Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?

Wereldwijs | Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?

In dit wereldwijs artikel gaan we het hebben over veiligheid in Midden Amerika. De regio Midden-Amerika is een prachtige plek om te reizen, met een grote diversiteit aan culturen, talen en natuur. Elk land heeft zijn eigen unieke kenmerken en attracties, van historische ruïnes en mooie stranden tot levendige steden en ongerepte natuur. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid? Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden Amerika?

Veiligheid in Midden Amerika kan variëren van land tot land en zelfs binnen landen, dus het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de meest recente informatie voordat je op reis gaat. Er zijn echter enkele landen in Midden-Amerika die algemeen worden beschouwd als veiliger of gevaarlijker dan andere. In dit artikel lees je er alles over.

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Wat zijn de gevaarlijkste landen in Midden Amerika?

Er zijn verschillende landen in Midden-Amerika waar het niveau van criminaliteit en geweld op een hoog niveau is. Dit is vaak het gevolg van armoede, werkloosheid, drugs gerelateerde criminaliteit en instabiele politieke situaties.

Sommige van de landen die vaak als gevaarlijk worden beschouwd zijn:

1. Honduras

Honduras wordt vaak beschouwd als een van de gevaarlijkste landen in Midden-Amerika. Er zijn een aantal problemen met criminaliteit in het land, zoals gewelddadige criminaliteit, ontvoeringen en drugshandel.

De grote steden in Honduras, zoals Tegucigalpa en San Pedro Sula, worden als vrij onveilig beschouwd vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Reizigers wordt aangeraden om voorzichtig te zijn en hun verblijf in deze gebieden beperkt te houden.

San Pedro Sula, Honduras | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
San Pedro Sula, Honduras | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er zijn echter ook gebieden in Honduras die als veiliger worden beschouwd voor toeristen, zoals de Bay Islands, de Copán-ruïnes en de nationale parken. Deze gebieden zijn populair bij toeristen vanwege hun prachtige natuur en historische bezienswaardigheden, maar het is nog steeds verstandig om voorzichtig te zijn en je goed te informeren over de situatie.

Houd er ook rekening mee dat de situatie in Honduras snel kan veranderen en het is altijd verstandig om op de hoogte te blijven van eventuele veranderde veiligheidssituaties via de lokale autoriteiten, of bijvoorbeeld het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als je naar Honduras reist, is het verstandig om je goed voor te bereiden en je aan de adviezen van de lokale autoriteiten te houden. Het is ook aan te raden om een goede verzekering te hebben en je geld en waardevolle spullen op een veilige plek te bewaren.

2. El Salvador

Net als Honduras heeft El Salvador een hoog niveau van geweld, met een hoge moordratio. El Salvador wordt vaak beschouwd als een van de gevaarlijkste landen in Midden-Amerika. Er zijn een aantal problemen met criminaliteit in het land, zoals gewelddadige criminaliteit en drugshandel.

De grote steden in El Salvador, zoals San Salvador, worden als vrij onveilig beschouwd vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Reizigers wordt aangeraden om voorzichtig te zijn en hun verblijf in deze gebieden beperkt te houden. Ook is het aan te raden om geen sieraden of dure spullen te dragen om te voorkomen dat je een doelwit wordt voor criminaliteit.

El Salvador | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
El Salvador | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er zijn echter ook gebieden in El Salvador die als veiliger worden beschouwd voor toeristen, zoals Coatepeque Lake, Joya de Cerén, Suchitoto. Deze gebieden zijn populair bij toeristen vanwege hun prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, en de lokale cultuur. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen omtrent de veiligheid in deze gebieden.

3. Guatemala

Guatemala heeft een hoog niveau van criminaliteit, met een hoge moordratio. Veiligheid in Guatemala is daarom altijd iets om in de gaten te houden. Er zijn een aantal problemen met criminaliteit in het land, zoals gewelddadige criminaliteit, ontvoeringen, drugshandel, en berovingen. De grote steden in Guatemala, zoals Guatemala-Stad, worden als vrij onveilig beschouwd vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Reizigers wordt aangeraden om voorzichtig te zijn en hun verblijf in deze gebieden beperkt te houden.

