Wereldreizigers.nl
coronacheck app 1 juli instellen
Home » Reisnieuws » Internationaal reizen? Zo maak je met CoronaCheck een QR code aan

Internationaal reizen? Zo maak je met CoronaCheck een QR code aan

Per 1 juli is het zover: De CoronaCheck App van de Nederlandse overheid (de Nederlandse versie van de Digital Green Pass) gaat per 1 juli live. Dit betekent dat je vanaf nu via deze App een internationale QR code kunt aanmaken met je test- of vaccinatie gegevens, door via de App in te loggen op je DigiD. De QR code zal vervolgens automatisch beschikbaar zijn via de App.

De internationale QR code gaat binnen de gehele EU worden geaccepteerd als toegangsbewijs tot een land (naast je paspoort natuurlijk). Hoe het precies werkt en hoe je het instelt leggen we in dit artikel verder uit.

Tip! Lees ook: Op vakantie dit jaar? Dit zijn de 5 belangrijkste corona reistips

UPDATE 06 januari 2022: Er is onderin het artikel ook een handleiding toegevoegd om je boosterprik toe te voegen aan de corona-app.

UPDATE 7 juli 2021: Veel mensen lukt het niet om in de app via DigiD hun vaccinatie gegevens op te halen. Dit komt omdat in bijna alle gevallen de DigiD app nog niet is geactiveerd op de telefoon. We hebben daarom een handleiding toegevoegd aan dit artikel waarmee je stap voor stap je DigiD app kunt activeren op je telefoon.

Andere vaccinaties nodig?

We raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria of een andere vervelende ziekte voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Over de CoronaCheck App

De CoronaCheck App is de officiële App van de Nederlandse overheid. Met de app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. Je kan CoronaCheck gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties. En om internationaal te reizen.

Lees ook: EU lanceert Covid-19 paspoort per 1 juli 2021

Per wanneer en te gebruiken

 • Vanaf 1 juli kun je de internationale QR-code gebruiken.
 • Vanaf 1 juli kun je CoronaCheck ook gebruik voor reizen binnen de Europese unie.
 • Het maken van een herstelbewijs met CoronaCheck zal mogelijk zijn vanaf begin juli. Dit kan alleen wanneer je positieve test is afgenomen bij de GGD.

Waar kan ik de CoronaCheck App downloaden?

De CoronaCheck App is beschikbaar voor zowel iOS (Apple apparaten) als Android apparaten (Samsung, Huawei, Sony, Etc.). gebruik de downloadknoppen hieronder om direct naar de juiste downloadpagina te gaan.

Eerst je DigiD app activeren op je telefoon

UPDATE 7 juni 2021: We voegen dit stukje even in, omdat een probleem waar veel mensen tegenaan lopen (we krijgen veel vragen via onze Facebook chat), is dat het niet lukt om de vaccinatie gegevens op de halen in de CoronaCheck app via DigiD. Zo liep mijn schoonmoeder ook tegen datzelfde probleem aan.

Dit komt omdat in bijna alle gevallen die we hebben behandeld de DigiD app nog niet was geactiveerd op de telefoon. Om je vaccinatie gegevens op te kunnen halen via DigiD, zal eerst de DigiD app geactiveerd moeten worden. Hoe je dit precies doet lees je in de stappen hieronder.

Je begint met het downloaden van de DigiD app, indien je deze nog niet eerder hebt gedownload.

 1. Download de DigiD app via de knoppen hierboven.
 2. Start het activatie proces (met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord).
 3. Scan je ID via NFC in de DigiD app (dit is één van de stappen)
  • Belangrijke tips: Gebruik indien mogelijk je rijbewijs, omdat die kleiner en dus makkelijker te scannen is.
  • Vaak lukt het niet om de scan goed af te ronden. Dit komt omdat je mogelijk de verkeerde kant van je rijbewijs probeert te scannen.
  • De NFC chip van je rijbewijs zit aan de kant van het doorzichtige cirkeltje.
  • De NFC chip lezer van je Smartphone zit meestal bovenin aan de achterkant van je telefoon.
  • Haal je hoesje even van je telefoon af wanneer je gaat scannen. Een hoesje kan de scan namelijk blokkeren.
  • Beweeg je rijbewijs zachtjes heen en weer op de achterkant van je telefoon (1 centimeter op en neer). Dit bevordert het scannen.
 4. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen is je DigiD app geactiveerd op je telefoon. Ga nu terug naar de CoronaCheck app om de Internationale QR code aan te maken.

