Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Helikopter tour Grand Canyon | De ultieme bucketlist ervaring

Helikopter tour Grand Canyon | De ultieme bucketlist ervaring

Een helikopter tour over de Grand Canyon is voor velen het absolute hoogtepunt van een reis door West-Amerika. En terecht, want dit natuurfenomeen is er één van een ongekend kaliber. Nergens ter wereld vind je zo’n gigantische canyon. Wie aan de rand van deze canyon staat en naar beneden kijkt, zal er staan met knikkende knieën. Om deze vanuit de lucht te ervaren, geeft nog eens een extra dimensie. Het is een ongekend mooie ervaring.

Persoonlijk hebben we de Grand Canyon en het officiële park wat er feitelijk omheen ligt (het Grand Canyon National Park) inmiddels al twee keer, meerdere dagen bezocht. We hebben diverse hikes ervaren en meermaals (stiekem) overnacht aan de rand van de canyon (daarover meer in een volgende blog). Ook hebben we tijdens ons laatste bezoek de Grand Canyon vanuit de lucht mogen ervaren met een bucketlist-waardige helicopter-vlucht. In dit artikel lees je er alles over.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Onze ervaring

Na een korte briefing en veiligheidsinstructie voor de helikopter, was het tijd om erin te gaan zitten. Nog even een laatste foto voordat we opstegen. Ready for takeoff!

Ready for takeoff! | Helikopter tour Grand Canyon
Ready for takeoff! | Helikopter tour Grand Canyon

Geen bergen, wel bossen

Het eerste wat je ervaart als je opstijgt, is het besef van hoe gigantisch het bos om de Grand Canyon heen daadwerkelijk is. Je zoeft zo’n 10 minuten lang over het bos naar de rand van de canyon, ergens in de verte. Ondertussen kun je met een beetje geluk vanuit de lucht elanden en herten spotten die in grote getalen in het bos onder je leven.

Oja, en valt je op dat de horizon echt helemaal plat is? Ik heb het niet over flat-earth gekkies, maar over hetgeen wat veel mensen zich niet realiseren: dat de Grand Canyon een kloof is en dus geen berg. Het is een gat in de aarde en vanuit de helicopter kun je dat op een unieke manier zien en ervaren.

Het bos van Grand Canyon National Park gezien vanuit de helikopter
Het bos van Grand Canyon National Park | Helikopter tour

Over de rand van de Grand Canyon

En dan is ineens was het moment daar, de Grand Canyon kwam in zicht. Alsof de bodem ineens onder je wegvalt, kijk je ineens de kloof van 1,5 kilometer diepte in. Een bizarre ervaring!

De rand van de Grand Canyon | Helikopter tour
De rand van de Grand Canyon | Helikopter tour
De Grand Canyon en Colorado River | Helikopter tour
De Grand Canyon en Colorado River | Helikopter tour

Nadat we enkele minuten het gat in gestaard hadden, vlogen we oostwaarts om te zien waar de Grand Canyon de verte in verdwijnt. Een dag ervoor reden we nog om dat stuk van de canyon heen. Het lijkt niet ver, maar via de oostkant om de canyon heen rijden naar de zuidkant duur uren. De afstanden zijn gigantisch, onderschat dit niet.

Een blik richting het oosten vanuit de helikopter
Een blik richting het oosten vanuit de helikopter

North Rim (noordzijde Grand Canyon)

Vervolgens draaiden we noordwaarts en vlogen we naar het westen zodat we de North Rim, de noordkant van de Grand Canyon, goed konden bekijken. We vlogen daarbij over één van de meest exclusieve wildkampeer-plekken ter wereld aan de rand van de canyon; Point Sublime (locatie hier).

Point Sublime, Grand Canyon north rim | Helikoptervlucht
Point Sublime, Grand Canyon North Rim | Helikoptervlucht

Tip: als je hier aan de rand wil kamperen, heb je twee dingen nodig: een oersterke 4×4 voor de (in zeer slechte staat verkerende) offroad route van +/- 4 uur naar het punt toe en een ‘backcountry permit’ van 18 dollar waarmee je toestemming krijgt om te wildkamperen in het gebied rond de Grand Canyon.

De helikopter draaide verder, zodat we goed zicht kregen op de North Rim van de Grand Canyon. Ook nu spotte ik weer enkele gave plekken om te wildkamperen aan de rand van de Grand Canyon. Daarover zal ik nog een aparte blog schrijven. Wat een gigantische klif zien we weer onder ons.

