WERELDREIZIGERS.NL
vaccinatie weigeren reizen
Home » Reisnieuws » Weigeren vaccinatie: angst voor beperkt reizen en openbare toegang

Weigeren vaccinatie: angst voor beperkt reizen en openbare toegang

REISNIEUWS – 28 januari 2021: Terwijl Amerikanen wachten om te worden gevaccineerd, heeft een meerderheid vaccinatie-sceptici de nadruk gelegd op ernstige bezorgdheid over de persoonlijke gegevens met betrekking tot het COVID-19-vaccinatieproces. Naast de zorgen over de werking of bijwerkingen van het vaccin vinden zij ook de verwerkingen van persoonlijke gegevens zorgelijk. Daar komen zorgen over de toegang tot reisbestemmingen, openbare bedrijven en zelfs hun eigen werkplek nog bij. Dit is volgens de 2021 Vaccines and Privacy Study van NordVPN onder 1.000 Amerikaanse volwassenen, waaruit bleek dat 69% vreest dat COVID-19 vaccinatie-databases uiteindelijk gehackt zullen worden.

Lees ook: Wereldreizigers enquête: Laat jij je vaccineren om weer te mogen reizen?

IATA dringt aan op ondersteuning Europees digitaal vaccinatie certificaat

Ook in Europa zijn er zorgen. Niet zozeer omwille de veiligheid van het vaccin, maar over de veiligheid van de verwerking en opslag van persoonlijke gegevens. IATA drong er onlangs bij alle vestigingen van de Europese Unie nog op aan om een ​​initiatief van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis te steunen om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk digitaal Europees COVID-19 vaccinatie-certificaat, waarmee gevaccineerde personen vrij kunnen reizen binnen Europa zonder COVID-19 testen.

Hoewel het idee een geweldige opsteker zal zijn voor de algemene veiligheid en de reisbranche in het algemeen, vormt een digitaal vaccinatie-certificaat tegelijkertijd ook een risico omdat digitale databases gehackt kunnen worden.

Meer achtergrond informatie over het digitale vaccinatie paspoort: IATA onthult mobiele Travel Pass met vaccin-informatie | ePassport

Hacks en medische dossiers

Op de vraag wat respondenten het meest zorgen baart als hackers toegang moeten krijgen tot de vaccinatiedatabases van COVID-19, vreest 32,9% dat hun vaccinatiegegevens door iemand anders kunnen worden gestolen en gebruikt. 21,5% is bang dat hun vaccinatiegegevens verloren kunnen gaan en 14,6% maakt zich zorgen dat hun waarschuwing voor het ontvangen van een nieuwe vaccindosis mogelijk niet door komt. 31,0% was niet bezorgd.

Bovendien maakt 81,4% van de Amerikanen zich zorgen dat de persoonlijke gezondheidsinformatie die van hen wordt verzameld, gehackt en verkocht kan worden aan bijvoorbeeld zorgverzekeraars.

Reizen en vrije tijd

In totaal maakt 68,9% van de Amerikanen zich zorgen dat ze niet kunnen reizen (per vliegtuig, bus of trein) als ze niet zijn ingeënt tegen COVID-19. 38,8% maakt zich zelfs grote zorgen. De ongerustheid over het reizen zonder vaccinatie van mannen (71,5%) was hoger dan bij vrouwen (65,7%), terwijl dezelfde bezorgdheid bij leeftijdsgroepen als volgt luidde:

  • 74,1% voor degenen van 25-44 jaar
  • 71,6% voor degenen van 18-24 jaar
  • 65,2% voor degenen van 45-64 jaar
  • 57,6% van de 65-plussers

Als het gaat om toegang tot openbare plaatsen zonder te zijn ingeënt tegen COVID-19, maakt 76,7% van de Amerikanen zich zorgen en 38,4% maakt zich grote zorgen. Deze angst om niet-gevaccineerd te zijn en te worden gemeden van openbare plaatsen is hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen (77%), terwijl de bezorgdheid per leeftijdsgroep als volgt luidde:

  • 81,0% voor degenen van 25-44 jaar
  • 79,5% voor degenen van 45-64 jaar
  • 68,9% voor degenen van 18-24 jaar
  • 67,5% van de 65-plussers

Werkgeversonderzoek

Bijna de helft van de Amerikanen (47,8%) maakt zich zorgen over hun privacy met betrekking tot werkgevers die screeningstechnologie (bijvoorbeeld met een koorts-temperatuur-lazer) gaan gebruiken zodra ze weer aan het werk gaan. Veel werkgevers zijn zijn hier overigens al mee begonnen of gaan binnenkort beginnen met screening. Degenen die tijdens de pandemie vanuit huis hebben gewerkt, maken zich 60% meer zorgen over privacy kwesties bij koortsscreening dan degenen die niet vanuit huis hebben gewerkt.

“De pandemie van het coronavirus heeft de ideale omgeving gecreëerd voor slechte actoren om te jagen op de angsten en kwetsbaarheden van mensen tijdens deze periode van onzekerheid”, aldus Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN. “Met vaccindata in handen zullen vaccinfraudeurs elk beschikbaar kanaal grijpen, inclusief e-mail, geautomatiseerde spraakberichten, sms-berichten, advertentiebanners, sociale media, direct mail, robo-oproepen, om in contact te komen en te proberen hiervan te profiteren. Mensen moeten dus alle mogelijke beveiligingsstappen nemen om hun gezondheidsinformatie te beschermen.

Bronnen: IATA, NordVPN en traveldailynews
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link