Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Nieuw-Zeeland | Hiken op de Mount Taranaki vulkaan

Nieuw-Zeeland | Hiken op de Mount Taranaki vulkaan

Mount Taranaki (locatie hier) is een vulkaan in Nieuw-Zeeland die een berg wordt genoemd én in het verleden al vijf namen heeft gehad. In de volksmond heeft deze vulkaan nog steeds twee namen, namelijk Mount Taranaki en Mount Egmont. De laatste naam is niet meer zijn officiële naam sinds januari 2020, maar nu heeft de berg alleen nog de Maori-naam Taranaki.

Naast deze namen heeft hij ook Pukehaupapa en Pukeonaki geheten. De vulkaan ligt in het midden van Egmont National Park en met het midden bedoel ik dan ook letterlijk het midden. Als je dit nationale park opzoekt, zie je dat gelijk. De vulkaan is een rondje en daar omheen vind je exact een rond bos, met hier en daar een klein beetje extra bos. Je kunt onwijs veel wandelingen maken in dit gebied en daarin neem ik je mee in deze blog. Wil je hiken op de Mount Taranaki vulkaan, lees dan absoluut verder!

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Praktische informatie

Hoe kom je er?

Mount Taranaki ligt dus in Egmont National Park en dit ligt dan weer heel dichtbij de plaats New Plymouth (locatie hier). Je ziet het al om je heen als je er bijna bent, want veel bedrijven hebben de naam Taranaki in hun bedrijfsnaam. Vanaf New Plymouth, afhankelijk van je exacte locatie en je startpunt rondom Taranaki, is het ongeveer 30 minuten rijden tot een parkeerplaats. Veel wandelingen hebben verschillende startpunten, dus bekijk goed van te voren welke wandeling je wilt doen voordat je er naar toe rijdt.

Er zijn dus heel veel verschillende wandelingen die je kunt doen. Hierbij een opsomming van een aantal mogelijke wandelingen:

Madelon met haar vriend op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki
Madelon met haar vriend op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki
 • Nature Walk (Loop) – 15 minuten
 • Dawson Falls Power Station Track – 20 minuten
 • Ngatoro Loop Track – 1 uur
 • Tahurangi Translater Tower – 1 uur en 30 minuten
 • Veronica Loop Track – 2 uur
 • Mangorei Track – 2,5 uur enkele route
 • Curtis Falls Track – 2 tot 3 uur
 • Dover Route – 3,5 uur enkele route
 • Dawson Falls – Stratford Plateau tracks – 3,5 tot 4 uur
 • Lake Dive tracks – 7 tot 8 uur
 • Mount Taranaki Summit Climb – 8 tot 10 uur
 • Pouakai Circuit – 2 tot 3 dagen
 • Around the Mountain circuit – 4 tot 5 dagen
Het laatste stuk richting Reflective Tarn | Hiken Mount Taranaki
Het laatste stuk richting Reflective Tarn | Hiken Mount Taranaki

Wat kost het?

Het Egmont National Park kun je, net zoals veel andere parken in Nieuw-Zeeland, gratis bezoeken. Wel moet je er rekening mee houden dat als je kies voor een ander eind- als startpunt, dat je een taxi zult moeten nemen. Bij een crossing, zoals dat in Nieuw-Zeeland wordt genoemd, is het heel normaal om de shuttle hiervoor van te voren te boeken. Meestal pak je deze shuttle dan ook naar je startpunt en loop je dus naar je eigen vervoer terug. De shuttle haalt je op bij jouw parkeerplaats en brengt je naar de andere kant van jouw wandelroute. Verder zijn er dus geen entreekosten voor de wandelingen. Wij hebben twee wandelingen gedaan in Egmont National Park, namelijk Mangorei Track en de Mount Taranaki Summit Climb, en die zal ik hieronder toelichten.

Mangorei Track

De route

Als eerste maakten we een wandeling naar Lake Mangamahoe, ookwel genaamd Reflective Tarn op het internet (locatie hier). In principe kun je hier ontzettend mooi een foto maken van Mount Taranaki met een reflectie van de berg in het water. Helaas waaide het bij ons te hard en was er geen reflectie in het water.Wel kan ik je vertellen dat het alsnog tof was. De berg wordt vaak omringd door veel wolken, maar we hadden de berg even geheel zonder wolken gezien vanaf het uitzichtpunt. Deze wandeling is overigens een deel van de Pouakai Crossing en Circuit, maar wij liepen vanaf de parkeerplaats (locatie hier) tot het water met de mogelijke reflectie en weer dezelfde weg terug.

