WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Silverton, Colorado | Mijnstadje in het Wilde Westen | Roadtrip USA (27)

Silverton, Colorado | Mijnstadje in het Wilde Westen | Roadtrip USA (27)

Na Mesa Verde National Park en een pitstop in Durango voor praktische zaken, was het weer tijd om door te rijden. We gingen de stad uit en de bergen in! We konden hierdoor eindelijk ontsnappen aan de hoge temperaturen, behalve dan die van de auto. In deze blog vertel ik je over Silverton in Colorado, een mijnstadje die ligt aan de Million Dollar Highway. Daarnaast vertel ik over een prachtige hike, de befaamde Ice Lakes Trail welke je langs talloze watervallen en uiteindelijk bij twee ongekend mooie ijsmeren brengt.

Greene Street | Silverton Colorado
Greene Street | Silverton Colorado

De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Over Silverton

Het kleine stadje Silverton (locatie hier) ligt in een vallei tussen hoge bergtoppen. Hier beginnen de Rocky Mountains eigenlijk al. Misschien gaf de naam van het stadje je al een idee; hier waren vroeger veel zilvermijnen. In de omgeving vind je ook stadjes met namen als Ironton en Farmington.

Silverton gezien vanaf een uitzichtpunt aan de Million Dollar Highway
Silverton gezien vanaf een uitzichtpunt aan de Million Dollar Highway
Greene Street | Silverton Colorado
Greene Street | Silverton Colorado

In 1992 sloot hier de laatste mijn, maar al langer was er veel toerisme in het stadje. Het is namelijk een typisch ´Old-Western Town´ en dat is zeker te zien.

Old Town Square | Silverton Colorado
Old Town Square | Silverton Colorado

Wat te doen in Silverton

Oude mijnen bezoeken

De meeste mijnen zijn verloren gegaan, maar enkele zijn bewaard gebleven. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan kun je de deze bezoeken. Mayflower Gold Mill en Old Hundred zijn hier voorbeelden van. Je leert tijdens zo’n tour hoe mijnwerkers goud, zilver en andere metalen uit de harde rotsen wisten te winnen.

Off-roaden

In Silverton zitten verschillende verhuur-aanbieders van buggy´s (UTV) en quads (ATV). De beste manier om de omgeving en bergen rondom Silverton te verkennen.

Op deze manier cross je in no-time de berg op en wordt je beloond met de meest mooie uitzichten. Sinds kort morgen de apparaten niet meer de weg op, dus ze zullen ervoor zorgen dat ze vervoerd worden naar waar dat wel mag.

Een UTV | Silverton Colorado
Een UTV | Silverton Colorado

Er hangt wel een flink prijskaartje aan deze activiteit. Je huurt een quad beginnend bij 125 USD voor twee uur en een buggy beginnend bij 225 euro voor twee uur. Er worden ook tour aangeboden en de prijzen hiervoor liggen nog iets hoger.

Berg beklimmen

Een beter betaalbare activiteit, zelfs gratis, is toch altijd wandelen. In de omgeving zijn er veel wandelingen voor je uitgestippeld. Je kunt ze vinden door op Google Maps te zoeken naar trailheads (waar de wandelingen beginnen) of gebruik te maken van de handige app AllTrails.

Ice Lakes Trail  | Silverton Colorado
Ice Lakes Trail | Silverton Colorado

Ice Lakes Trail

AllTrails vertelt je welke routes er in je omgeving te vinden zijn, hoe moeilijk een route is en hoe lang het gemiddeld duurt. Ook delen andere mensen er foto´s en reviews. Ice lakes Trail is de meeste populair wandeling in de omgeving en wat voor één!

Ice Lakes Trail  | Silverton Colorado
Ice Lakes Trail | Silverton Colorado

Je gaat tijdens de wandeling 900 meter omhoog, bijna twee keer de hoogte van het Empire State Building. Gedurende de wandeling wordt de klim steeds uitdagender. Je start op een hoogte van bijna 3 kilometer en komt op zijn hoogst dus op bijna 4 kilometer.

Ice Lakes Trail  | Silverton Colorado
Ice Lakes Trail | Silverton Colorado

Meer weten over de Ice Lakes Trail? We scheven een volledige blog met nog veel meer prachtige foto’s, tips en informatie over deze geweldige hike.

Lees ook: Ice Lakes Trail, Colorado | Talloze watervallen en wonderschone meren

Trein

Tussen Durango en Silverton ligt een treinrails en de route is prachtig! Bovendien zijn het authentieke (diesel en stoom-) treinstellen van Durango & Silverton Narrow Gauge. Het is mogelijk om vanuit Silverton ook een rond-tour te doen. Er zijn verschillende routes te boeken en enkele rit kost je tussen de 100 en 300 USD.

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad
Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad

Eersteklas retourtickets zijn hier regelmatig voor 200 USD te boeken, maar zijn meestal uitverkocht. De prijzen zijn afhankelijk van de route en welke klasse je boekt. In Durango kun je dan ook het Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad Museum bezoeken. De entree is voor het museum is gratis.

Winkeltjes en kunstgalerijen

Er zijn tientallen kleurrijke winkeltjes en kunstgalerijen in het centrum van Silverton. In de winkeltjes vind je bijzondere items. Edelstenen, fossielen, sieraden, antiek, indianen-spullen en noem het maar op.

