Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Nieuw-Zeeland | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Nieuw-Zeeland | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Wat tof dat je van plan bent om een auto, camper of campervan te kopen in Nieuw-Zeeland. Of misschien ben je net gestart met informeren en dat is verstandig. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden en te overwegen. Het is natuurlijk niet niets en daarom geef ik graag wat tips hierover, zodat jij een goede keuze kunt maken.

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Oriënteren en vinden van campervans

Wat is het beste seizoen om een campervan te kopen?

Allereerst is het goed om te beseffen in welk seizoen je gaat reizen. Het maakt namelijk uit welke temperatuur het buiten is en daarmee het comfort om in een campervan te slapen. Wanneer je bijvoorbeeld in de winter in een campervan gaat reizen en slapen in Nieuw-Zeeland, zal dat best koud zijn. Wel is de timing dan goed voor de aankoop van een campervan. Wie zo goedkoop mogelijk een campervan wil kopen in Nieuw-Zeeland, kan dat het beste doen aan het einde van het hoogseizoen. Het hoogseizoen is dan namelijk voorbij en de reizigers voor jou, willen hun campervans dan heel graag verkopen.

Wanneer je in de zomer van Nieuw-Zeeland op reis gaat, zul je aan het begin van je reis niet de enige zijn die op zoek is naar een campervan. Hierdoor gaat automatisch de prijs omhoog en betaal je vaak meer dan aan het einde van de zomer. Houd dus rekening met het bepalen van je budget en de verwachtingen voor wat je met jouw budget kunt kopen.

Lees ook: VANLIFE | How to: Camperbus kopen of ombouwen

Laaghangende wolken langs Lake Rotoiti | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Laaghangende wolken langs Lake Rotoiti | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Lees ook: Reisinformatie Nieuw-Zeeland | Alles wat je wilt weten 

Zoek je een auto, camper of campervan?

In deze blog zal ik het meeste het woord campervan gebruiken, maar eigenlijk kun je ook kiezen voor een camper of een auto. Het verschil zit hem vooral in het comfort. Een auto, ookwel sleepcar genoemd in Nieuw-Zeeland, is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan een campervan en een camper, maar rijdt (vaak) een stuk zuiniger. De verschillen tussen een campervan en een camper kunnen heel verschillend zijn. Je hebt campervans die een verhoogd dak hebben, maar over het algemeen kun je er niet in staan.

In campers kun je vaak wel staan en deze hebben over het algemeen een keuken en de mogelijkheid om binnen te zitten. Bij een campervan zie je dat de mogelijkheden verschillen. De ene campervan heeft een keuken binnen en kun je iets ombouwen tot een zitje, maar de andere heeft de keuken aan de achterkant (en dus kook je buiten) en heb je geen mogelijkheid om binnen te zitten.

Er zijn allerlei soorten en maten | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Er zijn allerlei soorten en maten | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Zelf vond ik het erg prettig om ook een zitje binnen te kunnen maken, zodat je met slecht weer ook normaal kunt zitten, in plaats van alleen liggen op bed. Daarnaast vonden wij ook een keukentje binnen erg prettig, ondanks we in de zomerperiode aan het rondreizen waren. Met slecht weer of met veel wind konden wij gewoon koken, terwijl we andere reizigers zagen stuntelen, balen of wachten tot ze eindelijk eten konden gaan bereiden.

De verschillen, die ik hierboven bespreek, zie je uiteraard terug in de prijs en daarom moet je goed afwegen welke zaken belangrijk zijn voor jou.

Tips kopen auto of campervan nieuw-zeeland
Er zijn veel rustige plekken om te overnachten | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Waar kan ik campervans kopen in Nieuw-Zeeland?

Je kunt op veel manieren een campervan kopen in Nieuw-Zeeland. Online zijn er veel plekken waar je terecht kunt maar ook zijn er in sommige steden regelmatig openbare veilingen waarbij campervans worden gesleten. Ben je iemand die graag van tevoren alles regelt? Dan zijn dit enkele websites waar je terecht kunt:

Ook op Facebook worden enorm veel campervans aangeboden. Je kunt zelf via Facebook marketplace op zoek gaan, maar het vinden van een campervan komt pas echt in een stroomversnelling als je lid wordt van de juiste groepen. Hieronder heb ik drie populaire Facebook groepen voor je verzxameld waar veel campervans worden verkocht.

