Wereldreizigers.nl
Home » Overlanden » Je auto verschepen naar Halifax, Canada | Het echte verhaal

Je auto verschepen naar Halifax, Canada | Het echte verhaal

Het is 2 weken voordat onze wordt verscheept naar Halifax en we hebben een e-mail ontvangen van de forwarder: De boot heeft vertraging… Nou dat is een goed begin, maar we wisten waar we aan begonnen. “Prima”, zeggen we tegen elkaar, “we hebben toch ruime marge aangehouden, onze vlucht naar Canada gaat pas over twee weken”. De opvolgende dagen volgen er nog meer e-mails van de forwarder met nóg meer vertraging. Het laatste bericht: De auto gaat 20 februari de boot op. Nu wordt het spannend, 21 februari vertrekt onze vlucht. Het zou toch fijn zijn om te weten of dat de auto vertrokken is voordat we zelf die kant op gaan.

Lees ook: Overlander voertuig, camper of camperbus verschepen | Wat kost dat?

De haven in Antwerpen

Brengen van de auto

We brengen de auto naar de haven van Antwerpen, een thuis wedstrijd, 20 minuten rijden vanaf ons appartement. Twintig zenuwslopende minuten. Eenmaal op de haven moeten we ons melden bij terminal 1333. We staan tussen de vrachtwagen chauffeurs die komen lossen of laden. We zijn aan de beurt, maar worden direct weer afgewimpeld. We moeten eerst een formulier invullen, “dat ligt daar” wijst de vrouw achter de balie. Shit, we hadden toch een pen bij? Waar is die pen? Nog in de auto? De vrouw achter de balie is niet erg vriendelijk, ze wil ons niet eens een pen lenen. Gelukkig is er een vrachtwagen chauffeur die wel zo vriendelijk is zijn pen te delen. 

Achterlaten van de auto

Eenmaal weer buiten, met de juiste documenten, volgt de volgende rij. We sluiten aan achter de vrachtwagens om de haven op te mogen. Eenmaal bij de slagboom blijkt dat er maar één iemand de haven op mag, dus Roy staat er alleen voor. “Je mag de auto aan die kant parkeren en de sleutels aan de achteruitrijspiegel hangen.” Wat?! Sleutel in de auto? Gewoon, zo maar? Oké… dit voelt echt heel gek. Roy parkeert de auto naast een wit camper busje, laat de sleutels in de auto en loopt weg. We hebben een knoop in onze maag als we naar huis rijden. Hier hadden we online alles over gelezen, maar dat bereid je niet voor op het gevoel dat we nu hebben. We hebben andere sloten op de achterdeuren laten zetten, dus die zitten tenminste dicht. Maar als iemand wil, kan hij er gewoon mee wegrijden.

Nog meer vertraging

We hebben ondertussen een nieuwe e-mail van de forwarder over de verscheping, de boot heeft nog een paar extra dagen vertraging. Morgen vertrekken wij met het vliegtuig, dus dat betekent dat we zelf al weg zijn voor de auto vertrekt. Niet ideaal. 

Red op de haven in Antwerpen | Auto verschepen Halifax, Canada
Red op de haven in Antwerpen | Auto verschepen Halifax, Canada

De haven van Halifax 

Eenmaal aangekomen in Canada zien we via de app MarineTraffic dat de boot vertrokken is. Staat onze auto erop? Geen idee… Bij de Wereldreizigers.nl camper van Chris en Malou ging het namelijk nog helemaal mis, daar waren ze ‘vergeten’ de camper te laden wat nog voor veel meer vertraging zorgde.

Dan na een paar dagen volgt het verlossende bericht. Via een Instagram-bericht schrijft een havenmedewerker dat hij onze auto op de boot heeft gezet. Hij heeft ons gevonden via de stickers op de auto, dus die hebben nu al hun werk gedaan! Wat is het een opluchting om te weten dat je auto op de boot staat! 

