WERELDREIZIGERS.NL
annapolis-237078
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Mini-reisgids Annapolis | De hoofdstad van Maryland | Roadtrip USA (2)

Mini-reisgids Annapolis | De hoofdstad van Maryland | Roadtrip USA (2)

We zijn na onze fantastische tijd in New York City een paar dagen neergestreken in het schattige stadje Annapolis in de staat Maryland. Omdat we nog minimaal een week moeten wachten voordat onze camper in de haven van Baltimore arriveert, besloten we om tussentijds Annapolis en Washington D.C. te gaan verkennen.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Een stukje geschiedenis

Maryland, Washington D.C. en Annapolis

Hoe zit dat precies? De staat Maryland telt ongeveer 6 miljoen inwoners en Annapolis is de hoofdstad van deze staat. Dat is opmerkelijk want het stadje kent slechts 38.000 inwoners en zowel de stad Baltimore (600.00 inwoners) als Washington D.C. (700.000 inwoners) liggen op slechts een half uur met de auto hiervandaan, ook in de staat Maryland dus. Dat Annapolis de hoofdstad is geworden van deze staat heeft eigenlijk twee redenen.

Lees ook: Lijst met alle hoofdsteden van de wereld + 101 feiten en weetjes!

Washington D.C. behoort niet tot Amerika

De eerste reden is dat Washington D.C. het politieke centrum is van de Verenigde Staten van Amerika is en geloof het of niet: niet eens tot de Verenigde Staten van Amerika behoort. Washington D.C. is namelijk geen staat, behoort ook niet tot een staat en is dus geen onderdeel van de V.S. (bron).

Washington D.C. is een district, oftewel een wijk. D.C. staat voor District of Columbia, de naam van de wijk. De oprichting ervan komt rechtstreeks uit de Amerikaanse grondwet, die bepaalt dat het district, die niet groter is dan 10 vierkante mijl, de zetel van de regering van de Verenigde Staten zou worden.

George Washington

Maar waarom is Annapolis en niet Baltimore dan de hoofdstad geworden? Dat heeft weer alles te maken met George Washington (22 februari 1732 – 14 december 1799). Er kwam in 1783 een einde aan de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog en hier in Annapolis werd het einde van de oorlog, het Vrede van Parijs verdrag, getekend. George Washington was in deze oorlog een Amerikaanse militaire officier en na de oorlog promoveerde hij tot staatsman. George Washington bracht in de jaren daarna een groep invloedrijke mensen samen (de Founding Fathers), die uiteindelijk de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten uitriepen.

De onafhankelijkheid van de Verenigde Staten

Toen Groot-Brittannië de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten ook daadwerkelijk erkende, was het land officieel een land waarvan George Washington van 1789 tot 1797 de eerste president was.

Het einde van de oorlog en de geboorte van de Verenigde Staten van Amerika gebeurde dus allemaal hier, in Annapolis. Nu je dit allemaal weet, is het eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat Annapolis de hoofdstad is van deze staat. In zekere zin is het de hoofdstad van Amerika want hier is het allemaal begonnen!

Lees ook: Wereldwijs | Hoeveel landen telt de wereld? Lijst met landen + populatie

Annapolis is een prachtig koloniaal stadje

Terwijl Washington D.C. en Baltimore de afgelopen eeuw uitgroeiden tot grote, belangrijke steden voor de Amerikaanse politiek en logistiek, bleef Annapolis eigenlijk lang ongewijzigd. Je ziet in dit stadje geen hoogbouw en vrijwel geen industrie. Omdat er zo weinig is veranderd aan dit stadje, is veel van de geschiedenis en cultuur goed bewaard gebleven, wat het extra leuk maakt om te bezoeken.

Annapolis ligt aan de zee, heeft goede hotels en is daarom een populaire plek voor zeilers om even een paar dagen aan land te gaan en te ontspannen. De economie van de stad draait vooral op het toerisme, de visserij en de U.S. Naval Academy die er gelegen is, waar talloze mariniers worden opgeleid.

U.S. Naval Academy

Eén van de belangrijkste plekken van Annapolis is de U.S. Naval Academy, en jij kunt die bezoeken. Toegang is gratis en indien je dat wenst kun je gratis meelopen met een rondleiding waarbij je veel te weten komt over de Marine en hoe ze daar hun cadetten opleiden.

Prachtige koloniale huisjes

Wat je direct opvalt in het dorp zijn de kleurrijke, koloniale huizen, vaak voorzien van een Amerikaanse vlag natuurlijk.

