WERELDREIZIGERS.NL
verenigde staten reizen
Home » Reisnieuws » Reizen naar de Verenigde Staten? | Dit zijn de regels per 8 november

Reizen naar de Verenigde Staten? | Dit zijn de regels per 8 november

REISNIEUWS – 17 oktober 2021: De Verenigde Staten staan op het punt het gemakkelijker te maken voor gevaccineerde internationale reizigers om het land te bezoeken. Er zal op 8 november een nieuw systeem van kracht worden waardoor volledig gevaccineerde toeristen uit een select aantal landen de Verenigde Staten weer kunnen binnenkomen. Nederlanders en Belgen zijn vanaf 8 november weer welkom in het land.

Samenvatting

 • De VS lanceren op 8 november een nieuw reissysteem.
 • Gevaccineerde reizigers moeten een bewijs van volledige vaccinatie én een recente test op COVID-19 kunnen tonen.
 • Er is een mondkapjesplicht op vliegvelden en in vliegtuigen
 • Er is géén quarantaineplicht

Nieuws vanuit het witte huis

Het Witte Huis heeft vrijdagavond aangekondigd dat een nieuw vliegreissysteem op 8 november van kracht wordt, waardoor volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen toegang krijgen. Het systeem wordt gelanceerd meer dan 20 maanden nadat de VS reisbeperkingen begon op te leggen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

De stap van het Witte Huis zal er in wezen voor zorgen dat de VS hun reisverbod voor tientallen landen laten vallen, terwijl het tegelijkertijd ook moeilijker wordt voor niet-gevaccineerden om binnen te komen. Het nieuwe systeem zal alleen toegang geven aan buitenlanders met vaccinaties die zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie en zou meer testvereisten toevoegen voor niet-gevaccineerde Amerikanen.

Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe inreis-vereisten.

Wat zijn de toelatingseisen per 8 november?

Vanaf 8 november moeten gevaccineerde buitenlandse reizigers aan het volgende voldoen om aan boord te mogen van een vliegtuig dat naar de VS vliegt:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie tonen.
 • Een negatieve PCR-test maximaal die maximaal 72 uur voor aankomst van de reis is genomen.
 • Een mondkapje dragen

Persoonlijke informatie verzamelen

Luchtvaartmaatschappijen verzamelen daarnaast verplicht persoonlijke informatie, waaronder een telefoonnummer en e-mailadres, van alle reizigers naar de VS voor het traceren van contacten.

De luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om de informatie 30 dagen bij de hand te houden, zodat gezondheidsfunctionarissen contact kunnen opnemen met reizigers die mogelijk zijn blootgesteld aan COVID-19.

Welke landen zijn weer welkom in de VS?

De wijziging maakt het per 8 november mogelijk om de VS binnen te komen voor reizigers uit de volgende landen:

 • China
 • Iran
 • Verenigd Koninkrijk
 • Ierland
 • Brazilië
 • Zuid-Afrika
 • India
 • Het Europese Schengengebied (Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Monaco, San Marino en Vaticaanstad)

Wel mondkapjes, géén quarantaine

Tijdens de gehele vlucht en op de vliegvelden zal er een mondkapjesplicht zijn. Gelukkig is er géén quarantaineplicht, je kunt dus direct na aankomst vrij rondreizen in het land.

Hoe zit het met de landgrenzen met Mexico en Canada?

Ook voor reizigers die per land- of boot aankomen, worden nieuwe reisregels van kracht.

Vanaf 8 november kunnen volledig gevaccineerde reizigers de landsgrenzen oversteken voor niet-essentiële redenen, zoals toerisme of het bezoeken van vrienden en familie. De toegangsregels langs de grens zullen begin januari opnieuw veranderen, waarbij alle reizigers – ook degenen die voor essentiële doeleinden reizen – een bewijs van volledige vaccinatie moeten tonen. Dit is nu nog niet het geval.

Buitenlandse reizigers kunnen de vaccinatiestatus op papier of digitaal laten zien. De Amerikaanse Douane zal de vaccinatie-documenten van reizigers ter plaatse controleren.

Buitenlanders hebben ook naast de covid-19 vaccinaties vanzelfsprekend ook de juiste reisdocumentatie nodig om het land binnen te komen, zoals een geldig paspoort en een goedgekeurd visum (de ESTA).

