WERELDREIZIGERS.NL
auto huren in Mexico
Home » Midden-Amerika » Mexico » Een auto huren in Mexico | 10 Tips

Een auto huren in Mexico | 10 Tips

Een auto huren in Mexico is de perfecte manier om het land te verkennen! Er zijn ook talloze voordelen aan verbonden. Zo ben je niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer of een touroperator. Met je eigen huurauto kan je gaan en staan, waar en wanneer je wil!

Een auto huren in het buitenland kan echter ook een beetje eng zijn en zeker in Mexico. Er gaan veel horrorverhalen de ronde over louche verhuurbedrijven, kapotte auto’s en peperdure rekeningen achteraf. Met een beetje uitzoek-werk en geluk vind jij de perfecte huurauto in Mexico en beleef je de tijd van je leven!

Dankzij het huren van een auto in Mexico ontdek je vele geheimen.
Dankzij het huren van een auto in Mexico ontdek je vele geheimen.

Met deze 10 tips voor het huren van een auto in Mexico, help ik je graag met het proces.

Lees ook: Chichén Itzá | Mexico’s wereldwonder!

Tip 1: Wat heb je nodig om een auto te huren in Mexico?

Gemakkelijk: Een geldig rijbewijs, een kredietkaart en een beetje lef. Je hoeft niet eens een internationaal rijbewijs aan te vragen bij de gemeente, je Europees rijbewijs is even goed. 

Een huurauto in Mexico geeft je de vrijheid om het land goed te verkennen.
Een huurauto in Mexico geeft je de vrijheid om het land goed te verkennen.

Het is van belang dat het limiet op je kredietkaar groot genoeg is (+ €1000). Bij het huren van de auto zal ieder bedrijf namelijk een borg vragen. Hoeveel deze waarborg is, is verschillend per bedrijf. Het bedrag wordt gereserveerd op je rekening. Bij het terugbrengen van de auto, wordt de waarborg dan weer opengesteld. Check dit nadien ook even.

Tip 2: Het juiste bedrijf en de juiste huurauto

Klaar voor wat detectivewerk? Want de tweede stap vergt wat onderzoek en planning! Nu is het tijd om het internet af te schuimen op zoek naar de juiste autoverhuurders. 

De autoverhuurders

Ga op zoek naar recensies en ervaringen van andere reizigers. Wat zeggen andere klanten over dit bedrijf? Wat zijn de algemene ervaringen die je vindt op Facebook of Google Maps? Toegegeven, online recensies zijn niet altijd rooskleurig en kunnen je soms kippenvel bezorgen! Laat je niet bangmaken, maar kijk naar de terugkomende klachten en kijk of dit bedrijf voor jou zou werken. De service verschilt vaak echt van kantoor tot kantoor. Stel voor jezelf de balans op tussen prijs/kwaliteit. 

Een auto huren in Cancun centrum was stukken goedkoper dan op de luchthaven in Cancun.
Een auto huren in Cancun centrum was stukken goedkoper dan op de luchthaven in Cancun.

Zo vond ik mijn huurauto bij een bedrijf in Cancun via Google Maps. De goede recensies overstegen de slechte en ze beschikken over een duidelijke website. Dankzij hun quasi-goede reputatie en eerlijke prijzen, heb ik voor hen gekozen.

De huurauto zelf

Welk soort auto wil je huren? In Mexico worden nog veel manuele auto’s verhuurd, dus als jij een automaat wenst, zal je dit moeten opzoeken. Rijdt de auto op benzine of diesel? En wil je de auto in de luchthaven ophalen of liever in een stad? Weet dat autoverhuurbedrijven in de luchthaven iets meer zullen kosten. Ik huurde mijn auto in Cancun zelf, in plaats van de luchthaven van Cancun, en dit scheelde me een flinke duit.

Favoriet
Sunny Cars | All-inclusive auto huren op vakantie
4.5

Sunnycars is in Nederland gevestigd en is verreweg onze favoriete keuze voor autohuur op reis.

Bij Sunnycars kun je zorgeloos een auto huren zonder je druk te moeten maken over voorwaarden en verzekeringen.

Sunnycars biedt namelijk uitsluitend all-inclusive autohuur aan. Dat wil zeggen dat alle prijzen die je ziet inclusief alle overige kosten, dekkingen en verzekeringen zijn.

Pluspunten:
  • All-inclusive autohuur
  • Nederlands bedrijf
  • Wereldwijd aanbod
  • Zorgeloos een auto huren
Minpunten:
  • Niet altijd de goedkoopste
Vergelijk nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Lees ook: Roadtrippen | Toffe gebruikte auto’s voor het ultieme avontuur

Tip 3: De prijs van de huurauto

Het interessantste is natuurlijk de prijs van de huurauto. Bereid je voor: It’s gonna be a bumpy ride!

