WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Canada » Rondreis Canada van start – Route en warm welkom | Roadtrip Canada (38)

Rondreis Canada van start – Route en warm welkom | Roadtrip Canada (38)

Na bijna 5 maanden reizen door de Verenigde Staten van Amerika zijn we eindelijk aangekomen in Canada, waar het volgende avontuur op ons wacht. Het is de eerste blog over de rondreis door Canada die we gaan maken. Omdat het nog steeds dezelfde reis betreft, tellen we met blog nummer 38 wel gewoon door!

In dit artikel vertel ik jullie alles over ons plan in Canada. We gaan namelijk zes tot acht weken rondreizen in dit prachtige land, wat misschien veel lijkt, maar ook hier zijn de afstanden weer gigantisch. Om die reden gaan we ons tijdens deze rondreis vooral richten op West-Canada. We zijn gestart in het kleine plaatsje Cardston vlakbij de Canadese grens, waar ik warm werd onthaald bij de kapper en een vragenvuur onderging van de locals.

Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken. Eind juli zijn we via Montana de grens overgestoken naar Canada.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Onze (globale) reisroute door Canada

We hebben al eerder in ons reisplan een reisroute voor onze rondreis door West-Canada uitgestippeld. De route die we ongeveer af gaan leggen in 6 tot 8 weken is hieronder te zien.

Rondreis door West-Canada, de globale route die we hebben uitgestippeld
Rondreis door West-Canada, de globale route die we hebben uitgestippeld

Nadat we via Montana in de USA de grens overstaken bij Carway, bezochten we als eerst het plaatsje Cardston waar onze auto werd gerepareerd en ik naar de kapper kon. Vervolgens bezochten we Waterton National Park en Banff National Park. De komende dagen staat de stad Calgary op het programma, wat weer een welkome afwisseling is na al die natuur in de nationale parken.

Na enkele dagen in Calgary zullen we verder noordwaarts rijden naar Glacier National Park (de Canadese variant) en Jasper national park, voordat we verder afbuigen naar het westen en het zuiden.

Via Clearwater, Kelowna en Whistler Blackcomb rijden we vervolgens naar Vancouver om daar met de ferry over te steken naar Vancouver Island, wat onze laatste bestemming in West-Canada zal zijn. Vanaf daar maken we nogmaals met een ferry de oversteek, ditmaal weer terug naar het Amerikaanse vasteland.

De eerste week in Canada

Grensovergang

Maar hoe verliep de grensovergang eigenlijk? Vanuit St. Mary Campground in Glacier National Park (locatie hier), reden we pakweg 30 kilometer noordwaarts tot aan de Canadese grens in Carway. We deden dit vrij onvoorbereid, omdat we snel iets moesten laten repareren aan de auto. Een steun waar de camper op rust was namelijk gescheurd en moest dringend gelast worden. De dichtstbijzijnde mogelijkheid, was in Cardston, net over de grens in Canada. We pakten onze spullen en reden naar de grens, nauwelijks voorbereid.

ArriveCan App

Voordat we werden toegelaten in Canada, moesten we onze vaccinatiebewijzen wel eerst uploaden in ‘ArriveCan’, dat is namelijk verplicht. ArriveCan is een website en app van de Canadese overheid. Papieren bewijzen worden hier aan de grens niet geaccepteerd, het moet persé online of in de app gebeuren.

Chris scant de vaccinatiebewijzen in de Canadese ArriveCan App
Chris scant de vaccinatiebewijzen in de Canadese ArriveCan App

Nadat we de app hadden gedownload en de vaccinatiebewijzen erin stonden, kregen we via de e-mail en in de app een QR code. Daarmee was het oversteken van de grens een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten mochten we door. De rondreis door Canada kon gaan beginnen!

Naar de kapper in Cardston

Nadat ik de auto had afgeleverd bij de garage bezocht ik ook nog de kapper. ‘What on earth brought you to Cardston’? Is één van de eerste vragen die ik kreeg van de kapper. Het plaatsje telt slechts 3500 inwoners en is na 17:00u in de middag totaal uitgestorven. Ik onderging van zowel de kapper als de wachtenden aldaar een vragenvuur. Men begreep er werkelijk niets van dat ik niet in Banff of Jasper, maar in Cardston terecht was gekomen.

Men toonde veel interesse en gek genoeg had bijna iedereen op de één of andere manier wel een link met Nederland. Sommige hadden Nederlandse grootouders die hadden gewerkt en gewoond in Nederland. Ook vertelden ze me dat er later op de dag muziek gespeeld zou worden om het weekend in te luiden. Daar was ik wel nieuwsgierig naar!