Welke vaccins accepteert de VS voor reizen?

De Centers for Disease Control and Prevention hebben aangekondigd dat de volgende WHO-goedgekeurde vaccins zullen worden geaccepteerd voor vliegreizen. Ambtenaren van het Witte Huis verwachten dat de CDC dezelfde vaccins goedkeurt voor reizigers die de VS over land of de zee binnenkomen.

Goedgekeurde vaccins

 • Johnson en Johnson
 • Moderna
 • Pfizer-BioNTech
 • Oxford-AstraZeneca/Covishield
 • Sinopharm
 • Sinovac

De CDC bevestigde vrijdag dat het een mix-and-match benadering van vaccinaties zou accepteren. Reizigers die een combinatie van door de FDA of de WHO goedgekeurde vaccins hebben, worden als volledig gevaccineerd beschouwd.

Onduidelijkheid over herstel van COVID-19

Wat echter nog onduidelijk is, is of een bewijs van herstel van COVID-19 kan worden gebruikt in plaats van een bewijs van vaccinatie. Veel Nederlanders hebben namelijk maar één vaccinatie gekregen omdat ze hersteld zijn van covid-19. In Nederland wordt dat beschouwd als volledig gevaccineerd, echter is daar in andere landen nog veel onduidelijkheid over, zo ook in de VS.

Hoe zit het met de kinderen?

Kinderen zullen worden vrijgesteld van de vaccinvereisten, vertelde een functionaris van het Witte Huis. Momenteel moeten alle vliegtuigpassagiers van 2 jaar of ouder, inclusief Amerikaanse staatsburgers en permanente inwoners, een negatieve coronavirus-test laten zien om naar de VS te vliegen. Wat de vrijgestelde leeftijd van kinderen per 8 november gaat zijn, is op dit moment nog onduidelijk.

Zodra hier meer over bekend is, zullen we het artikel updaten.

Hoe zit het met overstappen in de VS?

Reizigers die via de Verenigde Staten naar een ander land doorvliegen zullen tevens een geldig vaccinatie-certificaat + PCR-test niet ouder dan 72 uur moeten kunnen laten zien. Reizigers die overstappen moeten namelijk ook langs de immigratie in de VS en beide bewijzen worden al gecontroleerd vóórdat je het vliegtuig naar de VS instapt.

Is de CoronaCheck app geldig in de VS?

De corona-check app kan een internationale QR code aanmaken, waarmee je op dit moment in heel Europa kunt bewijzen dat je gevaccineerd en/of getest bent. Hoe je dat precies doet lees in je onderstaand artikel:

Lees ook: Internationaal reizen? Zo maak je met CoronaCheck een QR code aan

De app is echter officieel (nog) niet te gebruiken in de VS. Wel is de EU met de VS in overleg om de applicaties welke in Europa worden gebruikt, ook te accepteren in de VS.

Tot die tijd kun je de CoronaCheck app wél gebruiken om PDF versies van je vaccinatie en/of PCR-testbewijzen aan te maken. Print deze uit of sla deze op op je telefoon. Neem voor de zekerheid ook altijd je gele boekje mee (indien je die hebt) met eventuele stempels / printjes van je vaccinaties.

Officiële bronnen voor reisinformatie VS

We raden iedereen om vóór vertrek ook altijd de officiële bronnen in Nederland en de VS nog te raadplegen. Bekijk het Nederlandse reisadvies voor de Verenigde Staten hier op Nederlandwereldwijd.nl.

Het is goed om te weten dat de website van het Nederlandse ministerie soms wat achterloopt op de berichtgevingen in het nieuws. Dit nieuwsbericht is bijvoorbeeld nog niet op de website van Nederlandwereldwijd verwerkt. Doorgaans duurt dit een paar dagen, de website wordt sowieso niet geüpdatet in het weekend.

Tip: Houd er rekening mee dat de officiële website van het Nederlandse ministerie doorgaans wat achter loopt – in het weekend ontvangt het bijvoorbeeld geen updates.

Wereldreizigers.nl

Alle officiële informatie voor het inreizen in Amerika kun je vinden op de overheidswebsite, cdc.gov. Klik hier om direct naar de juiste pagina te gaan.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link