WERELDREIZIGERS.NL

18.2K Followers

Home » Reisnieuws » Reisadvies Portugal: vanaf 9 april geen quarantaine of testverplichting

Reisadvies Portugal: vanaf 9 april geen quarantaine of testverplichting

REISNIEUWS – 08 april 2021: Het Nederlandse Ministerie heeft vanochtend 8 april 2021 het reisadvies voor Portugal gewijzigd. Het land staat nog steeds op ‘oranje’, maar wel veranderen er een aantal zaken omtrent verplichte tests en quarantaines. In de meeste gevallen zijn deze namelijk vanaf 9 april, niet meer nodig. Je leest de volledige update van het Ministerie van buitenlandse zaken hieronder.

Hoogtepunten update van Ministerie van Buitenlandse zaken

 • Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is.
 • Als u toch een noodzakelijke reis moet maken, dan hoeft u na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren vanaf 9 april 2021 niet meer in quarantaine in Nederland.
 • Er is ook geen testverplichting meer voordat u terugkeert naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira.
 • Er geldt wel een testverplichting voor vliegreizen van Nederland naar Portugal.
 • Er is verder beperkt verkeer mogelijk tussen Portugal en Spanje.
 • Heel Portugal blijft oranje. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren hoeft u vanaf 9 april 2021 bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Het vaste land van Portugal en de Azoren gelden niet langer als covid-hoogrisicogebied.

Na een verblijf op Madeira gaat u bij terugkeer in Nederland wel 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reisscheck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Als u vanuit Madeira naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Portugal 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Portugal de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Inreisbeperkingen Portugal

Het is voor reizigers per vliegtuig vanuit Nederland verplicht een negatieve PCR-test te laten zien (afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek) om Portugal binnen te komen.

Deze maatregel geldt voor passagiers vanuit landen van de Europese Unie met meer dan 150 gevallen van covid-19 per 100.000 inwoners. Dit is op dit moment het geval in Nederland.

Passagiers uit landen met meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners, moeten ook verplicht 14 dagen in quarantaine. De Portugese overheid houdt een lijst bij met landen waarvoor dit geldt. Nederland staat op dit moment niet op deze lijst, maar de Portugese overheid beoordeelt dit regelmatig en past deze aan. Houd hier rekening mee.

Afhankelijk van de ontwikkelingen, kan het gebeuren dat vluchten van en naar bepaalde landen worden opgeschort en/of dat quarantaine voor vliegverkeer vanuit Nederland verplicht wordt in Portugal. Houd de informatie van uw luchtvaartmaatschappij en de Portugese overheid goed in de gaten.

Kijk voor een actueel en volledig overzicht van maatregelen op de officiële website van de Portugese regering (informatie alleen in het Portugees) en volg de facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Portugal.

Algemene maatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Portugal stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website Stand van zaken Covid-19 (voor informatie in het Engels, klik op de vertaalbutton rechts bovenin het scherm). Volg de richtlijnen van de Portugese overheid op.

Er gelden in Portugal andere maatregelen dan in Nederland. In Portugal geldt een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes in gesloten gelegenheden en in de buitenlucht is verplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting wanneer het niet mogelijk is de door de autoriteiten geadviseerde afstand van 2 meter aan te houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring.

De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden na het oplopen van een corona besmetting of contact met een geïnfecteerd persoon, kunnen in Portugal sterk verschillen van die in Nederland.

Op dit moment geldt de noodtoestand in Portugal (behalve voor Madeira en de Azoren). Er is een lockdown van kracht. Op het vasteland Portugal geldt de algemene plicht om thuis te blijven. Het merendeel van de winkels en diensten is gesloten, met uitzondering van de winkels die essentiële goederen verkopen, zoals bakkerijen, supermarkten en apotheken. Restaurants en cafés mogen alleen functioneren als afhaal- en thuisbezorgservice. Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden.

Landsgrens met Spanje

Er is verkeer mogelijk tussen Portugal en Spanje. Onlangs zijn onze bloggers (vandemics) nog de landsgrens met Spanje overgestoken met de camper, omdat Wildkamperen in Portugal niet meer mogelijk is.

