Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Van Jasper tot Vancouver – Springende zalm en watervallen | Roadtrip Canada (46)

Van Jasper tot Vancouver – Springende zalm en watervallen | Roadtrip Canada (46)

We zijn in Canada ontzettend verwend met zowel mooie steden als intense natuur. De hippe stad Calgary en de immens populaire bergen en meren in Banff– en Jasper National Park waren werkelijk bucketlist waardig. Ook de overweldigend mooie gletsjers in Glacier National Park en het stuk minder drukke (maar ontzettend mooie) Yoho National Park heeft een flinke indruk op ons achtergelaten. Maar wat is er nog meer te zien in Canada? Springende zalm en nog meer watervallen natuurlijk! We reden van Jasper National Park in enkele dagen richting Vancouver en maakten enkele tussenstops om een aantal mooie watervallen én springende zalm te spotten. In dit artikel lees je er alles over.


Plan hier je vakantie naar Canada


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken. Eind juli zijn we via Montana de grens overgestoken naar Canada.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Amerika

Canada

Springende zalm spotten in Canada

Eerst even wat achtergrond informatie over de zalm, de (veelal gerookte) vis die we zo graag eten in Nederland. Zalm paait in zoet water, meestal in riviertjes en beken. Veel zalm brengt zijn volwassen leven echter door in de oceaan, maar keert terug naar de regio waar hij is geboren om te paaien en het leven door te geven aan de volgende generatie. Zalm leeft voornamelijk in de wat koelere gebieden zoals in Noorwegen, Canada en Alaska.

Vanuit de oceaan trekt de zalm tot wel 800 kilometer stroomopwaarts. Een bizarre opwaartse reis waarover de zalm maanden kan doen, niets meer eet en tot wel 70% van het lichaamsgewicht verliest. Op het einde van de opwaartse reis paait de zalm volledig uitgeput haar eitjes om daar vervolgens direct te sterven. Een bizar verhaal eigenlijk.

Zalm is tijdens de Canadese zalmtrek in de heldere rivieren gemakkelijk te zien
Zalm is tijdens de Canadese zalmtrek in de heldere rivieren gemakkelijk te zien

Beste locaties voor de Canadese zalmtrek

Terug naar Canada. Er zijn talloze locaties waar je in Canada de zalmtrek kan bewonderen. Vooral de provincie British Columbia leent zich hier uitstekend voor. British Columbia wordt namelijk door talloze kleine en grotere rivieren doorkruist die uitkomen op de Stille Oceaan. De meest bekende locaties zijn: Port Renfrew, Ucluelet, Qualicum Beach, Rearguard Falls, Campbell River en de Sunshine Coast.

Wij (Malou en ik) zijn op twee locaties naar de springende zalm gaan kijken, namelijk bij de Rearguard Falls en in Campbell River (op Vancouver Island). Bij Campbell River gingen we op zoek naar beren, maar hier zagen we dus ook nog geregeld zalm.

Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls
Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls

Beste seizoen voor springende zalm

Het beste seizoen om de springen zalm in British Columbia te bewonderen, is van september tot en met november, met een flinke piek in oktober. Wij waren er begin september, waardoor we niet enorme hoeveelheden zalm stroomopwaarts zagen gaan. Toch zagen we met een beetje geduld regelmatig een zalm vechten tegen de rivier en soms zelfs tegenop watervallen. Mocht je dus in september in Canada zijn, is het in ieder geval wel het proberen waard. Als je er in oktober bent, MOET je het spektakel gaan bekijken! Dan springen er werkelijk tientallen of honderden zalmen per minuut omhoog.

Springende zalm bij Rearguard Falls

We reden van Jasper zonder echt een plan te hebben richting Vancouver, en zagen onderweg allerlei bordjes met ‘salmon spotting’ erop. We hadden werkelijk geen idee omdat we hier ons niet eerder in hadden verdiept. Toen we even stopten bij het visitors center in Valemount (locatie hier), kregen we al snel te horen dat hier springende zalm te spotten is en dat het seizoen als was begonnen!

De medewerkers van het visitor center vertelden ons dat de Rearguard Falls (locatie hier) een perfecte spot is om het te zien, dus we gingen er direct naartoe. We zagen de één na de andere zalm in gevecht met de waterval. Ze goed vastleggen met de camera is trouwens moeilijker dan je denkt.

Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls
Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls

Ook mag wel gezegd worden dat de zalmen echt moeten vechten tegen de waterval. Wat een dappere dieren. Meestal lukte de pogingen namelijk niet en knalde de zalm tegen een rots of kwam in een verkeerde stroming terecht waardoor je haar weer helemaal terug zag spoelen. Nu kan ze weer helemaal opnieuw beginnen. Best wel sneu eigenlijk, haha.

Clearwater – een veel gemaakte tussenstop

Een stuk verderop kwamen we langs het plaatjes Clearwater (locatie hier). Clearwater is een populaire tussenstop voor mensen die reizen tussen Vancouver en Jasper of andersom. Dat komt met name door de heldere rivier (clearwater…), het prachtige meer en de geologie van de regio.

