WERELDREIZIGERS.NL
Chichén Itza, Yucatan
Home » Midden-Amerika » Mexico » Chichén Itzá | Mexico’s wereldwonder!

Chichén Itzá | Mexico’s wereldwonder!

In 2021 vertrok ik onverwachts richting Mexico. De Reden? Ik wilde naar de Verenigde Staten om de Pacific Crest Trail te gaan wandelen. Helaas was het echter nog verboden voor reizigers uit de Schengenzone om naar de VS te reizen. Corona, weet je nog?! Dus ik boekte een ticket naar Cancun, Mexico. Mijn plan was om er twee weken te verblijven en vanuit daar naar de VS te vliegen – en dat is nog gelukt ook! Maargoed, ik had dus twee weken in Mexico en geen idee wat ik daar zou gaan doen.

Cancun is de hoofdstad van Quintana Roo, één van de populairste en meest toeristische Mexicaanse staten. Ik beleefde er een heerlijke tijd en ontmoette toffe mensen, maar Cancun was me toch iets té toeristisch. Het is voornamelijk gericht op luxueuze zon-zee-strand vakanties. Na enkele dagen luilekkeren aan het strand begon het bij mij te kriebelen, dus haalde ik Google Maps erbij om te kijken wat er nog in de buurt te beleven viel. Zo bezocht ik kuststadjes Tulum en Playa del Carmen, maar net zoals in Cancun, begon ik me een beetje te vervelen.

Het strandleven in Mexico... leuk voor even :)
Het strandleven in Mexico… leuk voor even 🙂

Maar wat bleek? Buurstaat Yucatan bleek slechts een uurtje weg te zijn! Ik besloot in Cancun een auto te huren en reisde zo het binnenland in, op naar het wildere Yucatan! Daar ontdekte ik afgelegen cenotes, de geluiden van jungle, authentieke dorpjes, en één van de zeven wereldwonderen: Het wondermooie Chichén Itzá!

Lees ook: Wereldwijs | Wat zijn de 7 wereldwonderen

De geschiedenis van Chichén Itzá

Deze archeologische Maya tempels en bouwwerken liggen temidden de Mexicaanse jungle in de staat Yucatan. Chichén Itzá vormde één van de belangrijkste en grootste steden in de tijd van de Maya’s. In de 9e eeuw won de stad al gauw aan macht en inwoners, en circa 10e eeuw was deze plek het epicentrum van Yucatan.

Lees ook: Mexico | 6 must sees en trekpleisters van Maya tot Playa

Een van de indrukwekkende Maya ruïnes in Chichén Itza.
Een van de indrukwekkende Maya ruïnes in Chichén Itza

Wat is er te zien in Chichén Itzá?

Een heleboel! Graftombes, een cenote, de Tempel van de Jaguars, de Duizend Kolommen, een Adelaarsplatform… Klinkt spannend, niet? De Maya’s hadden een rijke cultuur en fascinatie voor de godenwereld en astronomie.

"The Sacred Cenote", waar vele mensenlevens geofferd werden.
“The Sacred Cenote”, waar vele mensenlevens geofferd werden.

De ruïnes en hun prachtige sculpturen vormen samen overgebleven relieken van een eeuwenoude en intrigerende beschaving. Met het verkennen van het terrein ben je zeker enkele uren zoet. De archeologische site van Chichén Itzá is dus absoluut een bezoekje waard!

Ikzelf en Luciane, mijn Braziliaanse vriendin. © Bruno Zam
Ikzelf en Luciane, mijn Braziliaanse vriendin. © Bruno Zam

1. El Castillo, de Piramide van Quetzalcoatl

El Castillo, oftewel de piramide van Kukulcan, is de meest prominente tempel op het domein. Het spreekt enorm tot de verbeelding en is een heel bekend bouwwerk in Mexico.

Deze tempel is gebouwd ter ere van de god Kukulcan – in het Azteeks Quetzalcoatl. De trappen-piramide bestaat uit vier kanten met telkens 91 treden – dat zijn 365 treden in totaal. Dit is geen toeval: Gezien de grote interesse in astronomie, rijmt dit met het aantal dagen in een jaar. Er wordt gedacht dat deze piramide als een kalender was voor de Maya’s.