De 4x4 camper voor een antiekwinkel in Silverton
De 4×4 camper voor een antiekwinkel in Silverton
Giftshop | Silverton Colorado
Giftshop | Silverton Colorado

Ben je een verzamelaar dan kan je je lol op en je geld kwijt. Ben je net als ik gewoon nieuwsgierig, dan is het ook leuk om de bijzondere items te bewonderen.

Empire Street | Silverton Colorado
Empire Street | Silverton Colorado
Greene Street | Silverton Colorado

Het is naast het winkelen ook gewoon heerlijk om hier lekker rond te wandelen. Kijk om je heen! De oude Saloon-achtige gebouwen zijn enorm goed bewaard gebleven. Veel van deze gebouwen staan er al sinds de late 1800’s.

Eten en drinken

Restaurants

Natuurlijk hoef je in Silverton geen honger te lijden. We waren op zoek naar wat lekkers en wilden graag bij het restaurant The Pickle Barrel eten, omdat deze de beste beoordelingen heeft op Google. Hij was echter gesloten op maandag…

We zagen toen het roze barbecue-restaurant Thee Pitts Again en bestelden er spare-ribs. Daar kregen we geen spijt van! We kregen ernstig veel met een huisgemaakte spicy barbecue saus.

Gezelligheid bij Columbine Roadhouse

Na het eten zochten we naar gezelligheid. Vlakbij onze wild-kampeerplek en net buiten Silverton, was live-muziek en koud bier (hun slogan) bij Columbine Roadhouse. Silverton zelf was behoorlijk uitgestorven op vrijdagavond, maar dat komt misschien wel omdat iedereen hier was!

Gezelligheid | Silverton Colorado
Gezelligheid | Silverton Colorado
Livemuziek bij Columbine Roadhouse | Silverton Colorado
Livemuziek bij Columbine Roadhouse | Silverton Colorado

Op het terrein stond ook een foodtruck. Andere bezoekers genoten van de muziek, een biertje en een spelletje cornhole. Ook honden zijn welkom en ze hadden zichtbaar plezier.

Columbine Roadhouse | Silverton Colorado
Cornhole bij Columbine Roadhouse | Silverton Colorado

Opmerking: Cornhole is echt een typisch Amerikaans spelletje. Meestal speel je dit met vier personen, twee tegen twee. We hebben dit meerdere keren gezien op onze reis, op campings en bij cafés.

Om de beurt gooi je een kleine ´beanbag´ richting een schuinstaand bord met een gat erin. Als je raak gooit, krijg je drie punten. Wanneer het zakje op het bord terecht komt, krijg je 1 punt, maar je tegenstander kan hem nog van het bord afstoten. Als een team (niet meer dan) 21 bereikt, heeft het team gewonnen.

Mocht je Columbine Roadhouse bezoeken, zul je verrast worden door de vriendelijkheid van het personeel en de eigenaren. Je moet dan ook niet vergeten hun huisgemaakte jalapeño-poppers te bestellen! Die zijn werkelijk om je vingers bij af te likken!

Verblijf

Hotels

In Silverton vind je verschillende hotels, vaak in oud-western stijl. Een overnachting kost je tussen de 100 en 150 USD per nacht.

Kamperen

Wij vonden een fijne wild-kampeerplek net buiten Silverton. Helemaal ‘wildkamperen’ is het overigens niet want het is wel een officiële campground. Het heet Kandell Campground aan de Mineral Creek en valt onder BLM (Bureau of Land Management). Het mooiste aan deze plek is natuurlijk dat het helemaal gratis is!

Kendall Campground en Mineral Creek | Silverton Colorado
Kendall Campground en Mineral Creek | Silverton Colorado

Er zijn echter geen voorzieningen, met uitzondering van een pot-toilet. We stonden direct aan het water en genoten daar zo´n vijf dagen van. We vulden ook onze watertank met het ijskoude rivier-water uit de bergen.

Opmerking: We halen doorgaans niet zomaar water uit een rivier maar het smeltwater uit de bergen bij Silverton staat erom bekend erg schoon te zijn. Ook hebben we waterfilters in de camper geïnstalleerd die het water zodanig filteren dat het veilig te drinken is.

Kendall Campground en Mineral Creek | Silverton Colorado
Kendall Campground en Mineral Creek | Silverton Colorado

Langs deze weg, die langs de Mineral Creek rivier afloopt, zijn veel van deze campgrounds en wildkampeer plekken te vinden.

Mineral Creek en de weg die de rivier volgt | Silverton Colorado
Mineral Creek en de weg die de rivier volgt | Silverton Colorado

Alleen voor South Mineral Campground aan het einde van de weg, betaal je voor een campingplek. Ik geloof dat het zo´n 34 USD per nacht kost. Het enige verschil met de wild-kampeerplekken is overigens dat je dan een picknicktafel en vuurpit hebt.

Tot slot…

Na Silverton reden we verder over de Million Dollar Highway naar Ouray, nog zo´n prachtige plaats en vergelijkbaar met Silverton! Hierover lees je in de volgende blog, dus tot de volgende!

PS. Mocht je vragen hebben (of dat is voor informatie of uit nieuwsgierigheid of wat dan ook), schroom je niet om deze te stellen!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou

Al vanaf jongs af aan 👶 ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Menig land gezien 🗺️, maar nog zeker niet klaar! Op deze leeftijd (31) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu 🧘.
Thuis 🏠 heb ik een baan in de jeugdzorg, maar op het moment heb ik een jaartje vrij om op avontuur te gaan met mijn man Chris en de camper 🚐 in de VS 🇺🇸 en Canada 🇨🇦

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link