WERELDREIZIGERS.NL
Home » Oceanië » Australië » Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

Vorige week hebben we onze ervaringen met de dodelijkste slangen in Australië besproken. Vandaag is het de beurt aan de monsters van de oceaan: Haaien. Australië is bij uitstek het land met veel haaien en haaienaanvallen. Dit jaar zijn zelfs de meeste haaienaanvallen sinds 86 jaar waargenomen. Voor ons heeft het wel iets spannends (wij surfen veel in Australië). Maar als je er goed over nadenkt, is het simpelweg angstaanjagend. We hebben zelf al verschillende haaien gezien en we zijn met bovenstaande video van een gigantische witte haai zelfs in Nederland in het nieuws gekomen, daarover meer hieronder. Bereid je voor als je in Australië gaat surfen, de sharkies liggen op de loer!

Lees ook: Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Surfen met haaien in Australië

Wij zijn inmiddels meerdere keren uit het water gehaald, aangezien er haaien in de buurt waren. Zo waren we een maandje geleden aan het surfen in Yamba, het plekje in Australië met de meest vriendelijke mensen van het land. Gold dit maar voor de haaien die hier zwemmen. We lagen in het water toen er opeens een vrouw naar ons toe gepeddeld kwam en zei doodleuk dat ze een vin boven water zag komen. Je schrikt je kapot en je eerste reactie is om je voeten snel op je plank te leggen, voor je ze kwijt bent. We zijn snel het water uitgegaan met een kloppend hart. Zeker omdat dit ook een plek is die bekend om de haaienaanvallen staat.

Lees ook: Wildlife spotten | 10 Wildlife ervaringen voor je bucketlist! ✔️

Ook waren we vorig jaar tijdens kerst lekker aan het zwemmen in West-Australië, waar we toen woonden. Uit het niks ging het haaienalarm af, waarna iedereen de zee uitrende. Het bleek om twee hamerhaaien te gaan. Die doen over het algemeen niet heel veel, maar om er nou eens rustig naast te gaan spartelen lijkt ons ook wat gek.

Meer haaienaanvallen dan ooit

Dit jaar horen we (en zelfs jullie in Nederland) veel over haaienaanvallen in Australië. Er zijn in 2020 al 17 mensen aangevallen, waarbij de helft het niet overleefd heeft. Vaak aan de oostkust worden verrassenderwijs veel mensen slachtoffer van een dodelijke beet. Grappige hieraan is dat haaien mensen eigenlijk helemaal niet lekker vinden. Ze denken blijkbaar dat wij zeehonden zijn, al zijn er natuurlijk mensen die echt op een zeehond lijken. Na een beet gaan de haaien vaak weg, omdat ze het niet lekker genoeg vinden. Helaas betekend dit regelmatig dat het voor de mens wel klaar is.

Niet heel lang geleden was er ook nog een eng voorval in Esperance, West-Australië. Een surfer werd aangevallen, waarna alleen nog maar een heel klein stukje wetsuit en surfplank zijn gevonden. Deze persoon is dus hoogstwaarschijnlijk volledig vermorzeld. Je probeert er niet aan te denken als je op je surfplank staat maar ergens in je achterhoofd blijft deze angstaanjagende gedachte altijd rondspoken.


Meer van @Whatifwefly (alle blogs hier)


Witte haaien van 6 meter komen op dode walvis af

Thom was aan het werk in het plaatsje Gerringong, zo’n drie uur ten zuiden van Sydney. Tijdens werk hoorde hij dat er een dode walvis was aangespoeld in een dorpje nabij. Deze dode walvis trok de aandacht van gigantische haaien, wat voor Thom en zijn collega’s aanleiding gaf het werk neer te leggen en hier als de brandweer heen te tuffen. Zo gezegd, zo gedaan. Niet veel later hing Thom met zijn drone boven het schitterende schouwspel. Grotere haaien dan dit hebben we nog nooit gezien! Er waren een stuk of vier a vijf haaien van 5 a 6 meter die rondzwommen. Het strand was uiteraard afgesloten in angst voor haaienaanvallen. Later zijn deze beelden nog door AD.nl en NU.nl gedeeld. Het filmpje is te zien bovenin deze pagina!

Lees ook: Het leven in Australië | Slappe koffie, friet eten, walvissen en dolfijnen

Must have voor drone-piloten
EU Dronebewijs | Drone Class
5.0
€ 99,00

Vanaf 31 december 2020 is het voor particulieren en bedrijven verplicht om een EU Dronebewijs te halen. Via de online opleidingen met examens van Drone Class realiseer je dit snel en gemakkelijk. Hierdoor ben je in staat om op een verantwoorde manier te vliegen.

Ook buiten de EU wordt het 'EU drone rijbewijs' in de meeste gevallen geaccepteerd, daarom is het raadzaam om deze ten aller tijde bij je te hebben wanneer je met je drone de lucht ingaat, waar ook ter wereld.

Pluspunten:
  • 100% slagingskans
  • voordelige prijs
  • online opleiding
Ga naar website
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Je hoeft niet bang te zijn, maar wordt het wel

Haaien vallen over het algemeen niet aan, zolang je hen maar niet lastig valt. We moeten niet vergeten dat wij in hun leefgebied zijn. Doe dus gewoon normaal en probeer vooral te genieten van al het moois. Thom heeft in mei namelijk ook een keer gesnorkeld en zo’n half uur boven een Grey Nurse Shark van 2.5 meter gezwommen. Een abnormaal moment en een van de tofste dingen die hij ooit heeft meegemaakt.

Toch neemt de angst meer toe als je hoort van alle aanvallen. Je weet dat ze er zitten en precies dat idee is wel eens angstig. Voorlopig gaat het goed en hebben we alle tenen en vingers nog. Wij blijven lekker surfen en zwemmen. En mocht het fout gaan? Op zich is het een best een stoer verhaal, zo’n haaienaanval.

Over Whatifwefly_

Dit artikel is geschreven door Wereldreizigers Thom en Lianne. Mocht je meer willen weten over hun avonturen in Australië dan kun je altijd een berichtje achterlaten in de reacties of op hun Instagram: @whatifwefly – en neem natuurlijk ook een kijkje op hun website!

Avatar foto

Whatifwefly_

Thom ❥ Lianne
?? ?? Dutchies living in Australia
? Message us for custom (surf)art
“Taking life with a grain of salt"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link