Ophalen van de auto in Halifax

Na 1,5 week wachten is het dan eindelijk zo ver. We hebben 3 weken in een huurauto rond gereden, maar vandaag komt Red eindelijk aan in de haven van Halifax. We zijn de ochtend erna uitgenodigd door de agente om naar het loket van de douane te komen. 

Stipt om half 9 ´s ochtends worden we door de Uber taxi afgezet bij het douane kantoor in de haven van Halifax. De agente is er nog niet. Na een tiental minuten komt er een auto aanrijden en dat blijkt de agente te zijn. Ze geeft ons de nodige documenten en adviseert ons het douane kantoor in te gaan en te vragen naar onze auto. 

We betalen ongeveer 150 CAD aan de agente en dit is het dan? Een paar uitgeprinte documenten? 

Douane controle

We stappen het douane kantoor binnen en vragen naar onze auto. Die blijkt nog niet gecontroleerd te zijn. Wat ook niet gek is, aangezien onze auto pas de avond ervoor is aangekomen in de haven en de douane van 8 tot 5 werkt. Na een paar minuten staan we weer buiten en kunnen we weer gaan. Dat voelt toch een beetje zonde van onze taxirit. De agente staat nog op de parkeerplaats te wachten op iemand anders die zijn auto verscheept heeft. Ze belooft ons op de hoogte te houden en te bellen als ze nieuws heeft. Ze is er zeker van dat we onze auto vandaag nog hebben. Het is vrijdag, dus dat zou wel fijn zijn. Anders moeten we het hele weekend wachten tot maandag. 

Eenmaal terug in het hotel wachten we op telefoon van de agente. Om 12 uur hebben we nog niets gehoord en bellen haar zelf. Ze heeft nog niets gehoord en zegt dat ze ons zo snel mogelijk iets laat weten. Om 2 uur hebben we nog steeds niets terug gehoord en zijn het zat. Als de auto nu niet geïnspecteerd is, moeten we wachten tot maandag. We trekken de stoute schoenen aan en bellen zelf naar de douane. Wat blijkt, de auto is geïnspecteerd! Halsoverkop springen we in een Uber-taxi naar het douane loket. Gek genoeg krijgen we onderweg in de taxi een e-mail van de agente dat ze geen nieuws heeft over de inspectie en dat we helaas zullen moeten wachten tot maandag. Blijkt dat je toch maar beter zelf achter je auto aan kunt gaan!

De juiste stempels en documenten

Na een kwartier bij de douane zijn we weer buiten met de juiste stempel op onze documenten. De taxi chauffeur is zo vriendelijk geweest om op ons te wachten bij het douane loket om ons daarna naar de haven te brengen. 

We hebben ons al tijden niet zo enthousiast gevoeld en een beetje zenuwachtig. Sinds we hem een naam hebben gegeven, voelt de auto toch niet echt meer als een auto maar als Red. Bij de haven zien we hem met zijn opvallende rode kleur meteen al achter een hek staan. Dat voelt lekker zeg! We krijgen een bezoekerspas en mogen het haven terrein op. Na een behoorlijke tijd wachten, mogen we dan eindelijk naar onze auto! 

Red in Halifax Red op de haven in Antwerpen | Auto verschepen Halifax, Canada
Red in Halifax | Auto verschepen Halifax, Canada

Controle en vertrek

Het blijkt dat iemand achter in de auto heeft geprobeerd om alle boxen open te maken en de sjorbanden zijn doorgesneden. Het lijkt erop dat de douane dit gedaan heeft, aangezien we maar een paar kleine dingen kwijt zijn. Zeker weten doen we het echter niet. Als het de douane was, is het wel choquerend dat ze zo met je spullen om gaan. Toch overheerst het enthousiasme en we stappen in de auto om te vertrekken.

Roy draait de sleutel om. Niets… De accu is leeg. We hebben super veel mazzel, het is kwart over vier en de technische dienst stopt normaal gesproken om vier uur met werken, maar gelukkig zijn er nog twee mannen die ons uit de brand kunnen helpen. Ze geven onze accu een boost en we kunnen vertrekken.