North rim Grand Canyon National Park | Helikoptervlucht
North Rim Grand Canyon National Park | Helikoptervlucht
North rim Grand Canyon National Park | Helikoptervlucht
North Rim Grand Canyon National Park | Helikoptervlucht

Point Imperial (hoogste punt Grand Canyon)

Elke keer als de helicopter wat draaide, maakte ik weer een nieuwe fantastische foto. Vanuit elke hoek leek door de laaghangende zon (het was 09:00u in de ochtend), de kleur van het steen te veranderen. We vliegen inmiddels langs Point Imperial, ook aan de North Rim. Ook maakten we nog even een halve draai zodat we nog eens oostwaarts konden kijken, waar we vandaan kwamen.

Point Imperial, het hoogste punt van de Grand Canyon
Een korte blik naar het oosten | Helikopter tour Grand Canyon
Een korte blik naar het oosten | Helikopter tour Grand Canyon

Terug boven land

De tour was nog niet afgelopen, geen zorgen! De helikopter ging in dit gedeelte nogmaals vliegen boven land (dit keer aan de noordzijde), zodat je nog een keer kunt ervaren dat de bodem onder je wegvalt. We keken naar de, zo lijkende, miniatuurwegen onder ons.

Helikopter tour Grand Canyon
Helikopter tour Grand Canyon
Helikopter tour Grand Canyon
Helikopter tour Grand Canyon

De zon stond inmiddels iets hoger aan de lucht en we hadden hem in de rug, waardoor alles veel meer kleur kreeg. De lucht is ontzettend helder. Dit is geen Photo-shop, maar puur natuur. Dit soort donkerblauwe luchten vind je vaak in west Amerika op plekken waar het erg schoon, afgelegen en droog is. Vooral in de maanden september en oktober.

Helikopter tour Grand Canyon
Helikopter tour Grand Canyon

Contrast, kleur en diepte

Het bos onder ons was voor de tweede keer weggevallen en we scheerden langs de randen van de kliffen. De laagstaande zon gaf een prachtig contrast van het steen onder ons. Elke laag gesteende heeft zijn eigen kleur en reflecteert op een andere manier. Het was echt genieten van het uitzicht voor ons. We keken onze ogen uit!

Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon
Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon
Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon
Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon

South Rim en terug naar het vliegveld

De diepe kloof kwam ten einde en het omringende bos aan de South Rim kwam weer in zicht. Vol verbazing realiseerde we ons nogmaals dat we zojuist boven een gigantisch gat in de grond vlogen. Zwevend over de bossen keken we nog eens goed voor ons. We zien 4 helikopters voor ons vliegen, allen op weg terug naar het vliegveld op slechts enkele minuten van elkaar verwijderd.

De south rim (zuidkant) van de Grand Canyon vanuit de helikopter
De South Rim (zuidkant) van de Grand Canyon vanuit de helikopter
De South Rim (zuidkant) van de Grand Canyon vanuit de helikopter
Op weg terug naar het vliegveld, een treintje aan helikopters voor ons
Op weg terug naar het vliegveld met een treintje aan helikopters voor ons

Opmerking: Elke helikopter vliegt hier één van de drie vastgestelde routes en wijkt daar niet vanaf, ongeacht bij welk bedrijf je de tour boekt. Dat is niet alleen kosten efficient, ook voor de veiligheid is het belangrijk. Er vliegen hier namelijk zoveel helicopters dat het anders voor piloten niet meer te overzien is.

Lachende gezichten na de helikoptervlucht boven de Grand Canyon
Lachende gezichten na de helikoptervlucht boven de Grand Canyon

Praktische informatie en tips voor helikopter vlucht

Wist je dat er er in het hoogseizoen dagelijks bijna 500 helikoptervluchten worden uitgevoerd in- en rond de Grand Canyon? Now you do! Helikoptervluchten boven de Grand Canyon zijn big-business. Dat is helemaal niet zo gek, want het maakt eigenlijk niet uit waar ook ter wereld je mensen erom vraagt… Een helicopter-vlucht maken boven de Grand Canyon, is voor een groot deel van de wereldwijde bevolking echt een bucketlist-dingetje.

Om jouw reis door west-Amerika net dat extra zetje te geven, hebben we hieronder nog wat praktische informatie + insider tips voor je verzameld zodat jouw helikopter-vlucht boven de Grand Canyon er één wordt om nooit meer te vergeten!

