Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Reisadvies update: deze landen staan per 15 mei weer op groen of geel

Reisadvies update: deze landen staan per 15 mei weer op groen of geel

REISNIEUWS – 14 mei 2021: de Nederlandse overheid heeft de afgelopen dagen al laten doorschemeren dat een aantal landen weer op ‘groen’ en ‘geel’ gezet gaan worden. Dit betekent dat je vanaf 15 mei 2021 weer kunt reizen naar een aantal veilige landen. Hieronder de lijst met landen die momenteel op geel of groen staan.

Laatste update: 17 mei 2021

Landen met kleurcode groen

 • Sint Maarten
 • Saba
 • Sint-Eustatius
 • Bonaire (per 19 mei)

Landen met kleurcode geel

Eilanden (groepen)

Veilige landen met laag COVID-19-risico buiten de EU

Veilige landen welke op dit moment al een laag COVID-19-risico hebben (buiten de Europese Unie/Schengen): 

Nederlanders niet altijd welkom

Dat deze landen op de veilige lijst staan, wil niet zeggen dat vakanties ook daadwerkelijk mogelijk zijn. Het RIVM adviseert op basis van verschillende factoren of een versoepeling van het reisadvies mogelijk is. Het kan echter ook zijn dat sommige ‘veilige landen’ juist geen Nederlanders willen toelaten vanwege de coronasituatie hier. Deze landen zullen dan het reisadvies ‘oranje’ blijven houden. Zo laat Australië tot medio 2022 geen buitenlanders toe.

Reizen in de zomer

Er zijn een paar landen met een groen of geel reisadvies vanaf 15 mei. Dit verandert mogelijk nog de komende maanden. De situatie rond het coronavirus blijft onzeker dus het is daardoor nu niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien. Wij blijven daarom de situatie goed in de gaten houden en zullen jullie daarom regelmatig van updates voorzien op onze website.

Reizen blijft een risico

Je kunt weer naar veilige landen, maar reizen blijft een risico. De situatie in ieder land kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met corona. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus. Houd hier rekening mee.

Maatregelen in landen

In de meeste landen gelden coronamaatregelen. Als toerist moet je je daaraan houden, ook als je gevaccineerd bent. Het kan zijn dat landen reisbeperkingen opleggen aan reizigers uit Nederland. Zo is het mogelijk dat je in quarantaine moet bij aankomst in een land met een geel of groen reisadvies.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. 

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Dit betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen:

Groen: u kunt reizen

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Voor elke reis geldt wel: bereid u goed voor.

Als een land groen is kan dat 2 dingen betekenen:

 • De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.
 • Er zijn weinig besmettingen met het coronavirus. Houd wel het reisadvies in de gaten en dan vooral de rubriek ‘Coronavirus’. Hierin leest u de informatie over het coronavirus in dat land.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid uw reis goed voor. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen:

 • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
 • Er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Let op: gaat u toch op reis? Bereid u zich dan zeer goed voor. Bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag laten zien en gaat u in quarantaine. Doe de quarantainereischeck.

Als een land of gebied oranje is kan dat 2 dingen betekenen:

 • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
 • Er zijn veel coronabesmettingen. U kunt te maken krijgen met strengere maatregelen zoals een lockdown, een avondklok of minder mogelijkheden om in het land te reizen. Bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag laten zien en gaat u in quarantaine.

Rood: niet reizen

Reis niet naar dit land of gebied. Reist u toch? Bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag laten zien en gaat u in quarantaine. Doe de quarantainereischeck.

Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen:

 • Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
 • Door vergaande coronamaatregelen kunt u het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan u ook niet terughalen naar Nederland.

Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link