Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Reis-tegenslagen | Inflatie, zwakke euro en autoproblemen | Roadtrip USA (37)

Reis-tegenslagen | Inflatie, zwakke euro en autoproblemen | Roadtrip USA (37)

Laat ik beginnen met dat we weten dat we het goed hebben. Klagen doen we niet graag, we zijn en blijven positief! We hebben met Wereldreizigers.nl echter beloofd eerlijk te zijn over reizen, vandaar deze goudeerlijke blog. Er kan namelijk meer gedeeld worden over reizen dan alleen de toffe bestemmingen en wat er te doen. Hoewel we hadden ingecalculeerd dat het langdurig reizen ook zijn uitdagingen zou geven, weet je van te voren niet welke dat zullen zijn. Misschien zal het je opvallen, de tegenslagen zijn vrijwel allemaal van financiële aard. De heftige inflatie, de zwakke euro en autoproblemen vreten aan ons budget.

We mogen daarom eigenlijk nog van geluk spreken. De tegenslagen zijn niet zo groot, tenminste niets wat we niet aankunnen. We zijn gezond en veilig en dat is toch het meest belangrijk!

In deze blog nemen we jullie toch, eerlijk, mee in onze ervaringen met de tegenslagen.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Inflatie

In Nederland is het ook merkbaar en daarom zou het niemand ontgaan zijn, er is sprake van inflatie. Dat betekent simpel gezegd dat je vandaag minder kan kopen voor je euro of dollar dan gisteren. In de steden is dit al te merken, in de buitengebieden is het echter nog veel extremer. Dit zie je al in heftige mate terug in basisbehoeften zoals de boodschappen.

Een brood kost in deze winkel 5 tot 7 dollar - er was geen andere winkel nabij in Colorado
Een brood kost in deze winkel 5 tot 7 dollar – er was geen andere winkel nabij in Colorado
Melk kostte bijna 7 dollar voor 1,9 liter - er was geen andere winkel nabij in Colorado
Melk kostte bijna 7 dollar voor 1,9 liter – er was geen andere winkel nabij in Colorado

Onze nieuwe situatie, het hebben van minder inkomen, was al even wennen en de inflatie doet daar een schepje bovenop. We denken veel na over wat we kopen en wat het waard is, of juist niet!

Een zak Chicken-wings van 1,5 kilo begint bij 14 dollar in de Walmart
Een zak Chicken-wings van 1,5 kilo begint bij 14 dollar in de Walmart

De inflatie is in Amerika de afgelopen jaren een stuk heftiger geweest dan in Nederland, waardoor eigenlijk alles nog een stuk duurder is geworden in verhouding tot Nederland. Dit begon al ver voordat de oorlog in Oekraïne het in een stroomversnelling bracht.

Waarde-daling euro

Als je een verre reis maakt, kun je het geluk hebben dat jouw munt, de Euro, meer waard is dan een andere munteenheid. Lange tijd is de Euro meer pakweg 20 procent meer waard geweest dan de Amerikaanse Dollar. 

De Amerikaanse Dollar

Toen we in 2016 de Verenigde Staten bezochten kregen we zelfs nog 1,25 USD per Euro. Dat was gunstig voor de portemonnee. Toen we onze huidige reis planden in 2021, was er niet zo´n groot verschil, toen was de de Euro nog net iets meer waard (1,12 USD). Enigszins gunstig dus.

Misschien heb je het wel op het nieuws gehoord, dat de waarde van de Euro is gedaald. Sinds het eerst in twintig jaar is de waarde van een Euro (bijna) gelijk aan die van een Dollar. Pech voor ons dus! Dit verschil van 15 of 20% merk je al bij een vakantie van enkele weken, laat staan bij een reis van een jaar…

De euro vs dollar koers in Juli 2022
De euro vs dollar koers in Juli 2022

De Canadese Dollar

Wat wel gunstig is: We zijn nu enkele dagen in Canada waar ze betalen met de Canadese dollar. Volgens locals hebben we geluk, omdat de waarde is gedaald. Een Euro is momenteel ongeveer 1,25 CAD waard.