1. Fotografie tips voor helikopter tour

Ik start met deze tip omdat ik teleurstellingen achteraf wil voorkomen. Onlangs kreeg ik de vraag hoe het toch mogelijk was dat ik zulke mooie foto’s kon maken vanuit de helikopter, zónder weerspiegelingen van het glas. Hij dacht dat ik de foto’s bewerkte met Photoshop. De persoon in kwestie had namelijk ook foto’s gemaakt tijdens een helikoptervlucht, maar die hadden allemaal enorm veel weerspiegeling, waardoor ze ongeschikt waren. Hij had zowel foto’s met een smartphone gemaakt als met een echte camera, beiden met min of meer hetzelfde resultaat. Ik herken dit probleem en heb zelf ook genoeg mislukte foto’s. Zie hieronder een voorbeeld…

Weerspiegeling glas van helikopter - ongeschikt om af te drukken
Weerspiegeling glas van helikopter – ongeschikt om af te drukken

Het weerspiegelen van het glas in een helikopter maakt foto’s inderdaad onbruikbaar. Het is een goede vraag en hieronder geef ik mijn advies. Allereerst raad ik sowieso al het fotograferen met smartphones stellig af tijdens het reizen, om talloze redenen… Ik schreef er zelfs een twee enorme artikelen over die absoluut het lezen waard zijn, zie onderstaand;

Lees ook: Waarom je tijdens het reizen GEEN foto’s maakt met je smartphone
Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Het eerste geheim dat ik vrijgeef, is dat ik fotografeer met een hoogwaardige systeemcamera van Fuji, de X-T4. Deze door de consumentenbond- en Tweakers bekroonde camera maakt op de automatische stand al geweldige foto’s. Zelfs als hobby-amateurfotograaf zijnde behaal ik vaak ongekend mooie resultaten met deze camera. Een aanrader dus!

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T4 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T4 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
  • De best geteste camera
  • Fantastische foto's
  • 4k video in 60 fps
  • IBIS beeldstabilisatie
  • 5 jaar garantie
Minpunten:
  • Even wennen, veel opties!
  • Prijs
Koop nu Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Maar ook deze camera heeft zonder toevoegingen haar beperkingen en last van ongewenste weerspiegelingen. Net zoals elke andere willekeurige camera ter wereld overigens.

Gelukkig is er een trucje toe te passen op spiegelreflex- en systeemcamera’s. Dit is géén achteraf bewerking zoals Photoshop maar een actief, digitaal ‘polarisatiefilter‘. Feitelijk is dit gewoon een ring met speciaal glas die je op je lens schroeft.

Het polarisatiefilter (klik hier voor meer info) moet je eigenlijk zien als lamellen voor je raam. In het polarisatiefilter zitten allemaal kleine lamellen die het licht vanuit een bepaalde hoek kunnen blokkeren. Zo behoud je de focus op wat je wilt fotograferen, zonder de ongewenste reflecties. Je draait bij reflecties simpelweg aan de ring en voila! De reflecties verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder enige bewerking van de foto achteraf. Hieronder een voorbeeld van twee foto’s die ik met behulp van het polarisatiefilter zelf heb gemaakt, slechts enkele seconden na elkaar.

Foto Grand Canyon met weerspiegeling van het glas in helikopter
Foto zonder polarisatiefilter
Foto Grand Canyon zonder weerspiegeling van het glas in helikopter
Foto met polarisatiefilter

Let op: bovenstaande foto’s zijn onbewerkt. Het enige verschil tussen de twee foto’s is enkele seconden en een draai aan de ring van het polarisatiefilter. Je kunt hier het online aanbod van polarisatiefilters bekijken bij de beste (en goedkoopste) camerawinkel van Nederland.

2. Hoe voelt het om in een helicopter te vliegen?

Sommige mensen raken in paniek tijdens het opstijgen en genieten dan helemaal niet van hun vlucht, wat natuurlijk enorm zonde is. Het is daarom goed om jezelf mentaal erop voor te bereiden. Het grootste deel van je helikoptervlucht zal doorgaans gewoon soepel verlopen, alsof je in de trein of een vliegtuig zit.

Helikoptervlucht Grand Canyon
Helikoptervlucht Grand Canyon

Tijdens het opstijgen en landen is het echter normaal dat er wat turbulentie is. Maak je hier geen zorgen over want dit is normaal. Zodra de helikopter hoogte wint zal de rit weer soepel verlopen, dat beloof ik!

