Wereldreizigers.nl
china green passport
Home » Reisnieuws » China lanceert als eerste ter wereld ‘groene virus passpoort’ via WeChat

China lanceert als eerste ter wereld ‘groene virus passpoort’ via WeChat

REISNIEUWS – 10 maart 2021: China heeft aangekondigd dat een groen viruspaspoort of gezondheidscertificaat, een digitaal certificaat zal zijn dat de vaccinatiestatus van een burger en de resultaten van uitgevoerde covid-19 tests weergeeft. Het certificaat kan per direct worden verkregen via het WeChat-platform dat gisteren is gelanceerd. Het zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor Chinese burgers en zal niet verplicht zijn.

Lees ook: Het is officieel: EU krijgt vaccinatie paspoort genaamd Digital Green Pass

QR code met gezondheidsinformatie in WeChat

  • QR-gezondheidscodes binnen WeChat en andere Chinese smartphone-apps zijn al vereist om toegang te krijgen tot binnenlands vervoer en veel openbare ruimtes in China.
  • Het programma bevat een gecodeerde QR-code waarmee autoriteiten gezondheidsinformatie van burgers kunnen verkrijgen.
  • Het programma bevat mogelijkheden om snel en efficiënt gezondheidsinformatie van burgers of toeristen uit te wisselen met andere landen.
  • De EU kondigde enkele dagen gelden ook aan met een soortgelijk paspoort te komen. Het gaat de ‘Digital Green Pass‘ heten en het wetsvoorstel wordt op 17 maart 2021 verwacht. De EU streeft de Digital Green Pass al in juni in gebruik te nemen.
  • Singapore, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië behoren tot de landen die momenteel overwegen soortgelijke vergunningen in te voeren die als viruspaspoort kunnen dienen.
  • De uitdaging om opnieuw over de hele wereld te reizen zal afhankelijk zijn van nieuwe technologische standaarden die een uniform gezondheidspaspoortsysteem garandeert. Een wereldwijde standaard dat door de meeste landen wordt gedeeld en geaccepteerd.

Lees ook: Wereldreizigers.nl vooruitzicht | Internationaal reizen vanaf zomer 2021?

Het certificaat wordt uitgerold “om het economisch herstel in de wereld te helpen bevorderen en grensoverschrijdende reizen te vergemakkelijken”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het internationale gezondheidscertificaat is momenteel echter alleen beschikbaar voor gebruik door Chinese burgers en is nog niet verplicht.

Lees ook: Thailand verplicht Thailandplus Track & Trace app voor toeristen

Luchtvaartmaatschappijen hebben zich ook georganiseerd om een ​​digitaal gezondheidspaspoort te produceren dat zo uniform mogelijk is voor het grootste aantal luchtvaartmaatschappijen. Hier betrad IATA het veld met zijn Travel Pass, die al bij sommige luchtvaartmaatschappijen wordt getest en vanaf 15 maart in een vergevorderd stadium van gebruik op de route Londen – Singapore zal gaan.

Lees ook: IATA’s Covid-19 Travel Pass-app | Zo werkt het en dit moet je doen

Etihad IATA Travel Pass
Etihad IATA Travel Pass

De uitdaging om opnieuw over de hele wereld te reizen – zoals al opgemerkt door tal van spelers in de reissector – zal zijn om een ​​technologie te delen of een tool te gebruiken die een uniform gezondheidspaspoortsysteem garandeert dat door de meeste landen en de industrie wordt gedeeld.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link