WERELDREIZIGERS.NL

18.2K Followers

Home » Oceanië » Australië » Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Voor ons vertrek naar Australië hebben we beiden veel informatie opgezocht over Australië. Je wilt immers toch weten wat er allemaal te doen en te zien is op de plek waar je in principe voor een langere tijd gaat wonen. Wanneer je Australië noemt, zul je misschien wel eens merken dat mensen snel beginnen over de enge dieren hier leven. Slangen, spinnen, krokodillen, haaien, kwallen en schorpioenen. Wij reizen, wonen en werken al bijna twee jaar in Down Under en hebben veel van deze toffe, maar ook angstaanjagende beesten gezien. Spinnen in Australië: ze zitten er dus echt! Maar welke gevaarlijke spinnen kom je allemaal tegen? En hoe herken je deze spinnen?

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet! | 8 veelvoorkomende insectenbeten tijdens het reizen, en hoe ze te herkennen.

Thom en Lianne van Whatifwefly_
Thom en Lianne van Whatifwefly_

Spinnen in Australië

Wij zullen in meerdere blogs vertellen wat wij al hebben meegemaakt. In het eerste deel focussen wij ons op de spinnen, misschien wel de meest enge beesten van allemaal.

“Ik weet niet of jullie je een vent met een hoog overslaand gilletje kunnen inbeelden, maar dit was zo’n moment…🤣”

Wij kunnen onszelf wel echte dierenliefhebbers noemen. Toch zijn er twee beesten, waarvan wij allebei de kriebels krijgen. En dit zijn die harige spinnen en glibberige slangen. Tijdens ons farmwork in Queensland, een in het noordoosten gelegen staat in Australië hebben wij deze beesten met enige regelmaat gezien. En dit heeft geleid tot heftige en enge taferelen. Zo wilde Thom op een katerige zondagochtend zijn Ajax-trainingsbroek uit de was pakken en aantrekken, waarna er opeens een grote spin vanuit zijn broekspijp op bed sprong. Ik weet niet of jullie je een vent met een hoog overslaand gilletje kunnen inbeelden, maar dit was zo’n moment… 🤣 Thom rende de kamer uit en we hebben vervolgens maar wat stoere huisbewoners gevraagd om deze grote ‘huntsman’ spin weg te halen. Dit zijn nog niet eens gevaarlijke spinnen, maar wel met de grootte van een volwassen mens.

In het Nederlands heten ze eigenlijk een jachtkrabspin en daarbij is dit is de grootst voorkomende spin in Australië. Herkennen is vrij eenvoudig: ze zijn namelijk echt reusachtig! You will know it when you see one.

Een huntsman spider in de wasmand

Niet veel later was Lianne de was aan het doen voor er nogmaals een gigantische spin vanuit de wasmand op haar arm sprong. Thom hoorde vanuit de douche een gigantische gil, waarna hij in zijn blote tak richting Lianne liep om te vragen wat er gebeurd was. Die stond inmiddels hoog op de bank met geen flauw vermoeden waar de spin zich bevond. Lianne zat een uur later nog te trillen van het idee dat er een harige gigantische spin op haar arm zat. Wij zijn allebei absoluut geen helden wat dit betreft en schijten letterlijk vier kleuren. Nadien hebben we dit overigens nog zo’n twee a drie keer meegemaakt!

Lees ook: Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

De redback spider

“Wanneer deze je bijt, moet je direct naar het ziekenhuis om antigif te halen”

Een iets kleinere, maar wel levensgevaarlijke spin is de redback spider. De naam zegt het al, het is een spin met een rode rug. Deze beesten verstoppen zich graag in donkere werkplekken, bijvoorbeeld onder pallets. Drie keer raden wie er in West-Australië veel pallets moest verslepen. Het is hier meermaals voorgekomen dat Thom een pallet optilde en er in die pallet een redback spider zat. Wanneer deze je bijt, moet je direct naar het ziekenhuis om antigif te halen. Mocht je dit niet doen of een zwakke gezondheid hebben, is de kans meer dan aanwezig dat je het einde van de dag niet meer haalt. Zo’n klein spinnetje die zomaar het einde kan betekenen is toch wel bizar. Na deze ervaringen merken we beiden dat we wel voorzichtiger zijn in het grijpen in het ‘onbekende’.

Lees ook: Wat zijn bedbugs en hoe herken je een beet? | Voorkomen + tips tegen jeuk

Volgende keer: slangen in Australië

Vond jij dit een leuk stukje om te lezen? Houdt dan Wereldreizigers.nl in de gaten! In de volgende blog focussen we ons namelijk op de slangen. Ook van deze glibberige jongens leven er hier voldoende. Om het nog iets concreter te maken, vijf van de tien dodelijkste slangen woont in Australië! We zouden het ook erg leuk vinden als je ons volgt op Instagram of een kijkje neemt op onze website. Zie je daar!

Whatifwefly_

Whatifwefly_

Thom ❥ Lianne
🇳🇱 🇦🇺 Dutchies living in Australia
🎨 Message us for custom (surf)art
“Taking life with a grain of salt"

Add comment

Geschreven door:

Whatifwefly_

Whatifwefly_

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Inhoudsopgave

1 Share
Copy link