Lees ook: Wildkamperen Portugal verboden in 2021 | Campers trekken naar Spanje

Grensovergangen:

 • Er zijn 8 permanente doorlaatposten (24 uur per dag), namelijk: Valença, Vila Verde da Raia, Quintanilha, Vilar Formoso, Marvão, Caia, Vila Verde en Castro Marim.
 • Ook zijn er 5 geautoriseerde doorlaatposten op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 18.00 uur tot 20.00 uur, dit zijn: Monção, Miranda do Douro, Termas de Monfortinho, Mourão en Barrancos.
 • De doorlaatpost Rio de Onor is alleen op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur open.

Voor informatie, zie de website Safe Communities met informatie in het Engels of de website over het bezoeken van Portugal.

Azoren en Madeira

Voor de eilandengroepen Azoren en Madeira gelden andere maatregelen dan voor het vasteland. Voor een reis naar de Azoren en Madeira moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U moet een document van een erkend gezondheidsinstituut laten zien, waaruit blijkt dat u in de 72 uur voor aankomst een Corona-test heeft gedaan, waarvan de uitslag negatief is.
 • Alleen op Madeira kunt u als u niet getest bent, een test doen op het vliegveld. De resultaten moet u dan afwachten in uw accommodatie. Deze mag u pas verlaten na een negatief testresultaat. De autoriteiten proberen het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar te hebben.
 • Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.
 • Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
 • Op Madeira is het verplicht om in alle openbare gelegenheden en in de buitenlucht een mondkapje te dragen. Dit geldt niet voor kinderen tot 6 jaar oud en personen die het mondkapje niet zelfstandig op- of af kunnen zetten.  

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Bel dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Voor regio Azoren: 808 24 60 24. Voor regio Madeira 800 24 24 20. U kunt ook een e-mail sturen naar: [email protected].

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Portugal vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Portugal bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Reisinspiratie Portugal

Mocht je van plan zijn om deze lente of zomer toch naar Portugal te vertrekken, lees dan de blogs hieronder. Klik op de links om de desbetreffende reisblog of reisroute te openen.

De Azoren | Adembenemende bestemming voor drone fotografen

De Azoren is een ongekend mooie en adembenemende bestemming voor drone fotografen. Deze Portugese eilandengroep staat garant voor veel natuurlijke schoonheid en prachtige uitzichten. Dit artikel is geschreven door Gastblogger Johan. Johan is een professionele dronefotograaf uit België die onlangs afreisde naar de Azoren om deze prachtige fotoreportage te maken. Lees, kijk en geniet!

Klik hier voor het volledige artikel.

Camperroute door zuidwest-Algarve | De ultieme #vanlife ervaring

In dit artikel delen we onze camperroute door het zuidwesten van de Algarve, we hebben deze route onlangs zelf afgelegd. Het zuidwesten van de Algarve trekt veel meer toeristen dan de oostelijke-Algarve. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe meer (surf)toeristen je tegen komt. Dat is niet heel gek want ook hier geldt: schitterende kusten, vele baaien en adembenemende kliffen. Oftewel, het is zeker de moeite waard om dit gebied te verkennen met de camper.

Klik hier voor het volledige artikel.

camperroute algarve portugal
Camperroute door zuidwest-Algarve

Camperroute door oost-Alentejo | Onontdekte parels in Portugal

De regio Alentejo ligt in Portugal, boven de Algarve, loopt tot aan Lissabon en strekt zich uit van de westkust tot aan de grens met Spanje. Het is een streek waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt, maar er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te zien en te doen onderweg. In dit artikel delen we de camperroute door oost-Alentejo die we hebben afgelegd. Wij bezochten het oosten van de regio in december, de tijd van het jaar dat de regio ontzettend groen is. Reis je met ons mee?

Klik hier voor het volledige artikel.

Road-trip-door-het-oosten-van-Alentejo-2
Camperroute door oost-Alentejo

Camperroute door oost-Algarve | Leuke dingen om te zien en doen

Tijdens deze leuke camper route door oost-Algarve ervaar je het echte #vanlife gevoel. Het oosten van de Algarve in Portugal is lang niet zo populair als het westen van de regio. Wat ons betreft niet helemaal terecht, want met al haar schattige vissersdorpjes en stadjes is het een leuk gebied om doorheen te touren met je camper of camperbus!

Klik hier voor het volledige artikel.

Camperroute door oost-Algarve
Camperroute door oost-Algarve
Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/
Wereldreizigers

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Add comment

Copy link