Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Ferry Vancouver – Vancouver Island (Horseshoe Bay – Nanaimo) | Roadtrip Canada (48)

Ferry Vancouver – Vancouver Island (Horseshoe Bay – Nanaimo) | Roadtrip Canada (48)

Na een paar geweldige dagen waarbij we heerlijk gingen fietsen in Vancouver, was het tijd om de oversteek naar Vancouver Island met de ferry te maken. We hadden na wat online onderzoek de goedkoopste (en tevens snelste) ferry verbinding tussen Vancouver en Vancouver island (Horseshoe Bay – Nanaimo) gevonden. In dit artikel vertel ik je er alles over.


Plan hier je vakantie naar Canada


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken. Eind juli zijn we via Montana de grens overgestoken naar Canada.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Amerika

Canada

De goedkoopste en snelste ferry optie

Je kunt vanuit Vancouver meerdere ferry verbindingen kiezen om naar Vancouver Island te komen, en andersom. De goedkoopste (en tevens snelste) verbinding is echter die vanuit Horseshoe Bay met BC ferries (locatie hier). De oversteek met deze ferry duurt ongeveer 1,5 uur.

Ferry Horseshoe Bay - Nanaimo | (Vancouver - Vancouver Island)
Ferry Horseshoe Bay – Nanaimo | (Vancouver – Vancouver Island)

Online de ferry reserveren

Omdat wij nooit ver vooruit plannen tijdens onze reis, hadden wij van tevoren geen online reservering gemaakt. Toen we dit wel wilde doen enkele dagen van tevoren, bleek alles al volgeboekt te zijn… Althans, alles wat online gereserveerd kon worden.

Je kunt namelijk ook gewoon naar de haven rijden en je melden bij BC ferries. Als er plek is, kun je gewoon nog mee. Dit bleek een stuk makkelijk dan gedacht, want ze verkopen slechts de helft van de tickets online. De andere helft vullen ze met mensen die er gewoon naartoe rijden.

Tip: Wel van tevoren online de ferry van Vancouver naar Vancouver Island (en vice versa) reserveren? Doe dat dan alleen hier op de officiële website van BC Ferries, zonder eventuele tussenpersonen (die altijd duurder zijn).

Kosten van de ferry

De prijs is afhankelijk van de dag, de tijd en het formaat van je voertuig. Reken op ongeveer 100 Canadese dollar voor de oversteek met een auto, busje of kleine camper (tot 6 meter) en twee personen. Wij betaalden 108 Canadese dollar voor onze camper (6x2x3 meter) met twee personen op een vroege maandagochtend in de spits (08:00uur). onze camper viel nog net in de categorie personenauto’s. Dit viel ons dus eigenlijk best wel mee!

Het grappige is dat we er zo ook achter kwamen dat gewoon naar de poort rijden 15 dollar goedkoper was dan online reserveren. De avond ervoor probeerde we dit namelijk nog en toen stond er 123 dollar én het was uitverkocht…

De oversteek

Hoewel het een flinke ferry was waar we op stonden met de camper, was er verder behalve een restaurant en een klein winkeltje niet veel te beleven. We besloten om naar het dek te gaan om daar van het uitzicht te genieten. We kwamen er toen ook meteen achter dat de ferry best wel hard ging. Door de harde wind zat het haar van Malou echt fantastisch! Die blik zegt al genoeg.

Malou's haar zit fantastisch in de harde wind | Ferry Horseshoe Bay - Nanaimo | (Vancouver - Vancouver Island)
Malou’s haar zit fantastisch in de harde wind | Ferry Horseshoe Bay – Nanaimo | (Vancouver – Vancouver Island)

In de verte zagen we voor de laatste keer nog de skyline van de stad Vancouver. We wisten namelijk al dat we niet dezelfde route terug zouden nemen. Op de terugweg gaan we namelijk met een andere ferry van Victoria op Vancouver Island (locatie hier) naar Port Angeles (locatie hier) in de Verenigde Staten. Daarover later meer!

Aankomst in Nanaimo, Vancouver Island

Nadat we onze tank hadden gevuld voor 2.15 Canadese dollar per liter gingen we de rest van de dag chillen in het Community Beach Park (locatie hier) van Parksville, een plaatsje iets verderop.

Even diesel tanken op Vancouver Island voor 2.15 dollar per liter
Diesel tanken op Vancouver Island, 2.15 dollar per liter | Ferry naar Vancouver Island

We hebben hier ons de hele dag vermaakt en een wandeling langs het strand gemaakt. gek genoeg kom ik er nu bij het schrijven van de blog achter dat we hier niet eens één foto hebben gemaakt. Zonde, want het is een prachtig park waar we later nog twee keer terugkeerden!

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Onze wildkampeerplek in Parksville

We hadden in Vancouver veel geld uitgegeven aan RV resort-campings (70 dollar per nacht!), uit eten, hapjes, drankjes, stappen, fietsen huren en openbaar vervoer. Hoog tijd dus om de financiën weer even te balanceren en dat betekent dus zelf boodschappen doen, zelf koken en een paar nachten wildkamperen of in ieder geval gratis overnachten.

We vonden op iOverlander een (volgens recensies) een zeer rustige plek net achter de Anytime fitness en Canadian Tire (locatie hier). De “Safe-On-Foods” supermarkt zat er ook naast dus konden we eerst even boodschappen doen alvorens we hem hier voor de nacht zouden parkeren.

Locatie van de wildkampeerplek op Vancouver Island bij Parksville op de kaart, bij Anytime Fitness
Locatie van de wildkampeerplek op Vancouver Island bij Parksville op de kaart, bij Anytime Fitness

Het bleek inderdaad een zeer rustige plek. Uiteindelijk stonden we er met pakweg 5 campers en we keerden later op onze terugweg naar zuidelijk Vancouver Island nogmaals terug voor nog een rustige nacht. Stel je van de plek overigens niet teveel voor, het is maar een parkeerplaats… Maar aansluitend aan de parkeerplaats zit een grasveldje met wat picknicktafels, hier kun je in de ochtend heerlijk je ontbijt eten met een kopje koffie.

Wat vooral erg fijn is aan deze plek is dat het super rustig is en ‘overnight parking‘ hier nog wordt toegestaan. Dit is in zuidelijk Vancouver Island namelijk best wel zeldzaam, er zijn niet veel plekken meer te vinden waar je gratis kunt overnachten. Bij de Canadian Tire en Safe On Foods is tevens gratis wifi te vinden, voor wie het nodig heeft.

Tot slot

Hopelijk heeft dit korte maar informatieve artikel de overtocht met de ferry van Vancouver naar Vancouver Island iets gemakkelijker voor je gemaakt, mocht je het in de toekomst zelf ook een keer willen doen. Nogmaals: reserveren wordt aangeraden maar is dus niet noodzakelijk. Als je de tijd hebt, kun je gewoon in de rij gaan staan en met de eerste de beste ferry mee die een plek overheeft. Gewoon proberen dus!

Plan hier je vakantie naar Canada

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link