WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Camper off-road avontuur in Florida | Roadtrip USA (12)

Camper off-road avontuur in Florida | Roadtrip USA (12)

Alligators en beren zijn niet het enige gevaar in Florida. Maak kennis met de levensgevaarlijke modderplassen! Want ja, dat zie je goed… ?. Dat liep maar nét goed af! Het voorwiel kwam in dit stuk behóórlijk ongecontroleerd van de grond en daar was ik héél dichtbij het kantelen van onze camper. Modderige plassen zoals deze zijn altijd moeilijk in te schatten op diepte en in dit geval lag er aan één kant ook nog een steen onder water die de 4×4 camper bijna op zijn kant lanceerde. En dat terwijl ik slechts 5 á 10 kilometer per uur ging!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Zwemmen met een pistool tussen de alligators

Toen ik het voorval deelde in een groep met enthousiaste overlanders kreeg ik het ene na het andere horrorverhaal te horen. Florida is nat, plat en vaak modderig. En de modderige plassen die je hier tegen komt, kunnen levensgevaarlijk zijn. Dit is omdat je door de blubber echt niet weet wat je kunt verwachten omdat je het simpelweg niet kunt zien.

De reactie van Jordan Walker is waarschijnlijk wel het toppunt van hoe snel iets kan escaleren hier, bizar!

Modderige plassen = gevaar

En hij was niet de enige die met voorbeelden kwam. Deze onschuldig lijkende plas in Florida kostte iemand ook bijna zijn hele wagen. De auto zat plotseling muurvast en er liep water in de deuren en de motor. Er moest een reddingsteam aan te pas komen om de auto eruit te trekken, die bijna total-loss werd verklaard.

Ga daarom bij elke modderig plas die je in Florida ziet eerst op zoek naar een stok en prik op een aantal plekken zodat je de diepte van de plas kunt inschatten. Ook moet je proberen in te schatten of de blubber in de plas niet zodanig zacht is dat je er niet meteen met je wielen in wegzakt. Want dat gebeurde bij de meneer hierboven.

Campers zijn topzwaar = opletten

Mijn ervaring en de waarschuwingen van locals uit Florida is daarom zeker een les voor mezelf en hopelijk voor iedereen die gaat offroaden met een soortgelijke wagen of combinatie. Met een topzware combinatie zoals die van ons is het natuurlijk extra opletten maar bijvoorbeeld ook bij 4×4 busjes en ja, ook normale camperbusjes of campers. Je onderschat gemakkelijk hoeveel zware spullen, water, accu’s en roofracks met zonnepanelen etc. je meesleept met een camper.

Campers zijn namelijk per definitie extra gevoelig voor kantelen door het topzware gewicht. Kastjes zitten bijvoorbeeld vaak hoog en vol met eten, kleding en andere spullen. Onderschat niet het gewicht van al deze spullen: als 1 normale koffer al 20 kilo weegt ga dan eens na wat de inhoud van al die kastjes samen weegt, plus de kastjes zelf. Je hebt het al snel over honderden kilo’s die op een hoge plek hangen!

Dat is bij onze camper absoluut ook zo. De grens van onze wagen zoek ik daarom niet graag op, extra voorzichtig dus de volgende keer… Het leverde wél mooie plaatjes op, dat is dan wel weer leuk ?

Wat topzwaar gewicht met de camper doet

Om je een idee te geven wat topzwaar gewicht met je camper doet wanneer de ondergrond zeer ongelijk is, heb ik deze korte video gemaakt. Malou filmde namelijk eerder een kort stukje bij een andere plas. Ook daar kwam door het plotselinge verschuiven van het gewicht van links naar rechts al een voorwiel van de grond. En dat terwijl ik heel voorzichtig aan deed.

Aanpassingen om stabiliteit te verbeteren

Nu heb ik al verschillende aanpassingen gedaan om het weggedrag van onze 4×4 camper zowel op de snelweg als bij het offroaden te verbeteren. Zo heb ik zware Tough Dog scholdempers uit de rallysport laten installeren en heb ik ook de bladveren een flinke upgrade gegeven met daarbovenop nog luchthulpvering…

Dit alles maakt al een groot verschil maar de originele stabilisatorstang van de Mitsubishi L200 die het hevige kantelen van het gewicht tegen zou moeten gaan, is nu het zwakke punt geworden. De originele stabilisator is simpelweg niet opgewassen tegen het extra gewicht terwijl we nog wel binnen de maximale lading van het voertuig zitten.

Althans, dat is de ervaring uit de praktijk. Had ik dit van tevoren geweten dan was dit onderdeel ook zeker aangepast voordat we vertrokken naar de VS en Canada… Helaas zijn we nu al hier en zijn specifieke onderdelen moeilijk te krijgen in dit land omdat deze wagen hier nooit geleverd is. Wanneer we weer terug in Europa zijn, ga ik toch eens kijken of we daar nog iets aan kunnen doen.

Het komende jaar zullen we het dus met de huidige setup moeten doen. Extra voorzichtig zijn dus!

Alweer een mooie plek in het bos

Ondanks de schrik en de lessen die we eruit moesten trekken, vonden we na dit spannende off-road avontuur wel weer een prachtige kampeerplek, diep verstopt in het bos. Dit keer was Malou degene die de plek goedkeurde.

Malou keurt de plek goed na het off-road avontuur
Malou keurt de plek goed na het off-road avontuur

Tot de volgende blog!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Chris

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link