De prachtige piramide "El Castillo" in  Chichén Itzá
De prachtige piramide “El Castillo” in Chichén Itzá

Binnenin de tempel zou zich een mysterieuze jaguar-troon uit Jade bevinden! De Maya’s aanbeden de jaguar: Dit dier werd door hen aanschouwd als de God van de Onderwereld… Vraag maar rond bij de locals en verkopers; zij kunnen je vast het één en ander vertellen over de jaguar.

Tweemaal per jaar, vallen de schaduwen zo op de trappen, dat deze op kruipende slangen lijken. Dit mysterieuze verschijnsel trekt jaarlijks duizenden bezoekers, toeristen en gelovigen.

Opmerking Hedendaags mag je de trappen van de piramide niet meer betreden, dit om zowel de piramide als de toeristen te beschermen.

2. De horror van de grote balspelbaan

Toch wel opmerkelijk: Het geloof in goden was zo groot dat mensenoffers deel uitmaakten van de Mayacultuur. Speciale spelen werden op deze plek gehouden. Zo was er een bepaald balspel, waarbij je je armen én handen niet mocht gebruiken. De winnaar van dit vermoeiende spel werd aan de goden geofferd. Dichtbij de balspelbaan vind je een gebouw met meer dan 2000 gegraveerde doodshoofden, vermoedelijk de arme winnaars van het spel…  

De Grote Balspelbaan
De plek van de spelen en de offers…

3. Souvenir kraampjes

Wist je dat er aan toeristen kraampjes geen gebrek is? Zoals op zoveel plekken in Mexico, zal je ook hier vaak aangesproken worden door verkopers. Toegegeven, dat kan soms best lastig zijn. In Chichén Itzá worden vooral souvenirs, kledij, juwelen en allerhande verkocht. Niet iedereen is even grote fan van deze standjes en velen zijn van mening dat de historische site beter af zou zijn zonder verkopers.

Toeristen kraampjes als belangrijke bron van inkomsten.
Toeristen kraampjes als belangrijke bron van inkomsten.

Begrijpelijk, maar ook jammer, want ergens gun je deze mensen hun inkomen wel. Toerisme is één van de voornaamste bronnen van inkomen in Quintana Roo en Yucatan.

Praktische informatie voor Chichén Itzá

Tickets en prijzen

Voor een bezoekje aan Chichén Itzá, één van de zeven wereldwonderen, hangt natuurlijk een prijskaartje. Maar zoals je zal merken, is het – volgens mij – nog steeds een redelijke prijs. In tegenstelling tot wat wij in Europa gewend zijn, zijn de prijzen in Mexico nog steeds relatief “laag”. Als volwassene betaal je aan de ingang 533 pesos, wat neerkomt op 25 EUR. Kinderen (3-12 jaar) mogen binnen voor een kleine 4 EUR. Mexicanen en mensen die in Mexico wonen krijgen een flinke korting en mogen zelfs gratis binnen op zondag! Als je de drukte wil vermijden, ga je dus best binnen op een normale weekdag. 

Je kan de tickets zowel vooraf online kopen of ter plekke aan de kassa. Er zijn vaak ellenlange wachtrijen aan de kassa’s, dus als je liever de wachtrijen overslaat, dan kan je online je tickets bestellen en betalen… Maar wees dan wel voorbereid om een flinke duit meer te betalen!

Gids en tours

Veel bezoekers doen hier graag een beroep op een gids, om de geschiedenis te leren en niet verloren te lopen. Naast een gidsbeurt zijn er ook uitgebreide tours die je kan boeken. Sommigen zijn super-de-luxe: Ze komen je met een bus oppikken en zijn inclusief eten en drinken!

Een goedkoper alternatief is een audiogids! Met hulp van je smartphone, wandel je zo het domein rond en krijg je informatie doorgespeeld via je gsm. De app geeft zowel schriftelijke- als audio-informatie. 

