WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Death Valley | Hoogtepunten, bezienswaardigheden en verblijf

Death Valley | Hoogtepunten, bezienswaardigheden en verblijf

Wie Death Valley zegt, denkt misschien aan een somber landschap, een dorre, droge zandbak. Maar niks is minder waar! Toegegeven, Death Valley National Park is een heel droge en warme plek. Het warmste nationale park van Amerika heeft een echt woestijnklimaat, met extreem warme temperaturen en erg weinig neerslag. Maar wist je dat, ondanks die droogte, Death Valley eigenlijk heel divers is? Warmwaterbronnen, zandduinen, zoutvlaktes, canyons en hoge bergtoppen: Laat je verassen door Death Valley!

Sneeuw op de top van Telescope Peak.
Sneeuw op de top van Telescope Peak. © Ryan Kodak Brown

Informatie Death Valley National Park

Ligging

Death Valley National Park (locatie hier) ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten, op de grens van de staten Californië en Nevada. Het nationale park ligt op ongeveer twee uur rijden van Las Vegas. Het park grenst aan de bekende Mojave Desert en de Great Basin Desert. Je hoort het al – Death Valley is zo woestijn als het maar kan zijn!

De dode vallei 

Death Valley heeft zijn lugubere naam dan ook niet gestolen: Volgens legende zou het park zijn naam hebben gekregen toen een groep goudzoekers vast kwam te zitten in de vallei. Overvallen door dorst, hitte en uitputting, kwam één lid van de groep om. Zijn laatste woorden: “Goodbye Death Valley…”. De naam Death Valley was geboren.

Buitenaardse landschappen in Death Valley National Park.
Buitenaardse landschappen. © Ryan Kodak Brown

Op het eerste gezicht is er maar weinig leven in het park. Hier vind je geen bossen, verfrissende rivieren of groene grasvelden. Maar als je wat dichter komt, dan verandert je blik: Death Valley lééft.. zij het op een speciale manier. Het park heeft meer te bieden dan je denkt! Het loont dus zeker om Death Valley te bezoeken tijdens je reis in de VS.

Feitjes en weetjes

Death Valley National Park is het vijfde grootste nationale park in de Verenigde Staten. Dat betekent dat je er soms urenlange afstanden moet afleggen om van het ene punt naar het andere te rijden! Vul de tank dus goed voor je vertrekt en zet de airconditioning maar aan: Death Valley is de droogste én warmste plek in Noord-Amerika! In het park werden al vele recordtemperaturen gemeten, zo ook in 1913, toen de thermometer maar liefst 56,7° C aangaf.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

De kronkelende autoweg in Death Valley National Park.
De kronkelende autoweg in Death Valley National Park. © Ryan Kodak Brown

Let op! Omdat je in het park zulke grote afstanden met de auto aflegt, is er een tankstation in Death Valley. Maar wees voorbereid om een flinke duit te betalen! Niet enkel in Europa, maar ook in de VS zijn de brandstofprijzen stijgende. Zeker in dit nationale park zijn de benzineprijzen extra duur: In maart 2022 betaalde je maar liefst $8.75/gallon voor benzine en $9.75 voor diesel in Death Valley.

De beste periode

De beste periode om Death Valley te bezoeken is simpel: Het liefst buiten de zomermaanden. In de zomer geeft de thermometer hier namelijk gemiddeld 47° C aan! Geen pretje! December blijkt de koudste maand te zijn met gemiddelde temperaturen van 19 graden. Death Valley is dus het beste te bezoeken in de herfst en winter. Zo bezochten wij Death Valley midden oktober. Het was er niet zo druk en niet té warm (25°-30°). 

Hoogtepunten

Dante’s View

Zonsondergang bij Dante's View. © Ryan Kodak Brown
Zonsondergang bij Dante’s View. © Ryan Kodak Brown

Dit is een echte klassieker: Vanaf de top heb je een prachtig zicht over de vallei. Je kan Dante’s View makkelijk met de auto bereiken en eens geparkeerd, zijn er enkele wandelpaadjes die je kan volgen helemaal naar boven. Zo klommen wij door tot we, na een kwartiertje, de top helemaal voor ons alleen hadden. De ideale plek voor zonsondergangen tijdens je bezoek aan Death Valley!

Salt Creek

Dit klinkt misschien niet zo speciaal, maar is het wel: Salt Creek is de enige plek op aarde waar je de Salt Creek Pupfish vindt! Deze vinnige visjes zijn een bedreigde soort, die ondanks droogte en zout water dapper verder zwemmen. Je kan hier op houten paadjes rondwandelen en als je goed kijkt, zie je misschien wel een pupfish voorbijzwemmen!