Ben je iemand die graag de campervans in levende lijve bekijkt voordat je een bod doet? Ga dan op zoek naar veilingen en/of verkoopdagen van campervans. In Auckland worden deze regelmatig georganiseerd. Neem eens een kijkje bij Auckland City Car fair en Ellerslie Car Fair (elke zondag).

Waarop let je als je een campervan koopt?

Conditie van de campervan

Het klinkt bijna logisch, maar het is toch goed om aan te stippen. Check áltijd goed de conditie van de campervan en eigenlijk ben ik van mening dat je altijd een inspectie moet laten doen, zoals dat kan bij de AA (Automobile Assocation).

De inspectie is bedoeld voor de kopende of verkopende partij, zodat de staat van de campervan kan worden vastgesteld. De persoon van de check zal een document opmaken met daarin alle punten die wellicht op korte of iets langere termijn gemaakt moeten worden. Dit kost uiteraard geld, maar het is het meer dan waard. Je weet dan echt goed welke kosten eventueel in de komende tijd nog voor jouw rekening komen.

Prachtige uitzichten vanuit je campervan | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Prachtige uitzichten vanuit je campervan | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Als koper geeft het je tevens een goede onderhandel positie en als verkoper kan het ook helpend zijn. Wanneer je een campervan gaat verkopen die ontzettend goed is onderhouden, kan je dat helpen een bepaalde prijs te kunnen vragen. Als koper kun je bijvoorbeeld wat van de prijs af krijgen, omdat je kunt aantonen dat er op korte termijn zaken gemaakt of vervangen moeten worden.

Naast deze check is het natuurlijk verstandig om zelf ook goed naar de staat van de campervan te kijken. Een daarbij kan een testrit natuurlijk niet ontbreken!

Kilometerstand

De kilometerstand is ook zeker van belang bij het kopen van een campervan. Je rijdt zo heel wat kilometers, dus wanneer je hem weer gaat verkopen, kun je die alvast erbij op-rekenen.

Een campervan met een lagere kilometerstand is vaak aantrekkelijker om te kopen, aangezien hij dan nog lang genoeg mee kan gaan. Uiteraard is de staat van de auto het belangrijkst, maar die kun je vaak al een beetje inschatten aan de hand van de kilometerstand. Wanneer je een campervan vindt die weinig kilometers heeft gereden, is de kans dat de conditie goed is simpelweg groter dan bij een campervan die veel meer kilometers heeft gereden. Desondanks rijden veel campervans wel tot 400.000 kilometer op de teller door, maar dus wel vaak met het nodige onderhoud onderweg. Vergis je niet, de één gaat daar anders mee om dan de ander!

Bouwjaar

Net zoals bij het kopen van een auto in Nederland, kijk je bij het kopen van een campervan natuurlijk ook naar het bouwjaar. Een 30 jaar oude campervan met maar 100.000 kilometer op de teller is niet zo geloofwaardig. Bedenk dan bijvoorbeeld ook goed of je hier energie en tijd in wilt steken om uit te zoeken of het klopt.

Een hele jonge campervan is vaak erg duur, dus uiteindelijk komt de gemiddelde reiziger uit op een campervan tussen de 15 en 20 jaar oud. Dit is redelijk normaal heb ik gezien, ookal klinkt het als erg oud. De conditie van de campervan en de check is daarom iets wat ik dus ten alle tijden aanraad.

Met dit uitzicht kun je de avond afsluiten | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Met dit uitzicht kun je de avond afsluiten | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Inbegrepen campingspullen

Soms koop je een campervan al van een reiziger en heeft diegene ook zijn of haar campingspullen te koop staan. Meestal zie je dan dat de verkoper dit verkoopt bij de campervan, maar het kan dus ook zijn dat je de camper leeg overkoopt. Let hier goed op bij de omschrijving van de campervan en wanneer je de campervan gaat kopen. Het prijsverschil hierin is vaak niet enorm groot, maar het is wel goed om te beseffen dat je anders nog heel wat tijd en geld kwijt bent om de juiste campingspullen te kopen.

