WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Mesa Verde National Park | Roadtrip USA (23)

Mesa Verde National Park | Roadtrip USA (23)

We reden van het zuid-oosten van Colorado, waar we hebben kunnen genieten van Great Sand Dunes National Park en de nabij liggende hotsprings, naar het zuid-westen om Mesa Verde National Park te bezoeken. In dit artikel lees je over de historie van Mesa Verde en daarnaast geven we je tips voor een bezoek aan het park.

Voordat je verder leest, bekijk eerst de korte video bovenaan deze pagina. Met onze drone hebben we namelijk een flinke vlucht van enkele kilometers gemaakt. Vanuit de lucht is goed te zien hoe gigantisch dit prachtige park is!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Wat is er te zien in Mesa Verde?

In Mesa Verde vind je goed bewaard gebleven klif-woningen van de Pueblo Indianen, die er leefden van de elfde tot de dertiende eeuw. De woningen bouwden ze in de wanden van de ravijnen. De gebouwen zijn voornamelijk gemaakt van houten balken, mortel (een soort cement) en zandsteen uit de kliffen zelf.

In de dertiende eeuw verlieten de indianen deze plek plotseling. Tot de dag van vandaag blijft het een raadsel waarom. Er zijn vermoedens dat droogte, en de daarmee voedseltekorten, de reden waren. Het nationale park beschermt het culturele erfgoed en jij kan het bezoeken om te leren over indianen die er ooit leefden.

Lees ook: Alle Nationale Parken in de Verenigde Staten van Amerika | Lijst

Groene toppen en de vallei | Mesa Verde National Park
Groene toppen en de vallei | Mesa Verde National Park

Mesa Verde betekent groene toppen. Zoals je op de foto´s kan zien, bestaat de omgeving uit valleien, rotswanden, kliffen en grote groene plateaus daar bovenop. In een oogopslag zal je nauwelijks iets zien van de oude beschaving die hier heeft geleefd. Maar wie goed oplet en met een verrekijker of camera naar de vele rotswanden in de omgeving kijkt, zal daar sporen zien van oude bouwwerken, zoals onderstaande klifwoningen.

Klifwoningen | Mesa Verde National Park
Klifwoningen | Mesa Verde National Park

Wat kun je doen in Mesa Verde?

Wandelen – Petroglyph Point Trail

Het park heeft verschillende wandelingen voor je uitgestippeld. Van makkelijke routes en korte afstand tot moeilijke routes (klimmen!) en lange afstanden. Vraag bij het visitor-center of de ingang van het park om een kaart voor wandelingen en kies er een uit.

Het is ook belangrijk om jezelf af te vragen wat je graag wilt zien. De meeste toffe dingen zijn al te zien op weinig loopafstand (Amerikanen hé?), maar voor een aantal zul je toch echt de benen moeten strekken.

Petroglieven | Mesa Verde National Park
Petroglieven | Mesa Verde National Park

Wij kozen ervoor om de Petroglyph Point Trail (startpunt hier), te bewandelen. Die brengt je namelijk naar rotstekeningen, die niet met de auto te bereiken zijn. De rotstekeningen laten de geschreven taal van de indianen in die tijd zien en dat is bijzonder. Meer dan 30 mens- en dierfiguren, spiralen en handafdrukken zijn er te zien.

Petroglyph Point Trail | Mesa Verde National Park
Petroglyph Point Trail | Mesa Verde National Park

In totaal was het zo´n vier kilometer en redelijk inspannend, omdat het vaak ruig, stijl en nauw kon zijn op en tussen de rotsblokken. De omgeving zag er prachtig uit en vooral vanaf de groene toppen, was het uitzicht geweldig!

Uitzichtpunt tijdens de Petroglyph Point Trail | Mesa Verde National Park
Uitzichtpunt tijdens de Petroglyph Point Trail | Mesa Verde National Park

Wandelen – Point Lookout Trail

In de avond, net voor zonsondergang, kozen we voor een kleine wandeling. Vanaf de camping bewandelden we de Point Lookout Trail (startpunt hier). De naam zegt het al; het was een verbluffend uitzicht. We genoten hiervan en maakten natuurlijk talloze foto´s en video’s van de plek.

We deden het tijdens deze wandeling erg rustig aan omdat we ondertussen foto’s maakten van bloemen, uitzichten en ja, zelfs konijntjes! We deden er pakweg 40 minuten over maar als je een beetje doorstapt ben je in pakweg 25 tot 30 minuten op het eindpunt van de Point Lookout Trail.

Chris op het eindpunt van de Point Lookout Trail | Mesa Verde National Park
Chris op het eindpunt van de Point Lookout Trail | Mesa Verde National Park

Je kunt ervoor kiezen om een mooie foto te schieten en meteen weer terug te wandelen, maar Chris ging er even goed voor zitten om te genieten van het uitzicht. Zo doet hij dat wel vaker, op plekken als deze. In totaal spendeerden we ongeveer een uur op deze plek terwijl we de zon langzaam tot de bergen zagen zakken.

Lekker voor je uitstaren bij Point Lookout Trail | Mesa Verde National Park
Lekker voor je uitstaren bij Point Lookout Trail | Mesa Verde National Park

Ongeveer 20 minuten voordat de zon achter de bergen zou verdwijnen, liepen we terug. De terugweg zag er ineens heel anders uit met die laaghangende zon. Prachtig dat contrast op de bergen. En die kleuren! Alles is mooier lijkt wel, in het laatste uurtje voordat de zon ondergaat.

De camping waar we verbleven (Morefield Campground – locatie hier), ligt trouwens rechts achter de hoge klif die je ziet in de verte. De Trail is echt een makkie, het is vlak en voor vrijwel iedereen goed te doen.

