Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Ons nieuwe reisplan en route voor Amerika: een update | Roadtrip USA (21)

Ons nieuwe reisplan en route voor Amerika: een update | Roadtrip USA (21)

Het zal velen van jullie op Facebook vast niet ontgaan zijn dat we inmiddels in Colorado zijn, terwijl we volgens ons initiële reisschema eigenlijk eerst naar het noorden (o.a. Chicago en Wisconsin) zouden reizen en dan pas naar het westen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom we het reisplan voor Amerika hebben gewijzigd, wat we onderweg vanaf Florida tot Colorado allemaal gezien en gedaan hebben én wat het nieuwe reisplan is.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Waarom het reisplan wijzigen?

Dat heeft meerdere redenen. Het is een beetje een samenloop van omstandigheden. Zowel de afstanden, de kosten, onze mentale gezondheid maar ook het weer heeft invloed gehad op deze keuze.

Minder kilometers maken

Allereerst willen we bij nader inzien gewoon minder kilometers maken. De afstanden hier zijn gigantisch en hoewel ik kan genieten van het rijden in onze 4×4 camper, is het niet iets waar ik elke dag mee bezig wil zijn. Ik vind het rijden op binnenwegen en bergroutes erg leuk, maar snelwegen vind ik maar saai en vervelend met al dat vrachtverkeer. De vele kilometers die we naar het noorden gingen maken zouden vooral snelwegen zijn, dus die mis ik eerlijk gezegd als kiespijn.

Bizarre brandstofprijzen

Dan nog het kostenplaatje. De hoge brandstofprijzen raken ons reisplan flink in de portemonnee. Vorig jaar, toen ik begon met plannen van deze reis, rekende ik uit ongeveer 7.000 á 8.000 euro kwijt te zijn aan brandstof (diesel). De harde realiteit is echter dat de dieselprijzen in Amerika met 100% zijn gestegen in één jaar.

Dat lees je inderdaad goed, honderd procent. Ter vergelijking: in Nederland zijn de brandstofprijzen met pakweg 40% gestegen het afgelopen jaar. Hoewel de brandstof in Amerika nog wel iets goedkoper is in vergelijking met Nederland, scheelt het niet veel meer. Het hakt er toch aardig in. Juist omdat we van plan waren om zoveel kilometers te maken.

1 gallon (= 3,8 liter) diesel kost op dit moment ongeveer 5,85 dollar. Omgerekend is dat 1,53 euro per liter.

Chris – Wereldreizigers.nl

Die 8.000 euro die we dus eerder hadden begroot voor diesel, is met de huidige brandstofprijzen verdubbeld naar 16.000 euro. En het einde van de stijgingen lijkt nog lang niet in zicht.

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat dat een flinke deuk in de begroting veroorzaakt. Daar komt de slechte euro-dollar verhouding door de oorlog in Oekraïne én de heftige inflatie die aan alle kanten aan ons budget knaagt, nog bovenop.

Rustiger aan doen

We hadden een periode waarin we voelden dat we moesten opschieten om op schema te blijven. Dit gaf stress! Dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling bij een reis als deze. Als het ergens fijn is om te zijn, willen we gewoon een paar dagen langer kunnen blijven. Ik had de ultieme route door Amerika uitgestippeld, met zo veel mogelijk plekken en bezienswaardigheden, zodat het juist ook gemakkelijk zou zijn om er stukken uit te halen of over te slaan… Dan konden we tenminste kiezen. In die zin was de flexibiliteit gelukkig wel onderdeel van het plan.

Het nieuwe plan: dwars door het platteland van Amerika

Minder kilometers maken en het rustiger aan doen dus. Nadat we onze familie hadden uitgezwaaid in Miami genoten Malou en ik bij Lake Rousseau en Manatee Springs State Park in Florida nog even van de prachtige natuur. Dit waren de plekken waar we even in alle rust het plan konden bekijken en opnieuw gingen evalueren.

Zonsopkomst bij Lake Rousseau
Zonsopkomst bij Lake Rousseau

We verbleven twee nachten aan dit prachtige meer waar we werden getrakteerd op intens mooie zonsopkomsten. Ik genoot hier zo enorm van de rust, dat ik begon na te denken over onze route en dat het schema toch behoorlijk vol zit.

Zonsopkomst bij Lake Rousseau
Zonsopkomst bij Lake Rousseau

Bij Manatee Springs hakten we de knoop door, na twee heerlijke nachten en een prachtige hike door de natuur vol met dieren. We gaan ons reisplan definitief wijzigen. We gaan het rustiger aan doen en minder kilometers maken.

Onze kampeerplek bij Manatee Springs in Florida
Onze kampeerplek bij Manatee Springs in Florida
Manatee Springs, Florida
Manatee Springs, Florida

We kwamen namelijk tot de conclusie dat we helemaal niet naar het Noord-oosten wilde rijden (naar o.a. Chicago). Veel te veel kilometers! We besloten daarom om maar meteen westwaarts te rijden naar Louisiana en Texas. Vanuit Texas zouden we dan omhoog rijden door New Mexico richting Colorado.

