WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reisnieuws » Dodelijke slachtoffers in commerciële luchtvaart toegenomen in 2020

Dodelijke slachtoffers in commerciële luchtvaart toegenomen in 2020

REISNIEUWS – 05 januari 2021: Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat in de commerciële luchtvaart vorig jaar meer dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij ongelukken. Dit nieuws komt ondanks het feit dat het aantal vluchten als gevolg van de pandemie keldert.

Lees ook: IATA onthult mobiele Travel Pass met vaccin-informatie | ePassport

Alle sterfgevallen in 2020

Het Nederlandse luchtvaartadviesbureau To70 ontdekte dat vorig jaar 299 mensen omkwamen bij commerciële ongevallen, tegen 257 in 2019. Tracking-site Flightradar 24 meldde dat commerciële vluchten vorig jaar met 42 procent waren gedaald.

Volgens een verklaring van To70 zijn de cijfers inclusief alle sterfgevallen als gevolg van ongevallen met grote passagiersvliegtuigen – inclusief onwettige daden, zoals het neerschieten van vliegtuigen.

Neerschieten van commerciële vliegtuigen

De cijfers voor 2020 zijn inclusief het neerschieten van een vlucht van Ukraine International Airlines door Iraanse strijdkrachten afgelopen januari. En bizarre gebeurtenis vergelijkbaar met die van Malaysia Airlines, vlucht MH17, die in 2014 in Oekraïne werd neergehaald door een Russische Bukraket.

Iran heeft echter wel erkend een fout te hebben gemaakt en is van plan $150.000 te schenken aan de families van elk van de 176 mensen die zijn omgekomen – meer dan de helft van alle doden bij vliegtuigcrashes vorig jaar.

Het omvat ook de dood van 98 mensen in mei toen een vlucht van Pakistan International Airlines (PIA) neerstortte in de stad Karachi. Een eerste rapport gaf de schuld aan “menselijke fout” voor het ongeval.

Aantal vliegtuig ongelukken gedaald

To70 constateerde dat het aantal ongevallen met vliegtuigen wel flink is gedaald tot 40 in 2020, tegenover 86 in 2019. Slechts vijf van die 40 luchtvaart ongevallen waren dodelijk.

“Hoewel het ongevallenpercentage voor 2020 laag blijft, baart de omstandigheden rond een aantal ongevallen zorgen”, aldus To70.

“Drie van de vijf dodelijke ongevallen in 2020 en een aantal van de niet-dodelijke ongevallen hebben betrekking op vliegtuigen die het verharde oppervlak van de landingsbaan hebben verlaten.

“In navolging van de trend van andere landingsbaanexcursies is aan deze evenementen bijgedragen door gebeurtenissen die leidden tot de uiteindelijke nadering en landing.

“Het Turkse ongeval in februari en het Indiase ongeval in augustus vonden beide plaats tijdens hevige regen.

“De laatste landde naar verluidt ook met een sterke rugwind.

“Het ongeval in Pakistan in mei volgde op een eerste harde landing en doorstart die de motoren lijken te hebben beschadigd, wat resulteerde in de onderschrijding bij de volgende nadering.”

Vliegreizen nog steeds het veiligst

Het aantal dodelijke ongevallen voor grote vliegtuigen in het commerciële luchtvervoer is 0,27 dodelijke ongevallen per miljoen vluchten. Dat komt neer op één dodelijk slachtoffer per 3,7 miljoen vluchten. Dat staat in schril contrast met autorijden, waar respectievelijk 3.700 mensen per dag sterven aan de gevolgen van verkeersongevallen. Het wereldwijd gemiddelde sterftecijfer voor autorijden is in 2018 berekend op 18,2 sterfgevallen per 100.000 inwoners per jaar. De luchtvaart is en blijft daarom verreweg de meest veilige manier van reizen, waar ook ter wereld.

Lees ook: Vijf expert tips om lekker te slapen in het vliegtuig

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link