Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Street Art in Wynwood, Miami | Roadtrip USA (14)

Street Art in Wynwood, Miami | Roadtrip USA (14)

De prachtige stad Miami in Florida heeft veel te bieden. We hebben er meerdere weken voor uitgetrokken in onze reis van één jaar door Amerika! De prachtige witte stranden in en rondom Miami zijn slechts één trekpleister van de stad. Miami staat natuurlijk ook bekend om het goede weer en de mooie mensen op de boulevard. Liefhebbers van shoppen komen in Miami in een waar Walhalla terecht. Van kleinschalige boetiekjes tot complete design malls, je kunt hier dagenlang winkelen als je dat zou willen.

Klaar met het strand en shoppen? Dan zijn er ook nog de opkomende wijken zoals Wynwood om te ontdekken. Wynwood is leuk om te bezoeken, om uit te gaan en natuurlijk om de prachtige Street Art te bewonderen. Malou en ik vonden de wijk zelfs zo leuk dat we er in totaal drie keer naartoe zijn gegaan! In dit artikel vertel ik je daarom alles over deze wijk en wat je er zoal kunt zien en doen.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Over Wynwood, Miami

Wynwood stond voorheen in de jaren 80 en 90 vooral bekend als een arbeiderswijk, welke langzaam afgleed tot een ghetto. De wijk had daarom een lange tijd een slecht imago. De afgelopen 10-15 jaar is dat in echter in een rap tempo aan het veranderen. Wynwood is een hip deel van de stad geworden waar jonge mensen graag uitgaan. Ook zijn hier talloze prachtige openlucht Street Art creaties te bewonderen. De hele wijk is een openluchtmuseum! Je kunt er verder naar hartelust shoppen, want steeds meer grote merken zijn te vinden in dit hippe deel van Miami.

Overzicht van de wijk Wynwood

Anno 2022 kun je de wijk Wynwood eigenlijk opdelen in drie stukken. Dit zijn de oude wijk, het Street Art gedeelte en het shopping gedeelte. Het shopping gedeelte wordt ook wel gezien als Midtown. Om je een beter beeld bij de wijk de geven en waar je wel of niet naartoe kunt, heb ik in Google Maps (heel provisorisch) een kaartje gemaakt met gekleurde markers.

Oranje = de oude wijk
Geel = het bruisende Street Art gedeelte
Blauw = Het shopping gedeelte

Google Maps overzicht van de wijk Wynwood in Miami
Google Maps overzicht van de wijk Wynwood in Miami

Veiligheid in Wynwood

Het hippe Street Art centrum van Wynwood beslaat in principe slechts een aantal blocks en straten. Hier kun je zowel overdag als ‘s avonds zonder zorgen rond lopen. Je zal wel hier en daar nog enkele verloren types tegenkomen. Onze ervaring is dat ze je met rust laten. Met name in het (gele) Street Art gedeelte en het (blauwe) deel waar de winkels zijn, zie je ook veel politie die de veiligheid moet garanderen.

Chris bij het kunstwerk 'Welcome to the hood' in Wynwood, Miami.
Chris bij het kunstwerk ‘Welcome to the hood’ in Wynwood, Miami.

Er komen hier veel mensen van buitenaf. Dit zijn veelal toeristen die het beschermen waard zijn, want zij brengen vanzelfsprekend geld naar de wijk toe. De politie staat gewoon de hele dag in bepaalde straten geparkeerd. Daarnaast rijden ze er ook veel rond, je ziet ze eigenlijk constant.

De oude wijk

Dit gedeelte is nog erg ruw. Je ziet hier op verschillende plaatsen daklozen en mensen die wonen in vervallen huisjes of tenten. Zowel noordelijk als zuidelijk van het Street Art gedeelte (oranje op de kaart) kom je in de oude wijk terecht. Het ligt ook slechts enkele straten van elkaar af. Wanneer je hier ronddwaalt zal het je snel genoeg opvallen dat de straten erg van elkaar verschillen en je ineens in een minder fijne straat terecht kan komen. Dit is is dan ook het moment om weer om te draaien. Ik raad het niet aan om hier zomaar te gaan wandelen, vooral niet als de avond valt. Als je het toch graag wil zien, doe dit dan bijvoorbeeld terwijl je rijdt in een auto.

Waar de oude wijk stopt en het Street Art gedeelte begint | Wynwood, Miami
Waar de oude wijk stopt en het Street Art gedeelte begint | Wynwood, Miami

Wat te doen en zien in Wynwood

Street Art in Wynwood

Ik heb al veel Street Art wijken in verschillende landen bezocht, maar Wynwood spant toch wel echt de kroon. Er zijn hier letterlijk honderden, al dan niet duizenden werken te bewonderen!

Tip: in het Street Art gedeelte van Wynwood kun je ook meteen een populaire bezienswaardigheid bezoeken: de Wynwood Walls (klik). De naam zegt het eigenlijk al. Het zijn typische Wynwood-stijl muren die voorzien zijn van prachtige Street Art kunstwerken van kunstenaars uit de wijk. Entree kost 10 dollar p.p.

