Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Nicaragua » Must do: vulkaan boarden in Nicaragua

Must do: vulkaan boarden in Nicaragua

Vulkaan boarden, het klinkt gestoord, met een houten plank van een actieve vulkaan afglijden. Toch staat deze activiteit op de bucketlist van vele avontuurlijke reizigers. En terecht, het geeft een ontzettende adrenalinekick en daarnaast heb je vanuit de Cerro Negro vulkaan een prachtig uitzicht op de omgeving! Wij vertellen je alles over deze te gekke activiteit in Nicaragua

Lees ook: Backpacken in Nicaragua | Reisroute en tips

Uitvalsbasis Leon

De bruisende stad Leon is de uitvalsbasis voor het vulkaan boarden op de Cerro Negro. Koloniale gebouwen en mooie kerken typeren deze stad. Je kunt je hier prima een paar dagen vermaken door te slenteren door de straten en de gezellige barretjes te bezoeken. Toch bezoeken vele reizigers Leon maar met één reden: het vulkaan boarden.

De Cerro Negro Vulkaan

Cerro Negro is letterlijk vertaald ‘zwarte heuvel’ en dat omschrijft deze vulkaan perfect. Dit grote vulkanische gesteente contrasteert mooi in het groene heuvellandschap. Cerro Negro is de jongste vulkaan van Midden-Amerika, die omstreeks 1850 is ontstaan.

Cerro Negro vulkaan
Samen met de groep voor Cerro Negro

De laatste uitbarsting was in 1999, sindsdien rommelt de vulkaan regelmatig, maar het is niet meer tot een uitbarsting gekomen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat dit tijdens je tour gebeurd want de vulkanische activiteit wordt nauw in de gaten gehouden. Wat je wel merkt, is dat de stenen wat warm voelen en er soms rook te zien is in de krater. Cerro Negro is zo’n 700 meter hoog.

De hike naar de top

Vanuit Leon wordt je met een pick-up truck vervoerd naar Cerro Negro, deze trip duurt ongeveer een uur. Daarna kan de klim naar de top beginnen.

Vulkanen opwandelen is niet mijn favoriete bezigheid omdat het er altijd op neer komt dat je vrijwel stijl omhoog loopt. Gelukkig is deze wandeling prima te doen omdat er een slingerend pad is aangelegd zodat je niet steil omhoog hoeft te lopen. Daarnaast kun je je board voor een paar euro laten dragen zodat je zelf kunt focussen op de wandeling. Tijdens de wandeling wordt er regelmatig een rust moment genomen, die zeker gewaardeerd wordt door de groep.

Wat de wandeling vermoeiend maakt, is dat je constant in de brandende zon loopt, er is namelijk geen begroeiing op de vulkaan, vergeet dus niet om een hoed of pet mee te nemen. Gelukkig zorgt de wind zo af en toe voor de nodige verkoeling.

vulkaan cerro negro
De hike naar de top

Vulkaan boarden

Eenmaal bovenaan trek je je pak aan en krijg je uitleg over het vulkaan boarden. Hoe verder je naar achteren hangt hoe harder je gaat, en daarbij moet je je voeten lichtjes op de grond laten rusten. Wil je liever wat afremmen, dan moet je rechtop zitten en je voeten in het zand zetten.

Onderaan de vulkaan staat iemand met een snelheidsmeter die meet hoe hard iedereen gaat, erg leuk om te weten natuurlijk, maar het moet geen wedstrijd worden. De veiligheid staat voorop en je moet vooral doen waar jij je comfortabel bij voelt.

Lees ook: Top 10 vulkanen in IJsland | Buitenaards, indrukkend en actief

vulkaan boarden
Vulkaan boarden

Na de uitleg mogen we een voor een naar beneden glijden. Terwijl ik mijn voorgangers bekijk, kicken de zenuwen flink in. Het is niet niks om van een 700 meter hoge actieve vulkaan te sjezen. Als ik eenmaal op mijn bord zit heb ik de tijd van mijn leven. Ik koos ervoor om redelijk rechtop te zitten, maar achteraf had ik nog wel wat sneller gedurfd. Uiteindelijk gleed ik met een snelheid van 35 km per uur van de vulkaan, maar er waren ook mensen in mijn groepje die de 70 km per uur aantikten.

In minder dan een minuut sta je weer aan de voet van de vulkaan, het eerste wat ik dacht was ‘Ik wil nog een keer!’ zo gaaf vond ik het.

Outfit tijdens het vulkaan boarden

Om je te beschermen tegen een mogelijke val of omhoog springende stenen krijg je een goede uitrusting. Deze bestaat uit een stevig broekpak, een bril en handschoenen.

Vergeet daarnaast niet om dichte schoenen aan te trekken en een doek of bandana mee te nemen. Dit stuk stof kun je voor je mond binden zodat je geen steentjes in je gezicht krijgt of stof hoeft te happen.?

cerro negro
Een groepsfoto voordat we naar beneden sjezen

Kosten vulkaan boarden

Bij elk hostel of touroperator is de vulkaan board tour te boeken, de gemiddelde prijs voor dit avontuur is 30 dollar. Waarbij veel organisaties ook nog eens leuke extra’s aanbieden zoals een gratis T-shirt en een heerlijk verkoelend drankje.

Doen of niet doen?

Jazeker! Het is een ontzettende gave en unieke ervaring. Wist je dat dit de enige plek ter wereld is waar je kunt vulkaan boarden? Dus mocht je in Nicaragua zijn zou ik het aanraden om je te wagen aan deze te gekke activiteit.  

Lees ook: De 15 Mooiste Nationale Parken in Mexico | Van Vulkaan tot Maya
Avatar foto

Lieke Thijssen

?️ Latin-America lover
??‍? Travel & hospitality copywriter
? Next: West Coast Mexico

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link