Lees ook: Antigua Guatemala | De perfecte uitvalsbasis voor activiteiten

Er zijn echter ook gebieden in Guatemala die als veiliger worden beschouwd voor toeristen, zoals Antigua, Lake Atitlan, en Tikal. Deze gebieden zijn populair bij toeristen vanwege hun prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, en de lokale cultuur. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen omtrent de veiligheid in deze gebieden.

Lake Atitlan, Guatemala | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Lake Atitlan, Guatemala | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er is veel problematiek in Guatemala zoals landgebonden conflicten, dus het is verstandig om je voor te bereiden en informatie over veiligheid bij te houden voordat je naar het land gaat. Sommige gebieden in het land, zoals de grensgebieden met Mexico, Belize, Honduras en El Salvador zijn minder veilig dan andere gebieden.

Wat zijn de veiligste landen in Midden Amerika?

Veiligheid kan variëren van land tot land en zelfs binnen landen, dus het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de meest recente informatie voordat je op reis gaat. Er zijn echter enkele landen in Midden-Amerika die algemeen worden beschouwd als veiliger dan andere.

1. Costa Rica

Costa Rica wordt vaak beschouwd als een van de veiligste landen in Midden-Amerika. Het land heeft een lage criminaliteitsgraad, en de meeste bezienswaardigheden en toeristische gebieden zijn veilig om te bezoeken.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Costa Rica | Duurzaam ecotoerisme

De grotere steden in Costa Rica, zoals San José, zijn veiliger dan de meeste andere grote steden in de regio. Toch wordt reizigers wel aangeraden om hun waardevolle spullen niet op te laten slingeren, om zo te voorkomen dat je een doelwit wordt voor criminaliteit.

Er zijn echter wel enkele zaken waar reizigers op moeten letten, zoals pickpocketing, verkeersveiligheid, en incidenten van diefstal uit auto’s. Sommige gebieden in het land, zoals de grensgebieden met Nicaragua, kunnen ook als minder veilig worden beschouwd.

Toucan vogel in Costa Rica | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Toucan vogel in Costa Rica | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Het toerisme is een belangrijke industrie voor Costa Rica, en de meeste toeristische gebieden zijn veilig om te bezoeken. De nationale parken zijn bijvoorbeeld veilig en het personeel zorgt voor de beveiliging van de gebieden. Controleer voordat je reist naar Costa Rica, wel altijd eerst met meest actuele reisadvies.

2. Panama

Panama wordt als veilig beschouwd voor toeristen. Hoewel er een paar gebieden zijn waar je zou moeten opletten, zoals de grens met Colombia. Toeristische gebieden zijn veilig en de criminaliteit is over het algemeen lager dan in veel andere landen in de regio.

Lees ook: Backpacken in Panama | Praktische informatie

Panama | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Panama | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

In het algemeen is Panama een veilig land om te bezoeken met veel te zien en te doen, zoals historische bezienswaardigheden, culturele attracties, prachtige stranden en natuurparken. Zoals altijd is het verstandig om je goed voor te bereiden voor je reis en te informeren over de actuele situatie ter plaatse.

3. Belize

Belize wordt vaak beschouwd als een veilig land voor toeristen. Hoewel er soms problemen zijn met criminaliteit in de grotere steden, zoals Belize City, is het algemene gevoel van veiligheid in het land goed en de meeste bezienswaardigheden en toeristische gebieden zijn veilig om te bezoeken.

Er zijn een aantal toeristische gebieden in Belize die als zeer veilig worden beschouwd, zoals de Maya-ruïnes, de Barrier Reef en de nationale parken. Deze gebieden zijn populair bij toeristen vanwege hun prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en wateractiviteiten.

