Wereldreizigers.nl
Visum aanvragen Amerika en Canada
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Amerika & Canada | Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA

Amerika & Canada | Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA

Wie langdurig gaat reizen en/of overlanden in de Verenigde Staten en/of Canada zal in de meeste gevallen niet genoeg hebben aan een ESTA met een maximale duur van drie maanden (90 dagen). Wie langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wil verblijven, zal daarom een zogenaamd B1-B2 tourist/business visum moeten aanvragen zodat je 6 maanden tot maximaal één jaar vrij kunt reizen.

Maar dat is niet alles. Veel mensen die langdurig reizen in Amerika, willen (net als ons) ook een deel door Canada reizen. Je krijgt dan ook nog te maken met de Canadese visum regels. In dit artikel vertellen we je daarom alles over de verschillende mogelijkheden die je hebt als toerist. We zetten alles voor je op een rij. Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA voor Amerika en Canada.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Visum mogelijkheden voor Amerika

Hieronder zetten we de verschillende visum-mogelijkheden voor Amerika voor je op een rij. Van een eenvoudige ESTA tot een B1/B2 visum voor langdurige reizen tot één jaar.

Statue of Liberty, New York
Statue of Liberty, New York

ESTA aanvragen

Wat is een ESTA precies en voor wie is het bedoeld? Een ESTA is bedoeld voor burgers van de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland. De ESTA stelt burgers van deze landen in staat 90 dagen visumvrij rond te reizen in Amerika.

De gehele procedure verloopt digitaal en je krijgt dus ook digitaal (via de mail) je ESTA binnen wanneer deze is goedgekeurd. Deze print je vervolgens uit en neem je mee wanneer je naar Amerika vliegt. Piece of cake!

Tip: Ga je op vakantie naar Amerika? Dan zal in bijna alle gevallen de standaard ESTA voor de Verenigde Staten al voldoende voor je zijn. Je kunt deze snel en gemakkelijk online aanvragen bij VisumBuitenland.nl. De gemiddelde levertijd is drie dagen, je weet dus al snel waar je aan toe bent.

B1 / B1 visum aanvragen

Ben je plan om te gaan overlanden of een andere langdurige reis te maken in Amerika? Dan wil je waarschijnlijk langer dan 90 dagen verblijven in de Verenigde Staten. Wie langer dan 90 dagen in het land wil blijven, heeft een B1 / B2 tourist & business visum nodig. Een B1 / B2 visum voor de VS kan worden verkregen bij de Amerikaanse ambassade in Amsterdam, Brussel, Frankfurt, München of Berlijn.

D160 formulier

Het visum proces voor Amerika is helaas ouderwets en omslachtig en begint bij het invullen van een D160 formulier + het betalen van 160 dollar (per persoon). Om daarmee te beginnen volg je deze link, de link brengt je rechtstreeks naar de officiële overheidspagina van de VS waar je kunt starten met je visumaanvraag.

Opmerking: als je dacht dat ze bij een ESTA aanvraag al veel van je vroegen, maak je borst maar nat. Met het invullen van het D160 formulier ben je zomaar drie uur bezig.

Ze willen werkelijk alles van je weten. Denk aan je online aanwezigheid, reishistorie, opleiding, familieleden en werkgever(s). Ook vragen ze of je een terrorist bent, je in organen en/of mensen handelt, weet hoe je bommen maakt en meer van dat soort bizarre vragen.

Zorg ervoor dat je álles, hoe logisch ook, naar waarheid invult. Neem hier de tijd voor en doe het nauwkeurig. Fouten in de formulieren kunnen namelijk voor veel vertraging en zelfs levenslange weigering tot het land zorgen. Ook als dit per ongeluk misgaat.

Malou in Miami | Visum aanvragen Amerika en Canada
Malou in Miami | Visum aanvragen Amerika en Canada

Afspraak maken bij de Ambassade

Wanneer je het D160 formulier succesvol hebt ingevuld en betaald, dien je een afspraak te maken bij de Amerikaanse Ambassade, bijvoorbeeld die in Amsterdam. Daar zal je een 1 op 1 interview moeten inplannen (ook via deze link). Een consulair medewerker van de Amerikaanse ambassade zal je nog eens stevig aan de tand gaan voelen om te kijken wat je doel is tijdens deze reis in Amerika en of je er niet stiekem wil blijven. Je kunt je visum ook in België of Duitsland aanvragen (meer info onderin het artikel). Dit zijn de drie officiële websites van de desbetreffende Amerikaanse ambassades.

Wanneer je aanvraag soepel verloopt, wordt je visum verstrekt. Je zal je paspoort moeten achterlaten en deze zal vervolgens binnen twee weken naar je huis worden verstuurd, met de benodigde papieren en stempels.

Forrest Gump Road, Monument Valley | Visum aanvragen Amerika en Canada
Forrest Gump Road, Monument Valley | Visum aanvragen Amerika en Canada

Belangrijk om te weten: Een B1 / B2 visum voor de Verenigde Staten is 10 jaar geldig. Dit betekent niet dat je 10 jaar in de VS mag blijven, dit blijft 6 maanden tot maximaal één jaar. De geldigheid betekent echter wel dat je ver van tevoren je visum kunt regelen en vervolgens je reis kunt inplannen wanneer en hoe je dat wil. Je kunt bijvoorbeeld drie jaar lang 4 maanden (totaal 12 maanden) naar de VS reizen, zolang je maar niet over de 12 maanden (maximale duur van visum) of 10 jaar (maximale geldigheid van visum) heengaat.