De technische dienst schiet te hulp | Auto verschepen Halifax, Canada
De technische dienst schiet te hulp | Auto verschepen Halifax

Het gevoel om na al die weken weer met je eigen auto weg te rijden, na alle stress die de verscheping met zich mee brengt, is onbeschrijflijk!

Vanaf nu begint ons avontuur echt!

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Het verschepen van je auto, de feiten op een rijtje 

Nu we zelf het ervaren hebben, wil ik nog even een paar feiten over de verscheping van Antwerpen in België naar Halifax in Canada met jullie delen.

 • Tijdsduur: Normaal gesproken is de boot 11 dagen onderweg naar Halifax (15 dagen naar Baltimore) en moet je na aankomst rekenen op maximaal 3 werkdagen voordat je de auto mag ophalen i.v.m. haven- en douanecontroles.
 • Prijs: De prijs fluctueert. Ons kostte het 1840,- EUR voor de verscheping en 425,- EUR voor de verzekering. Dit is voornamelijk gebaseerd op volume. Een grotere auto = meer kosten.
 • Opties: Je kunt met de boot meevaren. In dat geval heb je minder ‘gedoe’ bij de douane, omdat je je auto zelf de boot op en af rijdt. Dit is echter, door de pandemie, niet toegestaan tot ten minste eind 2022.

Als je je eigen auto ook gaat verschepen en als je vragen hebt, lees dan onderstaand artikel én laat het ons dan weten, we helpen je graag verder!

Lees ook: Overlander voertuig, camper of camperbus verschepen | Wat kost dat?

Tot de volgende,

Roy en Ellen 

Avatar foto

Red’s Road Life

Roy & Ellen
Traveling North- and South-Amerika in our Jeep Wrangler Rubicon named Red
Vlogging it all on YouTube

We hebben elkaar ontmoet op Bali en na een paar maanden woonden we samen in hartje Antwerpen. We vierden Kerstmis in Parijs, reisden samen met onze camper door Zweden en Noorwegen, sliepen in een iglo tijdens onze wintersportvakantie in Oostenrijk en vlogen naar Jordanië, waar we sliepen onder de sterren in de Wadi Rum woestijn.

Then COVID hit...

We kregen iets te veel tijd om na te denken over onze dromen en voor we het wisten kochten we een Jeep Wrangler, bouwden deze om tot een huisje op all-terrain wielen en gaven hem de naam Red. We verscheepten hem naar Halifax (Canada) en nu zijn we één van onze dromen aan het waarmaken en reizen we door Noord- en Zuid Amerika.

3 comments

 • English:
  Hello, my name is Gianluigi and I live in Canada, but I would like to move to Italy because my family and relatives are now in Canada. I’d like to know how much it would cost to bring a 2018 SUV to Italy. I wanted to know if you know a site or number. Thank you for your time.

  Gianluigi Gonzaga

  Italian:
  Buongiorno io mi chiamo Gianluigi e abito in Canada, ma vorrei transfermi in Italia perche cio famiglia e parenti e ora in Canada. Vorrei sapere quando costerebbe a portare in Italia un suv del 2018. Volevo sapere che sapete un site o numero. Vi ringrazio per il vostro tempo.

  Gianluigi Gonzaga

 • Hoi Ton,

  Bedankt voor je reactie.

  Wij hebben verscheept met seabridge. Die bruikmaakt van grimaldi. Als ik me niet vergis maakt belgaco ook gebruik van grimaldi, alleen is belgaco iets duurder. Grimaldi had dit overigens weer uitbesteed aan ACL (dochter onderneming van grimaldi)

  Mvg,

  Roy

 • Waarom beschrijf je niet met wie je verscheept? Wij hebben met Shipping Belgaco verscheept en geen enkel probleem! Auto netjes op afgesproken datum in Halifax vanuit Zeebrugge!

Translate »
Copy link