Eindelijk wat uitzicht naast al die traptreden | Hiken Mount Taranaki
Eindelijk wat uitzicht naast al die traptreden | Hiken Mount Taranaki

De wandeling zelf had één en al trappen. Zo goed als alle traptreden waren goed onderhouden. Het vermoeiende gevoel kwam vooral doordat de traptreden soms hoger of lager waren en er ook soms een stuk tussen zat van twee meter wat vlak was. Tussendoor krijg je al uitzichten over New Plymouth en het nationale park en deze zijn echt ontzettend mooi.

Pouakai Hut

Als je eenmaal een hut tegenkomt, genaamd Pouakai Hut (locatie hier), dan ben je er bijna. Vanaf hier moet je eerst nog een stukje extra omhoog en daarna daal je af naar Lake Mangamahoe.

Wij hadden het zo uitgekiemd dat we rondom lunchtijd bij het meer waren, dus we konden daar lekker even van het uitzicht genieten en wat eten. Wil je juist niet midden op de dag gaan? Dan kunnen we het enorm aanraden om juist tijdens zonsopgang te gaan. We hebben op een andere dag gezien dat dit een enorm mooi zicht kan geven op Mount Taranaki.

Helaas geen weerspiegeling, maar alsnog prachtig om de vulkaan zo te zien | Hiken Mount Taranaki
Helaas geen weerspiegeling, maar alsnog prachtig om de vulkaan zo te zien | Hiken Mount Taranaki

Wij hebben over de wandeling naar boven 2 uur gedaan en naar beneden waren iets sneller, in namelijk iets meer dan 1,5 uur waren we beneden.

Mocht je geen zwaar fototoestel meenemen, dan kun je de terugweg ook gemakkelijker wat sneller afleggen door een beetje te rennen. We zagen dit meerdere mensen doen en zouden dit ook zeker als sportactiviteit kunnen doen als we hier zouden wonen bijvoorbeeld.

Het ronde Egmont National Park is enorm zichtbaar vanaf boven | Hiken Mount Taranaki
Het ronde Egmont National Park is enorm zichtbaar vanaf boven | Hiken Mount Taranaki

Mount Taranaki Summit Climb

Onze andere hike in Egmont National Park was de Mount Taranaki Summit Climb. Dat hij climb genoemd werd, werd tijdens de hike wel duidelijk, want we hebben veel écht geklommen. Wat een bijzondere, ontzettend zware, maar hele toffe hike was dit!Als eerste zal ik meteen maar even zeggen dat je geen hoogtevrees moet hebben voor deze klim en ook zeker fysiek wel aan de fitte kant moet zijn. Deze klim wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 uur volbracht, maar ik kan mij ook voorstellen dat er mensen zijn die er nog iets langer over doen. Wij hebben er overigens 9 uur en 45 minuten, inclusief alle stops, over gedaan. We hebben wel op de top 45 minuten pauze gehouden en dat zagen we weinig mensen doen.

Zonsopkomst tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki
Zonsopkomst tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki

De route

Even terug naar de start… De start van deze hike is bij North Egmont Visitor Center (locatie hier). Mocht je net zoals wij in een campervan slapen gedurende je reis in Nieuw-Zeeland, dan kan je gratis overnachten op de aangewezen plekken bij dit Visitor Center. Dat wil je overigens graag, want anders moet je voor de start van je hike nog een stuk rijden. Door hier te overnachten, sta je op en start je de hike. Ik raad dit sowieso aan, want dan kun je ook nog makkelijker met de zonsopgang starten. Het is een lange hike, dus vroeg starten wordt aangeraden.

Lees ook: Nieuw-Zeeland | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Lees ook: Nieuw-Zeeland | Tips en 30 (!) plekken om gratis te kamperen

Wij zijn om 05.45 uur vertrokken en dat was exact tegelijkertijd met de zonsopgang. Indien je nog vroeger wilt gaan, zou ik dat zeker doen. Het eerste uur is het een gemakkelijk pad omhoog en kan je deze prima met een hoofdlampje afleggen. Wij hadden uiteindelijk ons hoofdlampje maar maximaal 30 minuten nodig. Als ik er op terug kijk, vond ik de eerste anderhalf uur echt gemakkelijk. Toen ik aan het einde van de hike dezelfde weg terug liep, dacht ik wel: ´was het echt zo steil aan de start?´Wellicht sliep ik nog een beetje.