Dit soort spullen kunnen inbegrepen zijn | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Dit soort spullen kunnen inbegrepen zijn | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Automaat of handgeschakeld

In Nieuw-Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg en het stuur zit aan de rechterkant. Houd hier rekening mee bij het kopen van een campervan. Als je dit niet gewend bent en als dit al spannend genoeg voor je is, kan het kopen van een automaat een verstandige keuze zijn. Dan heb je niet ook nog de schakelpook, die dan links van je is, om je af te leiden.

Als je ervaring hebt met het links rijden met een schakelauto, is het minder aanpassen, maar alsnog geeft een automaat in een vreemd land toch meer rust. Althans dat vond ik en ik zou willen dat mij dit verteld was, dan had ik er extra op gelet.

Diesel of benzine

Daarnaast heb je nog de keuze tussen een campervan die rijdt op diesel of benzine. Qua prijs is diesel iets voordeliger dan benzine. Toch is dit niet het enige verschil voor het reizen in Nieuw-Zeeland. Hier betaal je namelijk ook voor het rijden van een diesel campervan en dat gebeurt per 1.000 kilometer. Dit is een extra heffing en daarom betaal je uiteindelijk in brandstof zo goed als hetzelfde voor benzine, als voor diesel.

Dit soort spullen kunnen al inbegrepen zijn, maar anders moet je ze zelf nog aanschaffen | Campervan kopen in Nieuw-Zeeland
Kijk goed in de kastjes bij aankoop | Tips voor het kopen van een auto of campervan

APK, certificaten en verzekering

Self-contained (zelfvoorzienend)

Je zult het ongetwijfeld al wel eens eerder voorbij horen komen, maar je hebt non-self-contained en self-contained vervoersmiddelen. Elk vervoersmiddel kan een certificaat krijgen dat deze self-contained is en met dat certificaat kun je op veel plekken in Nieuw-Zeeland gratis kamperen.

Op dit moment (april 2023) betekent dat een blauwe self-contained sticker hiervoor volstaat. Helaas gaan de regels rondom dit certificaat veranderen. Het is goed om te controleren wat er verandert en wat dit voor invloed op jouw keuze heeft. In plaats van deze blauwe stickers, komen er namelijk groene stickers. Self-contained ben je volgens het nieuwe certificaat alleen nog maar met een vast toilet in je wagen.

Tip: Benieuwd naar wat er allemaal gaat veranderen? Via deze link kun je er uitgebreid over lezen.

Gelukkig zijn er nog steeds mogelijkheden om een camper te kopen en om met het juiste certificaat gratis te kunnen kamperen. Daarnaast kun je ook met een non-self-contained wagen in de toekomst nog prima reizen door Nieuw-Zeeland, alleen moet je dan naar betaalde campings toe. Overigens zijn die er heel veel, ook op prachtige plekken en vaak helemaal niet duur! Vooral de campings van DOC (Department of Conservation) zijn enorm betaalbaar. Je kunt het aanbod vinden op de officiële website.

WOF en Rego

Naast een certificaat voor self-contained heb je daarnaast nog twee zaken die elk voertuig in Nieuw-Zeeland nodig heeft. Dit zijn namelijk de WOF en de Rego. De WOF kun je vergelijken met de APK keuring zoals wij die in Nederland kennen. Ook in Nieuw-Zeeland is dit een jaarlijkse keuring. Het is dus verstandig om te kijken hoe lang de WOF nog geldig is als je een campervan koopt. Hoe langer deze nog geldig is, hoe langer deze uiteraard niet nodig is. Ook weet je dan dat de campervan niet lang geleden nog door de keuring heen is gekomen.

De Rego is hetzelfde als de wegenbelasting in Nederland en dus niet afhankelijk van een keuring. Deze kan een jaar vooruit worden betaald of per maand. Zonder dit certificaat mag geen enkel voertuig rondrijden in Nieuw-Zeeland. Het is dus niet iets waarvoor je een campervan niet zal kopen, want het is zo te verlengen bij de NZ Post locaties in Nieuw-Zeeland.

Hoe fijn om na een hike terug te gaan naar je campervan | Campervan kopen in Nieuw-Zeeland
Hoe fijn om na een hike terug te gaan naar je campervan | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Verzekering

Een verzekering is niet iets waar je op let bij het kopen van een campervan, maar wel iets wat je gelijk wilt hebben geregeld als je de campervan hebt gekocht. Er zijn meerdere partijen waarbij je een verzekering kunt afsluiten. Zo is het in Nieuw-Zeeland ook heel gemakkelijk om een maandelijkse verzekering af te sluiten. Je kunt zelfs, voor exact de drie maanden (zoals wij), een verzekering afsluiten. Hieronder heb ik drie bekende verzekeraars genoemd waar je eventueel terecht kunt.