Salt Creek in Death Valley
Eén van de weinige wateren in Death Valley.

In de zomer ziet het er droog en dor uit, maar in de winter bruist Salt Creek van het leven! In welke periode je Death Valley bezoekt, maakt een wereld van verschil.

Badwater Basin

De zoutvlakte van Badwater Basin. © Ryan Kodak Brown
De zoutvlakte van Badwater Basin. © Ryan Kodak Brown

Waar het laagste punt in Nederland 6,76 meter onder zeeniveau ligt, scoort Badwater Basin in Death Valley iets beter: Deze zoutvlakte ligt namelijk 86 m onder zeeniveau! Het is dan ook het laagste punt in Noord-Amerika. 

Badwater Basin, 85.5 meter beneden zeeniveau.
Badwater Basin, 85.5 meter beneden zeeniveau.

Een zoutvlakte is een gek verschijnsel: Het is eigenlijk een droge bodem van een meer, met een korst van klei en verschillende zouten. Bij regenbuien in de woestijn blijft het zout liggen op de droge bodem en zo ontstaan zoutvlaktes. Aangezien er slechts 38 mm regen per jaar (!) valt in Death Valley, is van een meer geen sprake in Badwater Basin! Wat wél overblijft is deze bekende witte zoutvlakte, die je trouwens kan bewandelen. Je ziet de vreemdste vormen in het zout, littekens van de extreme droogte en warmte. Neem zeker een zonnehoed en water mee, want dit is één van de warmste plekken op aarde. 

Telescope Peak

Telescope Peak, de hoogste top in Death Valley.
Telescope Peak, de hoogste bergtop in Death Valley. © Ryan Kodak Brown

Waar je eerder nog op het laagste punt in Noord-Amerika stond, kan je nu helemaal naar boven klimmen! Telescope Peak is met zijn 3,368m de hoogste berg in Death Valley. Het park is omringd door de Panamint Range, een bergketen met Telescope Peak als hoogste top. De wandeling van de parking naar boven duurt een 7-tal uur en telt ongeveer 22 km heen-en-terug.

Boomknuffelen met deze Pristlecone Pine Tree.
Boomknuffelen met deze Pristlecone Pine Tree. © Ryan Kodak Brown

Neem voldoende water mee, want er zijn maar weinig waterbronnen in het park. En belangrijk: Kleed je warm! Omdat je bijna duizend meter stijgt, kom je in een veel koeler klimaat terecht. Het koelt hier flink af, zeker in tegenstelling tot de hitte beneden in de vallei.

Heel toepasselijk: Op de bergtop vind je een leuke verrassing… namelijk een telescoop! Naast de telescoop vind je een logboek, waar je je je naam en de datum kan opschrijven. Zo’n logboek vind je op de meeste bergtoppen in de VS – altijd leuk om te lezen en je eigen naam te vereeuwigen op de berg.

Ubehebe Crater

Mensen met hoogtevrees zullen even slikken bij het zicht van deze krater: De Ubehebe Crater is maar liefst 237 meter diep! Het is zeker de moeite waard om een rondje rondom deze krater te wandelen (2,5 km) en de diepte vanuit verschillende standpunten te bewonderen. Deze vulkanische krater is ontstaan door een explosie van stoom en gas, enkele duizenden jaren geleden. In de krater vind je verschillende gekleurde gesteentes, onder andere basalt.

Sterren kijken

Death Valley bezoeken is op vele vlakken een bijzondere ervaring. Naast de extreme droogte en laagte, is Death Valley ook één van de donkerste plekken in de VS! Alhoewel er lichtvervuiling dreigt van nabije megasteden Las Vegas en Los Angeles, is Death Valley nog altijd een uitmuntende plek om sterren te kijken. Voornamelijk het noorden van het park staat bekend om zijn donkere hemels – ideaal om sterren te spotten dus!

De Grote Beer aan de sterrenhemel in Death Valley National Park.
De Grote Beer aan de sterrenhemel in Death Valley National Park. © Ryan Kodak Brown

Zo zie je er gemakkelijk verschillende sterrenstelsels, onder andere de Melkweg, met het blote oog. Rol dus je matje uit en richt je blik naar boven. Geef je ogen wat tijd om te wennen aan de donkerte – zo zal je steeds meer en meer sterren zien.

