Wereldreizigers.nl
verzekeringen wereldreis
Home » Gesponsord » Verzekeringen als je op wereldreis gaat

Verzekeringen als je op wereldreis gaat

Het is bijna zover, je gaat op wereldreis! Voordat je vertrekt moet je je goed voorbereiden, een belangrijk onderdeel hiervan is het regelen van verzekeringen. In dit artikel vertellen we welke verzekeringen je nodig hebt wanneer je voor een langere tijd op reis gaat.

Reisverzekering

Een reisverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen om af te sluiten wanneer je op wereldreis gaat. Er zijn veel verschillende aanbieders, die over het algemeen dezelfde services aanbieden. 

Wat wordt er zoal vergoed bij een reisverzekering? Let op, dit is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is. Bekijk en vergelijk zelf verschillende reisverzekeringen en kies er een die bij jou past. 

  • Onvoorziene kosten: Denk hierbij aan vervoer en verblijfskosten bij ziekte, een ongeval of het overlijden van een familielid.
  • Vakantiewoning: Schade aan de vakantiewoning of het verlies van de sleutel van jouw vakantiewoning. 
  • Coronakosten tijdens je wereldreis: kosten die veroorzaakt worden door corona. Denk hierbij aan een extra verblijf als de terugreis is vertraagd doordat je in quarantaine moet. Hou altijd de coronaregels voor reizen van de overheid in de gaten.
  • Medische kosten: Het kan voorkomen dat je op reis in het ziekenhuis terechtkomt. De medische kosten in het buitenland kunnen behoorlijk oplopen. In Aruba moest ik bijvoorbeeld 250 dollar betalen voor een ambulanceritje van 2 minuten. Geloof me, financiële zorgen zijn het laatste waar je aan wilt denken wanneer je in het ziekenhuis terechtkomt. 
  • Bagage verzekeren: Jouw spullen worden tot op een zekere hoogte vergoed bij diefstal, schade of verlies. Wanneer je met dure elektronica reist (laptop, drone, actiecamera) is het fijn om deze ook nog extra te verzekeren. 
  • Bijzondere sporten verzekeren: Ga je op reis extreme sporten uitoefenen? Dan is het verstandig om je extra te laten verzekeren voor bijzondere sporten. Voorbeelden van dit soort sporten zijn bergbeklimmen, duiken of (kite)surfen. 
  • Autohulp: Autohulp kan goed van pas komen wanneer je met de auto of campervan op wereldreis bent. Bij pech of een ongeval met de auto, wordt je geholpen met het terughalen van je voertuig naar Nederland. 
  • Hulplijn: De meeste reisverzekeraars bieden een 24/7 hulplijn aan. Mocht je in een vervelende situatie terechtkomen, kun je direct contact opnemen om de vervolgstappen te bespreken. 
verzekeringen zorg

Uitvaartverzekering

Dit is geen leuk onderwerp om over na te denken maar laten we realistisch zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. We gaan er natuurlijk niet van uit, maar mocht het noodlot je ontmoeten, dan dekt een uitvaartverzekering het vervoer van je lichaam naar Nederland. Wanneer je als 18-jarige op wereldreis gaat denk je misschien niet zo snel aan een uitvaartverzekering maar, het is toch fijn om iets dergelijks achter de hand te hebben. Zo zadel je familieleden niet op met hoge kosten wanneer je iets overkomt. Heb je hier nog nooit bij stilgestaan? Dan kun je eens een keer rustig de tijd nemen om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Zorgverzekering

‘Gezien een reisverzekering ook medische kosten dekt, kan ik toch gewoon mijn zorgverzekering opzeggen?’ Nee, zeker niet. Je Nederlandse zorgverzekering is belangrijk en daarnaast ook verplicht zolang je op een Nederlands woonadres ingeschreven staat.

Het is zelfs aan te raden om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen en eventueel op te hogen met een ‘ongevallendekking buitenland’. Leg de zorgverzekering en reisverzekering naast elkaar, zodat je precies kunt zien waarvoor je allemaal verzekerd bent.

Veel wereldreizen gaan naar verre bestemmingen. Om jezelf te beschermen tegen nare ziektes in het buitenland kun je vaccinaties nemen tegen bijvoorbeeld Hepatitis A, gele koorts of DTP. Vanuit de basisverzekering ontvang je geen vergoeding voor deze reisvaccinaties. Je kunt wel kijken of je zorgverzekeraar dit dekt bij de aanvullende verzekering, wellicht komt dit voordeliger uit.

Lees ook: Vaccinaties voor een wereldreis | Alles wat je moet weten

Annuleringsverzekering

In tijden van corona kan het helaas nog wel eens voorkomen dat jouw reis last-minute niet door kan gaan. Een land dat ineens geen toeristen meer toelaat of een positieve testuitslag kunnen ervoor zorgen dat je langgeplande reis uitgesteld moet worden. Hartstikke zonde natuurlijk van het geld dat je al hebt uitgegeven aan jouw vliegticket en de geboekte overnachtingen.

Gelukkig bestaat de annuleringsverzekering, deze zorgt ervoor dat je geheel of gedeeltelijk je geld terug krijgt wanneer je onverwachts niet op reis kan gaan.

annuleringsverzekering

Voordat je een annuleringsverzekering afsluit is het aan te raden om te kijken wat er precies valt onder de annuleringsvoorwaarden. Niet alle verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld jouw kosten als je naar een rood gebied (m.b.t. corona) afreist. Lees dus goed de kleine lettertjes en vergelijk verschillende verzeker maatschappijen met elkaar.

Je hoeft overigens niet altijd naar een derde partij op zoek te gaan, veel vliegmaatschappijen bieden ook een annuleringsverzekering aan wanneer je online een ticket boekt.

Een tweede optie is om een flexibel vliegticket te kopen, hiermee kan je de vluchtdatum wijzigen. De voorwaarde hiervan verschilt per vliegmaatschappij. In januari 2022 vertrek ik naar Mexico en omdat ik een voordelige ticketprijs wilde kocht ik in oktober 2021 al mijn ticket. Dat vond ik best spannend in tijden van corona, daarom koos ik voor een flexibel ticket bij KLM. Hiermee kan ik mijn vlucht tot 3 maanden verschuiven, dat geeft mij toch een stuk meer rust.

Lees ook: Een wereldreis route planning | Hoe doe ik dat?

Avatar foto

Lieke Thijssen

?️ Latin-America lover
??‍? Travel & hospitality copywriter
? Next: West Coast Mexico

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link