Bij de autoverzekering kun je ook voor een soort wegenwacht service kiezen en ik zou zeker aanraden om dit af te sluiten. In Nieuw-Zeeland zijn er veel wegen wat afgelegen en het is dan prettig om te weten dat je dan altijd de wegenwacht kunt bellen. Zeker tijdens een reis.

Uitgestald op jouw plek | Tips voor het kopen van een auto of campervan
Uitgestald op jouw plek | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Tot slot

Het kan natuurlijk zijn dat je nu twijfelt of je nog wel een campervan wilt kopen en dat is volkomen logisch. Dat is dan ook precies de reden dat ik deze blog heb geschreven, want het is zeker niet niets. Onderschat het niet zou ik daarom zeggen, maar bekijk de risico´s goed. Bepaal aan de hand van bovenstaande tips of het een goede koop zou kunnen zijn en bereken wat je met een slechte verkoop aan kosten kwijt bent (eventueel ten opzichte van huren). Zo kun je goed overwegen of je de campervan gaat aanschaffen voor een fantastische reis door Nieuw-Zeeland.

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

1 comment

 • English (Polish below):
  Car sales in Might not be sweet…

  I finished my holiday in n.z in march, i.e. their autumn, in Christchurch. Of course, I wanted to sell the car, bought cheap and rather scabby. Bought with the intention of scrapping them. for scrap pay varies, but max. around 300 nzd, in big cities. Long before the moment of getting rid of the car, I was looking for all possible ways to sell it. and customers. the locals are completely depressing, to the announcement – car for sale – they always answer with a question if the car is still for sale, and after an affirmative answer they fall silent. all. such a national aberration. one German woman in her advertisement wrote: yes, the car is for sale, yes, the car is for sale. I’m sure she kept getting asked if the car was for sale. in the meantime, I sold the wheels with good tires, replacing them with bald ones. I tried to sell the battery, as I had a second, weak one, which no longer wanted to spin after a night with frost. the weak one was enough to get to the scrapyard. I forgot that I have a good roof rack, and that I can sell it – I’m knocking in my head to this day. So I’m selling what I can piece by piece. of course, on the occasion of the sale of all the camping equipment and everything that was for sale. and in n.z., the kingdom of shit, everything is. in christchurch i went to the auto exchange for backpackers. after the summer, i.e. at the end of the season, there were a dozen vans, worth between 6 and 15 thousand. n/a and nothing else. AND NO BUYERS!!! zero. Minnies who spent so much money on their cars cried that it was easier to sell a car in Antarctica. what did they expect when they bought the car? naive children? there weren’t even vultures and hustlers paying $500 a car. there are a lot of them in this country, they approached me too with such cosmic proposals that I would never invent such a scam. eg: leave the car to me and authorize it to sell, and if I sell it, I will send you money anywhere in the world. and a few more that I don’t even remember.
  Ending holidays, I would like to get rid of the car on the eve of departure. and that is unattainable if you want to sell. if it sells out early, you have to sleep in a hostel for who knows how many days. (in ch.ch. a night in a hostel was 100 zlotys, a little cheaper in the common room) so you have to be pickled in the city, you don’t know why, in muck, waste time and money. no sense. how will it not sell? leave in the parking lot in front of the airport? some have suggested it. but 15 thousand it’s going to hell. meaningless too.
  I gave 850 dollars for my parszka, I had to tinker with it a bit, I brought some basic tools. I had to change the tires because I had worn them on the gravel to the wires. obviously broken. so I added a few hundred for different parts. I gave it for scrap for 300, I took 150 for the wheels. I slept in it until the last moment, that I went straight to the airport for scrap. in general, I haven’t spent a single cent on sleeping for several months. of course, I spent on gas, because to find a place for the night, sometimes you had to drive a lot
  and the adolfki from the stock exchange for backpackers? I have no idea, but their broken faces and vaporized shoe were cute. and their stupidity, bottomless lack of imagination. das is keine deutschland, madchen. the English world doesn’t work in German, and cars to scammers for 5 hundred! or left in front of the airport…