Het wandelpad van de Point Lookout Trail richting Morfield Campground | Mesa Verde National Park
Het wandelpad van de Point Lookout Trail richting Morfield Campground | Mesa Verde National Park

Mesa-top Loop (rijden met auto)

Om meer te weten te komen over de indianen die er leefden, hebben ze een route voor je uitgestippeld die je langs de klif-woningen en andere achterblijfselen van de indianen brengt.

De route heet de Mesa-top Loop (locatie hier). Je kunt deze route ook met een camper rijden, mits deze niet langer is dan 24ft (8 meter). Het is de bedoeling om met de auto of camper rond te gaan en steeds te stoppen bij de bezienswaardigheden, waar je dan even rond loopt.

Gratis audio-tour

Middels een gratis audio-tour (hier te vinden op Spotify als je hem wil opslaan voor later), vertellen ze hierover. Je kunt ook de Spotify player hieronder gebruiken om nu direct al te luisteren naar de audio-tour van de Mesa-top Loop.

De Mesa-top Loop in combinatie met de gratis audio-tour is de beste manier om de vele overblijfselen van de oude beschaving te zien, en er ook iets over te leren. Zo start je als eerst bij enkele oude overblijfselen van huizen waar de Pueblo indianen in leefden. Deze woningen werden half in de grond gegraven, om zich te wapenen tegen de kou in de winter en de hitte in de zomer.

Op het informatiebord hieronder waar ik een foto van heb gemaakt, is goed te zien hoe het leven in zo’n woning er destijds ongeveer heeft uitgezien.

De ingegraven huizen van Pueblo indianen
De ingegraven huizen van Pueblo indianen

Nadat je enkele van deze ruïnes hebt bekeken, rijdt je langzaam maar zeker naar het ‘centrum’ van de oude beschaving. Er waren namelijk echte pleinen en plekken waar men samen kwam. Ze bouwden zelfs een soort ‘flats’ waar mensen boven elkaar woonden, zoals hieronder te zien bij Square Tower House.

Square Tower House | Mesa-top Loop
Square Tower House | Mesa-top Loop

De grootste, en wat ons betreft mooiste klifwoningen zijn te zien bij Cliff Palace. Deze zijn goed te zien vanaf Sun Temple, ook één van de plekken waar je kan stoppen op de Mesa-top Loop route.

Cliff Palace | Mesa Verde National Park
Cliff Palace | Mesa Verde National Park

Opmerking: In het verleden was het mogelijk om de klif-woningen van dichtbij te bekijken en zelfs om de kliffen in te gaan. Helaas kan dat niet meer vanwege instortingsgevaar. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen zodat de klifwoningen bewaard kunnen blijven.

Cliff Palace Loop Road (rijden met auto)

Er is naast de Mesa-top Loop nog een route die je zelf kunt rijden: de Cliff Palace Loop Road. Helaas was deze andere route gesloten toen wij er waren in verband met werkzaamheden. Ze zijn de rotsen aan het verstevigen en de wegen opnieuw aan het asfalteren. Dit deel zou eind 2022 weer open moeten gaan voor bezoekers. Op deze route zouden nog meer klif-woningen te bezichtigen zijn, waaronder enkele zeer unieke.

Kamperen

Morefield Campground

Mesa Verde National Park heeft een camping genaamd Morefield Campground (locatie hier). Hoewel het begin juni redelijk druk is op campings in andere Nationale Parken, was er nog wel voldoende beschikbaarheid toen wij aankwamen zonder reservering. Wij zijn er twee nachten verbleven. Een nacht kamperen kost in totaal 41 USD, zonder zogeheten hook-ups. Toiletten waren op loopafstand. Douches bij de receptie en deze waren niet op loopafstand.

Een konijn houdt ons in de gaten vlakbij de camping | Mesa Verde National Park
Een konijn houdt ons in de gaten vlakbij de camping | Mesa Verde National Park

BLM land

Ga je liever wildkamperen? Dan zijn er voldoende plekken net buiten het park in BLM (bureau land management) gebied. Enkele hiervan liggen echt op een steenworp afstand van de ingang. In de app iOverlander kun je ze vinden!

Tip: wanneer je het park bezoekt, zal je met de auto of camper een grote klim naar boven moeten maken. Wij kozen daarom om te kamperen binnen de grenzen van het park op de officiële camping.

Dit was niet goedkoop maar bracht wel het voordeel met zich mee dat we niet elke keer de berg op en af moesten rijden en we rond zonsondergang op de toppen waren om mooie foto’s en video’s te maken.

Tot slot…

Om nog meer te genieten van je ervaringen in het park, geef ik je de tip om je eens goed te bedenken hoe ongelooflijk bijzonder het is dat deze klif-woningen bewaard zijn gebleven zodat dat jij deze anno 2022 (of misschien zelfs later) kan komen bezoeken.

Spruce Tree House | Mesa-top Loop
Spruce Tree House | Mesa-top Loop

Er is geen plek op de wereld waar je dit kan zien, behalve hier. Mesa Verde is niet voor niets al in 1906, meer dan honderd jaar geleden, uitgeroepen tot nationaal park om het te beschermen voor toekomstige generaties.

Lees ook: Reizen naar Amerika? Per 12 juni géén covid-tests meer voor de VS!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou

Al vanaf jongs af aan 👶 ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Menig land gezien 🗺️, maar nog zeker niet klaar! Op deze leeftijd (31) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu 🧘.
Thuis 🏠 heb ik een baan in de jeugdzorg, maar op het moment heb ik een jaartje vrij om op avontuur te gaan met mijn man Chris en de camper 🚐 in de VS 🇺🇸 en Canada 🇨🇦

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link