Een archeologische site in Chichén Itzá
Een archeologische site in Chichén Itzá

Ik bezocht het domein zonder gids, aangezien ik met Braziliaanse vrienden had afgesproken en ik een beperkt reisbudget had. Gelukkig vonden we af en toe bordjes met wat uitleg en spraken we Spaans met locals en Mexicaanse bezoekers, die ons gretig verhalen vertelden over Chichén Itzá en de Mayacultuur.

Bereikbaarheid

Chichén Itzá ligt op volgende coördinaten: 20.6843° N, 88.5678° W. Geen grap, deze staan aangegeven op de officiële website van Chichén Itzá! Ik heb deze coördinaten ook moeten gebruiken om de plek te vinden met mijn huurauto – Google Maps en ik zijn niet altijd de beste vrienden. Chichén Itzá ligt op ongeveer 3 uur rijden van Cancun en een goede 2 uur van Tulum.

Mijn huurauto in het ecodorpje Lumapi, midden in de jungle.
Mijn huurauto in het ecodorpje Lumapi, midden in de jungle.

In Cancun had ik een auto gehuurd waarmee ik Yucatan op eigen houtje kon verkennen. Niet alleen paste een huurauto beter in mijn budget (ik betaalde ongeveer €180/week), het sluit ook beter aan bij mijn persoonlijke reisstijl.

Favoriet
Sunny Cars | All-inclusive auto huren op vakantie
4.5

Sunnycars is in Nederland gevestigd en is verreweg onze favoriete keuze voor autohuur op reis.

Bij Sunnycars kun je zorgeloos een auto huren zonder je druk te moeten maken over voorwaarden en verzekeringen.

Sunnycars biedt namelijk uitsluitend all-inclusive autohuur aan. Dat wil zeggen dat alle prijzen die je ziet inclusief alle overige kosten, dekkingen en verzekeringen zijn.

Pluspunten:
  • All-inclusive autohuur
  • Nederlands bedrijf
  • Wereldwijd aanbod
  • Zorgeloos een auto huren
Minpunten:
  • Niet altijd de goedkoopste
Vergelijk nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Vanuit het nabije dorpje Valladolid kan je Chichén Itzá ook met de ADO bus bereiken. Deze ADO-bussen zie je overal in Yucatan en voeren je naar verschillende steden en highlights. Uurroosters, bestemmingen en prijzen kan je online vinden.

Er is zeker ook de optie om met een toeristische bus Chichén Itzá te bezoeken. Er zijn verschillende reisoperatoren, toeristische bureaus en hotels die deze trip aanbieden. Deze georganiseerde trips komen je oppikken aan je hotel in Cancun of Tulum, hebben een gecertificeerde gids mee en bieden vaak leuke extra’s aan. Ook deze zijn online te boeken.

Openingstijden

Chichén Itzá is dagelijks open van 8 uur tot 17 uur. De gouden regel is: Hoe vroeger je gaat, hoe minder mensen! Dus wil je graag in alle rust genieten van de indrukwekkende tempels, ga dan lekker vroeg. Later op de dag wordt het niet alleen druk, maar ook heel erg warm!

Vele trappen en links en rechts slangen als detail.
Vele trappen en links en rechts slangen als detail.

Tot slot…

Kom lekker vroeg in de ochtend met voldoende water in je rugzak, neem je goed humeur mee en geniet van je bezoek aan deze machtig mooie Maya ruïnes in Chichén Itzá! En pas op voor de jaguar 😉

Avatar foto

Ilse Praet

10 jaar geleden beleefde ik mijn eerste wandeltocht in Zweden. Sindsdien ben ik aan het wandelen verslingerd. Kamperen onder de sterren, zwemmen in ijskoude meren en proeven van puur bergwater! Sinds kort reis ik full-time door Amerika met mijn vriend Ryan in zijn Dodge minivan. Samen schrijven en verfilmen we onze avonturen en genieten we van alles wat de natuur te bieden heeft.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link