan het dan ontcijferen. Zo maakt het niet uit via welk netwerk je data verzonden wordt en wie er meekijkt. Hackers kunnen niet zien waar het vandaan gekomen is of wat het inhoudt.

Ongeveer 16% van alle internetgebruikers in Nederland maakt al gebruik van VPN-diensten. Als jij nog steeds onveilig gebruikmaakt van gratis wifi op openbare plaatsen, dan wordt het tijd dat je ook een VPN neemt. Het is erg simpel en kost slechts een paar minuten om te installeren en registreren:

  1. Kies een pakketje bij een van de betrouwbare VPN-diensten
  2. Registreer je email-adres en betaal voor het pakketje 
  3. Download de app van de VPN-dienst via de website, Google Play of de App Store
  4. Log in en maak verbinding. 

Je kunt nu overal veilig surfen via gratis wifi-netwerken en zorgeloos genieten van je vakantie of weekendje weg.

Lees ook: Stedentrip Nederland – De leukste plekken in eigen land

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link