WERELDREIZIGERS.NL
toerismesector biljoen verlies
Home » Reisnieuws » Toerismesector leed in 2020 een verlies van 4,5 biljoen (!) door COVID-19

Toerismesector leed in 2020 een verlies van 4,5 biljoen (!) door COVID-19

REISNIEUWS – 25 maart 2021: Het jaarlijkse Economic Impact Report (EIR) van de World Travel & Tourism Council onthult de volledige verwoestende impact van COVID-19 op de wereldwijde reis- en toerismesector vorig jaar, die een enorm verlies leed van bijna 4,5 biljoen dollar. Ook gingen er in slechts één jaar ruim 61 miljoen banen verloren in de sector.

Het is lastig te omvatten hoeveel geld 4,5 biljoen eignelijk is, maar om je een idee te geven zetten we het bedrag even in zijn volledigheid hieronder.

$ 4.500.000.000.000,-

Het verlies van de wereldwijde toeristensector in 2020

WTTC’s jaarlijkse Economic Impact Report (EIR) cijfers

De jaarlijkse EIR van de World Travel & Tourism Council (WTTC), die de wereldwijde privésector van Travel & Tourism vertegenwoordigt, toont aan dat de bijdrage van de sector aan het BBP (het bruto binnenlands product is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode), met maar liefst 49,1% is gedaald, vergeleken met de algehele wereldeconomie die slechts 3,7% daalde.

In 2020 lopen de enorme verliezen op. Het rapport schetst het eerste volledige beeld van een sector die worstelt om te overleven ondanks verlammende reisbeperkingen en quarantaines, die het urgente herstel van de wereldeconomie blijven bedreigen.

Lees ook: Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken

Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken
Nederlandse reisbloggers zijn tijdens corona crisis veerkrachtig gebleken

De wereldwijde impact is gigantisch gebleken

In totaal daalde de bijdrage van de sector aan het mondiale BBP tot 4,7 biljoen dollar in 2020 (5,5% van de wereldeconomie), van bijna 9,2 biljoen dollar het voorgaande jaar (10,4%).

In 2019 was 10,6% van werkende wereldbevolking werkzaam in toerismesector

WTTC’s jaarlijkse Economic Impact Report (EIR)

In 2019, toen Travel & Tourism wereldwijd bloeide en een op de vier nieuwe banen over de hele wereld genereerde, droeg de sector wereldwijd 10,6% (334 miljoen) banen bij.

Maar vorig jaar, toen de pandemie door het hart van Reizen en Toerisme scheurde, gingen er meer dan 62 miljoen banen verloren, wat neerkomt op een daling van 18,5%, waardoor er wereldwijd nog maar 272 miljoen mensen in dienst zijn in de sector.

Een Tuk Tuk taxichauffeur in Bangkok | Een bekende baan in de toerismesector
Een Tuk Tuk taxichauffeur in Bangkok | Een bekende baan in de toerismesector

Dit banenverlies deed zich voor in het hele ecosysteem van reizen en toerisme, waarbij vooral MKB’s (midden- en kleinbedrijf), die 80% van alle bedrijven in de sector uitmaken, werden getroffen. Bovendien, als een van de meest diverse sectoren ter wereld, was de impact op vrouwen, jongeren en minderheden aanzienlijk.

Dreiging van covid-19 nog niet voorbij

De dreiging blijft echter bestaan, aangezien veel van deze banen momenteel worden ondersteund door retentieregelingen van de overheid en minder uren, die zonder een volledig herstel van reizen en toerisme verloren zouden kunnen gaan.

WTTC, dat voortdurend voorop loopt in het leiden van de particuliere sector bij de inspanningen om de internationale mobiliteit te herstellen en het wereldwijde consumentenvertrouwen te herstellen, heeft regeringen over de hele wereld geprezen om hun snelle reactie.

Het mondiale toerismebureau is echter bang dat regeringen niet voor onbepaalde tijd bedreigde banen kunnen blijven ondersteunen en in plaats daarvan naar de sector moeten gaan om het herstel te bevorderen, zodat het de wereldwijde economische heropleving kan stimuleren door bedrijven te redden en de broodnodige nieuwe banen te creëren. Alleen op die manier kun je de miljoenen mensen redden van een economische afgrond.

ik-mis-het-reizen-verre-bestemmingen
Reizen, ik mis het. Ik mis het zo. Een brief aan verre bestemmingen.