Het gebied ligt namelijk op een oude, uitgedoofde vulkaan. Het poreuze lava gesteente in de regio is goed te zien in de verschillende lagen wanneer je de rotswanden ziet (foto hieronder). Dit gesteente laat rivieren gemakkelijk diepe kloven slijten, met prachtige watervallen tot gevolg.

De verschillende lagen steen door eeuwenoude vulkaanuitbarstingen zijn goed te zien
De verschillende lagen steen door eeuwenoude vulkaanuitbarstingen zijn goed te zien

Een aantal van deze watervallen liggen relatief dicht bij elkaar. Je kunt ze in één rit van ongeveer een uur allemaal bekijken als je wil. Als je wil wandelen in de omgeving, kun je er ook een hele dag voor uittrekken. Er zijn in de omgeving van Clearwater tevens een aantal campings, maar wij besloten om lekker te wildkamperen bij een oude brug (locatie hier), aan de Clearwater rivier. Leuker en goedkoper! Deze locatie vonden we op iOverlander.

De watervallen bij Clearwater

Vanuit clearwater loopt een kleine, kronkelende weg naar het noorden het heuvelachtige gebied in. Je kunt het op de screenshot van google maps niet zien, omdat het een hele kleine weg is die alleen tevoorschijn komt als je flink inzoomt. Ik heb daarom zelf maar even een lijn getrokken tussen de verschillende watervallen (de blauwe locatie-pins).

Via deze weg kun je alle behalve de meest linkse (Sylvia and Goodwin Falls) waterval gemakkelijk bekijken, omdat de laatstgenoemde aan de andere kant van de rivier ligt.

De watervallen vlakbij Clearwater in British Columbia
De watervallen vlakbij Clearwater in British Columbia

Triple Decker Falls

Triple Decker Falls (locatie hier) is de eerste waterval die je vanuit Clearwater tegenkomt. Het is niet een hele grote waterval en we hoorden dat er door de relatieve droogte, de waterval nauwelijks te zien was op dit moment. We hebben hem dus overgeslagen maar wanneer er regen of smeltwater is, moet de drie-dubbele waterval wel heel mooi zijn.

Spahats Falls

Spahats Falls (locatie hier) is de eerste stop die we maakten deze ochtend. Het is een flinke waterval die tientallen meters naar beneden dendert. Je parkeert je auto op het parkeerterrein en je hoeft slechts 5 minuten te lopen om de waterval te zien. Zoals je op de foto kunt zien scheen de zon nog niet op de waterval. Wij waren er helaas in de ochtend, dus hier moesten we het mee doen!

Spahats Falls near Clearwater, Canada
Spahats Falls near Clearwater, Canada

Tip: De waterval moet aan het einde van de middag het mooiste zijn, omdat de zon er dan op schijnt. Dit geldt overigens ook voor de andere watervallen in deze lijst. Mocht je dus de mogelijkheid hebben om einde middag te gaan, is dat aan te raden.

Moul Falls

Om Moul Falls (locatie hier) te kunnen bekijken, zal je ongeveer 30 minuten door de Moul Canyon moeten wandelen om dichtbij te komen. Het is één van de grotere watervallen in de lijst en moet echt de moeite waard zijn. Wij hebben hem echter overgeslagen omdat we nog flinke spierpijn hadden van de hikes de dagen ervoor.

Helmcken Falls

Wat ons betreft is Helmcken Falls (locatie hier) de mooiste waterval! Ook deze waterval is gemakkelijk te bereiken. Vanaf de parkeerplaats loop je er in 5 minuten naartoe. Ook zijn er veel plekken om te picknicken en aangezien dit min of meer het eindpunt is van de weg, is het een fijne plek om even te lunchen met een mooi uitzicht.

Helmcken Falls near Clearwater, Canada
Helmcken Falls near Clearwater, Canada

Green Mountain Viewing Tower

Geen waterval, maar wel een leuke activiteit die op de route ligt. Er is een grote houten uitkijktoren op de heuvel geplaatst die je een prachtig uitzicht geeft over de bossen. Mocht je de tijd hebben om hier nog even te stoppen op de terugweg, is dat een leuke aanvulling voor alle watervallen. De exacte locatie van de uitkijktoren is hier te vinden.

Conclusie

Veel mensen die reizen door West-Canada rijden vanuit Vancouver in één lange rit door naar Jasper National Park of andersom. Soms, veelal bij de rondreizen van drie weken of langer, wordt het plaatsje Clearwater en de nabij liggende watervallen door het reisbureau toegevoegd aan de reis als een extra tussenstop.

Na al het extreme natuurgeweld van de nationale parken die we eerder zagen, is deze tussenstop natuurlijk een stuk minder overweldigend. Toch was het wel een leuke onderbreking voor de reis, dus wie de tijd heeft om dag of twee te verblijven bij Clearwater kan daar enkele mooie watervallen bekijken.

Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls
Springende zalm tijdens de Canadese zalmtrek | Rearguard Falls

Wat een stuk unieker is, maar volledig afhankelijk is van je reisperiode, is dat er tijdens de rit van Jasper naar Vancouver veel plekken zijn waar je springende zalm kunt bewonderen. Met een beetje geluk, zie je dan ook nog beren die de zalm proberen te vangen. Wij hadden dat geluk helaas niet, maar het komt wel geregeld voor. Het proberen waard dus!

Plan hier je vakantie naar Canada

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link