Wereldreizigers.nl
boeing miljarden boete
Home » Reisnieuws » Boeing betaalt $ 2,5 miljard boete voor Boeing 737 Max-fraude

Boeing betaalt $ 2,5 miljard boete voor Boeing 737 Max-fraude

REISNIEUWS – 08 januari 2021: Boeing heeft ermee ingestemd $ 2,5 miljard te betalen om de strafrechtelijke vervolging in de Verenigde Staten rond de problematische 737 Max te regelen.

Lees ook: Dodelijke slachtoffers in commerciële luchtvaart toegenomen in 2020

Informatie over veiligheid achtergehouden

Ambtenaren voerden aan dat de fabrikant informatie van veiligheidsinspecteurs over het ontwerp van het vliegtuig had verborgen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat het bedrijf “winst boven oprechtheid” koos, waardoor het toezicht op de vliegtuigen, die betrokken waren bij twee dodelijke crashes, werd belemmerd.

Families krijgen 500 miljoen dollar

Ongeveer $ 500 miljoen gaat naar de families van de 346 mensen die zijn omgekomen bij de tragedies in Indonesië en Ethiopië.

“De tragische crashes van Lion Air Flight 610 en Ethiopian Airlines Flight 302 onthulden frauduleus en bedrieglijk gedrag van werknemers van een van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van commerciële vliegtuigen”, zei waarnemend assistent-procureur-generaal David Burns.

Lees ook: Vakantiegigant TUI krijgt financieel noodpakket van € 1,8 miljard euro

Boeing is verantwoordelijk

“De werknemers van Boeing kozen het pad van winst boven openhartigheid door materiële informatie van de FAA over de werking van haar 737 Max-vliegtuig te verbergen en zich in te spannen om hun bedrog te verdoezelen.

“Deze resolutie stelt Boeing verantwoordelijk voor het criminele wangedrag van zijn werknemers, behandelt de financiële gevolgen voor de klanten van de luchtvaartmaatschappijen van Boeing en biedt hopelijk een zekere mate van compensatie aan de families en begunstigden van de slachtoffers van de crash.”

Boeing zei dat in de overeenkomst werd erkend dat het bedrijf “tekortschoot”.

David Calhoun, CEO van Boeing, voegde toe: “Ik ben er vast van overtuigd dat het aangaan van deze resolutie het juiste is om te doen – een stap die op passende wijze erkent dat we niet aan onze waarden en verwachtingen hebben voldaan.

“Deze resolutie herinnert ons er allemaal ernstig aan hoe kritiek onze transparantieverplichting jegens toezichthouders is en welke gevolgen ons bedrijf kan hebben als een van ons niet aan die verwachtingen voldoet.”

Geautomatiseerd vluchtcontrolesysteem: MCAS

Het ministerie van Justitie zei dat Boeing-functionarissen informatie hadden verborgen over wijzigingen in een geautomatiseerd vluchtcontrolesysteem, bekend als MCAS, dat door onderzoeken is gekoppeld aan de crashes in Indonesië en Ethiopië in 2018 en 2019.

De beslissing betekende dat de handleidingen van piloten geen informatie hadden over het systeem, dat de commando’s van piloten op basis van foutieve gegevens overschreed. Dit dwong de twee vliegtuigen op hun beurt tot een duikvlucht kort na het opstijgen.

Boeing werkte zes maanden niet samen met onderzoekers, zei het ministerie van Justitie.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst werd Boeing beschuldigd van één telling van samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen. De voorwaarden komen na drie jaar te vervallen als het bedrijf de deal blijft nakomen.

1,77 miljard naar klanten van Boeing

Van de totale schikking moet het merendeel ($ 1,77 miljard) naar de klanten van de luchtvaartmaatschappij gaan, die werden getroffen door het aan de grond houden van de vliegtuigen na de crashes.

Het bedrijf stemde er ook mee in om een ​​boete van $ 243 miljoen te betalen.

Bron: breakingtravelnews.com
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link