Mopje, hoor. Ik wil je zeker niet bang maken, maar zoals je misschien al wel gehoord hebt, zijn de prijzen van huurauto’s zeer variabel. Als je in Google zoekt: “goedkoop auto huren Mexico”, dan zul je vast en zeker hele goede deals zien passeren. Maar opgepast: De prijzen die je online ziet, moet je met een grote korrel zout nemen. Verhuurbedrijven staan nu eenmaal bekend om hun verborgen taksen – en dat is niet alleen in Mexico zo!

Een goedkopere huurauto betekent meer bier! Joepie!
Een goedkopere huurauto betekent meer bier! Joepie!

Om de échte totaalprijs te kennen, kan het helpen om vooraf het bedrijf telefonisch of via mail te contacteren. Maar een goede tip is om het bedrag dat je online ziet simpelweg te verdubbelen. Zo kom je min of meer op de werkelijke prijs uit. 

Wat zijn voorbeelden van extra taksen?

Er zijn een heleboel dingen die bovenop de “huurprijs” komen. Zo is er vaak een extra belasting voor jonge chauffeurs (18 – 24 jaar). Reis je met zijn tweetjes en wil je graag afwisselend rijden? Dan zal je een taks voor de extra chauffeur moeten betalen. En natuurlijk de grootste extra kost is de autoverzekering.

Tip 4: Autoverzekeringen 

Dit is misschien wel nog het lastigste onderdeel. Het is een hele boterham, maar ik som even kort de belangrijkste verzekeringen op.

TLP Verzekering

Bij het huren van een auto in Mexico is een autoverzekering verplicht. De verhuurder zal dit ook aangeven. Dit noemt men TLP of “Personal Liability Insurance”. En neen, jouw verzekeringen kunnen dit niet dekken. Deze basisverzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en dekt je dus in geval van ongevallen met andere voertuigen. Vreemd, maar waar: Deze verzekering is bij wet verplicht als je een auto wil huren in Mexico. 

LWD Verzekering

Naast deze verzekering wordt vaak ook LWD (“Loss Damage Waiver”) aangerekend. Dit is een extra verzekering die je zou beschermen tegen diefstal of schade. Deze verzekering is niet verplicht bij wet, maar wordt vaak verplicht aangerekend door de verhuurbedrijven zelf. Kijk goed na of jouw kredietkaart of reisverzekering dit onderdeel al dekt – anders betaal je dubbel. 

En dan zijn er nog een heleboel andere, niet-verplichte verzekeringen, zoals bijstand bij pech. Lees ze goed na en kijk welke van jou voor toepassing zijn. 

Tip 5: Lees de kleine lettertjes

Bij elke autoverhuur hoort ook een huurcontract. En het loont zeker de moeite om het contract goed door te nemen. Helaas is dit contract vaak even dik als een telefoonboek, maar de kleine lettertjes zijn echt wel van belang. Ook al wordt dit je in het Spaans gegeven, vraag specifiek om een Engelstalige versie. Dit is van belang, want hier kom je alle voorwaarden te weten, plus de extra belastingen en taksen die je worden opgelegd. Het is belangrijk om je rechten te kennen, te weten welke verzekeringen wel of niet verplicht zijn en te weten wat te doen in noodsituaties.

Mijn rode huurauto in de jungle van Mexico.
Mijn rode huurauto in de jungle van Mexico.

Enkele voorbeelden waar je goed op moet letten: Moet ik de benzinetank leeg of vol binnenbrengen op het einde van de rit? Mag ik de landsgrenzen oversteken? Is er een maximum aantal kilometers of mag ik onbeperkt rijden? Wat moet ik doen bij een ongeval of een platte band? 

Je ziet: Er komt veel kijken bij het huren van een auto en het is hartstikke handig om je goed in te lezen voor je de weg op gaat. 

P.S. Met een huurauto in Mexico kan je de landsgrenzen NIET oversteken.

Tip 6: Beeldmateriaal van de auto 

Is alles in kannen en kruiken en je hebt het contract ondertekend? Hoera! Tijd om te genieten. De laatste voorzorgsmaatregel die je kan nemen voor je instapt, is om de auto grondig te checken, filmen en fotograferen.

Pardon? Ja, dat klinkt wat paranoïde, maar dit is echt een must. Mijn autoverhuurbedrijf in Mexico stelde het mij zelf voor – wat een goed teken is! Door de auto aan de binnen- en buitenkant te filmen, alsook de benzine- en olie meters, kan je de originele staat van de auto bewijzen. Er gaan verhalen de ronde van verhuurbedrijven die hun klanten laten betalen voor oude krassen en mankementen. Neem dus het zekere voor het onzekere en zorg voor bewijsmateriaal. Zo kan je je onschuld bewijzen, mocht dat nodig zijn.

