Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Treinreis in Nederland duurder dan vliegen naar Zuid-Europa

Treinreis in Nederland duurder dan vliegen naar Zuid-Europa

REISNIEUWS – 23 maart 2023: Iedereen weet dat reizen met het vliegtuig slecht is voor het milieu. We moeten meer gaan reizen met de trein want dat is duurzamer, zijn de geluiden vanuit Den Haag én de EU… Toch strookt de realiteit niet met de doelen die worden gesteld. Verre van zelfs.

Hoe komt het dat het reizen met de trein in 2023 nog steeds onbetaalbaar is, terwijl we voor hetzelfde geld op en neer naar Zuid-Europa kunnen vliegen?

Retourtje Amsterdam onbetaalbaar

Het is bijzonder teleurstellend dat een retourtje Nijmegen – Amsterdam met de trein, anno 2023 net zo veel of nog meer kost dan een retourtje Spanje, Kroatië of Griekenland met het vliegtuig… Bijna 45 euro betaal je tegenwoordig. Vanaf Maastricht is het zelfs 61 euro.

Met de auto is het toch echt pakweg drie keer zo goedkoop als je kiest om te parkeren bij een P+R in Amsterdam. Wanneer je met meerdere personen reist, wordt dit verschil nog veel groter. Met 4 personen kun je in één klap 150 euro besparen door gewoon maar weer de auto te pakken in plaats van de trein. Zelfs met die enorm hoge brandstofprijzen van tegenwoordig.

Prijs retourticket trein Nijmegen - Amsterdam
Prijs retourticket trein Nijmegen – Amsterdam

Als wereldreizigers zijnde zijn we meer dan eens meer kwijt geweest voor het treinkaartje naar Schiphol, dan voor de vliegtickets naar een bestemming in Europa…

En dan heb ik nog niet eens gesproken over de prijzen van treintickets voor bestemmingen in Europa… Belachelijke prijzen krijg je er te zien. Retourtje Milaan in Italië? 850 euro alstublieft. Retourtje met de trein naar Barcelona? Dat is dan 740 euro alstublieft.

Prijs retour Amsterdam - Barcelona met de trein
Prijs retour Amsterdam – Barcelona met de trein

Niet alleen duurt de treinreis pakweg 11 uur langer dan de reis met het vliegtuig, het enorme prijsverschil is vooral wat opvalt. Je vliegt in 2,5 uur voor pakweg 170 tot 200 euro op en neer naar Barcelona met verschillende vliegmaatschappijen. Directe vluchten zonder over te stappen. En dat zijn de prijzen op korte termijn… Wie goed zoekt op Skyscanner en wat verder vooruit boekt, kan zelfs voor minder dan 100 euro op en neer met prijsvechters zoals Ryanair en Easyjet.

Vliegtickets Amsterdam - Barcelona | Prijzen voor retour
Vliegtickets Amsterdam – Barcelona | Prijzen voor retour

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Verduurzaming komt in Europa niet op gang

Als men ons zo graag in de duurzame trein wil hebben, waarom kosten treintickets dan nog steeds gemiddeld minimaal 5 keer zo veel als vliegtickets voor dezelfde bestemming?

NS trein op station Nijmegen
NS trein op station Nijmegen

Het strookt simpelweg niet. We hebben een urgent klimaatprobleem en we moeten veranderen. Tegelijkertijd houden we actief verduurzaming tegen door klimaat-verantwoorde treinreizen onbetaalbaar te maken en te houden. In 2023 zijn de prijzen van treinkaartjes weer met 5,5 procent gestegen, net zoals het jaar daarvoor overigens. Vliegen is nog steeds met afstand de snelste en vooral de goedkoopste optie, voor vrijwel elke bestemming in Europa.

Zowel in Den Haag als in de EU wordt al decennia lang gesproken over het verduurzamen van het reizen binnen Europa. We zijn echter inmiddels 10 jaar verder. Helaas moeten we constateren dat de verandering maar stroperig op gang komt.

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link