Wereldreizigers.nl

Saint Lucia

Home » Midden-Amerika » Saint Lucia

Een piepklein eilandje maar oh zo mooi. Midden in de Caribische Zee en onderdeel van de Bovenwindse Eilanden. Misschien nog compleet onbekend voor de meeste reizigers en dat is maar goed ook. Het onafhankelijke eilandstaatje Saint Lucia is namelijk zo’n pareltje dat je het liefst voor jezelf houdt. Het ligt vlakbij Saint Vincent en Martinique en is vooral eeuwenlang een twistpunt geweest tussen de Engelsen en Fransen. Een oorlogszuchtig verleden inclusief piraterij, zandstranden met palmbomen en pittoreske resorts, afgelegen rustieke vissersdorpjes, een bergachtige jungle met vreemde beesten en planten, bananenplantages, ongelimiteerd fruit eten, en bovenal een adembenemend mooi onderwaterlandschap.

Vulkanisch eiland

Saint Lucia heeft als hoofdstad Castries, een gezellig plaatsje gelegen aan de zee. Ook de kleine steden Soufrière, Gros Islet en Vieux Fort zijn aangename plaatsen om te verblijven. Het eiland heeft een kustlijn van 158 km en is ongeveer drie keer zo groot als Texel. Het eiland bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente en is bergachtig. Het klimaat is tropisch. De minimum temperatuur ligt meestal rond de 24 graden.

Tropisch regenwoud

De natuur is voor zo’n klein eilandje behoorlijk divers. Het tropische regenwoud en de hooglanden herbergen verschillende dieren zoals leguanen, vleermuizen, opossums en vele vogelsoorten. Een duik in de Caribische Zee zal je wellicht een ontmoeting met zeekreeften, schilpadden, dolfijnen, marijnen en barracuda’s opleveren.

Hoofdstad Castries

Saint Lucia behoort tot de zuidelijke Kleine Antillen, en is een van de Bovenwindse eilanden – gelegen tussen Martinique en Saint Vincent (die beiden zichtbaar zijn bij helder weer!). In 1979 werd Saint Lucia een onafhankelijke staat, daarvoor was het anderhalve eeuw een Britse kolonie geweest.

In de anderhalve eeuw daarvóór verwisselde het eiland Saint Lucia maar liefst 14 maal van hand – tussen de Britten en de Fransen – omdat het eiland strategisch ligt, en Castries bovendien een goede, beschutte haven heeft. De Franse tijd klinkt overigens nog wel door. Niet alleen hebben veel dorpjes een Franse naam, maar de taal en het eten zijn doorspekt met Franse invloeden.

Translate »