Prijsstijgingen na corona

Naast de inflatie en de waarde van de Euro, is er ook sprake van prijsstijgingen na de pandemie in de toeristensector. Deze sector heeft een harde klap gehad en heeft zijn best moeten doen om het hoofd boven water te houden. Nu dat veel weer kan en open is, dienen zij een financiële inhaalslag te maken.

Meer vraag

Daarnaast zijn de prijzen van accommodaties en toeristische activiteiten gestegen, simpelweg omdat er veel vraag naar is. Veel meer Amerikanen zijn net als Nederlanders gaan reizen in hun eigen land. Een voorbeeld van waar meer vraag naar is, zijn campingplaatsen. Als je met een camper of caravan reist, ben je immers minder afhankelijk van anderen en services (hotel, restaurant etc.) en is de kans dat je reis niet door kan gaan kleiner.

In de Verenigde Staten is het tegenwoordig normaal om 50 tot 70 USD per nacht voor een campingplaats te vragen. Dat is helaas boven ons budget… Je kunt niet een jaar op campings gaan staan, tenzij je daar 25.000 euro extra voor kan vrijmaken.

Wild-kamperen bij Yellowstone National Park
Wild-kamperen bij Yellowstone National Park

Minder comfort

We maken daardoor vaker gebruik van wild-kampeerplekken, dan we vooraf hadden bedacht. Hoewel je soms op ontzettend mooie plekken staat, is het wat mij betreft soms wel wat minder comfortabel reizen. Soms wil je gewoon wel de voorzieningen bij de hand hebben, zoals een goede (betere) douche en toilet.

Verhoging brandstofprijzen

Veel Amerikanen geven gewoon de ´idiot president´ de schuld van de stijgende brandstofprijzen. Het zou komen omdat hij investeringen heeft in Shell en dergelijke bedrijven… Een beetje vergelijkbaar met de wilde complottheorieën van de boerenprotesten in Nederland momenteel, maar wij weten wel beter…

Lees ook: Column: Schietpartijen, Trump-gekkies en politieke onrust

Oorzaak

Verschillende landen proberen al geruime tijde de wereldwijde olie productie te verlagen, door geleidelijk aan de prijzen te verhogen en meer te investeren in duurzame energie. Dat is namelijk de toekomst. Er worden minder nieuwe olie platformen gebouwd en geen nieuwe pijpleidingen meer aangelegd. Dit is iets wat al bijna 10 jaar speelt en daar komt nu de oorlog in Oekraïne nog bij. Door de oorlog kopen landen nu geen gas- en olie meer van Rusland, waardoor er schaarste is ontstaan.

Lees ook: Vaarwel Oekraïne, het ga je goed

Berekening

Toen we vorig jaar onze reis begonnen te plannen, kostte de diesel 85 cent per liter in de Verenigde Staten. Inmiddels is dat in veel staten al 1,60 per liter. De prijs is dus verdubbeld. Chris calculeerde dat we in een jaar zo´n 8.000 euro zouden spenderen aan diesel. Als we de berekening nu weer maken, zal dat zo´n 15.000 Euro gaan zijn.

De diesel-zuiper
De diesel-zuiper

Ik val bijna flauw bij het horen van deze inschatting. We hebben hierdoor andere keuzes gemaakt, waardoor we toch wat minder kilometers hoeven te maken. We hebben onze reisroute gewijzigd en rijden minder op en neer, beter lettend op het aantal kilometers dat we maken.