Lange wachttijden en uitwijkmogelijkheden

Helaas verloopt het aanvragen van een visum voor de Verenigde Staten de laatste jaren alleen niet zoals je zou willen. Het online betalen en invullen van het D160 formulier lukt nog wel maar daarna komt de grootste uitdaging: een afspraak maken bij de Amerikaanse Ambassade in Amsterdam, Brussel, Frankfurt, München of Berlijn.

Tip: Ik noem de ambassades in Duitsland hierboven met een reden: het zijn namelijk eventuele uitwijkmogelijkheden als het in Nederland en of België niet lukt om tijdig een afspraak in te plannen.

Het is in 2021 en 2022 namelijk bijna onmogelijk gebleken om binnen een redelijke termijn (laten we zeggen 1 tot 3 maanden) een visum te verkrijgen voor de VS. In 2023 ziet het er gelukkig een stuk beter uit: momenteel (januari 2023) is de wachttijd slechts enkele dagen!

Bison in Yellowstone National Park | Visum aanvragen Amerika en Canada
Bison in Yellowstone National Park | Visum aanvragen Amerika en Canada

Afspraak verzetten

Tip: Zijn de wachttijden erg lang? Plan dan alsnog zo snel mogelijk een afspraak in, ook al kun je pas over een jaar terecht. Daarna kun je namelijk proberen de afspraak te verzetten. Hoe dat werkt leg ik hieronder uit.

In de afbeelding hieronder zie je de melding die je te zien krijgt als je een afspraak probeert in te plannen of te wijzigen bij de Ambassade in Amsterdam: er zijn geen opties beschikbaar. Zelfs niet over een jaar, alles zit vol!

Maar wie net als ons volhoudt en dagelijks (ja, echt waar) inlogt om te kijken of er nieuwe afspraakmogelijkheden zijn, kan geluk hebben. Er komen namelijk regelmatig plekken vrij op de korte termijn. Dit gebeurt wanneer ze bijvoorbeeld extra personeel aannemen, of iemand een afspraak afzegt. Zo duurde het bij ons meerdere weken. We keken dagelijks of we de afspraak konden verzetten! Na 4 weken hadden we geluk, we konden ineens op korte termijn in Berlijn terecht! Daarover hieronder meer informatie.

Je visum in een ander land aanvragen

Duurt het te lang in Amsterdam en wil je kijken naar andere mogelijkheden? Dan kun je eventueel je Amerikaans visum in een ander land aanvragen. Voor wie zich afvraagt of het wel mag: ja, het mag. Je mag in een ander land je visumaanvraag doen voor Amerika, bijvoorbeeld in België of Duitsland. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Allereerst moet je fysiek in het land zijn voor het bezoek aan de Ambassade. Ook wordt je paspoort naderhand met het visum erin geplakt, verstuurd via de post. Het probleem is alleen: ze versturen ze niet ‘naar het buitenland’. Dus doe je de aanvraag in Duitsland, zal je een Duits adres moeten opgeven waar je je paspoort nadien kunt ophalen. Wij hadden gelukkig een familielid in Duitsland wonen die ons paspoort kon ontvangen.

De Nederlandse Wereldreizigers.nl 4x4 camper in Grand Teton | Visum aanvragen Amerika
De Nederlandse Wereldreizigers.nl 4×4 camper in Grand Teton | Visum aanvragen Amerika

Daarnaast moet je ook ‘banden’ hebben met het land waar je de Ambassade bezoekt. Dit vond ik nogal een vaag begrip, dus besloot ik om contact op te nemen met de customer service van de Amerikaanse ambassade in Duitsland. Ik vroeg specifiek of ik als inwoner van Nederland, een visum aanvraag kon doen in Duitsland of Amerika.

Na wat heen en weer gemaild te hebben met de customer service van ustraveldocs.com ([email protected]), legde ze nogmaals uit dat normaliter niet mogelijk is (uitzonderingen nagelaten), maar tegelijkertijd ook dat ze tegenwoordig veel soepeler zijn. Dit doen ze om de andere ambassades, zoals die van Amsterdam, te ontlasten.

Zie één van de e-mails die ik van de Amerikaanse overheid terugkreeg, hieronder:

e-mail van de Amerikaanse ambassade

Tip: Visa Appointment Wait Times

Toen ik dat zwart op wit had, ging ik door met het maken van een afspraak over de grens. In zowel Amsterdam als Brussel stond nog steeds dat ik pas over ‘999 dagen’ terecht zou kunnen, dus week ik uit naar Duitsland.

In Duitsland waren de wachttijden in München en Frankfurt ook vrij fors (2 tot 3 maanden). In Berlijn waren er gelukkig nog enkele plekken vrij, slechts 3 tot 4 weken later.

Tip: Wie zelf wil kijken wat de wachttijden zijn, kan op deze pagina zelf kijken wat de ‘Visa Appointment Wait Times‘ voor Amerikaanse ambassades overal ter wereld.