Malou en ik keerden daarom later in de middag terug en jawel hoor, er zat zowaar een hele band te spelen! Terwijl de kapper nog steeds bezig was met knippen genoten de klanten en wachtenden van country liedjes gespeeld door de band.

Ik had tussen neus en lippen door al laten weten dat Malou goed kan zingen. Malou had er niet zo’n zin in, maar de kapper liet het er niet bij zitten. Hij stond erop!

Ze kozen om samen een paar liedjes van Creedence Clearwater Revival te spelen. Bad Moon Rising, I’ve Got A Spell On You en Lodi kwamen in rap tempo voorbij. De kapper kreeg de grote lach niet van zijn gezicht, wat was hij aan het glunderen! Hij was ondertussen ook meer bezig met foto’s en video’s maken van zijn Nederlandse gasten, dan met knippen. Hij kon niet wachten om dit thuis met zijn vrouw en familie te delen.

Malou en de band bij de kapper in Canada - Liedjes zingend van Creedence Clearwater Revival
Malou en de band bij de kapper in Canada – Liedjes zingend van Creedence Clearwater Revival

De interesse in ons en het warme welkom dat we hier kregen in Cardston, beloofde al wat voor het vervolg van onze rondreis door Canada. De Canadezen zijn ontzettend vriendelijk gebleken en we hebben het in tegenstelling tot de VS niet eens over politiek hoeven hebben, wat een verademing!

Waterton National Park

De auto was al snel gerepareerd en de volgende dag konden we hem alweer ophalen. We reden zonder de camper erop (want die stond afgekoppeld op de camping), een dagje naar Waterton National Park waar we onze nieuwe opblaasboot konden testen. Het is een eenvoudig bootje van de Walmart, maar we genoten er enorm van!

Na een officiële boot-inspectie kregen we een (gratis) permit en mochten we ermee het water op. We dobberden hier uren rond op het water wat echt genieten was met het uitzicht op de bergen.

Banff National Park

Een plek die echt niet aan je vakantie in Canada mag ontbreken, is natuurlijk Banff National Park. Hier spendeerden we meerdere dagen en bezochten we het wereldberoemde Moraine Lake en Lake Louise. Het zijn twee van de meest instagrammable plekken ter wereld en als je de meren met eigen ogen ziet, begrijp je al direct waarom. Wat een natuur en wat een kleuren!

Chris bij Lake Louise | Rondreis door Canada
Chris bij Lake Louise | Rondreis door Canada

Ook maakten we een geweldige hike naar de ‘six glaciers’, de gletsjers dus. Een flink zware wandeling van 18 kilometer. We hebben tijdens deze hike zo veel andere prachtige meren en uitzichtpunten gezien dat we daar een volledige blog over zullen schrijven, dus daarover later meer!

Malou op de 'Six Glaciers' trail bij Lake Louise in Canada
Malou op de ‘Six Glaciers’ trail bij Lake Louise in Canada

Banff, het stadje

Het echte vakantiegevoel in Canada ervaar je in het stadje Banff, wat midden in het Nationale Park ligt. Hier vind je talloze souvenir winkeltjes, restaurants en bars en ja, het kan er behoorlijk druk zijn.

Het stadje Banff
Het stadje Banff

Het stadje is prachtig versierd in de zomer. We zagen hier ontzettend veel bloembakken en tuinen in en tussen de winkelstraten en restaurants. Met de imposante bergtoppen van Banff National Park op de achtergrond, is een mooie foto maken hier een fluitje van een cent.

Bloemen in Banff | Vakantiegevoel in Canada
Bloemen in Banff | Vakantiegevoel in Canada
Bloemen in Banff | Vakantiegevoel in Canada
Bloemen in Banff | Vakantiegevoel in Canada

Tot slot

Onze rondreis door Canada is van start gegaan en wat vallen met onze neus in de boter! De vriendelijke mensen en de overweldigend mooie natuur heeft nu al zijn verwachtingen waargemaakt. De eerste week van onze vakantie in Canada zit er inmiddels alweer op, maar gelukkig we hebben nog 7 weken te gaan in dit prachtige land, voordat we vanuit Vancouver Island weer terug naar Amerika reizen.

We hebben ontzettend veel zin om hier rond te reizen en onze ervaringen met jullie te delen. De komende tijd zal er vanzelfsprekend nog veel meer online komen van dit prachtige land. Reis je met ons mee?!

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travel 3+ months per year, 10 years in a row
– 10 months USA & Canada in 2022
– Bucketlist Destination: Antarctica
– Best Beaches: Philippines
– Best Food: Thailand
– Best Wildlife: Uganda
– Best City: Singapore
– Best roadtrip: Croatia

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link