Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Waarom Florida geweldig is | Roadtrip USA (9)

Waarom Florida geweldig is | Roadtrip USA (9)

We vervolgen onze roadtrip door Amerika vanuit Amelia Island en Amelia City richting St. Augustine. In de vorige twee blogs hebben we o.a. met de 4×4 camper heerlijk op het strand gestaan en gefietst in het oude centrum van Amelia City terwijl we elke ochtend weer genoten van een prachtige zonsopkomst aan het strand. Het was inmiddels weer tijd om een stukje verder naar het zuiden te rijden om op schema te blijven. We gingen daarom op zoek naar een mooie plek om te overnachten vlakbij St. Augustine waar ik tot het besef kwam dat Florida werkelijk fantastisch is. In dit reisverslag lees je daarom alles over de rit, de plek waar hebben overnacht en de reden waarom Florida in mijn ogen zo geweldig is.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Wat vooraf ging

Weggestuurd door de politie

Ik heb er in de vorige blog al wat over verteld: we werden tijdens de derde nacht in Amelia City ’s nachts wakker geklopt door politie, die vond dat we moesten vertrekken. Omdat we geen zin hadden om in de problemen te komen of om veel moeite te doen om een andere geschikte plek te vinden midden in de nacht, besloten we maar gewoon een stukje terug te rijden naar het Florida Welcome Center. Hier is overnachten namelijk wél toegestaan.

Logistiek en de route

De volgende ochtend deden we het rustig aan. De onderbroken nacht had toch wel wat effect op ons beide, Malou en ik waren allebei niet vooruit te branden! Daarom zette ik maar enkele bakken stevige koffie en werkte wat aan de website tot we een beetje waren opgeknapt. Uiteindelijk vertrokken we pas in de middag, allereerst om te tanken, boodschappen te doen en water te lozen. De logistieke zaken moesten weer worden afgehandeld zodat we weer wat dagen vooruit konden zonder betaalde voorzieningen.

Nadat we alles weer hadden aangevuld bij een Walmart Supercenter reden we door naar een prachtige plek aan het strand die we vonden via iOverlander. De afstand die we vandaag reden viel weer mee, we proberen tenslotte niet te veel grote stukken te rijden. In totaal reden we vandaag zo’n 60 mijl, ongeveer 100 kilometer.

Florida is gewoon geweldig!

We waren inmiddels ruim voor zonsondergang aangekomen bij South Ponte Vedra Beach Recreation Area (locatie hier). Het is slechts één van de duizenden gratis parkeerplaatsen direct aan zee in Florida. En ook deze plek was weer voorzien van overdekte picknicktafels, gratis douches en WC’s. Ideaal! Daar wil ik graag wat meer over vertellen.

Florida: Gratis parkeren en overnachten, gratis WC en Douche, gratis picknicktafels en een brandschoon strand
Florida: Gratis parkeren en overnachten, gratis WC en Douche, gratis picknicktafels en een brandschoon strand

Want je begint er zowaar aan te wennen maar ik realiseer me ondertussen dat ze het hier echt goed voor elkaar hebben. Ik ben in veel landen en gebieden geweest en wauw, dit is toch absoluut één van de schoonste en meest verzorgde plekken waar ik ooit ben geweest.

1450 kilometer strand

Je kunt namelijk veel vinden of zeggen van Florida (of Amerika), maar oh wat hebben ze het goed voor elkaar hier. Florida is zo plat als een pannekoek, net als Nederland. Maar wat deze staat zo geweldig maakt zijn niet eens de 570 prachtige stranden die in totaal een verbazingwekkende 1450 kilometer strekken. Nee.

Laat dat feitje trouwens even op je inzinken: Florida heeft bijna net zo veel strand als de totale afstand van Amsterdam naar Rome. Bizar!

Chris – Wereldreizigers.nl

Brandschoon

Wat Florida zo geweldig maakt, is hoe bizar schoon en verzorgd het hier is. Alle stranden die we gezien hebben zijn stuk voor stuk brandschoon. En daar blijft het niet bij. De talloze gratis voorzieningen zijn meestal ook goed verzorgd en zelfs in de bermen van de wegen of op de parkeerplaatsen zie je niet of nauwelijks zwerfafval liggen. Wat een verademing.

Nederland is een puinhoop

Want ik bedenk me ondertussen dat in Nederland elke keer weer een grote schoonmaakploeg complete parken in steden moet schoonvegen wanneer er een dagje zon is geweest.

En wat dacht je van Zandvoort of Scheveningen? Na een zomerse dag krijgen we elke keer weer die verschrikkelijke foto’s te zien van wat men er allemaal achterlaat. Hopeloos. Dat is blijkbaar normaal bij ons.

In Nijmegen, waar wij vandaan komen, is zwerfafval ook werkelijk overal. Er wordt veel opgeruimd en geveegd maar laten we eerlijk zijn: het is dweilen met de kraan open omdat iedereen alles maar gewoon op straat gooit. Overal op straat zie je peuken, McDonalds zakken, blikjes, flesjes en ander zwerfvuil. Vooral bij stoplichten en parkeerplaatsen!

Goede voorlichting in Florida

In Florida hoeft men veel minder schoon te maken omdat men hier simpelweg niet alles op straat gooit. De reden is eigenlijk best eenvoudig: goede voorlichting. Men is zich hier ontzettend bewust van de kwetsbare natuur – werkelijk overal zie je borden bij het strand met informatie over de impact van afval en over de dieren die er last van hebben. De voorlichting en informatievoorziening is hier gewoon ontzettend goed. Je kunt er niet omheen.