Ook interessant

Een bezoekje aan Beatty en Rhyolite

Beatty is een klein stadje in Nevada op slechts 13 kilometer rijden van Death Valley. Je vindt er enkele goedkope motels, leuke eetplekjes, een casino en enkele bars. Nogal bizar zijn de beruchte inwoners van Beatty: Ezels! Deze ezels zijn de nakomelingen van de ezels die werkten in de mijnen in en rond Death Valley. Toen de mijnen sloten en de goudzoekers de streek verlieten, bleven de arme ezels achter… Maar ezels zijn enorm sterke dieren, die zich makkelijk aanpassen aan extreme omstandigheden, en zo geschiedde! Anno 2022 spot je in Beatty nog steeds kuddes ezels, en jawel, stront op de straten. Het verkeer ligt vaak stil doordat een kudde de straat lekker traag oversteekt… Welcome to the Wild West!

De ezels in Beatty snuffelen in de vuilnisbakken van ons motel.
De ezels in Beatty snuffelen in de vuilnisbakken van ons motel.

Rhyolite is een bekende ghost town, op 3 minuutjes rijden van Beatty. Het dorpje werd gebouwd in 1905, na wilde geruchten over een ontdekking in de mijnen. Mijners, goudzoekers en andere gelukszoekers namen hun intrek in Rhyolite, maar het liedje duurde niet lang. Toen de mijn enkele jaren later sloot en de financiële markt in elkaar zakte, bleef er niet veel over: In 1920 was Rhyolite zo goed als verlaten. Vandaag de dag kan je in het stadje rondrijden en de oude bank, hotel, treinstation en enkele andere façades staan nog overeind. 

PS: Vergeet het buitengewone Bottle House en de griezelige kunstwerken onderweg niet te bezoeken…

Saline Valley Hot Springs

Toegegeven, het is geen makkie om hier te geraken. Maar met een volle tank benzine, een stevige auto en volharding heb je de kans om te baden in wat misschien wel de mooiste hot springs in Nevada zijn! Deze drie warmwaterbronnen zijn redelijk primitief, lekker afgelegen en bieden een mooi zicht op de Saline Valley, gelegen in het noorden van het park. Je moet wel een 80 km-lange dirt road afleggen voor je er komt. Wij zagen het destijds niet zitten om de 80 km te rijden … en hebben daar nu behoorlijk spijt van.

Offroad Avonturen

Death Valley is een waar paradijs voor overlanders en 4×4’ers! Je vindt er talloze offroad avonturen, waaronder de bekende Hells Gate en Titus Canyon. Vele plekken in het park zijn ook enkel te bereiken offroad en dan liefst met 4×4.

Furnace Creek Visitor Center

Eens aangekomen, ga je best eens langs bij het bezoekerscentrum. Hier vind je actuele informatie over het weer, welke wegen en/of wandelpaden gesloten zijn, waar je camping en water kan vinden, en zoveel meer. Je krijgt er een handige brochure mee en wij kochten er onder andere deze National Geographic kaart: Ideaal voor het uitstippelen van leuke wandelingen of routes.

Overnachten

Death Valley telt 9 officiële campings, waar je meestal zowel met de tent als met de auto/RV/camper kan slapen. Deze campings worden gerund door de National Park Service en hebben vaak stromend water, tafels en toiletten. Je betaalt dan ook vaak een kleine vergoeding ($14 – $20) per nacht die je verblijft. Wil je liever off the grid slapen, dan kan je ook kiezen voor het alternatieve ´boondocken´.

Koken en boondocken op éen van de vele plekjes in Death Valley.
Koken en boondocken op éen van de vele plekjes in het park. © Ryan Kodak Brown

In de VS kan je vaak gratis kamperen op publiek land, dit wordt ook wel ´dispersed camping´ genoemd. Bij het bezoeken van Death Valley mag je op verschillende plekken gratis kamperen. Een grote aanrader hiervoor is de app iOverlander, die je op de kaart toont waar je precies gratis kampeerplekjes kan vinden. 

Mag het iets luxueuzer? Dan kan je terecht in The Oasis, The Ranch of Panamint Springs Resort, die allen accommodatie aanbieden in Death Valley National Park. Meer info over prijzen en beschikbaarheid vind je op hun website. 

Veel plezier in Death Valley!

Avatar foto

Ilse Praet

10 jaar geleden beleefde ik mijn eerste wandeltocht in Zweden. Sindsdien ben ik aan het wandelen verslingerd. Kamperen onder de sterren, zwemmen in ijskoude meren en proeven van puur bergwater! Sinds kort reis ik full-time door Amerika met mijn vriend Ryan in zijn Dodge minivan. Samen schrijven en verfilmen we onze avonturen en genieten we van alles wat de natuur te bieden heeft.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link