Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Campbell River, beren spotten en Elk Falls | Roadtrip Canada (49)

Campbell River, beren spotten en Elk Falls | Roadtrip Canada (49)

Nadat we Vancouver hadden verkend op de fiets en we met de ferry naar Vancouver Island waren gevaren, gingen we met onze camper op bezoek bij een oude vriend in Campbell River. Hier bleven we een paar nachten op de oprit staan, dronken we wat lekkere speciaalbiertjes en gingen we samen op zoek naar beren. Ook gingen we enkele watervallen in de omgeving verkennen.

We delen in dit artikel een aantal prachtige foto’s en video’s met jullie. Beelden van intense momenten met de beren waar ons hart letterlijk sneller van ging kloppen. Vanzelfsprekend zullen we jullie ook goed informeren en tips geven omtrent veiligheid, want het blijven immers wilde dieren. Ook delen we de exacte locatie(s) met je, zodat je precies weet waar je de beren en watervallen van Campbell River kunt vinden tijdens jouw reis.


Plan hier je vakantie naar Canada


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken. Eind juli zijn we via Montana de grens overgestoken naar Canada.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Amerika

Canada

Campbell River

Campbell River (locatie hier) ligt ongeveer in het midden van Vancouver Island aan de oostkant. Het is met name een populaire plek voor Whale Watching tours (hier te boeken) en het spotten van beren. Het stadje ligt namelijk tegen een heuvel aan en zodra je ook maar enkele meters het bos in loopt, heb je hier al kans om beren tegen te komen.

Verblijf bij een oude vriend

Naast de walvissen en beren, was ik hier ook voor een andere belangrijke activiteit: het bezoeken van een oude vriend! Maarten, een vriend uit mijn jeugd, is 8 jaar geleden naar Canada verhuisd en uiteindelijk neergestreken in Campbell River. We mochten een paar dagen op zijn oprit overnachten wat erg fijn was. We haalden twee avonden oude herinneringen op, aten samen en dronken heerlijke lokale biertjes (IPA’s).

De locatie om beren te spotten

Sue, Maarten’s huisgenoot, is biologe. Dit bleek een leuke verassing omdat Sue ons precies wist te vertellen waar we de beren konden vinden, wanneer we het meeste kans hadden om ze te zien en tevens welke bijzondere planten en bomen we allemaal konden zien in het bos bij de rivier. Geweldig!

Ze bracht ons naar een parkeerplaats vlakbij de Quinsam Fish Hatchery. De exacte locatie heb ik hier aangeduid op Google Maps. Je kunt het beste starten bij de eerste parkeerplaats net na de brug, want hier begint de trail langs de rivier. Volg de trail langs de rivier en kijk goed langs de oevers!

Volg de trail bij de rivier. Bovenaan de trap heb je een soort uitzichtpunt
Volg de trail bij de rivier. Bovenaan de trap heb je een soort uitzichtpunt

Tip: de beste tijd om de beren te spotten zijn de twee uur na zonsopkomst en de twee uur voor zonsondergang. Dit zijn de uren dat de beren normaliter de struiken uitkomen op zoek naar voedsel. Niet alleen voedsel zoals bloemen en vruchten, ook vissen ze hier naar zalm!

De eerste zwarte beer

De eerste beer die we zagen, had ons al veel eerder gezien. Ik heb de foto hieronder een stuk meer helder moeten maken, want het was al schemerig. De beer was erg moeilijk te zien tussen de begroeiing. Malou zag een zwarte vlek in de struiken en na enige twijfel zagen we de beer inderdaad.

De zwarte beer keek ons enige tijd recht in de ogen aan, voordat hij weer verdween in de struiken. Dit was de enige beer die we zagen deze avond.

De beer had ons al lang gezien | Beren spotten bij Campbell Rivier
De beer had ons al lang gezien | Beren spotten bij Campbell Rivier

De tweede zwarte beer

We besloten om de ochtend erop nogmaals op zoek te gaan naar de beren, en dit keer werden we echt getrakteerd op een prachtige ervaring! We zagen meerdere beren, waaronder een mama beer met 2 kleintjes. Deze hielden zich echter goed verscholen in de struiken, we hebben daar helaas geen mooie beelden van.