Hoe werkt de CoronaCheck App?

Nu je de DigiD app hebt geactiveerd op je telefoon, kun je een internationale QR code gaan aanmaken met je vaccinatie gegevens. Hieronder enkele screenshots van de te volgen stappen.

Let op: je kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken.

(klik op de foto’s om ze uit te vergroten)

1. Laat je testen of vaccineren

Voor toegang vragen sommige locaties of landen een vaccinatie of een negatieve uitslag van een coronatest. Druk op de knop ‘Maak QR code’.

2. Login met je DigiD

Doorloop de stappen en login met DigiD om je vaccinatie of test gegevens automatisch op te halen. Na het doorlopen van de stappen, kun je je QR code bekijken.

3. Toon je QR-code

Dit is de QR code waarmee je internationaal kunt reizen. Laat de QR-code én je identiteitsbewijs controleren voor toegang tot een bepaalde locatie of land.

Testen en toegang binnen Nederland

Je kunt ook met negatieve PCR-tests een QR code aanmaken, bijvoorbeeld voor toegang tot een discotheek of festival.

 • Vul in de CoronaCheck-app de ophaalcode in die je bij je negatieve testuitslag hebt gekregen. Of haal je test-of vaccinatie gegevens op met DigiD.
 • De app maakt van jouw gegevens een bewijs, in de vorm van een QR-code
 • Laat de QR-code scannen aan de deur van de locatie waar je naar binnen wilt. Neem je identiteitsbewijs of toegangskaartje ook mee.

Boosterprik in de CoronaCheck-app

Om te zorgen dat we goed beschermd blijven tegen het virus, is nu de boosterprik nodig. Ook die zet je in de CoronaCheck-app en dat dat gaat heel eenvoudig:

 1. Open CoronaCheck op je smartphone
 2. Tik in de rechter bovenhoek op de plus
 3. Kies voor ‘Vaccinatiebewijs’
 4. Log in met je DigiD, via de app, via sms of met je paspoort of ID-kaart
 5. De app gaat vervolgens in de achtergrond na of de GGD inderdaad heeft doorgegeven dat jij bent geboosterd. Zo ja, dan verschijnt de informatie over je prik in de app
 6. Is het gelukt, kies dan voor QR-code maken om je bewijs te maken dat je hopelijk weer snel ergens kunt laten zien als we uit deze lockdown zijn

Reisadvies binnen Europa

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan en weet je niet zo goed wat je allemaal moet checken en/of regelen? Voor 6 populaire vakantielanden binnen Europa hebben we gedetailleerde blogs geschreven met het meest actuele reisadvies + zaken die je van tevoren moet regelen. Klik op één van de links hieronder om naar het reisadvies van het desbetreffende land te gaan.

Welke informatie staat in mijn QR-code?

De Nederlandse QR-code

De controleur ziet bij een Nederlandse QR-code slechts minimale gegevens op zijn of haar scherm:

 • Bij een groen scherm: persoon beschikt over een geldig test-, vaccinatie- of herstelbewijs, of
 • een rood scherm: persoon beschikt niet over een geldig test-, vaccinatie- of herstelbewijs

De controleur kan niet zien welk soort bewijs iemand heeft. Om je identiteit te controleren ziet de controleur:

 • de eerste letter van je voornaam, de eerste letter van je achternaam,
 • je geboortedag en geboortemaand.

De internationale QR-code

Als je vanaf 1 juli op reis gaat met de CoronaCheck, worden er bij controles bij de ingang van locaties of bij grenscontroles meer gegevens zichtbaar. Dit is afgesproken binnen Europa (Digitaal Corona Certificaat).

De controleur kan zien of je een testbewijs/vaccinatiebewijs/herstelbewijs hebt. Afhankelijk van het bewijs dat gebruikt wordt, ziet de controleur:

Gegevens over het internationale testbewijs

 • (a) achternaam, voornaam(en) en geboortedatum;
 • (c) ziekteverwekker: COVID-19
 • (d) Test type, testnaam en test producent
 • (g) Testdatum, testuitslag en test instantie
 • (j) Lidstaat waar de test is afgenomen
 • (k) Certificaat uitgever en certificaat code

