WERELDREIZIGERS.NL
australië vlag
Home » Reisnieuws » Australië opent op 21 februari de grenzen voor gevaccineerde toeristen

Australië opent op 21 februari de grenzen voor gevaccineerde toeristen

REISNIEUWS – 7 februari 2022: Australië zal vanaf 21 februari zijn grenzen heropenen voor volledig gevaccineerde toeristen. Dat heeft premier Scott Morrison vandaag aangekondigd, waarmee een einde komt aan enkele van ’s werelds strengste en langstlopende reisbeperkingen voor pandemieën.

“Het is bijna twee jaar geleden dat we de beslissing namen om de grenzen voor Australië te sluiten”, zei Morrison maandag tijdens een mediabriefing.

“Als je dubbel bent ingeënt, kijken we ernaar uit om je weer te verwelkomen in Australië.”

Gesloten grenzen

Australië sloot in maart 2020 zijn grenzen om zichzelf te beschermen tegen een aanzwellende COVID-19-pandemie.

Sindsdien mogen Australiërs het grootste deel van de tijd niet vertrekken en hebben slechts een handvol bezoekers vrijstellingen gekregen om binnen te komen.

Lees ook: Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

De regels hebben gezinnen gesplitst, de grote toeristenindustrie van het land gehamerd en soms bittere debatten veroorzaakt over de status van Australië als een moderne, open en naar buiten gerichte natie. Met de uitrol van haar vaccinatieprogramma vorig jaar heeft de regering van Morrison de regels voor Australiërs, langdurig ingezetenen en studenten langzaam versoepeld.

Wereldreiziger Thom in Australië

Bijna alle restricties worden opgeheven

Bij de beslissing van maandag worden bijna alle resterende limieten opgeheven. De International Air Transport Association (IATA) zei dat het de stap “zeer verwelkomde”.

“De regio Azië-Pacific is tot nu toe zeer voorzichtig geweest met het benaderen van grensbeperkingen, maar de afgelopen weken hebben we een groeiend momentum gezien in de richting van versoepeling van reisbeperkingen – in de Filipijnen, Thailand en tot op zekere hoogte Nieuw-Zeeland,” Philip Goh, IATA’s regionale vice-president voor Azië-Pacific zei in een verklaring.

“We dringen er bij andere regeringen in de Azië-Pacific op aan om op vergelijkbare wijze te kijken naar een verdere versoepeling van hun grensbeperkingen, zodat luchtvaartbedrijven hun broodnodige herstel kunnen versnellen en hun economieën maximaal kunnen profiteren.”

Lees ook: Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

‘Fort Australië’

Tim Soutphommasane, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Sydney, Australië, zei dat de heropening van de grenzen betekende dat Australië “zich weer met de wereld kan verbinden”. Maar er blijven uitdagingen, waarschuwde hij.

“We zien misschien het begin van het einde voor Fortress Australia, maar psychologisch heeft het land nog een lange weg te gaan”, vertelde Soutphommasane aan Al Jazeera.

“Door de pandemie heeft Australië zich teruggetrokken in het zien van zichzelf als een toevluchtsoord, beschut van de rest van de wereld. Met een sterk gevaccineerde bevolking zou Australië zeker moeten zijn van heropening. Maar er is nog steeds veel voorzichtigheid en angst, terwijl het land nog steeds leert leven met het virus. ”

Voor het grootste deel van de pandemie volgde Australië wat het een “COVID-zero” -beleid noemde, dat strikte snelle lockdowns omvatte. Maar het verliet het beleid na het uitrollen van vaccins.

Ongeveer 79 procent van de Australische bevolking heeft nu twee doses van een COVID-19-vaccin gekregen, en het land is doorgegaan met het versoepelen van de stoepranden, zelfs toen de Omicron-variant infecties begon op te drijven.

Lees ook: Wonen en werken in Australië | Wat moet je allemaal regelen?

De afgelopen week was er een vertraging van de dagelijkse infecties en ziekenhuisopnames, waarbij Australië maandag iets meer dan 23.000 nieuwe gevallen rapporteerde.

Het cijfer markeert het laagste aantal dagelijkse gevallen dit jaar en ligt ruim onder de piek van 150.000 ongeveer een maand geleden.

Ongeveer 2,4 miljoen gevallen zijn geregistreerd sinds de eerste Omicron-zaak in november in Australië werd ontdekt. Tot dan toe had Australië ongeveer 200.000 gevallen geteld.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Australië ongeveer 4.248 mensen overleden aan het virus.

Bron: aljazeera.com
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link