Het haventje is klein maar gezellig. Er zitten een aantal grote buiten-bars die momenteel niet open zijn (het is eind maart). Volgens horen zeggen is het hier in de lente, zomer en herfst erg gezellig met vakantiegangers uit o.a. Baltimore en Washington.

Dorpse sfeer

Annapolis mag dan wel de hoofdstad zijn van Maryland, een staat met 6 miljoen inwoners én de geboorteplaats zijn de Verenigde Staten als land, toch voelt het als een dorp. Sommige mensen groeten je op straat en het voelt erg gemoedelijk.

We liepen er wat rond en zagen zowaar een afgesloten straat omdat het ’tutu Tuesday’ was. De naam zegt het al; iedereen loopt in een tutu. Zelfs de honden, lantaarnpalen en de burgemeester! Natuurlijk vloeide het bier en de wijn ook rijkelijk. Gezellig!

Natuurlijk kun je de 100 Amerikaanse vlaggen niet missen, want hier is men enorm trots op hun land. Dat had niets te maken met dit feestje trouwens… Het hele dorp hangt er sowieso vol mee.

De lokale kerk ligt in het midden van de grote rotonde die het hele dorp/stadje met elkaar verbindt. Er rijdt soms best wat verkeer op de rotonde en een officiële plek om over te steken is er eigenlijk niet. Ik ben benieuwd hoe ze dat regelen op dagen dat er veel aanloop is naar de kerk.

Lekker eten

Er zijn een paar restaurants die er in Annapolis echt bovenuit steken. In de low-budget categorie werd ons Chick & Ruth’s Delly aangeraden door zowel Google Maps als de locals.

Dit restaurant bestaat al sinds 1965 en veel beroemdheden gingen je al voor. De hele tent hangt vol met foto’s van beroemdheden en politieke figuren die er gegeten hebben, inclusief handtekeningen.

Voor $12-15 USD (excl. fooi en taxes) heb je hier al een hele maaltijd met vlees, een broodje en 2 sides (bijvoorbeeld friet, gebakken groente, een salade of mashed potatoes).

Voor $25-30 USD heb je hier de wereldberoemde Crab-cakes die ze zelf vers maken. Wij hebben ze geproefd en ze smaakten werkelijk fantastisch! Deze specialiteit moét je proberen als je hier bent!

Je kunt bij Chick&Ruth´s ook terecht voor je ontbijt. Ze hebben low-budget opties vanaf twee dollar en je kunt de ‘breakfast deals’ gewoon de hele dag door bestellen. Ik heb hieronder het 12-pagina tellende menu toegevoegd. doe er je voordeel mee!

Andere goede restaurants in Annapolis zijn bijvoorbeeld ‘Level a small plates lounge‘, waar ze kleine gerechten/plates serveren van uitstekende kwaliteit. Het is een soort Amerikaanse variant van tapas en de prijs is gemiddeld (ongeveer $100 USD voor 2 personen dineren + drankjes).

In het iets hogere segment is er nog Vin 909 Winecafé, het best beoordeelde restaurant in de wijde omgeving. Je hebt hier natuurlijk goede wijn en ze serveren ook een soort van tapas. Verwacht hier ongeveer $100-150 USD uit te geven met twee personen voor diner + een paar wijntjes.

Graduate Annapolis Hotel

We kozen tijdens ons verblijf in Annapolis voor het prachtige Graduate Annapolis Hotel. We vonden hier namelijk een goede deal + we krijgen standaard 15% korting via booking omdat we vaste klanten, oftewel Genius Level 3 zijn. We betaalden in totaal voor drie nachten 460 dollar, wat aanzienlijk minder is dan de standaard prijs voor dit hotel. Klik op de foto’s om ze uit te vergroten.

Graduate Annapolis Hotel
Graduate Annapolis Hotel

Wij vonden het hotel kleurrijk, prachtig ingericht en het was schoner dan schoon. Wat we ook erg konden waarderen waren de gratis fietsen en de vele spelletjes die ze in het restaurant beschikbaar hebben! Jenga, schaken, dammen, 4 op een rij, boter-kaas-en-eieren, rubix-cubes en zelfs beerpong. Het was heerlijk om hier een biertje te drinken, een spelletje te doen en even te ontspannen. Véél beter dan TV kijken!

We hebben helaas niet in het hotel gegeten, omdat er zoveel andere goede restaurants waren die we wilden uitproberen. Dat laten we dan maar aan jullie over…

Tot de volgende blog!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Chris

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link