Informatie over de natuur in Florida
Informatie over de natuur in Florida

Sterker nog: er staan soms zelfs een soort van boodschappenmandjes met informatie over afval en de vraag of je die mee wilt nemen als je afval ziet liggen. Daar kunnen wij Nederlanders nog een hoop van leren.

Beach Walkers - Om het strand in Florida schoon te houden
Beach Walkers – Om het strand in Florida schoon te houden

Al die regels en voorlichting lijken toch wel te werken want wij genieten hier elke keer weer van prachtige schone parkeerplakken inclusief voorzieningen en schone stranden!

Diner bij ondergaande zon

En terwijl we alweer bij een mooie plek arriveren om te settelen voor vandaag en vannacht, realiseren we ons dat maar weer eens dat Florida echt geweldig is. We genieten van een zelfgemaakt diner bij ondergaande zon met het geluid van de golven vlak achter ons.

Chris zit er klaar voor met de ondergaande zon
Chris zit er klaar voor met de ondergaande zon

Strandwandeling

Na het eten besluiten we nog een strandwandeling te maken. De zon is net ondergegaan en de lucht kleurt weer mooi roze terwijl we genieten van de rust. Het enige wat je hier hoort zijn de golven die omslaan in de branding. De zee maakt zo veel herrie dat je de vogels, wind en voorbijkomende auto’s eigenlijk nauwelijks nog hoort.

Strandwandeling in Florida
Strandwandeling in Florida
Strandwandeling in Florida

Opvallend vinden we ook de oranje-rozige kleur van het zand vlakbij het water. Dit is de kleur van de talloze schelpjes die langzaam overgaan tot zand. Verder van het water af is het zand veel witter.

De vele schelpjes op het strand in Florida
De vele schelpjes op het strand in Florida

Vroeg naar bed en vroeg weer op

Na de wandeling maken we ons op om weer vroeg te gaan slapen. We leven inmiddels al enige tijd met de natuur mee. We worden wakker als de zon opkomt en gaan slapen zodra deze onder is. Een wekker hebben we daarvoor niet meer nodig en dat is een heerlijk gevoel kan ik je vertellen. Morgenochtend gaan we namelijk alweer genieten van een prachtige zonsopkomst!

Zonsopkomst

Malou is vroeg uit de veren vandaag, ze had namelijk al een paar keer een mooie zonsopkomst gemist! Ik neem zonder dat Malou het door heeft een foto vanuit ons bed in de camper, een filter of bewerking is niet eens nodig zeg. Wat een kleuren!

Malou staat al klaar voor de zonsopkomst in Florida
Malou staat al klaar voor de zonsopkomst in Florida

Is dit normaal…? Voor ons inmiddels wel. Het is de zoveelste prachtige ochtend aan de oostkust van Amerika en hoe gek het ook klinkt, het begint voor ons erg gewoon en normaal te worden.

Zonsopkomst in het geweldige Florida
Zonsopkomst in het geweldige Florida

Ook nu zien we weer een groep kleine strandvogeltjes enorm hard over het strand rennen. Het is een gek gezicht met die korte pootjes! Erg leuk om te zien. De vogeltjes rennen elke keer weg voor een golf maar zodra deze zich terugtrekt, rennen ze er weer kei hard achteraan in de hoop dat er kleine visjes of andere diertjes tevoorschijn komen om op te eten. Je ziet er een aantal rechts in de onderstaande foto.

Zonsopkomst in het geweldige Florida en de vele strandvogeltjes
Zonsopkomst in het geweldige Florida en de vele strandvogeltjes

Drone foto’s van het strand in Florida

De zon stond inmiddels alweer iets hoger aan de horizon en dus was het tijd o de drone tevoorschijn te halen. Ik heb er tot nu toe eigenlijk nauwelijks mee gevlogen. Dit komt eigenlijk omdat het elke keer best een gedoe is. Mag je hier wel vliegen, waait het niet te hard, ding in en uitpakken…

Toch ben ik elke keer als ik naderhand de beelden terugkijk blij dat ik even de lucht in ben gegaan. Ik probeerde eerst vanaf een gemiddelde hoogte de contrasten goed vast te leggen en ik maak een foto van een vroege strandwandelaar. Wauw!

Wat Florida zo geweldig maakt
Wat Florida zo geweldig maakt
Iemand die vroeg een strandwandeling in Florida maakt
Iemand die vroeg een strandwandeling in Florida maakt
Ongekend mooi contrast
Ongekend mooi contrast

Op de foto’s hieronder zie je onze camper geparkeerd staan. De foto’s laten trouwens ook perfect zien hoe een standaard strand er in het geweldige Florida uitziet: Een parkeerplaats, een WC/Douchegebouw, een duin met wat begroeiing en natuurlijk het strand. Wie wil hier nou niet elke ochtend wakker worden?

Onze 4x4 camper direct aan zee in het geweldige Florida
Onze 4×4 camper direct aan zee in het geweldige Florida
Onze 4x4 camper direct aan zee in het geweldige Florida met helemaal links het WC en Douchegebouw
Onze 4×4 camper direct aan zee in het geweldige Florida met helemaal links het WC en Douchegebouw

Tot slot

Na alweer een geweldig mooie ochtend in Florida genieten we tot de middag nog even van het strand. Later deze dag gaan we het pittoreske St. Augustine nog verkennen, de oudste nederzetting in Amerika.

Je leest er alles over in onze volgende blog!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link