De uiteindelijk fijne trappen tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki
De uiteindelijk fijne trappen tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki

Tahurangi Lodge

Na een kleine 1,5 uur kom je langs de Tahurangi Lodge. Je kunt kiezen voor een simpele hut, waar je alleen een bed en een matras boekt. Overigens is dit in veel hutten in Nieuw-Zeeland. De rest moet je vaak zelf meenemen. Mocht je de rest van de hike vanaf daar willen beginnen, dan kan dat dus. Zelf zou ik het niet doen voor die 1,5 uur verschil. De hut is er voornamelijk voor de hikers die het circuit om de berg heen lopen als een meerdaagse hike.

Nadat je bij de hut bent geweest, begint het klimmen al een beetje. Je gaat een klein stukje over wat rotsen en dan komen er wat trappen omhoog. Er gaat een moment zijn dat je deze trappen vervloekt. Desondanks gaat er later een moment zijn dat je trappen wenst. Vervolgens is het aangelegde pad namelijk weg en zijn er enkel nog wat palen die je een richting geven naar de top. Dit pad bestaat grotendeels uit gravel en is best steil. Het allerlaatste stuk is over grote rotsen en ook hier volg je voornamelijk de oranje palen richting de top.

Het steile gravel pad naar boven tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki
Het steile gravel pad naar boven tijdens de Summit Climb | Hiken Mount Taranaki

Mogelijke sneeuw en de top

Eenmaal over de grootste rotsen heen, kom je op een vlak gedeelte. Bij ons lag alleen op die vlakte wat sneeuw, maar je kunt al eerder sneeuw treffen. Het hangt echt af van het weer en de temperatuur gedurende de periode. Wij maakten deze hike aan het einde van januari.

De sneeuw en aan de rechterkant de laatste top | Hiken rondom Mount Taranaki
De sneeuw en aan de rechterkant de laatste top | Hiken Mount Taranaki

Na dit vlakke gedeelte is er nog een laatste stuk om te klimmen. Het was even twijfelen of dat nog de moeite waard was, want het uitzicht zag er al zo gaaf uit. Toch kan ik je aanraden om naar boven te gaan. Het uitzicht vanaf daar en de echte top zijn fantastisch.

Madelon op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki
Madelon op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki

De terugweg

Na het enorme genieten op de top wacht helaas ook de terugweg weer op je. Normaliter ga je gedurende een terugweg wat sneller, maar op het rotsachtige en gravel gedeelte valt dat toch aardig tegen. Hoewel ik ook mensen rennend voorbij heb zien komen, voelde ik mij daar totaal niet prettig bij. Vooral de gravel was eigenlijk pure ellende. Je schoof eigenlijk voetje voor voetje naar beneden.

Als je dan eenmaal, en dat duurt lang, weer bij die trappen bent, dan ben je enorm blij met die trappen. Na de trappen is het vooral vlak naar beneden en kwam ik er dus achter dat dit pad veel steiler was dan ik mij van de ochtend kon herinneren. Eenmaal terug bij het Visitor Center doe je gauw je schoenen uit, want het was een lange hike.

Madelon op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki
Madelon op de top van Mount Taranaki | Hiken Mount Taranaki

Wel of geen aanrader

Nu vraag je jezelf natuurlijk af of ik het deze hike waard vond? Jazeker, meer dan 100 procent. Het was een flinke uitdaging en ik heb soms ook zeker getwijfeld of ik wel verder moest gaan. Zo pittig was het. Toch kan ik je aanraden om deze hike met volle handen aan te pakken, maar wel alleen wanneer je goed fit bent.

Het uitzicht op de top is zo anders dan andere hikes. Je ziet het fantastische ronde Egmont National Park enorm goed en dat er juist geen bergen omheen zijn, maakt het dat je heel ver kunt kijken. Wij konden met het heldere weer op onze dag zelfs Mount Tongariro zien.

Lees ook: Reisinformatie Nieuw-Zeeland | Alles wat je wilt weten

Naar beneden was nog nooit zo moeilijk en lang geweest | Hiken rondom Mount Taranaki
Naar beneden was nog nooit zo moeilijk en lang geweest | Hiken rondom Mount Taranaki

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link