WERELDREIZIGERS.NL

18.2K Followers

europeanen reislustig
Home » Reisnieuws » Er is weer hoop: Europeanen reislustig dankzij COVID-19 vaccinaties

Er is weer hoop: Europeanen reislustig dankzij COVID-19 vaccinaties

REISNIEUWS – 26 maart 2021: Ondanks voortdurende lockdowns, zijn Europeanen steeds meer geïnteresseerd in reizen tijdens het tweede en derde kwartaal van 2021. Naarmate COVID-19-vaccins worden uitgerold, krijgt men steeds meer vertrouwen in reizen in 2021. Dat is volgens het laatste rapport van de European Travel Commission (ETC) “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel”, met gegevens verzameld in januari 2021.

Deze maandelijkse rapporten bieden up-to-date informatie over de impact van COVID-19 op de reisplannen van Europeanen en voorkeuren met betrekking tot soorten bestemmingen en ervaringen, vakantieperiodes en angsten met betrekking tot reizen in de komende maanden.

Lees ook: Reissentiment Europeanen in winterseizoen vervalt | Enquête

Reizen in het voorjaar van 2021

Het voorjaar van 2021 staat nu stevig in het vizier van Europese reizigers. Het percentage Europeanen dat bereid is te reizen in het voorjaar van 2021 is met 20% gestegen in vergelijking met de enquête van november 2020, waarbij 1 op de 3 respondenten nu dit voornemen heeft verklaard. Tegelijkertijd is het aantal Europeanen dat van plan is om in de komende zes maanden te reizen licht gestegen van 49% tot 54%. Deze twee cijfers wijzen op positievere vooruitzichten voor de lente-zomer, terwijl slechts 12% van de respondenten overweegt een reis te maken in maart en april 2021.

Reizen binnen Europa in 2021

Uit de laatste enquête blijkt dat reizen binnen Europa nu de beste keuze is, aangezien meer respondenten bereid zijn een reis naar een ander Europees land te maken (41%) dan in eigen land te reizen (35% – een daling van 8% vergeleken met de enquête van november). Vrijetijdsbesteding is het voornaamste doel voor bijna 63% van de ondervraagde Europeanen die van plan zijn om op korte termijn te reizen, terwijl het bezoeken van vrienden en familieleden het belangrijkste motief is voor nog eens 21%. Zakenreizen zijn goed voor 9% van de respondenten.

Het recente nieuws vanuit de EU, dat een Europees vaccinatie- en test paspoort uit wil rollen voor juli 2021, voedt de reislustige Europeaan. De Digital Green Pass is zeer belangrijk gebleken en heeft het vertrouwen om weer te kunnen reizen in 2021 een flinke boost gegeven.

Lees ook: Reizen in coronatijd | Vast tijdens de Lockdown in Griekenland

Tibidabo, Barcelona, Spanje
Tibidabo, Barcelona, Spanje

Meer vertrouwen in vliegreizen

Ook het vertrouwen in vliegreizen lijkt gestaag toe te nemen. 52% van de Europeanen zegt nu bereid te zijn per vliegtuig te reizen, vergeleken met 49% in september. Tegelijkertijd is een lager percentage van de respondenten (17%) van mening dat vliegen het grootste risico voor hun gezondheid vormt, vergeleken met 20% in september 2020.

Strenge gezondheids- en veiligheidsprotocollen garanderen het plezier van reizen
Het rapport bewijst dat strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen vertrouwen en gemoedsrust creëren en reizen aangenamer maken. Maar liefst 67% van de respondenten voelt zich veilig en ontspannen genoeg om van hun reis te genieten als er strikte protocollen gelden. Slechts 22% van de Europeanen stelt dat dergelijke maatregelen de reiservaring tot op zekere hoogte kunnen bederven, terwijl nog eens 11% zegt dat het voor hen geen verschil maakt.

In ieder geval blijven quarantainemaatregelen, stijgende COVID-19-gevallen op de bestemming en ziek worden tijdens vakantie nog steeds de belangrijkste zorgen voor respectievelijk 15%, 14% en 14% van de Europeanen met reisplannen voor de korte termijn.

Lees ook: Wereldreizigers enquête: Laat jij je vaccineren om weer te mogen reizen?

Reissentiment op social media in de lift

Volwassen reizigers worden op social media steeds vriendelijker en positiever over reizen naarmate de pandemie voortduurt. Ook oudere reizigers zijn langzaamaan steeds meer betrokken op sociale media. Het herinneren en delen van eerdere reizen en het uitkijken naar nieuwe reizen in de toekomst. Hoewel toerisme gerelateerde vermeldingen op sociale media voor de leeftijdsgroepen 18-25 en 25-35 in november 2020 lager waren dan in dezelfde maand in 2019, is er een aanzienlijke toename van dergelijke vermeldingen onder de 55-65 (86%) en ouder dan 65 jaar (136%).

europeanen reislustig
Wereldreizigers

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Add comment

Geschreven door:

Wereldreizigers

Wereldreizigers

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Inhoudsopgave

Copy link