Belize | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Belize | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er zijn echter ook gebieden in Belize die als minder veilig worden beschouwd, zoals de grensgebieden met Mexico en Guatemala, die vaak worden beschouwd als risicovol vanwege de criminaliteit. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over welke gebieden in Belize veilig zijn voordat je je reis begint.

Veiligheid in andere landen in Midden Amerika

1. Mexico

Veiligheid in Mexico varieert enorm per regio en per stad, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke gebieden waar je naartoe gaat.

Er zijn veel populaire toeristische bestemmingen in Mexico, zoals Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cabo San Lucas en Puerto Vallarta, die meestal als veilig worden beschouwd voor toeristen. Deze gebieden hebben een goede toeristische infrastructuur en hebben een hoog niveau van veiligheid voor toeristen.

Lees ook: De 15 Mooiste Nationale Parken in Mexico | Van Vulkaan tot Maya

Mexico | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Mexico | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er zijn echter ook gebieden in Mexico die als minder veilig of zelfs gevaarlijk worden beschouwd, vooral in het noorden van het land en in sommige delen van het binnenland. Dit komt voornamelijk door de groeiende problemen met drugshandel en gewelddadige criminaliteit.

Het is belangrijk om te weten dat het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor Mexico is, dus de meeste populaire toeristische bestemmingen zijn goed beveiligd en hebben hoge veiligheidstandaarden.

Houd er wel rekening mee dat de situatie van veiligheid in Mexico snel kan veranderen, dus het is verstandig om je goed voor te bereiden en goed geïnformeerd te zijn voordat je op reis gaat, zodat je goed op de hoogte bent van eventuele risico’s. Houd ook rekening met de reisadviezen van de regering en de lokale autoriteiten.

In het algemeen is Mexico een veelzijdig land met veel te zien en te doen, zoals historische bezienswaardigheden, culturele attracties, prachtige stranden en levendige steden. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor je reis en te informeren over de actuele situatie ter plaatse, zodat je veilig kunt reizen en het meeste uit je bezoek kunt halen.

2. Nicaragua

Veiligheid in Nicaragua is een bezorgdheid. Er zijn problemen met criminaliteit en gewelddadige criminaliteit in het land, zoals ontvoeringen, drugshandel, berovingen, en afpersing. Ook zijn er soms sociale onrust, zoals protesten en rellen, die kan leiden tot onveilige situaties.

De grotere steden in Nicaragua, zoals Managua, worden als onveilig beschouwd vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Reizigers wordt aangeraden om voorzichtig te zijn en hun verblijf in deze gebieden beperkt te houden, zoals vermijden van grote demonstraties en rellen.

Nicaragua | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika
Nicaragua | Veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika

Er zijn echter ook gebieden in Nicaragua die als veiliger worden beschouwd voor toeristen, zoals Granada, Leon, en de Corn Islands. Deze gebieden zijn populair bij toeristen vanwege hun prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, en de lokale cultuur. Het is wel belangrijk op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen omtrent de veiligheid in deze gebieden.

Lees ook: Reisroute Nicaragua 2 tot 5 weken | Tips en highlights

Er is veel instabiliteit in Nicaragua, zoals politieke onrust, dus het is verstandig om je voor te bereiden en informatie over veiligheid bij te houden voordat je naar het land gaat. Sommige gebieden in het land, zoals de grensgebieden met Honduras en Costa Rica zijn minder veilig dan andere gebieden.

Houd er ook rekening mee dat de situatie in Nicaragua snel kan veranderen, dus het is altijd verstandig om op de hoogte te blijven van eventuele veranderde veiligheidssituaties via de lokale autoriteiten.

Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Midden-Amerika?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?
Lees ook: Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Afrika?