Je vult daar een ambassade naar keuze in en je krijgt direct te zien wat de gemiddelde wachttijd aldaar is. Momenteel is het voor Amsterdam 285 dagen.

Visa Appointment Wait Times | Amerikaanse Ambassade, visum aanvragen

Tip: Duitsland heeft drie Amerikaanse ambassades en/of consulaten. Bij alle drie kun je terecht voor een visumaanvraag. Dit zijn Berlijn (ambassade), Frankfurt (consulaat) en München (consulaat).

Betaling kan niet worden omgezet

De Amerikaanse ambassade in Duitsland staat helemaal los van de ambassade in Amsterdam (en dat geldt voor alle ambassades in andere landen ook overigens). Je kunt daarom de betaalde fee (160 dollar / 144 euro per persoon) voor het maken van een afspraak bij een ambassade in een bepaald land, nooit overzetten naar een ander land. Je zou denken van wel, maar helaas…

Je kunt dit natuurlijk voor zijn door éérst te kijken wat de wachttijden zijn per land en dan direct je aanvraag te doen in het land met de kortste wachttijd.

D160 formulier overzetten

Je D160 formulier kan gelukkig wel worden overgezet naar een andere ambassade in een ander land. De code die je krijgt na het invullen van het D160 formulier, kun je weer toevoegen aan je nieuwe account. En over je nieuwe account gesproken, voor de Duitse ambassade moet je dus ook een nieuw account aanmaken op een volledig andere website dan die van Nederland… Voor België, idem dito. Elk land heeft een eigen Amerikaanse Ambassade website die er anders uitziet en anders werkt. Niet fijn, maar het is niet anders… Hieronder heb ik de drie website nogmaals toegevoegd:

Visum mogelijkheden voor Canada

Daar waar je in Amerika ‘slechts’ 90 dagen visum-vrij mag rondreizen, is dat in Canada 6 maanden. Dit is voor wereldreizigers zoals wij natuurlijk ontzettend prettig. In Canada noemen ze het visum-vrije reisformulier de eTA, ook deze kun je online aanvragen.

Chris in Banff National Park | Visum aanvragen Amerika en Canada
Chris in Banff National Park | Visum aanvragen Amerika en Canada

eTA aanvragen

Voor burgers van de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland staat Canada 6 maanden vrij reizen toe. Het formulier heet in canada de eTA en is hier online te vinden. Aan de Canadese eTA zijn wel enkele voorwaarden verbonden.

 • Je reist naar Canada per vliegtuig.
 • Verblijft maximaal zes maanden in Canada.
 • Je reist naar Canada voor vakantie of doorreis.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een retourticket of ander ticket waarmee je Canada ook weer gaat verlaten.

eTA niet geschikt voor grensovergang

In de eerste instantie dacht ik dat wij simpelweg zouden wel zouden wegkomen met een eTA. We zijn namelijk niet van plan om langer dan 6 maanden in Canada te blijven. Maar omdat we over land vanuit de VS naar Canada reizen met onze camper, kunnen we geen aanspraak maken op de eTA. We vliegen immers niet nmaar Canada.

Wie over land naar Canada reis vanuit Amerika, heeft twee opties: een Tourist Visum aanvragen of simpelweg naar de grensovergang rijden en vragen wat de voorwaarden zijn om het land in te reizen.

Toerist Visa aanvragen

Wie zeker wil zijn van toegang tot Canada en/of langer dan 6 maanden in Canada wil reizen zal een Tourist visum moeten aanvragen. Dit visum wordt afgegeven aan personen die Canada tijdelijk willen bezoeken voor toeristische doeleinden. Je kunt het Tourist Visum voor Canada hier aanvragen.

Malou fietst in Vancouver | Visum aanvragen Amerika en Canada
Malou fietst in Vancouver | Visum aanvragen Amerika en Canada

eTA / Visum verkrijgen bij grensovergang

Zoals hierboven genoemd kun je met een Europees paspoort vanuit Amerika ook gewoon naar de Canadese grens rijden en proberen om zo het land binnen te komen. Wij deden dit ook (bewust overigens), omdat in 2021 en 2022 door alle corona maatregelen en beperkingen, elke paar maanden weer andere regels en voorwaarden werden opgesteld. We vonden dit lastig te overzien tijdens onze reis.

We reden daarom zonder enige voorbereiding en zonder iets in te vullen met onze 4×4 camper naar de Canadese grens. Na een kort gesprek met de Douane agente kregen we een formulier die we moesten invullen. Dit formulier had eigenlijk alleen maar betrekking op de corona vaccinaties!

Grensovergang Amerika - Canada
Grensovergang Amerika – Canada

Na het online invullen (via de QR code op het formulier) van onze vaccinatie info gingen we nogmaals terug naar de grensovergang. Er werden enkele vragen gesteld over onze plannen in Canada. Na een korte uitleg over onze rondreis, mochten we zo verder rijden.

Kortom: wie over land reist en geen zin heeft om van tevoren enorm uitgebreide visumaanvragen voor Canada te doen, kan ook gewoon naar de grens rijden en het zo proberen. We horen ook van andere overlanders dat dit in bijna alle gevallen goed gaat.