Internationale reisuitgaven gedaald met 69,4%

Het rapport onthult ook een schokkend verlies aan internationale reisuitgaven, die 69,4% lager waren dan het voorgaande jaar.

De uitgaven voor binnenlandse reizen daalden met 45%, een lagere daling als gevolg van enkele binnenlandse reizen in een aantal landen.

Gloria Guevara, WTTC President & CEO, zei: “We moeten lof prijzen voor de snelle actie van regeringen over de hele wereld voor het redden van zoveel banen en levensonderhoud die gevaar lopen, dankzij verschillende retentieregelingen, zonder welke de cijfers van vandaag veel slechter zouden zijn.

“Het jaarlijkse Economic Impact Report van WTTC toont echter de volledige omvang van de pijn die onze sector de afgelopen 12 maanden heeft moeten doorstaan, die onnodig veel levens en bedrijven heeft verwoest, groot en klein.

Een leeg vliegveld

“Het is duidelijk dat niemand wil meemaken wat zo velen de afgelopen twaalf maanden hebben moeten doorstaan. WTTC-onderzoek toont aan dat alleen al de wereldwijde reis- en toerismesector verwoest is, gebukt onder een ongekend verlies van bijna 4,5 biljoen dollar.

“Nu de bijdrage van de sector aan het BBP met bijna de helft is gedaald, is het belangrijker dan ooit dat reizen en toerisme de benodigde steun krijgen, zodat het kan bijdragen aan het economische herstel, wat van groot belang zal zijn om de wereld in staat te stellen te herstellen van de effecten van de pandemie.”

De weg naar herstel: WTTC pleit voor juni 2021

Hoewel 2020 en de winter van 2021 rampzalig zijn geweest voor reizen en toerisme, toont WTTC-onderzoek aan dat als internationale mobiliteit en reizen tegen juni van dit jaar worden hervat, dit het mondiale en nationale bbp aanzienlijk zal stimuleren – en tegelijkertijd ook de banen.

Volgens het onderzoek zou de bijdrage van de sector aan het wereldwijde BBP dit jaar sterk kunnen stijgen, een stijging van 48,5% op jaarbasis. Het onderzoek toont ook aan dat zijn bijdrage in 2022 bijna hetzelfde niveau van 2019 zou kunnen bereiken, met een verdere stijging van 25,3% op jaarbasis.

WTTC voorspelt ook dat als de wereldwijde uitrol van vaccins in een hoog tempo doorgaat en de reisbeperkingen worden versoepeld net voor het drukke zomerseizoen, de 62 miljoen banen die in 2020 verloren zijn gegaan, zouden kunnen terugkeren tegen 2022.

Een infinity pool bij zonsondergang – Bali

Lees ook: Bali toch al in juli 2021 open voor toeristen, aldus president Jokowi

WTTC pleit sterk voor de hervatting van veilig internationaal reizen in juni van dit jaar, als regeringen haar vier herstelprincipes volgen, waaronder een uitgebreid gecoördineerd internationaal testregime bij vertrek voor alle niet-gevaccineerde reizigers, om quarantaines te elimineren.

Verbeterde gezondheids- en hygiëneprotocollen

Het bevat ook verbeterde gezondheids- en hygiëneprotocollen en verplicht dragen van een masker; verschuiving naar individuele risicobeoordelingen van reizigers in plaats van beoordelingen van landenrisico’s; en voortdurende steun voor de sector, met inbegrip van fiscale, liquiditeits- en werknemersbescherming.

WTTC zegt dat de introductie van digitale gezondheidspassen, zoals het onlangs aangekondigde ‘Digital Green Pass’ van de EU, het herstel van de sector zal ondersteunen.

De wereldwijde toeristische instantie dringt er ook bij regeringen over de hele wereld op aan om een ​​duidelijke en beslissende routekaart te verstrekken, zodat bedrijven de tijd krijgen om hun activiteiten op te voeren om te herstellen van de verwoestingen van de pandemie.

Bron: WTTC
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link