Gegevens over de internationale vaccinatie

 • (a) achternaam, voornaam(en) en geboortedatum;
 • (c) ziekteverwekker: COVID-19
 • (d) vaccin type, vaccin en vaccin producent
 • (g) aantal doses in een serie/ total aantal doses
 • (h) vaccinatie datum
 • (i) Lidstaat waarin is gevaccineerd
 • (j) Uitgever certificaat en een certificaat code

Gegevens over het internationale herstelbewijs

 • (a) achternaam, voornaam(en) en geboortedatum;
 • (c) ziekteverwekker: COVID-19
 • (d) Datum van de eerste positieve test
 • (e) Lidstaat waar de test is afgenomen
 • (f) Certificaat uitgever en certificaat code
 • (g) Certificaat geldig vanaf en geldig tot

Meer informatie over de CoronaCheck app kunt je vinden op de officiële website: https://coronacheck.nl/nl

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

17 comments

 • Wij eerst ook niet, je kunt wel een heleboel niet willen, maar je moet wel. Banken, verzekeringen, etc etc dwingen je hier wel toe. Ik zelf zou nog het liefst mijn loon in een zakje krijgen, maart helaas, tijden veranderen!

 • Hallo allemaal,

  Weet iemand wat kan ik doen. Mijn moeder is hier op vakantie ( uit chili/Zuid-Amerika), ze heeft een international certificaat meegenomen met 2 prikken gehad, alles ging ok, maar nu heeft ze wel een probleem om naar een restaurant binnen kunnen komen. Ze vragen de qr corona ( Nederlands) en dat heeft zij niet natuurlijk. Alleen op papier met en qr die kan niet worden gelezen door de corona app. En tijdelijk corona bewijs is hier ook niet mogelijk want wij hebben voor het aanvragen en bsn nummer enz.. wat een drama! Graag horen van jullie sommige tips hiervoor. Alvast bedankt.. Elizabeth

 • Omdat er een streep langs mijn scherm loopt, doet de scan het niet, heb ik een uitdraai gemaakt van mijn QR code. Deze wordt prima gescand. Nu is het zo dat ik dat papiertje makkelijk aan derden kan geven. Enige wat ze moeten doen is mijn voor-achternaam leren en mijn geboortedatum, want daar kan om gevraagd worden. Kortom ik kan er zes uitdraaien en aan iedereen geven als ik dat zou willen…….
  In het buitenland ging het beter: Men scant niet, maar scrolt door naar de NAW gegevens en vraagt om ID-bewijs om te kijken of jij het bent die de scan toont. Kortom een veel beter controle systeem.

 • Dus met 1 telefoon in je huishouding heb je er eigenlijk niets aan als je altijd samen reist
  omdat de app maar voor 1 QR code te gebruiken is?

 • QR code internationaal staat doses 1 van 1. Voor NL is dit volledig gevaccineerd. Kun je hier ook mee naar Griekenland vliegen?

 • QR code internationaal staat doses 1 van 1. Voor NL is dit volledig gevaccineerd. Kun je hier ook mee naar Griekenland vliegen?

 • Mijn man wil geen Digid! Hoe kan hij de QR-code van de ontvangen vaccins op papier krijgen??

 • Hoe moet ik en voor mijzelf en mijn dochter op zelfde telefoon qr corona krijgen?

 • Dat is balen zeg! Ja er gaat helaas ook veel mis met de administratie ? Misschien huisarts bellen en vragen om advies? Of de GGD?

 • Leuk hoor maar ik ben nu twee weken geleden voor de tweede keer geprikt , maar er is nog niets bij geschreven in mijn vaccinatie historie. Dus ik kan nog geen QRcode opvragen ?

 • Leuk hoor maar ik ben nu twee weken geleden voor de tweede keer geprikt , maar er is nog niets bij geschreven in mijn vaccinatie historie. Dus ik kan nog geen QRcode opvragen ?

 • Ik wist niet dat je ook DigiD nodig had dus bedankt voor het delen van deze informatie, scheelt weer een uur ploeteren en kinderen bellen.

 • Het is nu eindelijk gelukt, ook ik liep tegen het digid euvel aan. hartelijk bedankt voor de hulp!

 • Als je met de corona scanner de internationale qr-code scant krijg je een rood scherm met de tekst dat het een internationale qr-code is. Go, dat wist ik nog niet! Wil je je internationale qr-code scannen dan moet je een app uit een ander land dan NL gebruiken. In NL mag het niet vanwege de privacy, maar in het buitenland is de privacy-regel dus niet vereist. Volstrekt onzinnig.

Translate »
Copy link