Visum-hoppen in Amerika en Canada

Er zijn ook overlanders die ‘visum-hoppen’ in Amerika en Canada. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze juist géén visum aanvragen doen en gewoon aan de grens proberen binnen te komen. in Amerika heb je altijd op zijn minst een ETA nodig die 90 dagen geldig is. Maar deze ESTA kun je wel meermaals aanvragen.

In principe werkt dit als volgt:

 • Je arriveert in Amerika op een ESTA (die 90 dagen geldig is).
 • Je begint je rondreis van maximaal 90 dagen in Amerika.
 • Je gaat uiterlijk binnen 90 dagen via land Canada in bij een grensovergang.
 • Je reist vervolgens maximaal 6 maanden rond in Canada.
 • Je vraag ondertussen een nieuwe ESTA aan voor Amerika.
 • Je keert terug naar Amerika op een nieuwe ESTA van 90 dagen.
De Wereldreizigers camper tussen torenhoge Redwoods | Visum aanvragen Amerika en Canada
De Wereldreizigers camper tussen torenhoge Redwoods | Visum aanvragen Amerika en Canada

Wat goed is om te weten: een 2e ESTA krijgen is nooit gegarandeerd. Ook is er een regel dat je na het verkrijgen van een ESTA die 90 dagen geldig is, je na je bezoek aan Amerika het land ook weer minimaal 91 dagen moet verlaten.

Dit is een regel die overigens niet heel strak wordt gehandhaafd. Er zijn verschillende overlanders die het voor elkaar hebben gekregen om na slechts enkele weken in Canada weer terug te keren in Amerika op een nieuwe ESTA.

Opmerking: Het lijkt erop dat de Amerikaanse douane de laatste jaren redelijk coulant is geworden voor Overlanders die beide landen aandoen. Vaak reizen mensen namelijk ook naar Alaska, waardoor je eerst door Canada moet rijden en nogmaals als je terugkomt.

Tot slot

We zijn inmiddels terug in Nederland nadat we in 2022 bijna een jaar lang op reis zijn geweest in Amerika en Canada met onze eigen, Nederlandse 4×4 camper. Meer informatie over het verschepen, verzekeren en natuurlijk tientallen bogs met duizenden tips, schreven we verspreid over bijna 100 artikelen. Hieronder vind je daarvan een samenvatting. Indien je nog vragen hebt, stel ze gerust in de reacties. Heel veel leesplezier!

Chris en de Wereldreizigers.nl camper aan de westkust van Amerika
Chris en de Wereldreizigers.nl camper aan de westkust van Amerika

De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

29 comments

 • Hi Adreas,
  You will need to apply for the Candia eTA as well. This can be done at the border but it will take time. Better to do this from home online, via the link that has been provided in the article.

 • English:
  Hello,
  very cool post!
  Question – we are planning a 2 week trip in Eastern America / Southeast Canada. We are flying to New York and plan to spend about 5 days of the 2 weeks in Canada.
  Now my question – can we just go over to Canada with our ESTA visa that we have for America or do we need any documents in advance? Thanks in advance! 🙂
  Andreas

  German:
  Hallo,
  sehr cooler Beitrag!
  Frage – wir planen eine 2 wöchige Reise in Ostamerika / Südostkanada. Wir fliegen nach New York und planen von den 2 Wochen ca. 5 Tage lang in Kanada zu verbringen.
  Nun meine Frage – können wir einfach mit unserem ESTA Visum, welches wir für Amerika haben nach Kanada rüberfahren oder brauchen wir vorab irgendwelche Dokumente? Danke im Voraus! 🙂
  Andreas

 • Hello, I have a question, please. While I am in America, can I enter Canada for tourism to see the Niagara Falls for two days on a B1 B2 American visa؟

 • Hi Chris,

  Super bedankt voor de snelle reactie. Hebben jullie toen de aanvraag in Amsterdam laten staan of het interview gecancelled en in Brussel aangevraagd? De afhandeling in Brussel bedoel je dan neem ik aan?

  Wanneer ik een nieuwe aanvraag doe via het ds-160 formulier, dien ik dan bij: Select a location where you will be applying for this visa: België aan te geven?

 • Hey Tomas,

  Zodra je je aanvraag verlegt naar een ander land, moet je de 160 dollar p.p opnieuw betalen. Dit hebben wij destijds gedaan. Het kan dus wel, maar het kost geld. Wat betreft afhandeling: na het interview staat max. 10 werkdagen voor het afhandelen en opsturen van je visum. Wij hadden hem na 2 werkdagen alweer terug.

  Chris

 • Hi,

  ik heb een vraagje over het aanvragen van het visa in België of Duitsland. Kan je 2x een aanvraag doen? Ik heb namelijk een aanvraag in Amsterdam gedaan en mijn eerste mogelijkheid was in Februari 2024. Gelukkig heb ik inmiddels een tijdslot gevonden waardoor ik 10 mei ”al” terecht kan. Nu zou ik toch willen kijken of ik misschien in Brussel eerder terecht kan, maar mijn afspraak in Amsterdam laten staan.