  Polish:
  sprzedaz auta w n.z. – moze nie byc słodko…

  konczylem wakacje w n.z w marcu, czyli ichniej jesieni, w christchurch. oczywiscie chcialem sprzedac auto, kupione tanio i raczej parchate. kupione z zalozeniem, ze oddam je na zlom. za zlomy placa roznie, ale max. okolo 300 nzd, w duzych miastach. na dlugo przed momentem pozbycia sie auta szukalem wszelkich mozliwych sposobow sprzedazy. i klientow. miejscowi sa kompletnie dolujacy, na ogloszenie – auto na sprzedaz – zawsze odpowiadaja pytaniem czy auto jest wciaz na sprzedaz, a po odpowiedzi potwierdzajacej milkna. wszyscy. takie zboczenie narodowe. jedna niemka w swoim ogloszeniu napisala: tak, auto jest na sprzedaz, tak, auto jest na sprzedaz. na pewno wciaz dostawala pytanie, czy auto jest na sprzedaz. w miedzyczasie sprzedalem kola, na ktorych byly dobre opony, zamieniajac sie na lyse. probowalem sprzedac akumulator, jako ze mialem drugi, slaby, ktory juz nie chcial krecic po nocy z przymrozkami. ten slaby wystarczyl, zeby dojechac na zlom. zapomnialem, ze mam dobry bagaznik dachowy, i ze moge go sprzedac – do dzis sie pukam w glowie. tak wiec sprzedawalem co sie dalo po kawalku. oczywiscie przy okazji sprzedazy wszelkiego sprzetu kampingowego i wszystkiego, co bylo sprzedajne. a w n.z., krolestwie shit,u, wszystko jest. w christchurch pojechalem na auto gielde dla backpackersow. po lecie, czyli na koniec sezonu, bylo tam kilkanascie vanow, wartych miedzy 6 a 15 tys. nzd. i nic innego. I ZERO KUPUJACYCH!!! zero. mniemniaszki, co to wylozyli taka kase na swoje autka, plakali, ze latwiej sprzedac auto na antarktydzie. a czego sie spodziewali kupujac auto? naiwne dzieci? nawet nie bylo tam sępow i naciagaczy, placacych po 500 dolarow za auto. jest ich w tym kraju mnostwo, mnie tez podchodzili z tak kosmicznymi propozycjami, ze ja bym nigdy takiego oszustwa nie wymyslil. np. : zostaw mi auto i upowaznij do sprzedazy, a jak go sprzedam, to ci wysle kase gdziekolwiek w swiecie. i kilka innych, co juz nawet wole nie pamietac.
  konczac wakacje, chcialoby sie pozbyc auta w przeddzien wylotu. a to jest nieosiagalne, jesli chce sie sprzedac. jak sie sprzeda wczesniej, to trzeba , przez nie wiadomo ile dni, spac w hostelu. ( w ch.ch. noc w hostelu dochodzila do 100 nzd., w izbie zbiorczej troche taniej) wiec sie trzeba kisic w miescie, nie wiadomo po co, w syfie, tracic czas i pieniadze. bez sensu. a jak sie nie sprzeda? porzucic na parkingu przed lotniskiem? niektorzy to proponowali. ale 15 tys. nzd szlag trafia. tez bez sensu.
  dalem za swojego parszka 850 dollar, troche w nim musialem dlubac, przywiozlem sobie podstawowe narzedzia. musialem zmienic opony, bo zdarlem na szutrach do drutow. oczywiscie ze zlomu. tak ze dolozylem pare stow na rozne czesci. na zlom oddalem go za 300, za kola wzialem 150. spalem w nim do ostatniej chwili, ze zlomu pojechalem prosto na lotnisko. ogolnie, nie wydalem na spanie ani jednego centa przez kilka miesiecy. oczywiscie wydalem na benzyne, bo zeby znalezc miejsce na noc, czasem trzeba bylo duuuuzo sie najezdzic
  a adolfki z gieldy dla backpackers? nie mam pojecia, ale ich zalamane miny i wyparowana buta byly slodkie. tudziez ich glupota, bezdenny brak wyobrazni. das ist keine deutschland, madchen. angielski swiat nie dziala po niemiecku, a autka do oszustow po 5 stów! albo zostawione przed lotniskiem…

Translate »
Copy link