Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Nieuw-Zeeland | Milford- of Doubtful Sound: Welke cruise kies je?

Nieuw-Zeeland | Milford- of Doubtful Sound: Welke cruise kies je?

Gelegen in het zuidwesten van het prachtige Zuidereiland in Nieuw-Zeeland vind je zowel Milford Sound als Doubtful Sound. Twee bijzondere en unieke plekken waar je je ogen uitkijkt! Nu kan het zijn dat je tijdens je reis in Nieuw-Zeeland beperkt de tijd hebt en maar één van de twee cruises kan doen. De vraag is dan; welke cruise kies je?

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland | Natuur op haar best

Milford Sound | Nieuw-Zeeland
Milford Sound | Nieuw-Zeeland

Vanuit waar bezoek je Milford Sound of Doubtful Sound?

Laten we bij het begin beginnen. Want Fiordland National Park (locatie hier) ligt nogal afgelegen en bereik je niet zomaar. Er zijn twee plaatsen vanwaar je de fjorden kan bezoeken namelijk, Queenstown en Te Anau. Er zijn verschillende aanbieders in zowel Queenstown als Te Anau die je naar beide fjorden kunnen brengen. Zelf heb ik via Go Orange NZ de Doubtful Sound Cruise gemaakt vanuit Queenstown. Milford Sound heb ik in combinatie met de Stray bus gedaan, die je naar de haven in Milford Sound brengt.

Vanuit Queenstown

Queenstown (locatie hier) is een populaire plek op het Zuidereiland vanwaar veel dag-tours en excursies vertrekken. Zo ook voor Milford- en Doubtful Sound. Ben je niet van plan veel zuidelijker te reizen dan Queenstown? Dan is het logisch om vanuit hier een dag-tour te boeken naar één van deze fjorden. Houd er dan wel rekening mee dat de reistijd een stuk langer zal zijn dan als je vanuit Te Anau zou vertrekken. Vanaf Queenstown doe je er zo’n 4 uur over om naar Milford Sound te reizen en wil je naar Doubtful Sound dan ben je al snel zo’n 5 uur onderweg voor je bij de boot aankomt.

Vanuit Te Anau

Te Anau (locatie hier) wordt vaak aangekaart als de splitsing naar Milford- of Doubtful Sound. Het is een klein plaatsje vanwaar ook verschillende tours vertrekken en je ook kan overnachten indien je de reistijd naar de fjorden wilt verminderen. Vanuit Te Anau reduceer je je reistijd al van 4 uur tot een kleine 2 uur. Voor Doubtful Sound is dit van ruim 5 uur tot 3 en een half uur.

Bezoek aan Milford Sound

Omdat ik een buspas had van Stray en Milford Sound onderdeel was van de busrit, hoefde ik geen vervoer te regelen vanuit Te Anau of Queenstown. De Stray bus vertrok vroeg vanuit Queenstown richting Milford Sound. Die nacht had het erg veel geregend waardoor er veel watervallen te zien waren. Iets wat je juist graag wilt zien daar! Gelukkig was het weer op dat moment erg goed en scheen de zon zelfs. Hierdoor hadden we eigenlijk het beste van twee werelden.

Mitre Peak | Milford Sound
Mitre Peak | Milford Sound

Voordat we aankwamen in de haven van Milford Sound moesten we eerst door een berggebied rijden. Op 945 meter hoogte vind je de Homer tunnel. Deze tunnel van 1.2 km lang is in 1953 geopend en wordt ook wel gezien als de toegangspoort van Milford Sound. De tunnel is aangelegd met behulp van explosieven en dat is zeker niet altijd zonder gevaar geweest. Omdat de tunnel niet breed genoeg is voor tegenliggend verkeer staan er stoplichten aan beide kanten om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Terwijl we stonden te wachten zagen we nog een paar lokale vriendjes langs hoppen: de Kea vogel!