  Mijn laatste vraag: hoelang zou het duren na het interview om bericht te krijgen over je visa? Ik vertrek namelijk van 6 juni al…

 • Hi Lucy,

  We went into Canada as well after 5 months in the US on a B2 visa, then went back into the US after travelling in Canada. At the border they simply asked us what our plans were and we explained that we travel trough the US for another 6 months, asking for an extension and explaining that we fly back from the US and that we ship our vehicle back to Europe from the US as well. They had some other questions about money, but in the end we received the extension and could stay another 6 months, so 12 months in total, on the same B2 visa.

 • English:
  Hello everyone, after everything I’ve read so far, I’m unsure. We are in the US on a B2 visa and wanted to travel here for 5 months, then add 3 months to Canada and spend the rest of the month (6 are max allowed) in the US. Now it sounds to me like you can’t split the 6 months. But you write about a possible stay of max. 12 months. Do I have to/can I apply for the extension or do I just drive to the border and hope there. Our flight is going back after 9 months in total.
  Thank you for your help!
  Kerstin

  German:
  Hallo zusammen, nach allem was ich bisher gelesen habe, bin ich verunsichert. Wir sind mit einem B2 Visum in den USA und wollten 5 Monate hier reisen, dann 3 Monate Kanada anhängen und den restlichen Monat (6 sind Max erlaubt) in den USA verbringen. Jetzt hört es sich für mich so an, als könnte man die 6 Monate nicht teilen. Ihr schreibt aber von max. 12 Monaten möglichem Aufenthalt. Muss/kann ich die Erweiterung beantragen oder fahre ich einfach an die Grenze und hoffe dort. Unser Flug geht nach 9 Monaten insgesamt zurück.
  Danke für Eure Hilfe!
  Kerstin

 • @Jacoline, ik heb je reactie eerder gemist. Ik denk dat je plan niet gaat werken, want met die ETA uit Canada kom je de VS niet in, die is echt alleen bedoeld voor Canada. Je moet minimaal een ESTA of visum hebben voor de VS. Ze laten je er echt niet in zonder één van die twee…

 • I received a question from someone who asked: is the VISA a multiple-entry one? Can you leave the USA and return on the same VISA? The Answer is yes, but there are some limitations. I’ll copy my reply to that person from another page below because it might be valuable to other readers.
  —————————
  The B1/B2 VISA is valid for 10 years and you can stay in the US for the maximum of 1 year in one go. You can go in and out of the country, but please note that every time you do that you risk something. This is because the immigration officer will decide right there on the spot, how many months you’ll get when you try to get back in. And we’ve heard from numerous other travellers, that they sometimes just get a few weeks or months because the immigration officer does not trust the plan or thinks you don’t have sufficient funds to take care of yourself for such a long period of time.

  Be prepared, have a plan and show it to them. Make sure you have enough funds, that is important for them as well. We got 6 months at first when we arrived in the USA, but we could have gotten a year right there and then on the airport in New York City. The officer was ready to stamp for a year until we told him that we would go to Canada in summer as well. So he decided to give us 6 months instead, that was back in March. We then went to Canada for 2 months in the summer and returned to the USA just two weeks ago. We explained our plan once again to another immigration officer, that we plan to head back east and ship the vehicle back to Europe 6 months from now. After some questioning, he gave us another 6 months, totalling 1 year.

  The immigration officer did urge us to understand that we cannot stay any longer, because we’ve been in the states a full year on that VISA. We would have to go back home for an extended period of time, before retuning again, if ever. What ‘extended period time’ means in definite months or years, we have no idea. He would not clarify.

  I would assume however that we would have to be out of the US for at least a year, before they would let us in again. The VISA remains valid though, it’s 10 years. So technically you can just keep trying, even after you’ve had a full year, but it will never be clear how much time you’ll get when entering, if any.

  Hope this answers some of your question(s).

 • Hoi! wat interessant om dit te lezen! wij willen volgend jaar een half jaar naar amerika, maar redden het ook niet om voor die tijd een visum te regelen waarschijnlijk.

  Wij zaten zelf te denken aan de volgende optie,

  Vliegen naar canada met een ETA , (daarmee mag je een half jaar rondreizen) vervolgens gelijk de grens over naar amerika om daar vervolgens een half jaar rond te trekken en dan zorgen dat je binnen een half jaar weer terug vliegt naar nederland.

  Iemand daar ervaring mee? ik kan nergens iets vinden over de regels wat betreft verblijfsduur in amerika vanuit canada.

 • Hey Marco en Mirjam,

  Gaaf!! Je kunt dan het beste nu al je visum gaan regelen, dit is namelijk een ellenlang proces maar het goede nieuws is is dat hij 10 jaar geldig is. Zodra je het visum in je paspoort hebt staan heb je dus 10 jaar de tijd om naar de VS te reizen. Daarna regel je de zaken thuis, zoals verhuur.

  En ja, Malou heeft een sabbatical, ik werk online (zelfstandig). Malou heeft een werkgeversverklaring in het Engels laten opstellen dat ze na een jaar terugkeert in NL. Dit was niet nodig, maar toch even gedaan als extraatje.