Lees ook: Ons nieuwe reisplan en route voor Amerika: een update | Roadtrip USA (21)

In eerste instantie zou de diesel ons in Canada nog meer gaan kosten, gelukkig valt het tot nu toe mee en is het min of meer gelijk aan de dieselprijzen in de Verenigde Staten. De prijzen zijn gelukkig de afgelopen weken weer een beetje gezakt hier. Er komen nog gebieden aan waar we wel meer zullen moeten betalen, namelijk in Brits-Columbia (CA) en Californië (USA). Daar zijn de brandstofprijzen sowieso hoger dan gemiddeld.

Problemen met de auto / camper

Auto-onderdelen invliegen

Chris schreef eerder een uitgebreide blog met de oververhittingsproblemen waar we mee te maken kregen onderweg. Het vinden van onderdelen om dit op te lossen, was uitdagend te noemen. Zelfs de Mitsubishi dealers in Amerika kunnen ons niet helpen. We zijn genoodzaakt om onderdelen in te laten vliegen, wat ontzettend duur is. Het versturen van de radiator van Nederland kostte alles bij elkaar ongeveer 200 euro – en dat is dan alleen verzendkosten en importkosten. Daar komen de kosten van het onderdeel dus nog bovenop.

Onze camper in de garage in Amerika
Onze camper in de garage in Amerika

Lees ook: Onze Mitsubishi L200 camper heeft oververhitting problemen | Roadtrip USA (25)

Elk onderdeel, klein of groot, moet dus vanuit Europa of Azië worden ingevlogen. Dit maakt het onnodig duur. Hier hadden we van tevoren niet goed genoeg over nagedacht en dit gaan we de volgende keer daarom echt anders doen. Mogelijk gaan we onze Mitsubishi in de toekomst verruilen voor een Toyota, omdat onderdelen daar wereldwijd veel gemakkelijker voor te krijgen zijn.

Tip voor andere reizigers: onderzoek of jouw auto in het land van bestemming verkocht wordt. Mocht je onderdelen en/of reparatie nodig hebben, is dat beter mogelijk en kost het minder.

Gescheurd staal

Daar bovenop heeft onze auto ook moeite met de zware opzet. De bak van de pick-up zit vast met vier stalen steunen. Chris ontdekte dat er eentje was doorgescheurd en toen durfden we niet goed verder te rijden. Gelukkig vonden we een garage die het kon lassen. Toen we net weer enkele dagen op weg waren, ontdekte Chris een nieuwe scheur net naast het gelastte gedeelte. We hebben in de de laatste weken dus al twee keer bij een garage wat moeten laten lassen, wat ook de nodige duit en stress heeft gekost.

Hoe nu verder?

De autoproblemen geven ons het meeste stress, want zonder een goede en veilige camper kunnen we niet verder… We houden onze harten vast dat het goed blijft gaan. We hebben helaas niet de mogelijkheid om even een andere pick-up eronder te zetten. Aan het einde van de reis zullen we moeten overwegen of dat we de camper terug verschepen of verkopen.

Aan de andere bovenstaande zaken kunnen we niets veranderen. Wat we wel kunnen doen is budgetteren en plannen aanpassen. Budgetteren houdt ons dagelijks bezig. Waar vinden we goedkope(re) boodschappen? Maken we wel/niet extra kilometers? Gaan we wel of niet die activiteit doen? Wat kost het en/of kan het anders? 

Een keuze die wel al gemaakt hebben is om minder lang in Canada te besteden en minder kilometers in Canada te maken. Dat deden we omdat de prijzen en dieselprijzen hier duurder zouden zijn. Inmiddels is dat niet meer zo! Zo veranderlijk is het ook…

Welke kant gaan we op?
Welke kant gaan we op?

We onderzoeken en bekijken onze plannen vaak. We beginnen ons af te vragen of we onze reis willen continueren tot en met februari: Willen we wel zoveel geld uitgeven en willen we reizen op de manier die we ons kunnen veroorloven? Of gaan we andere keuzes maken?

Kortom relativeren, overwegen en keuzes maken. To be continued dus!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link