Wereldwijs

Wereldwijs zijn of worden is niet alleen langdurig backpacken, een wereldreis maken, het kunnen benoemen van alle hoofdsteden in Europa of het kunnen aanwijzen van Thailand op de wereldkaart. Om jezelf echt wereldwijs te mogen noemen heb je brede algemene kennis nodig. Niet alleen over alle continenten, landen en belangrijke feiten maar ook de leuke, minder bekende weetjes! Je bent namelijk nooit te oud om te leren. Wil je meer te weten komen over de wereld om iedereen te kunnen verbazen op de volgende verjaardag? Dan is de wereldwijs pagina het perfecte startpunt voor jou!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

5 comments

 • Nederlands:
  Ik wil in een veilig en goedkoop land in Zuid-Amerika wonen. Tips?

  Duits:
  Ich will in einem sicheren und guenstigen Land in Suedamerika leben. Tips?

 • English:
  This page presents Nicaragua, with high crime rates, such as kidnapping, drug trafficking and violent crimes, as well as political instability, well let me tell you that Costa Rica is more violent, because I know there, and drug trafficking acts with impunity, crimes of murder ( Sicariato) exists, what happens is that they do not materialize it in statistics, as well as the high rate of rape of minors and child prostitution where the media and the government turn a blind eye, and many have it as the Central American Switzerland, where there is no army constituted according to them, but it has an elite or special forces, trained by the southern command of the United States and with the most modern weapons, but it is not reflected either since in its budget it appears destined for national security, not by force Military or army, come to Nicaragua and you will see the reality and how safe it is, not even with the attempted Coup d’état, promoted by the USA, has it altered the national security in Nicaragua.

  Spanish:
  Esta Pagina presenta a Nicaragua, con altos indice de criminalidad, como secuestro, narcotrafico y delitos violentos, así como inestabilidad política, pues deje decirle que es mas violenta Costa Rica, pues conozco ahí, y el narcotráfico actúa en impunemente, delitos de asesinato (Sicariato) existe lo que pasa es que no lo materializan en estadística, así como el alto indice de violación a menores y la prostitución infantil donde los medios informativo y el gobierno se hace de la vista gorda, y muchos la tienen como la Suiza centroamericana, donde no hay un ejercito constituido según ellos, pero tiene una fuerzas élites o especiales, entrenada por el comando sur de estados unidos y con las armas mas modernas, pero tampoco es reflejado ya que en su presupuesto aparece destinado a seguridad nacional, no a fuerza militar o ejercito, vengan a Nicaragua y verán la realidad y lo segura que es, ni con el intento de Golpe de Estado, promovido por USA, a alterado la seguridad nacional en Nicaragua.

 • English:
  I’m Jorge Francisco Hernandez Landero
  Nicaragua is the safest country in the world, come to this country and you will find out the true reality in situ, you will walk wherever you want. The failed coup has given a negative image, but the situation is under control. Democracy is defended with the law and arms, as Bukele has shown in El Salvador and now Xiomara Castro in Honduras and AMLO in Mexico. Our currency, the córdoba, is quite stable. We have problems, but we are advancing little by little

  Spanish:
  Soy Jorge Francisco Hernández Landero
  Nicaragua es el país más seguro del mundo, ven a este país y te enterarás in situ la verdadera realidad, te pasearás por donde quieras. El golpe fallido ha dado la imagen negativa, pero la situación está controlada. La democracia se defiende con la ley y las armas, como lo ha demostrado Bukele en El Salvador y ahora Xiomara Castro en Honduras y AMLO en México. Nuestra moneda el córdoba es bastante estable. Tenemos problemas, pero vamos avanzando poco a poco

 • Dutch:
  Is Mexico Midden-Amerika? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Costa Rica is het op een na veiligste land in Midden-Amerika, het eerste is El Salvador
  Spanish:
  Mejico es Centro América?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 costarrica es el segundo país más seguro de centro américa el primero es El Salvador

 • Your article is wrong about what is the safest country in Central America I will not say the name to make it easy on you , do a better research to tell the truth.

  Ps: just to give you a little help , EL SALVADOR 🇸🇻 is the safest country in LATIN AMERICA

  Best regards!

Translate »
Copy link