Ingang van de Wynwood Walls (openluchtmuseum met Street Art) | Wynwood, Miami
Ingang van de Wynwood Walls (openluchtmuseum met Street Art) | Wynwood, Miami
Wynwood Walls, Miami
Wynwood Walls, Miami

Als je geen zin hebt om geld te betalen om Street Art in Wynwood te bewonderen, maak je dan geen zorgen! De hele wijk is bezaaid met prachtige kunstwerken. Je hoeft alleen maar in de wijk rond te lopen om geweldige, kleurrijke kunstwerken te zien. Hieronder slechts een greep van de talloze werken die tijdens het wandelen tegen ben gekomen.

Dit geweldige kunstwerk zal je vast niet missen. Het prachtige werk is te zien op een prominente kruising in de wijk.
Love 'n Gyros | Geweldige Street Art op een broodjeszaak | Wynwood, Miami
Love ‘n Gyros | Geweldige Street Art op een broodjeszaak | Wynwood, Miami
Florida is zéér pro-Trump behalve hier, te zien aan o.a. het afgehakte 'Crime Face Trump' kunstwerk | Wynwood, Miami
Florida is zéér pro-Trump behalve hier, te zien aan o.a. het afgehakte ‘Crime Face Trump’ kunstwerk | Wynwood, Miami

Nergens ter wereld zagen wij zo veel prachtige Street Art kunstwerken bij elkaar als in de wijk Wynwood, Miami.

Chris – Wereldreizigers.nl
Eén van de vele Street Art kunstwerken in Wynwood, Miami
Eén van de vele Street Art kunstwerken in Wynwood, Miami
Malou bewondert een kunstwerk op een zeecontainer in de wijk Wynwood, Miami
Malou bewondert een kunstwerk op een zeecontainer in de wijk Wynwood, Miami

Wie graag meer kunst wil bewonderen kan ook nog terecht bij The Margulies Collection at the WAREhOUSE, in het westelijke deel van Wynwood.

Tip: nieuwsgierig waar ik mee fotografeer? Zie dan de informatie hieronder over de Fuji X-T4. Ook kan ik iedereen aanraden om de blog te lezen over de beste wereldreis camera´s.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T4 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T4 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
  • De best geteste camera
  • Fantastische foto's
  • 4k video in 60 fps
  • IBIS beeldstabilisatie
  • 5 jaar garantie
Minpunten:
  • Even wennen, veel opties!
  • Prijs
Koop nu Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto´s maakt met je smartphone

Uitgaan in Wynwood

Wynwood staat naast de prachtige, kleurrijke gebouwen ook absoluut bekend om haar bruisende dag- en nachtleven. Overdag is het vaak al gezellig in de verschillende openluchtbars en pleintjes waar veel live muziek is, zoals hieronder bij Oasis Wynwood. Toegang is trouwens gratis, het is namelijk een open plein met verschillende aangrenzende bars en restaurants.

Openluchtbar Oasis, Wynwood
Openluchtbar Oasis, Wynwood
Openluchtbar Oasis, Wynwood

Andere populaire plekken om uit te gaan zijn bijvoorbeeld Brick (mooi buitenterras), Gramps (fantastische cocktails), Las Rosas (nachtclub met Livemuziek), en Grails (Sportsbar).

Tip: voor wie van speciaalbier ? houdt: Wynwood heeft ook een eigen mini-brouwerij. De Wynwood Brewing Company is de plek waar ze de gekste en lekkerste IPA’s serveren.

Eten in Wynwood

Natuurlijk kun je ook lekker eten in Wynwood. De vier meest populaire (en tevens best beoordeelde!) restaurants zijn:

Wij kozen ervoor om met de familie te gaan eten bij Mister O1 Extraordinary Pizza. Dit was vooral omdat het met zo’n bizar hoge review score het eigenlijk niet fout kon gaan. Dit moét wel goed zijn…

En dat was het ook! Elke pizza die we kregen was nagenoeg perfect met een krokante korst en goede toppings waarop duidelijk niet werd bezuinigd.. Een aanrader dus.

Shoppen in Wynwood

In Wynwood heb je in principe twee plekken waar een shopper-hart sneller van gaat kloppen. Het eerste deel is het Midtown gedeelte (waar de hoogbouw en malls te vinden zijn). Hier zie je vooral de bekende en wat duurdere merken met mooie winkels.

In het Street Art gedeelte van de wijk heb je juist weer veel boetiekjes met unieke kleding, voorwerpen en kunstwerken. Zelfs de winkelpanden zijn hier vaak een kunstwerk. Zie bijvoorbeeld onderstaande zeecontainers die zijn omgebouwd tot geweldige mini-winkeltjes.

De rest van de winkelstraten van Wynwood zien er ongeveer zo als op de afbeelding hieronder uit. De boetiekjes wisselen elkaar af met Smoke Shops (ja, ze blowen hier flink) en Tattoo & Piecing shops. Natuurlijk is er ook geen gebrek aan verschillende bars en restaurants.

Een typische winkelstraat in Wynwood, Miami
Een typische winkelstraat in Wynwood, Miami

Conclusie

Iedereen die Miami bezoekt zou in ieder geval één dag moeten uittrekken voor de wijk Wynwood. Nergens ter wereld zagen we zó ontzettend veel mooie kunstwerken op zo een kleine oppervlakte. Het is daarom een uniek stukje stad die je niet over kunt slaan. De gehele wijk is een bruisend en kleurrijk openluchtmuseum. Tegelijkertijd is het ook een plek waar je, indien je dat wenst, helemaal uit je plaat kunt gaan in één van de vele bars en nachtclubs.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link