WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reisnieuws » EU lanceert Covid-19 paspoort per 1 juli 2021

EU lanceert Covid-19 paspoort per 1 juli 2021

REISNIEUWS – 25 mei 2021: De raad van de Europese Unie heeft unaniem zijn steun uitgesproken voor het digital Covid-19-certificaat, ook wel bekend als de Digital Green Pass.

Het doel van de nieuwe tool is om veilig en vrij verkeer tijdens de Covid-19-pandemie mogelijk te maken door te bewijzen dat een persoon is ingeënt tegen het virus, een negatief testresultaat heeft ontvangen óf hersteld is van Covid-19.

Het certificaat, dat vanaf 1 juli in gebruik zal zijn, zal zowel digitaal als op papier beschikbaar zijn, een QR-code bevatten en gratis worden verstrekt.

Lees ook: Spanje wil juist toeristen toelaten zónder PCR-test of vaccinatiebewijs

Belangrijke stap in vrij verkeer van alle Europeanen

Het is geen voorwaarde voor het uitoefenen van rechten op vrij verkeer en het is geen reisdocument, voegde ambtenaren eraan toe.

António Costa, premier van Portugal, zei: “Het certificaat is een belangrijke stap naar een normaler, vrijer en veiliger leven tijdens de pandemie.

“Het zal vanaf deze zomer het vrije verkeer van alle Europeanen vergemakkelijken.”

Het wettelijk kader voor het certificaat bestaat uit twee wetgevingsvoorstellen die in maart door de Europese Commissie zijn ingediend.

Het eerste voorstel betreft EU-burgers en hun gezinsleden en het tweede betreft onderdanen van derde landen die legaal in het Schengengebied verblijven of verblijven.

Volgens de voorstellen zal het certificaat in alle EU-lidstaten kunnen worden gebruikt, evenals in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Het certificaat staat ook open voor initiatieven die wereldwijd worden ontwikkeld, en kan daar in de toekomst aan gekoppeld worden.

Virginia Messina, senior vicepresident bij de World Travel & Tourism Council (WTTC), verwelkomt het nieuws.

Ze zei: “WTTC is verheugd over de overeenkomst die is bereikt over het EU Digital Covid-19 Certificate, dat nu door alle lidstaten groen licht heeft gekregen.

“Dit nieuwe certificaat zou de sleutel kunnen zijn om internationale reizen mogelijk te maken en duizenden bedrijven en miljoenen banen in Europa en daarbuiten te redden.

“Alle 27 lidstaten zullen gevaccineerde reizigers en reizigers met een negatieve test of een positieve antilichaamtest op tijd verwelkomen voor het hoogseizoen in de zomer, wat een enorme en broodnodige impuls zal geven aan de economieën.”

Ze voegde eraan toe:

“We roepen alle lidstaten op om het certificaat zonder extra beperkingen tegen 1 juli operationeel te hebben”.

Virginia Messina, senior vicepresident WTCC

“De Europese Commissie moet worden toegejuicht voor haar ongelooflijke inspanningen om dit belangrijke initiatief te lanceren, dat de drijvende kracht zou kunnen zijn achter de wederopstanding van het toerisme.

“Al meer dan een jaar lijdt de toeristische sector als nooit tevoren, met 62 miljoen mensen over de hele wereld die hun baan verliezen.

“Maar dit initiatief zal helpen bij het herstel van veilig internationaal reizen.”

Lees ook: Bali toch in juli 2021 open voor toeristen, aldus president Jokowi | UPDATE

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link