  Wat Amerika namelijk vooral belangrijk vindt is 1: geld. Heb je genoeg geld om een hier lang te blijven, en kun je dat bewijzen (screenshots, afschriften, aandelen, ouders, etc.). En 2. Wanneer ga je het land uit, en heb je daadwerkelijk redenen om Amerika te verlaten. Ze zijn gewoon bang dat je er blijft. Als je goed kunt aantonen wat jullie plan is (ik neem bijvoorbeeld aan dat jullie meerdere landen willen bezoeken), dan komt het vast goed. Duidelijk zijn in een dag en datum wanneer je de VS weer verlaat.

  Succes met het regelen!

  Groetjes,

  Chris

 • Wij willen onze baan opzeggen en huis verkopen, alleen dan kunnen wij onze droomreis realiseren. Ons idee is om dan door Noord Amerika te trekken met een camper, echter zijn we bang om geen B1/B2 visum te kunnen krijgen, aangezien we dan zg. geen binding meer met NL zouden hebben, ookal wonen mijn vriend zijn kinderen hier. Hebben jullie iets met een werkgever kunnen afspreken of huis verhuurd o.i.d.? Tips voor ons misschien? Bedankt!

 • Hoi chris & malou,

  Ik ben van plan om op vakantie te gaan naar New York, nu heb ik mijn esta daarvoor al geregeld en is dat ook goed gekeurd. In die vakantie in new york ben ik ook van plan een weekend naar montreal te gaan, maar niet vliegen maar per bus. Nu is het voor mij alleen erg onduidelijk of ik iets van een visum moet aanvragen. Een eta hoeft dus niet omdat ik niet ga vliegen maar heb ik dan wat anders nodig? als ik op de site van de canadese government de stappen volg om te kijken of ik een eta nodig heb staat er dat ik alleen een geldig paspoort nodig heb. het is nu even niet meer zo duidelijk meer voor mij. Weten jullie hier misschien meer over?

  Groeten,
  Lorena

 • We krijgen stress van je reisprogramma te lezen.
  Er is zoveel moois te zien en te bezoeken in Noord Amerika … daarvoor moet je niet zo’n extreem lange afstand afleggen op korte tijd en bijgevolg een groot deel van je reis al ‘rijdend’ doorbrengen.
  Afstanden zijn groot, eenmaal in Canada, zijn er geen autostrades meer op het traject naar Alaska en zelfs een zeer lang stuk voor de grens bestaat uit slechte weg waar je maar langzaam op vooruit komt (permafrost problemen).
  Misschien is het een optie om 90 dagen het westen van de USA te verkennen, daarna door te reizen naar Canada. De kinderen nemen de auto over in Canada en rijden deze terug naar jullie vrienden of plaatsen de auto in een entrepot in Canada, tot jullie de tijd hebben om naar Alaska te reizen.
  Momenteel moet je in de Verenigde Staten bijna alle nationale parken, nationale monumenten, staatsparken, kampeerplaatsen, … reserveren op voorhand, anders kom je er niet in … wegens de grote drukte en Corona regels. We hopen dat dit opnieuw zal verbeteren na de pandemie. Maar momenteel toch ook iets om rekening mee te houden.
  Veel ervaringen kan je vinden op onze reisblog: http://www.herlindemarc.com

 • Goed ik allemaal te lezen.
  Helaas hebben wij maar 5 maanden voor USA /Canada Alaska. Maar je blijft met die 90 dagen zitten.
  Ons plan is als volgt.
  Vliegen naar SAN Francisco, daar woont een vriend. Waar we een weekje blijven Dus hebben we een adres voor post ed.
  We hebben al een kale Amerikaanse Dodge Van geregeld ( gekocht) die we eenvoudig met een bed en wat kisten inrichten. Uiteraard V8 met veel benzine slurpen, maar kostte in aanschaf haast niks.
  Misschien op onze naam of op zijn naam laten staan. Dit moeten we nog even uitzoeken naar mogelijkheden en onmogelijkheden met verzekeringen en de grens over gaan.
  Na afloop van de vakantie laten we hem staan of verkopen we hem weer.
  Het reisplan is als volgt. Gaarne jullie reactie of dat zo kan.
  Vliegen naar SAN Francisco
  Met de “camper”Van California / Nevada /Utah/ Idaho. En dan vanaf de Canadese grens in 4 dagen de 3000km naar Alaska te overbruggen. En dan op dag 90 van Alaska weer Canada in te rijden om dan weer in wat rustiger tempo Canada verder te verkennen.
  We laten de campervan achter in Vancouver Canada, daar vliegen onze kinderen dan naartoe die dan nog een week of 5 reizen en de camper in San Francisco weer bij mijn vriend afleveren.
  Voor mij dus een ESTA voor de USA voor 90 dagen en voor de dagen erna in Canada zoals ik lees een Canadees visum en geen ETA omdat we via de weg het land inkomen.
  Klopt dit?

 • Ik ben eens benieuwd of dit lukt. Het stukje over Canada begrijp ik niet. Vanuit de VS over land kan je normaal gewoon de grens over. Je hebt geen ETA nodig, maar in principe ook niets anders. Het alternatieve idee van naar Canada en dan weer terug, sorry maar dat werkt niet. Enerzijds is een ESTA 2 jaar geldig, je hoeft dus geen nieuwe aan te vragen, maar naar een buurland gaan om dan 3 maand later van daaruit terug te keren is gewoon niet toegestaan, men beschouwd dit als het omzeilen van de visumplicht.

