WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reisnieuws » Eén of twéé vaccinatie prikken? De EU worstelt met het reispaspoort

Eén of twéé vaccinatie prikken? De EU worstelt met het reispaspoort

REISNIEUWS – 19 mei 2021: Eén vaccindosis is zeker beter dan geen. Maar is het voldoende om iemand te laten reizen? Dat is een van de belangrijkste vragen waarover de EU-landen zullen moeten beslissen. De EU zal de details van de ‘Digital Green Pass‘ overeen moeten komen zodat mensen weer vrij door de EU kunnen reizen.

Eén prik met een coronavaccin zou straks genoeg moeten zijn om de coronapas te krijgen die reizen in de Europese Unie makkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen diverse bronnen (1)(2).

Veel factoren die meespelen

Het antwoord wordt ingewikkeld gemaakt door het feit dat geen enkel vaccin 100 procent effectief is in het beschermen tegen COVID-19, en de wetenschap is niet eenvoudig.

Er zijn momenteel vier vaccins goedgekeurd voor gebruik in de EU, en regelgevingsbesluiten over nog twee andere zijn naar verluidt niet ver weg. Hoe goed elk vaccin beschermt tegen ziekte en overdracht, varieert.

Bovendien dienen sommige landen vaccins met twee doses toe met verschillende tussenpozen – wat de werkzaamheid beïnvloedt – terwijl voor één vaccin, van Johnson & Johnson, slechts één dosis nodig is.

Voeg daar nog de kwestie van het mengen van vaccins aan toe: sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, hebben ervoor gekozen om een ​​mRNA-vaccin aan te bieden aan jongvolwassenen die al hun eerste dosis Oxford / AstraZeneca’s adenovirusprik hebben gekregen.

Ondertussen gebruiken sommige EU-staten vaccins die het Europees Geneesmiddelenbureau nog niet heeft goedgekeurd, waaronder een uit China die naar verluidt een lagere werkzaamheid heeft dan door de EU goedgekeurde prikken.

Waar onderzoekers naar kunnen kijken, zijn landen, waaronder Israël en het VK, die inmiddels een groot deel van hun volwassen bevolking hebben gevaccineerd met ten minste één dosis. Bewijs uit de praktijk voegt waardevolle informatie toe aan het debat over de effectiviteit van sommige van deze goedgekeurde vaccins, vooral na de eerste injectie.

De uitdaging is dat landen binnenkort duidelijkheid willen. En sommigen, waaronder Kroatië, pleiten voor een alomvattend “groen paspoort” dat voor alle EU-landen werkt, in tegenstelling tot een technische oplossing die landen kunnen kiezen of ze niet willen gebruiken.

Een dosis of twee?

Gelukkig lijkt er schot in in de zaak te zitten. Eén prik met een coronavaccin zou straks genoeg moeten zijn om de coronapas te krijgen die reizen in de Europese Unie makkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen diverse bronnen (1)(2).

Voor een groot deel van Nederland en België is dit een zeer welkome beslissing. Een groot deel van de bevolking ontvangt namelijk pas in eind juli de eerste prik. Met de zomervakanties in aantocht is de mogelijkheid om te reizen met slechts één prik voor deze groep van groot belang.

Een reiziger is met zo’n coronapaspoort overigens nog niet 100 procent verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Zo kan een land reizigers die pas één van de twee prikken hebben gekregen bij aankomst vragen een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan.

Of EU lidstaten dat daadwerkelijk van plan zijn, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat met name de vakantielanden het liefst zo min mogelijk obstakels willen voor toeristen. De economische belangen zijn daarvoor simpelweg te groot.

Goedgekeurd vs. niet goedgekeurd

De Europese Commissie heeft ook gezegd dat EU-landen de mogelijkheid zullen hebben om de acceptatie van een vaccinatiebewijs uit te breiden tot reizigers die andere vaccins krijgen, maar alle door de EU goedgekeurde vaccins komen automatisch in aanmerking.

Voor mensen die de EU willen bezoeken vanuit derde landen die verschillende niet door de EU goedgekeurde prikken toedienen, vereist het huidige voorstel dat reizigers toestemming vragen van het EU-land van bestemming om hun vaccinatie te accepteren en alle nodige informatie te verstrekken, inclusief een betrouwbaar vaccinatiebewijs. Het EU-land zou dan moeten beoordelen of er betrouwbaar bewijs is geleverd en moeten beslissen of het een certificaat wil afgeven. Dit alles staat echter nog ter discussie in de onderhandelingen tussen het Parlement en de lidstaten.

Hoe zit het met mutaties?

Sommige vaccins lijken effectiever dan andere om zorgwekkende varianten te neutraliseren. Zuid-Afrika stopte bijvoorbeeld met het gebruik van het Oxford / AstraZeneca-vaccin nadat het beperkte werkzaamheid tegen de zorgvariant die dominant is in dat land. Het schakelde over op de Johnson & Johnson-prik, die 57 procent werkzaamheid aantoonde in een onderzoek in Zuid-Afrika, wat een sterkere reactie op die soort suggereert.

De Indiase variant is recentelijk een belangrijk punt van zorg geworden onder beleidsmakers, vooral in het VK, waar infecties snel toenemen. Vrijdag werden meer dan 2.300 gevallen bevestigd. De eerste gegevens van de doeltreffendheid van door de EU goedgekeurde vaccins zijn tegen de Indiase variant zijn hoopvol, echter is er meer data en onderzoek nodig.

Bron: Politico.eu
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link