Wat ook meespeelde is dat we zo ontzettend veel mooie plekken opgeslagen hebben die we in New Mexico en Colorado wilden zien. Zó veel zelfs, dat we al wisten dat het ‘laatste deel’ van onze reis een drukke zou worden. Die druk konden we daar nu dan een beetje van afnemen.

We gaan richting Texas

Het weghakken van het noord-oosten van Amerika gaf ons de kans om nu al, vóór de zomer, een aantal van deze plekken te bezoeken. Het andere deel doen we dan na de zomer. Althans, zo hadden we dat bedacht.

We waren goed en wel een week onderweg, toen het toch wel extreem warm werd in Alabama en Louisiana. Halverwege mei al! En daar kwam nog een enorme hittegolf in Texas achteraan. Halverwege mei werden hier al temperaturen van 40+ graden aangegeven. Daar hadden we dus helemaal geen zin in, want je kunt dan niets meer. Wandelen of hiken kun je dan vergeten en steden verkennen in die hitte is ook geen pretje.

Nieuw plan door extreme hitte

We besloten daarom net voor Louisiana om het plan nogmaals rigoureus te wijzigen. We reden een stuk naar het noorden voor verkoeling en daarna richting het westen. Wetende dat we door Kansas heen moesten, waar werkelijk niets te zien is. Dit namen we dan maar voor lief…

Op onze Google Timeline kaart hieronder is goed te zien dat we ineens naar boven afbuigen en dwars door Kansas heengaan.

Dwars door Alabama, Mississippi en Arkansas

Gelukkig was het eerste deel van deze route ook geen straf. We reden in een redelijk tempo dwars door de staat Alabama, Mississippi en Arkansas. We vonden daar een aantal prachtige uitzichtpunten, zoals deze South Mountain Scenic Overlook.

South Mountain Scenic Overlook, Arkansas
South Mountain Scenic Overlook, Arkansas

We bezochten daar ook enkele state forests en lakes en stonden op diverse mooie kampeerplekken dichtbij het water. Na die hitte hadden we echt wat verkoeling nodig. De eerste plek waar we neerstreken was Tyler Bend Campground aan de Buffalo National River. Een fantastisch stukje natuur waar we ook nog flink gewandeld hebben.

De Buffalo National River direct aan Tyler Bend Campground
De Buffalo National River direct aan Tyler Bend Campground
Wandelen in de natuur aan de Buffalo National River
Wandelen in de natuur aan de Buffalo National River

Arkansas beviel ons goed

Hierna reden we verder noordwaarts in Arkansas, de bergen in. De volgende stop was Beaver Dam Site Park, waar we drie nachten spendeerden op de Dam Site Lake Campground om te werken aan het achterstallige onderhoud van de website.

Dam Site Lake Campground, Arkansas
Dam Site Lake Campground, Arkansas

We hadden hier één dag goed weer tot het plotseling omsloeg. We zagen daarna twee dagen lang alleen maar regen, regen en nog meer regen.

Regen regen regen bij Dam Site Lake Campground, Arkansas
Regen, regen, regen bij Dam Site Lake Campground, Arkansas

We maakten in deze dagen vaart met het werken aan de website maar kwamen nauwelijks buiten. Het weer was echt verschrikkelijk. We besloten om onszelf na twee dagen hard werken maar te trakteren op een ouderwetse Duitse Schnitzel en Duits bier in een lokaal (Duits!) restaurant genaamd The Bavarian Inn.

Door het aanhoudende slechte weer konden onze zonnepanelen de volgende dag ons stroomverbruik niet meer bijhouden. Alles was leeg! De voorraadkasten, de koelkast, de powerstation én de huishoudaccu’s die we nog als backup hebben.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Er zat dus niets anders op dan te vertrekken. Dan konden we ten eerste boodschappen doen en dan laden de accu’s en powerstation weer bij tijdens het rijden. Die hebben we namelijk zowel op de zonnepanelen als de dynamo aangesloten.

De helse rit door Kansas

We reden na de boodschappen eerst een klein stukje door Missouri om vervolgens de oversteek door Kansas te maken naar Colorado. Wat een helse rit was dit zeg! Het waren misschien we de saaiste twee dagen uit mijn leven. Er was werkelijk niets te zien dan platteland, koeien, verlaten dorpen en oude fabrieken. Het weer hielp ook niet mee; veel regen en wind.

De hele kudde keek ons maar vreemd aan. De koeien hadden blijkbaar ook al even geen mensen gezien in dit afgelegen landschap.
De hele kudde keek ons maar vreemd aan. De koeien hadden blijkbaar ook al even geen mensen gezien in dit afgelegen landschap.
Oude, verlaten fabrieken in Kansas
Oude, verlaten fabrieken in Kansas

Ondanks dat ook ik bijna in slaap viel achter het stuur (Malou viel steeds in slaap naast me), werden we na 1000 kilometer platteland toch nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang en verwelkomd door een kudde koeien langs de weg. De kleuren in de lucht waren prachtig!

