Wereldreizigers.nl
Passagiers luchtvaart 2020
Home » Reisnieuws » 2020 | Een rampzalig jaar voor de luchtvaart met 60% minder passagiers

2020 | Een rampzalig jaar voor de luchtvaart met 60% minder passagiers

NIEUWSBERICHT – 18 januari 2021: ICAO meldt dat toen de stoelcapaciteit vorig jaar met 50 procent afnam, het passagiersaantal in 2020 met ruim 60 procent daalde. Met slechts 1,8 miljard passagiers tegenover ruim 4,5 miljard in 2019, krijgt de luchtvaartindustrie in 2020 stevige economische klappen te verwerken.

Over ICAO

ICAO, een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties, werd in 1944 door regeringen opgericht om hun diplomatie op het gebied van internationaal luchtvervoer te ondersteunen. Sinds die tijd hebben landen via de ICAO meer dan 12.000 normen en praktijken aangenomen die helpen om hun nationale regelgeving op het gebied van luchtvaartveiligheid, beveiliging, efficiëntie, capaciteit en milieubescherming op één lijn te brengen, waardoor een werkelijk wereldwijd netwerk kan worden gerealiseerd. ICAO-fora bieden ook mogelijkheden om advies en belangenbehartiging te delen met besluitvormers van de overheid door branchegroepen, maatschappelijke organisaties en andere officieel erkende belanghebbenden in het luchtvervoer.

Passagiers luchtvaart daalt in 2020 met 60%

ICAO meld dat toen de capaciteit van de stoelen vorig jaar met 50 procent afnam, het aantal passagiers met 60 procent daalde, met slechts 1,8 miljard passagiers die de lucht in gingen tijdens het eerste jaar van de pandemie, vergeleken met 4,5 miljard in 2019.

De cijfers wijzen ook op financiële verliezen van luchtvaartmaatschappijen van 370 miljard dollar als gevolg van de gevolgen van COVID-19, waarbij luchthavens en verleners van luchtvaartnavigatiediensten (ANSP’s) respectievelijk 115 miljard en 13 miljard dollar verloren.

Lees ook: IATA onthult mobiele Travel Pass met vaccin-informatie | ePassport

De pandemische daling van de vraag naar vliegreizen begon in januari 2020, maar bleef beperkt tot slechts een paar landen. Terwijl het virus zich wereldwijd verder verspreidde, kwamen de luchtvervoersactiviteiten eind maart vrijwel stil te liggen.

lockdown-maatregelen, grensafsluitingen en reisbeperkingen

Met de grootschalige lockdown-maatregelen, grensafsluitingen en reisbeperkingen die over de hele wereld werden vastgesteld, was het totale aantal passagiers in april met 92 procent gedaald ten opzichte van 2019, een gemiddelde van de 98 procent drop-off in internationale verkeer en 87 procent daling in binnenlandse vliegreizen.

Na het bereiken van het dieptepunt in april kende het passagiersvervoer een gematigd herstel tijdens de reisperiode in de zomer.

Die opwaartse trend was echter van korte duur. Het stagneerde en verslechterde vervolgens in september, toen de tweede besmettingsgolf in veel regio’s aanleiding gaf tot herinvoering van beperkende maatregelen.

Het sectorale herstel werd in de laatste vier maanden van 2020 weer kwetsbaarder en volatieler, wat wijst op een algehele dubbele dip voor het jaar.

Verschil binnenlandse en internationale vluchten

ICAO meldde ook dat er een duidelijk verschil is tussen de gevolgen van binnenlandse en internationale vliegreizen als gevolg van de strengere internationale maatregelen die van kracht zijn.

ICAO meld dat binnenlands reizen een grotere veerkracht vertoonde en domineerde scenario’s voor herstel, met name in China en de Rusland, waar het aantal binnenlandse passagiers al is teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.

In totaal was er wereldwijd een daling van 50 procent in het binnenlands passagiersvervoer, terwijl het internationale verkeer met 74 procent of 1,4 miljard passagiers daalde.

Vanaf eind mei 2020 leidden de ICAO Azië / Pacific en Noord-Amerikaanse regio’s het wereldwijde herstel van het aantal passagiers, grotendeels dankzij hun belangrijke thuismarkten. Europa kende een tijdelijk herstel, maar vertoonde vanaf september een dramatische neerwaartse trend. Het verkeer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertoonde verbeteringen in het vierde kwartaal, terwijl het herstel in Afrika en het Midden-Oosten minder krachtig verliep.

Financiële nood en sombere vooruitzichten

Verlamde inkomstenstromen als gevolg van de duikvlucht in het luchtverkeer hebben geleid tot ernstige liquiditeitsproblemen in de waardeketen van de luchtvaart, waardoor de financiële levensvatbaarheid van de sector in gevaar komt en miljoenen banen over de hele wereld in gevaar komen.

Lees ook: De reisbranche in 2021 | Een jaar vol uitdagingen (en kansen)

De trapsgewijze gevolgen zijn ook ernstig geweest op de toeristische markten wereldwijd, aangezien meer dan 50 procent van de internationale toeristen vroeger gebruik maakte van vliegreizen om hun bestemmingen te bereiken.

Lees ook: De impact van het coronavirus op de safari-industrie

De wereldwijde daling van 370 miljard dollar in de bedrijfsopbrengsten van vliegtuigpassagiers vertegenwoordigde een verlies van 120 miljard in Azië / Pacific, 100 miljard in Europa en 88 miljard in Noord-Amerika, gevolgd door 26 miljard, 22 miljard en 14 miljard in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Caraïben, het Midden-Oosten en Afrika, respectievelijk.

ICAO gaf aan dat de vooruitzichten op korte termijn uitgaan van een langdurig onderdrukte vraag, waarbij de neerwaartse risico’s voor het herstel van de wereldwijde vliegreizen de overhand hebben in het eerste kwartaal van 2021, en waarschijnlijk onderhevig zullen zijn aan verdere verslechtering.

Het verwacht enige verbetering van het globale beeld pas in het tweede kwartaal van 2021, hoewel dit nog steeds afhankelijk zal zijn van de effectiviteit van het beheer van pandemieën en de uitrol van vaccinaties.

In het meest optimistische scenario wordt verwacht dat de passagiersaantallen in juni 2021 zullen herstellen tot 71 procent van het niveau van 2019 (53 procent voor internationaal en 84 procent voor binnenlands). Een meer pessimistisch scenario voorziet slechts een herstel van 49 procent (26 procent voor internationaal en 66 procent voor binnenlands).

Lees ook: Vakantiegigant TUI krijgt financieel noodpakket van € 1,8 miljard euro

ICAO blijft aanbevelingen doen en ondersteuning bieden aan de luchtvaartsector om de crisis te doorstaan. De nieuwe leidraad voor economische en financiële maatregelen vat een reeks maatregelen samen die door staten en de industrie kunnen worden onderzocht om de dreigende liquiditeit en financiële druk te verlichten en om de weerbaarheid van de sector tegen toekomstige crises te versterken.

Passagiersverkeer en inkomsten voor 2020, per regio

Bron: icao.int
Bron: icao.int
Bron: icao.int
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link