3. Heb je tips voor mensen met angst?

Je bent waarschijnlijk niet goed op de hoogte en je hebt het zelf nog nooit ervaren. Je kunt je daarom moeilijk inbeelden hoe het is om in een helicopter te vliegen, waardoor angst ontstaat. Zoals met alles in het leven komt angst vaak voort uit onwetendheid, oftewel angst voor het onbekende. Dit is niet erg en je kunt er gelukkig veel aan doen om het verminderen.

Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon
Contrast, kleur en diepte | Helikoptertour Grand Canyon

Een groot deel van deze angst kun je namelijk al wegnemen door je goed voor te bereiden op je helikoptervlucht. Lees artikelen (zoals deze) en visualiseer hoe het is om een helicoptervlucht te maken. Bekijk bijvoorbeeld video’s van helikoptervluchten en praat er van tevoren over met je reisgezelschap. Wat veel mensen ook helpt, is het innemen van reispilletjes. Die helpen namelijk niet alleen tegen misselijkheid, ook hebben ze vaak een kalmerend effect op mensen waardoor je mogelijk minder emotioneel reageert op je angst.

4. Waar kun je de helikopter tour boeken?

In- en rond Grand Canyon National Park zijn er veel aanbieders van helikoptervluchten te vinden. Wij vlogen met Maverick, de grootste en meest bekende aanbieder. Wij boekten de helikopter vlucht bij Maverick echter via deze pagina van GetYourGuide omdat dit een stuk goedkoper was dan ter plaatse boeken. We vlogen met vier personen, wat in totaal pakweg 150 euro scheelde. Het loont dus om van tevoren (online) te boeken.

Maverick helikopters bij de Grand Canyon
Maverick helikopters bij de Grand Canyon

5. Wat kost een helikoptervlucht boven de Grand Canyon?

Helikoptertours zijn in Grand Canyon National Park al te boeken vanaf ongeveer 225 euro per persoon. Dat zijn dan wel (online) aanbiedingen en voor een dergelijke prijs zal je meestal ver vooruit moeten reserveren en betalen. Het actuele aanbod bekijken en prijzen vergelijken doe je op deze pagina.

Doorgaans zal de prijs echter dichter bij de 300 euro per persoon liggen. Wie bijvoorbeeld zelf naar het kantoor van Maverick Helikoptertours gaat en ter plekke boekt, betaalt 300 euro per persoon. Ze hanteren daar namelijk een vaste prijs van 319 dollar – mits er een helicopter vrij is. In het hoogseizoen zijn ze vrijwel altijd volgeboekt en kun je er niet zomaar terecht. Dit geldt overigens voor vrijwel elke andere aanbieder van helikoptertours in de Grand Canyon. Houd hier rekening mee, zeker als je slechts enkele dagen in- en rond Grand Canyon National Park te besteden hebt.

Vanuit Las Vegas moet je bij helikoptertours voor de Grand Canyon denken aan 350 tot 400 euro per persoon. Dit prijsverschil komt natuurlijk omdat Las Vegas een stuk verderop ligt, waardoor de tour een stuk langer duurt. Ook dit zijn vanaf prijzen. In de praktijk kunnen deze hoger uitvallen, vooral in het hoogseizoen met veel vraag en beperkte beschikbaarheid. Vanuit Las Vegas loont het dus ook om online zo ver mogelijk vooruit te boeken.

Conclusie

De helikoptertour / vlucht boven de Grand Canyon is een unieke en ongekend mooie ervaring, daar bestaat geen twijfel over. Het was voor mij (Chris) niet de eerste keer dat ik in een helikopter vloog (zie helikoptervlucht met landing op gletsjer in Zwitserland), ook had ik de Grand Canyon al eerder gezien. Toch genoot ik ook nu weer intens van de ervaring, alsof het de eerste keer was.

Helikopter tour Grand Canyon
Helikopter tour Grand Canyon

Een bucketlist-waardige reis maken door West-Amerika en het bezoeken van de Grand Canyon moet iedereen eens in zijn leven gedaan hebben. En als je er dan toch bent… Go for it! Boek die helikopter tour bij de Grand Canyon!

Ja, een helikoptervlucht boven de Grand Canyon kost wat. Maar daar krijg je ook heel wat voor terug. Je leeft maar één keer en deze ervaring koester je voor de rest van je leven. Dat beloof ik je.

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link