 • Bedankt voor alle tips, deze houd ik zeker in het achterhoofd als we de grens naar canada oversteken en later terugkeren.

  Maar het is is gelukt! We kunnen terecht bij de Ambasade in Berlijn en het artikel is flink geüpdatet. Het lijkt er dus op dat we alsnog een visum geregeld krijgen voordat we vertrekken. Nu maar hopen dat ze akkoord gaan met 12 maanden 🙂

 • Wij vertellen je enkel hoe wij het ervaren hebben gedurende onze 4 1/2 jaar reizen op het Noord Amerikaans continent (met een B1/B2 visum), we hebben onderweg ook veel verschillende verhalen gehoord. Het is altijd afwachten hoe zo’n grensovergang verloopt.
  Ons grote voordeel is onze leeftijd. Van ons geloven ze dat we er niet komen om te werken.
  In de US ambassade vertelde men ons de theorie, men zei ons dat we in principe met ons B1/B2 visum na enkele dagen al opnieuw een 6 maanden visum zouden kunnen krijgen, nergens wordt een ‘wacht periode’ vermeld. Ze wezen ons erop dat het zeer belangrijk is dat je eerlijk bent en het juiste verhaal vertelt. Maar, men verwittigde ook dat de migratie beambte aan de grens de baas is. Je bent dus volledig afhankelijk van die persoon en dat is gebleken.
  In praktijk kwam het erop neer, dat ze aan de grens telkens vroegen wanneer we de laatste keer in het noord Amerikaanse continent waren toegekomen, ze verwachtten dat we minstens 1 keer per periode naar ‘huis’ terugkeerden.
  Bereid je goed voor op alle mogelijke vragen, zorg dat je een reisplan kan tonen, ken je vorige US inreis en uitreis datums / grensposten, ze vragen steeds een eerste overnachting adres (camping), …
  Kies voor een kleine grenspost bij het oversteken, daar is men meestal iets soepeler.
  Ook wij ervaarden éénmaal echt problemen aan de grens, zelfs met een B1/B2 visum. Er volgde een discussie tussen de migratie ambtenaren onderling, omdat er geen reden was om ons te weigeren. Maar die ene man hield koppig vol, hij verweet ons dat we niet goed waren voorbereid … Uiteindelijk vond hij de oplossing, om geen gezichtsverlies te lijden … wij mochten het land in, maar het voertuig werd geweigerd. We waren opnieuw welkom, mits we hem een bewijs konden voorleggen van de Canadese migratiedienst, dat we met de camper binnen de 6 maanden zouden mogen terugkeren en dus tijdig uit de US zouden zijn, dan pas zouden we door mogen. We keerden terug en vroegen zo’n document aan de Canadese grenspost, men wilde ons dat niet geven omdat er in 6 maanden veel kan gebeuren (begrijpelijk). Volgens hen mocht de US ons voertuig niet weigeren, het was volledig in orde voor Canada en de US (hiervoor werken die landen samen). We waren de discussie beu en zijn voor enkele maanden teruggekeerd naar Canada, waarna we zonder probleem de US in mochten via een kleine grenspost.
  Met een 6 maanden visum, kan je meermaals de grens over zonder dat men moeilijk doet, de tijd blijft doorlopen tot het einde van die 6 maanden, je krijgt dus op dat moment niet opnieuw 6 maanden. De laatste keer dat je het 6 maanden-visum gebruikt, moet je het visumdocument dat je ontvangen hebt, afgeven. Op dat moment mag dit visum nog niet vervallen zijn. Als je dat niet afgeeft, word je niet uitgeschreven uit het land en word je aldus beschouwd als ‘illegaal’ in het land, ook al ben je er niet meer aanwezig.

 • Dankjewel voor de tip, iemand anders zei dit ook al. We zouden er inderdaad ook nog voor kunnen kiezen om de camper naar Halifax (Canada) te verschepen in plaats van Baltimore in de VS en dan over land de grens naar de VS over te gaan. Enige minpunt is dat we dan midden in de winter in het Noorden zitten maar het zou misschien het vervolg van de reis wel een stuk makkelijker maken. Als het echt niet lukt om een VISA te bemachtigen, ga ik dit absoluut nog overwegen.

 • Hey Herlinde en Marc,

  Ik heb inmiddels al zoveel verschillende verhalen gehoord, dat ik het gewoon echt even niet meer weet. Sommige lukt het wel, anderen niet. Het is zoals je zegt helemaal aan degene die je tegenover je krijgt, en of diegene goed geslapen heeft haha.

  Feit is wel dat we een groot risico lopen als we met een ESTA gaan en na 3 maanden Canada inrijden, mogelijk kunnen we dan niet meer terug en zitten we vast in Canada… En dat terwijl we juist 9 maanden in Amerika willen reizen en alleen in de zomermaanden in Canada willen zijn.

  Even naar Guatemala rijden zie ik ook niet als een optie…

  Ondertussen ben ik aan het proberen om nog een afspraak te krijgen bij de Amerikaanse Ambassade in Berlijn, om alsnog een VISA te bemachtigen. Ik heb daarvoor een 2e keer 288 euro moeten betalen zonder enige garantie dat het lukken gaat. Momenteel is de 1e afspraakoptie in Berlijn 17 februari echter moet mijn betaling nog worden goedgekeurd voordat ik deze vast kan leggen.