We gingen elke keer op de rivierbank staan om langs de oevers te kijken. Ik keek naar rechts, zag niets, en keek weer naar links. En voordat ik mijn hoofd terug kon draaien zegt Malou alweer een beer gespot te hebben! Dit rechts van ons, waar ik enkele seconden eerder nog goed had gekeken. De beer was plotseling uit de struiken gekomen, en had ons alweer al lang in de gaten. ook deze beer keek ons weer recht in de ogen aan.

De beer kijkt me recht in de ogen aan, terwijl ik verstopt zit in de struiken | Beren spotten bij Campbell Rivier
De beer kijkt me recht in de ogen aan, terwijl ik verstopt zit in de struiken | Beren spotten bij Campbell Rivier

Nu werd het enigszins spannend want de beer kwam (hoewel aan de andere kant van de rivier), naar ons toegelopen. De rivier is slechts 20-30 centimeter diep, dus oversteken is eenvoudig. Gelukkig bleek de beer vooral op zoek naar voedsel, hij had geen oog meer voor ons. Elke 10 meter stapte hij even het water in en zag je hem zichtbaar snuffelen, op zoek naar geuren van voedsel. Ook keek hij in het water of er toevallig een zalm voorbij zwom.

De beer ruikt en snuffelt, op zoek naar voedsel | Beren spotten in Campbell River
De beer ruikt en snuffelt, op zoek naar voedsel | Beren spotten in Campbell River

De beer kwam langzaamaan nu toch wel dichtbij, pakweg 30 meter van ons af. We bleven staan, bewogen ons niet en lieten de beer gewoon zijn gang gaan. Af en toe keek hij nog even naar ons, om te controleren of we er nog waren. Uiteindelijk liep hij door het water weer verder, op zoek naar voedsel.

De beer vervolgt zijn weg door het water | Beren spotten in Campbell River
De beer vervolgt zijn weg door het water | Beren spotten in Campbell River

Op dit moment besloot ik om een stukje te gaan filmen. Hij was echt dichtbij! De video laat echt goed zien hoe prachtig mooi deze dieren in het wild zijn, en hoe dichtbij we eigenlijk waren. Terwijl de beer ons passeert, gingen onze harten tekeer. Ge-wel-dig!

Plan hier je vakantie naar Canada

De derde zwarte beer

Na bovenstaand filmpje verloren we de beer uit het oog. We besloten we om langzaamaan terug te lopen. Op de terugweg keken we zo nu en dan nog wel even bij de rivier, want je weet maar nooit. En ja hoor, nóg een beer! We konden aan de bruine snuit en de bruine vacht achterop zijn rug zien dat dit een andere beer was. Ook deze zwarte beer had ons inmiddels allang opgemerkt maar trok zich niets van ons aan. Hij ging vervolgens weer op zoek naar voedsel.

Ook van deze beer maakte ik een korte video.

Vol verwondering en adrenaline keerden we terug naar de camper die op de parkeerplaats, slechts 50 meter van de laatste gespotte beer af. Met een brede lach op ons gezicht sloten we het beren spotten in Campbell River af. Wat een ervaring, wat een prachtige dieren!

Veiligheid omtrent beren en wildlife

Parks Canada en de National Park Service in Amerika gebruikt onderstaande of soortgelijke afbeeldingen om te illustreren dat mensen 30 meter (ongeveer drie bus-lengtes) afstand moeten houden van dieren zoals elanden en schapen. Voor beren, wolven en leeuwen (mountain lions) wordt geadviseerd 100 meter afstand te houden.

100 meter afstand houden van beren bleek in Campbell River moeilijk
100 meter afstand houden van beren bleek in Campbell River moeilijk

Nu kwamen we er tijdens onze zoektocht naar de beren bij Campbell River al snel achter dat dit vrijwel onmogelijk was. De beren die we zagen, doken namelijk ineens uit het niets op vanuit de struiken, soms op slechts een meter of 30 van ons af.

Het is dan vooral zaak om rustig te blijven en goed te kijken naar de reactie van de beer. Zoals je op de foto’s en video’s hierboven kunt zien, wisten de beren in alle gevallen dat we er waren. Ze keken ons meermaals recht in de ogen aan, maar trokken zich gelukkig niets van ons aan. Maar het kan natuurlijk ook heel anders verlopen, het blijven immers (hele sterke) wilde dieren.

Extra tips qua veiligheid

Dus wat kun je nog meer doen, in plaats van alleen afstand houden? Als je in een omgeving bent waar veel beren leven, is het in ieder geval verstandig om niet alleen te wandelen. En beer zal minder snel aanvallen als je met meerdere personen bent.

