Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Indonesië (incl. Bali) | 1 jaar gevangenisstraf seks buiten huwelijk

Indonesië (incl. Bali) | 1 jaar gevangenisstraf seks buiten huwelijk

REISNIEUWS – 06 december 2022: Het Indonesische parlement heeft wetgeving goedgekeurd die seks buiten het huwelijk in Indonesië (en dus Bali) verbiedt. Wie de wet overtreedt, riskeert gevangenisstraffen tot één jaar. Het is een stap die critici beschouwen als een tegenslag voor de vrijheden in de op twee na grootste democratie ter wereld.

Het besluit komt als een klap in het gezicht van de Indonesische toeristensector. Alleen Bali ontving (voor de coronacrisis) al gemiddeld 5 miljoen westerse toeristen per jaar. Westerse overheden maken zich grote zorgen over de gevolgen, waaronder Nederland en Australië in het bijzonder.

Plan hier je vakantie naar Azië

Nieuwe wet met zware straffen

De nieuwe wet, die onder andere seks buiten het huwelijk illegaal maakt, is van toepassing is op zowel Indonesiërs als bezoekende buitenlanders. Het verbiedt naast seks buiten het huwelijk ook het samenwonen tussen ongehuwde paren.

Rechtengroepen hebben flink geprotesteerd tegen de veranderingen en stelden het harde optreden tegen burgerlijke vrijheden en een verschuiving naar religieus fundamentalisme aan de kaak. Helaas zonder succes.

Yasonna Laoly, de minister van Recht en Mensenrechten, zei tegen het parlement: “We hebben ons best gedaan om tegemoet te komen aan de belangrijke kwesties en verschillende meningen die werden besproken. Het wordt echter tijd dat we een historisch besluit nemen over de wijziging van het wetboek van strafrecht en het koloniale wetboek van strafrecht dat we (van Nederland) hebben geërfd, achter ons laten.”

indonesia-law-sex-outside-marriage
Seks buiten huwelijk illegaal | Indonesië (en dus Bali) voert nieuwe wet in

Toerismesector geschokt

De nieuwe wet is niet direct van toepassing. Het duurt minimaal één maand tot maximaal drie jaar om van de oude wet naar de nieuwe over te stappen. De goedkeuring komt zelfs nadat de toeristische sector waarschuwden dat het het imago van Indonesië als toeristische en investeringsbestemming flink beschadigd zal worden.

Een jaar gevangenisstraf

Seks buiten het huwelijk kan met de nieuwe wet worden bestraft met een jaar gevangenisstraf. Samenwonen kan bestraft worden met zes maanden gevangenisstraf. Dit is schokkend, aangezien Bali één van de meest populaire verre reisbestemmingen onder Nederlanders is. Ook Australische toeristen zijn er in overvloed.

Nederlandse toeristen lopen gevaar

Zodra de wet van kracht is, lopen Nederlandse toeristen direct gevaar. Een toerist die bijvoorbeeld het ‘vrije’ Bali bezoekt en consensuele seks heeft gehad zonder getrouwd te zijn, kan hiervoor worden vervolgd. Bali wordt gezien als een vrij eiland en is voornamelijk Hindoeistisch. Toch valt het eiland wel onder het (voornamelijk Islamitische) Indonesische recht, waar de wetten steeds strakker worden aangetrokken.

Rechtengroepen zeggen dat de nieuwe wetten een groeiende verschuiving naar extreem Islamitisch fundamentalisme onderstreept in een land dat decennia lang geprezen werd om zijn religieuze tolerantie. Deze religieuze tolerantie heeft de basis gelegd in de groei van de toerismesector van het land.

Nu de nieuwe, strenge wetten definitief worden ingevoerd, maken hotels en touroperators in onder andere Bali zich grote zorgen. Ze zeggen dat ze bang zijn dat Nederlandse en Australische backpackers, Indonesië en het eiland Bali in de nabije toekomst zullen vermijden.

Seks buiten huwelijk illegaal | Indonesië (en dus Bali) voert nieuwe wet in
Seks buiten huwelijk illegaal | Indonesië (en dus Bali) voert nieuwe wet in

Ook anticonceptie en abortus is misdaad

De nieuwe wet zegt dat het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering tevens illegaal is. Het handhaaft daarnaast ook dat abortus een misdaad is, maar het voegt uitzonderingen toe voor vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen en voor verkrachting.

Plan hier je vakantie naar Azië

Bron: The Guardian
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

6 comments

  • De wet is anders dan dat deze in eerste instantie naar buiten is gebracht.

    Kort gezegd:

    Seks buiten het huwelijk is strafbaar wanneer je getrouwd bent. Als je niet getrouwd bent en je hebt seks, dan kunnen alleen je ouders en kinderen aangifte doen. Anders is het niet strafbaar.

  • Hey Digna,

    Dat durf ik zo niet te zeggen… Maar wel een hele goede vraag. Ik ben zelf ook geregistreerd partner dus ik ben ook wel benieuwd hoe dat precies zit.

    Heb even wat gegoogled maar het is denk ik nog te vroeg om daar iets zinnigs over te vinden, kom nergens op uit.

Translate »
Copy link