Wereldreizigers.nl
verlangen europeanen winterseizoen reizen vervalt
Home » Reisnieuws » Reissentiment Europeanen in winterseizoen vervalt | Enquête

Reissentiment Europeanen in winterseizoen vervalt | Enquête

NIEUWSBERICHT – 17 december 2020: Het reissentiment van Europeanen verzwakt door een piek in COVID-19 en de implementatie van lockdown-maatregelen in heel Europa. Dat is volgens het laatste maandrapport van de European Travel Commission (ETC). Het gehele enquête rapport is hier te downloaden.

Maandelijkse enquête

  • 49% van de respondenten gaf aan van plan te zijn om vóór medio 2021 nog te reizen, terwijl de onzekerheid over de exacte timing van hun reis toeneemt.
  • Ongeacht het aanstaande winterseizoen is slechts 17% van de ondervraagde Europeanen van plan om tegen eind januari 2021 te reizen.

Deze maandelijkse rapporten bieden up-to-date informatie over de impact van COVID-19 op de reisplannen van Europeanen. Ook komen er voorkeuren en zorgen naar voren over bestemmingen, vakantieperiodes en angsten met betrekking tot reizen in de komende maanden.

Lees ook: Nederlandse regering schrapt alle vakantie vluchten | Code oranje

COVID-19-piek oorzaak afname van reisplannen

Over het algemeen is een duidelijke trend zichtbaar: De COVID-19-piek veroorzaakt een flinke afname van het reissentiment en reisplannen onder Europeanen.

Het aandeel Europeanen dat van plan is om in de komende zes maanden te reizen, daalt van 54% in rapportage van oktober tot 49% in november. De onzekerheid over de exacte timing van de volgende reis is met 13% toegenomen in de afgelopen maand. Uit de laatste enquête blijkt ook een groei van het aandeel Europeanen dat geen reisplannen maakt, dat momenteel 18% bedraagt.

Minder dan 1 op de 5 ondervraagde Europeanen heeft de intentie uitgesproken om te reizen tijdens de komende wintervakanties (tegen eind januari 2021). Dit vertegenwoordigt een scherpe daling van 21% in vergelijking met de vorige enquête, waaruit blijkt dat de recente toename van COVID-19-gevallen en de onzekerheid over reismaatregelen de Europeanen dwingen hun reisplannen op te schorten.

Angst voor quarantaine maatregelen

Quarantainemaatregelen blijven de grootste zorg voor 15% van de respondenten, gevolgd door angst om op de bestemming ziek te worden en toenemende COVID-19-gevallen (beide met 13%). De resultaten bevestigen ook dat gezondheid en veiligheid de belangrijkste overweging blijven in de reisplannen van Europeanen. Dit is vooral belangrijk gebleken voor respondenten ouder dan 55 jaar.

Vliegreizen en openbaar vervoer op de plaats van bestemming worden volgens respectievelijk 19% en 14% van de respondenten nog steeds als de minst veilige onderdelen van een reis beschouwd. Bars en restaurants zijn ook een toenemende zorg, aldus 11% van de Europeanen die de enquête hebben ingevuld.

Voorkeur voor vakanties binnen Europa

Reizen binnen Europa is de beste keuze, met een gelijk percentage respondenten (38%) dat de voorkeur geeft aan binnenlandse en intra-Europese reizen. Vrijetijdsbesteding is het primaire doel voor bijna 63% van de ondervraagde respondenten die van plan zijn om op korte termijn te reizen, terwijl het bezoeken van vrienden en familieleden het primaire doel is voor nog eens 22% van hen. Zakenreizen zijn goed voor 9% van de respondenten.

Ondanks het effect van de pandemie op stedelijke gebieden, zijn stedentrips nog steeds het meest favoriete type reis onder 19% van de Europeanen. Andere belangrijke voorkeuren zijn vakanties in de natuur (15%) en reizen met een focus op cultuur en erfgoed (14%). Als het om vervoer gaat, is 51% van de ondervraagde reizigers van plan om naar hun volgende bestemming te vliegen, terwijl een ander groot deel van 37% liever met de auto reist.

Bron: European Travel Commission

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link