  In Duitsland kon ik ook weer niet met een creditcard betalen, alleen cash of overschrijving, wat weer 5 dagen kan duren. Ik hoop dat dit snel gaat zodat ik hopelijk nog voor 1 maart naar Berlijn kan. Gister was de 1e mogelijkheid namelijk weer half maart, wat voor ons te laat is. Het gaat werkelijk alle kanten op en de data voor afspraken lopen enorm snel op.

  Het zal spannend worden in ieder geval. Nog nooit zoiets meegemaakt, wat een bizar 3e wereld proces is dit 🙂

 • Aanvulling op onze vorige comment:
  Wanneer je overland de US in reist, heb je geen ESTA nodig.
  Met een B1/B2 visum heb je geen ESTA nodig, zelfs niet als je vliegt naar de US.
  Hetzelfde geldt voor Canada, als je daarnaartoe vliegt heb je een ETA nodig, overland niet. Een visum voor Canada krijg je gemakkelijk aan de grens, voor 6 maanden. Zij stellen weinig vragen hierbij, een verlenging is gemakkelijk te krijgen, als je binnen die periode opnieuw via een landsgrens het land inreist en de resterende tijd te beperkt is voor je reisplan.
  http://www.herlindemarc.com

 • Wij hebben 4 jaren ervaring met reizen op het Noord Amerikaans continent met ons Canadese voertuig.
  Je vooropgestelde plan heeft weinig kansen van slagen.
  Om een tweede periode in de Verenigde Staten te mogen reizen, moet je eerst het Noord Amerikaans continent verlaten hebben. Dus moet je of eerst huiswaarts keren of op zijn minst reizen tot in Guatemala of Belize. Heel uitzonderlijk mag je toch een tweede keer het land in, zelfs met het B1/B2 visum, waardoor je wel telkens een visum voor 6 maanden krijgt, daarmee kan je wel meermaals de grens over, zolang deze periode loopt.
  Alles hangt af van de persoon die tegenover je staat. Hoe jonger je bent, hoe moeilijker ze doen. Men is bang dat je er komt werken.
  Je moet ook rekening houden wanneer je je voertuig verscheept naar het Noord Amerikaans continent en je doet dat via de Verenigde Staten, dan wordt je voertuig geregistreerd en mag het voertuig maximaal 1 jaar blijven. Verscheep je je voertuig via Canada, dan wordt je voertuig niet geregistreerd en geldt de periode van 1 jaar niet.
  Veel reis plezier gewenst,
  http://www.herlindemarc.com

 • Hi Nele,

  Dankjewel! En wat een gaaf plan hebben jullie! Wij verschepen net als jullie ook onze camper met Sea-Bridge naar Baltimore. Ik heb verschillende verzekeringsmaatschappijen benaderd waarom Thum Insurance en Progressive, de andere weet ik zo even niet uit mijn hoofd maar dat zet ik binnenkort nog even op een rijtje in een nieuwe blog.

  Het is inderdaad zeer uitdagend allemaal in coronatijd, maar we laten ons niet zomaar tegenhouden 🙂 Ik ben bijvoorbeeld ook bezig met de Amerikaanse ambassade in Duitsland, waar we misschien alsnog op tijd terecht kunnen voor ons visum.

  Een andere (nieuwe) joker is dat de 2e vaccinaties voor de EU nu na 9 maanden ‘verlopen’, de VS gaat waarschijnlijk dezelfde periode hanteren. Dus om die boosterprik op tijd te krijgen, is ook nog spannend.

  Kunnen we jullie ergens volgen? We zijn ook wel heel benieuwd naar jullie reis namelijk.

  Groetjes, Chris & Malou

 • Hoi, superinteressant om jouw ervaringen te lezen. Wij vertrekken ook op rondreis op 6 februari en verschepen onze camper met Seabridge naar Baltimore om van daaruit een reis te starten doorheen Amerika en nadien door Centraal-Amerika, richting Zuid-Amerika om na een jaar te eindigen in Buenos Aries vanwaar onze camper terug verscheept wordt naar Antwerpen.
  Wij hebben ons visum aangevraagd in oktober en hebben dezelfde problemen. Ik kon toen een afspraak maken op 31 mei in Brussel en die probeer ik sindsdien te vervroegen, zonder succes. Wij zullen waarschijnlijk ook vertrekken met een ESTA en dan al vroeger dan gepland de grens met Mexico overgaan.
  Welke verzekeringsmaatschappijen hebben jullie al gecontacteerd? Ik moet dit nog in orde brengen, maar Seabridge, de organisatie waarmee we de camper verschepen, raadde ons Thum Insurance Agency, L.L.C. aan.
  Heel benieuwd naar je verdere voorbereidingen. In coronatijden is het een enorme uitdaging om alles voor te bereiden. Zo hebben wij ook even moeten zoeken naar een vliegmaatschappij die onze hond mee wilde nemen. De meesten zoals KLM vervoeren geen dieren boven de 8 kilo door corona. Gelukkig doet Air France dat wel nog, dus vliegen wij vanuit Parijs.
  Veel succes!
  Groetjes
  Nele

Translate »
Copy link