Eenmaal uit de tunnel krijg je werkelijk waar een prachtig schouwspel te zien. Ik denk dat dit wel een van de mooiste momenten is geweest tijdens mijn reis in Nieuw-Zeeland. Als je de tunnel uitkomt zie je namelijk een prachtige vallei voor je uitstrekken. De bus moest vervolgens nog een aantal bochten naar beneden om het dal te bereiken en vanuit daar vervolgden we onze weg naar de haven van Milford Sound. Een prachtige rondvaart volgde. Milford Sound is overduidelijk wel wat toeristischer dan Doubful Sound, maar het is zeker niet minder mooi. Je vindt hier ook de bekende Mitre Peak.

Bezoek aan Doubtful Sound

We moesten vroeg op want we hadden een lange dag voor de boeg. Een bezoek aan Doubtful Sound vanuit Queenstown duurt namelijk op zijn minst 12 uur! Rond half 7 in de ochtend werd ik door Go Orange opgepikt in Queenstown, vanwaar we onze eerste deel van de reis begonnen. Vanuit Queenstown vertrokken we naar Lake Manapouri. Een busreis van zo’n tweeënhalf uur die ons langs Lake Wakatipu en Te Anau bracht.

Eenmaal aangekomen bij Lake Manapouri begon de eerste boottocht. De Doubtful Sound Cruise bestaat namelijk niet uit 1 maar uit 2 boottochten. De oversteek op Lake Manapouri, die zo’n 45 minuten duurde, is nodig om bij het West Arm Visitor Centre aan te komen.

Vanuit daar volgde er weer een busreis van zo’n 45 minuten over Wilmot Pass. Een bergpas die zo’n 671 meter de hoogte in gaat waardoor je een prachtig uitzicht krijgt over Doubtful Sound. Hier begint de daadwerkelijke cruise dus eindelijk! De cruise duurt zo’n tweeënhalf uur en als je geluk hebt zie je onderweg misschien wel dolfijnen of zeehonden! Het was een geweldige tocht en omdat het had geregend zagen we erg veel watervallen onderweg. Rond 8 uur ’s avonds kwamen we moe maar voldaan terug in Queenstown.

Doubtful Sound | Nieuw-Zeeland
Doubtful Sound | Nieuw-Zeeland

Lees ook: Rondreis Nieuw-Zeeland | Alle pracht van de wereld in één land

Welke cruise kies je nu?

Uiteindelijk ligt het er aan wat je graag wilt zien en verwacht van de excursie. Persoonlijk vond ik Milford Sound mooier dan Doubtful Sound. Het is wel een stuk meer toeristisch dan Doubtful Sound, dus als je daar niet van houdt dan is Doubtful een prima alternatief.

Daarnaast vond ik de weg naar Milford erg indrukwekkend, maar dat neemt overigens niet weg dat dat bij Doubtful ook prachtig was. Een dagexcursie naar Doubtful betekent ook echt een dag onderweg zijn en dat vond ik uiteindelijk wel tegenstaan. Ondanks dat de reis ernaartoe onderdeel is van het avontuur had ik er misschien toch liever voor gekozen om de tour vanuit Te Anau te doen om de reistijd te verminderen.

Een persoonlijke keuze dus, want het zijn allebei prachtige bestemmingen. Als je tijdens het backpacken in Nieuw-Zeeland de tijd en het geld hebt om beide te bezoeken dan zou ik dat zeker aanraden! Wil je meer weten over mijn reis door Nieuw-Zeeland? Neem dan ook eens een kijkje op mijn website: www.theworldisonmylist.nl!

Meer Nieuw-Zeeland?

Iris van Dam

Hi! Ik ben Iris, oprichter van theworldisonmylist.nl en zoals velen van ons, heel erg reis verslaafd! Na mijn studie in het toerisme ben ik 5 maanden door Nieuw-Zeeland gaan backpacken en is mijn liefde voor reizen nog groter geworden. Inmiddels maak ik zoveel mogelijk reisjes en deel ik mijn avonturen graag met jullie via mijn blog en social media.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link