Malou gaat even kijken bij de koeien in Kansas
Malou gaat even kijken bij de koeien in Kansas

En omdat we op een ontzettend afgelegen plek waren, ik denk wel 150 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp of tankstation, voelde het ineens toch wel heel gaaf. Wat een bizar land is dit toch.

Prachtige kleuren op een verlaten landweggetje in Kansas
Prachtige kleuren op een verlaten landweggetje in Kansas
Prachtige kleuren op een verlaten landweggetje in Kansas
Prachtige kleuren op een verlaten landweggetje in Kansas

Aankomst in Colorado

Na de ellendig lange rit door Kansas, alleen maar rechtdoor, kwam na twee dagen rijden eindelijk de verlossing: het Welcome to Colorado bord was in zicht! Wat waren we intens blij om dit bord te zien na die helse rit door het godsverlaten landschap genaamd Kansas.

Welcome to colorful Colorado!
Welcome To Colorful Colorado!

We stopten hier een paar uur om uit te rusten en om even te ontsnappen aan de wind. Het was namelijk niet fijn rijden met een zijwaartse wind van +-45 kilometer per uur.

Hoe nu verder?

Nu we in een relatief korte tijd aardig wat kilometers hebben gemaakt, willen we het in Colorado er echt van gaan nemen. We bezoeken hier onder andere het nationale park The Great Sand Dunes waar we gaan sandboarden. Ook bezoeken we National Park Mesa Verde, waar we veel leren over de inheemse stammen die hier meer dan 1000 jaar geleden hebben geleefd.

Daarna rijden we over één van de mooiste wegen ter wereld – de Million Dollar Highway – naar mining stadjes Silverton en Ouray. Hier kamperen we aan de rivier op bijna 3000 meter hoogte en hiken we naar intens blauwe gletsjermeren op bijna 4000 meter hoogte.

Het vervolg van de route zal via Black Canyon of the Gunnison National Park en Rocky Mountains National Park naar Salt Lake City zijn, om vervolgens omhoog naar Grand Teton National Park en Yellowstone National Park te rijden. Alhoewel de laatste nieuwsberichten vanuit Yellowstone niet zo best zijn…

Door hevige regenval zijn de afgelopen dagen namelijk wegen en bruggen weggespoeld en is het park volledig afgesloten. Het is nog even afwachten hoe zich dat ontwikkeld de komende weken.

Daarover later meer!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

3 comments

 • Ha Chris en Tamara, Wij rijden met onze Nederlandse mercedes sprinter campervan nu van Californië naar Oregon
  Let op! Dieselprijs gemiddeld € 6,10 per Gallon. Ook de Grocerys zijn hier duurder dan in Nederland we geven per dag € 30,- uit in de supermarkt (eten nauwelijks buiten de deur) Verder is het nog steeds ontzettend gaaf om hier op deze manier te reizen gewoon doen dus.
  Groet, Camper Alfonso

 • Hey Tamara!

  Bedankt voor je leuke reactie. We doen inderdaad ons best om het allemaal bij te houden haha, zit veel werk in 😀

  Gaaf om te horen dat jullie iets soortgelijks van plan zijn. We hadden ongeveer 8000 euro aan diesel begroot voor een heel jaar. En dat was al behoorlijk ruim genomen! Zie het rekensommetje hieronder.

  – Volgens onze route zouden we +- 50.000 á 60.000 kilometer gaan rijden in één jaar.
  – Onze camper rijdt ongeveer 1 op 7.
  – 60.000 kilometer gedeeld door 7 = 8570 liter.
  – De dieselprijs was vorig jaar 80 cent, dus we hadden met 8000 euro ongeveer 10.000 liter begroot.

  Dat is nu dus verdubbeld.

  Hoeveel we per maand of per week uitgeven verschilt echt enorm… Soms blijven we langer op één plek. In juni hebben we tot nu toe bijvoorbeeld nauwelijks kilometers gemaakt, terwijl we in mei duizenden kilometers van Miami naar Colorado zijn gereden. Daar is dus eigenlijk niet echt iets zinnigs over te zeggen.

  Ik denk dat je gewoon het beste het grotere plaatje kunt berekenen. Wat zijn jullie precies van plan in een jaar? Dan maak je routes op Google Maps, dan krijg je een schatting van het aantal kilometers. Doe daar nog 30% bovenop voor boodschappen, uitjes, wegafsluitingen, omwegen, gemiste afslagen, change of plans 😀 enz. enz. Dan zit je een heel eind goed.

  Chris

 • Hey! Wat een onwijs gave website hebben jullie. Echt alles houden jullie bij. Wij verschepen binnenkort ook onze camper naar halifax voor een rondreis noord Amerika 1+jaar. Ik las in je laatste artikel over 8000 euro benzine begroot. Ik vroeg mij af op welke termijn? En hoeveel geven jullie nu per week/maand uit aan diesel?
  Sorry brutale vraag, maar ben erg benieuwd… Groetjes, Tamara

Translate »
Copy link