Tip 7: Tanken in Mexico

Als je gaat tanken in Mexico, dan word je op je wenken bediend. Een bediende staat aan de pomp en zal je auto tanken voor jou. Je zegt hoeveel liter je nodig hebt, of je vraagt om een volle tank (“llenado”). Er wordt natuurlijk verwacht dat je deze mensen een fooi geeft en 10 pesos is gebruikelijk.

Wees aandachtig bij het tanken in Mexico. (Foto: Erik mclean – Pexels)

P.S. Sommige tankstations staan bekend om hun frauduleuze praktijken met toeristen. Betaal je in cash, zeg dan luidop wat je betaalt en tel je wisselgeld goed na. De geldbriefjes in Mexico lijken erg op elkaar en er wordt soms gewisseld achter de rug van een toerist. Kijk ook goed naar de pomp of die effectief op 0 staat. Probeer met cash te betalen, dat is algemeen veiliger dan met een kaart.

Tip 8: Wanneer en waar veilig rijden?

Mexico gebruikt een speciaal verkeerssysteem van Libre, oftewel “gratis wegen” en Cuota; betaalde tolwegen. Als je kan, is het aangeraden om de Cuota te gebruiken. Deze worden in het algemeen als veiliger en kwalitatief beter beschouwd. 

Doe het zoals de locals en rijd enkel overdag. Mocht het toch nodig zijn om ‘s nachts te rijden, blijf dan op de snelweg en de Cuota wegen.

Het is aangeraden om altijd overdag te rijden.
Het is aangeraden om altijd overdag te rijden.

Tip 9: Let op voor de ’topes’

Topes zijn de Mexicaanse variant van verkeersdrempels. En geloof me, het zijn ferme drempels! Vaak zijn er borden om je te alarmeren en je snelheid te verlagen, maar dit is niet altijd het geval. Houd je ogen dus goed open voor deze bulten op de weg. 

Tip 10: Woop woop – It’s the sound of the police!

Misschien ben je bekend met de geruchten over Mexicaanse politie: Sommige agenten zijn corrupt en verdienen graag een extra centje aan onwetende toeristen. Aangezien Mexico met geschreven en – vooral – ongeschreven regels werkt, kan je aan de kant worden gezet door een kleine misstap. Blijf kalm en vriendelijk, of je nu een echte overtreding hebt gemaakt of niet. Betaal de boete zo snel mogelijk – instructies vind je op het formulier.

Lees ook: Auto huren in Mexico | Hoe om te gaan met corrupte politie

Politie in Mexico: Blijf kalm, vriendelijk en sta recht in je schoenen. (Foto: Pexabay)
Politie in Mexico: Blijf kalm, vriendelijk en sta recht in je schoenen. (Foto: Pexabay)

P.S. Houd in gedachten dat boetes niet ter plekke worden afgerekend. Vraagt de agent dit wel, dan weet je dat je met een corrupte agent te maken hebt. In dit geval kan je vragen om de boete uit te schrijven, om naar het politiekantoor te gaan of als je er snel vanaf wil zijn, om de boete te betalen. 

Tot slot: Tijd om te genieten!

Een prachtig, verborgen restaurantje in the middle of nowhere.
Een prachtig, verborgen restaurantje in the middle of nowhere.

Als je dit artikel goed gelezen hebt, dan ben je klaar om in Mexico de baan op te gaan! Het is een hele boterham, maar laat je hier niet door afschrikken: Mexico heeft zijn eigen ongeschreven regels, maar eens je die kent, valt het goed mee. Mexico is een prachtig land met de vriendelijkste mensen en mooiste natuur. Het is zeker de moeite waard om dit land met een huurauto op jouw eigen tempo te ontdekken. Viva la Mexico!

Mystieke muurschilderingen in Mexico vind je overal!

Lees ook: De 15 Mooiste Nationale Parken in Mexico | Van Vulkaan tot Maya

Avatar foto

Ilse Praet

10 jaar geleden beleefde ik mijn eerste wandeltocht in Zweden. Sindsdien ben ik aan het wandelen verslingerd. Kamperen onder de sterren, zwemmen in ijskoude meren en proeven van puur bergwater! Sinds kort reis ik full-time door Amerika met mijn vriend Ryan in zijn Dodge minivan. Samen schrijven en verfilmen we onze avonturen en genieten we van alles wat de natuur te bieden heeft.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link