Alert zijn en geluid maken (gewoon praten is voldoende) tijdens je wandeling is ook van belang. Een beer kan jou dan van een afstand al opmerken en veelal zou de beer ervoor kiezen om uit jouw buurt te blijven. Wat je namelijk niet wil, is dat je ineens per ongeluk oog in oog staat met een beer. Dit zijn namelijk de momenten waarop een beer agressief kan reageren.

Bearspray voor extra veiligheid | Beren spotten bij Campbell River
Bearspray voor extra veiligheid | Beren spotten bij Campbell River

In het geval dat je plotseling een beer tegenkomt die heel dichtbij je is, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Wegrennen is daar niet één van. Het wordt dan aangeraden om rustig naar achter te stappen om meer afstand tussen jou en de beer te creëren. Blijf de beer wel aankijken, draai de beer niet de rug toe.

Mocht het tot agressie van de beer leiden, dan is Bearspray je beste verdedigingsmiddel. Het dragen van Bearspray kan je helpen bij een aanval van een beer. Het is een enorm krachtige pepperspray die zorgt voor een grote gaswolk die tot wel 20 meter rijkt. Deze pijnlijke gaswolk kan je helpen ontsnappen aan de beer. Zo’n bus kost gemiddeld 30 tot 50 dollar, maar aangezien het je leven kan redden is het elke dollar waard.

Lees ook: Rekening houden met beren en ander wildlife (tips)

Elk Falls

Naast de vele zwarte beren in de regio, is er meer te zien rond Campbell River. Elk Falls (locatie hier), is één van die plekken. De watervallen zijn onderdeel van een beschermd natuurpark (Elk Falls Provincial Park and Protected Area). Het park verraste ons, omdat we ons ineens in een waar regenwoud waande. We hadden al eens gelezen dat er regenwouden te vinden waren op Vancouver Island, maar we hadden het niet verwacht dit al zo snel te zien. De dichte begroeien en de bomen in het park waren prachtig.

Regenwoud bij Elk Falls op Vancouver Island
Regenwoud bij Elk Falls op Vancouver Island

Vlakbij de watervallen is ook een suspension bridge te vinden waar je overheen kunt lopen. In grote tegenstelling tot de suspension bridge bij Vancouver kost deze geen 70 dollar per persoon, maar is hij helemaal gratis!

Malou op de (gratis) suspension bridge bij Elk Falls, Campbell River
Malou op de (gratis) suspension bridge bij Elk Falls, Campbell River

We hadden trouwens geluk vandaag, want normaliter is de waterval niet zo immens krachtig als hij nu was. Ze hadden een stukje verderop namelijk wat damsluizen geopend in verband met onderhoud, er kwam dus plotseling veel meer water naar beneden dan normaal! Vanaf het uitkijkplatform heb je perfect zicht op de waterval.

Uitzicht platform bij Elk Falls, Campbell River
Uitzicht platform bij Elk Falls, Campbell River

Ons hoorde je niet klagen dat er ineens veel meer water naar beneden kwam want het was een prachtig gezicht. En vormde zelfs een mini-regenboog!

Elk Falls, Campbell River
Elk Falls, Campbell River

Tip: benieuwd waar ik mee fotografeer? Bekijk dan het display hieronder!

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T4 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T4 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
  • De best geteste camera
  • Fantastische foto's
  • 4k video in 60 fps
  • IBIS beeldstabilisatie
  • 5 jaar garantie
Minpunten:
  • Even wennen, veel opties!
  • Prijs
Koop nu Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Conclusie

We kwamen naar Campbell River om beren te spotten en die missie is meer dan geslaagd! De plek heeft zijn naam absoluut waargemaakt. We zagen hier meerdere beren, vaak nog veel dichterbij dan we hadden durven dromen. Al met al is Campbell River, het bezoeken van een oude vriend, de beren en natuurlijk Elk Falls, absoluut de moeite waard geweest.

Wie zonder veel moeite (geen lange hikes) beren in het wild wil zien, is in Campbell River aan het juiste adres. Dat er een regenwoud met impostante watervallen vlakbij is, is alleen maar mooi meegenomen.

PS. In de volgende blog boeken we een Whale Watching Tour en gaan we op zoek naar Orca’s, wat ook weer geweldige beelden heeft opgeleverd. Tot dan!

Plan hier je vakantie naar Canada

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link