Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Vliegverbod en avondklok – Kabinet komt met strenge nieuwe maatregelen

Vliegverbod en avondklok – Kabinet komt met strenge nieuwe maatregelen

REISNIEUWS – 20 januari 2021: Het kabinet heeft zojuist in de persconferentie laten weten dat er een avondklok en een tijdelijk vliegverbod wordt ingesteld. Het vliegverbod gaat gelden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika. Vanaf aanstaande vrijdag 22 januari om 20:30u gaat de avondklok van kracht.

Lees ook: Nederlandse regering schrapt alle vakantie vluchten | Code oranje

Vliegverbod Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Het vliegverbod komt bovenop de aangekondigde avondklok. Dit is nodig volgens premier Rutte, om de nieuwe gemuteerde Covid-19 varianten buiten de deur te houden.

Rutte zegt: “We komen hieruit. Maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu besmettelijkere varianten op ons afkomen. De experts waarschuwen voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen.”

“We zijn allemaal coronamoe. Ik ook. Na tien maanden van beperkingen gaat het onder je huid zitten.” Rutte wijst er vervolgens op dat de beperkingen straks juist voor ruimte zullen zorgen.

“Het vliegverbod gaat zaterdag 23 januari in en blijft van kracht tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers”.

Lees ook: 2020 | Een rampzalig jaar voor de luchtvaart met 60% minder passagiers

Avondklok vrijdag 22 januari om 20:30u

Het belangrijkste punt uit de persconferentie is het natuurlijk de omstreden avondklok, zo legt Rutte uit. Rutte wijst erop dat niemand daar zin in heeft, omdat de avondklok een zeer zware maatregel is.

Rutte zegt: “Het advies van het OMT is helder. Doe nu het maximale, zodat we straks klaarstaan voor wat komt.”

De Oversteek in Nijmegen - Avondklok in Nederland
De Oversteek in Nijmegen – Avondklok in Nederland

De avondklok zorgt er ook voor dat supermarkten eerder dichtgaan. Rutte vraagt Nederland om niet in de laatste uren boodschappen te doen, maar dit bijvoorbeeld ook al vroeg in de ochtend te doen zodat er geen piekdrukte ontstaat tussen 7 en half 9 in de avond.

Naast de avondklok wordt ook de visite ingeperkt. Mensen mogen niet meer twee, maar maximaal één persoon thuis ontvangen. Deze maatregel gaat onmiddellijk in. Veel besmettingen vinden namelijk plaats in de thuissituatie.

Kamer moet nog instemmen met avondklok

De avondklok maatregel vereist overigens nog wel een wetswijziging, waardoor de kamer met de nieuwe maatregelen moet instemmen. Naar verwachting zal die instemming er snel komen.

Als de Kamer met de avondklok instemt, gaat die aanstaande vrijdag 22 januari om 20:30u in. Tussen 20.30 en 4.30 uur moet de avondklok dan gaan gelden. Mensen die essentieel werk uitvoeren, zoals hulpverlening, worden uitgezonderd.

Er komt ook een vrijstelling voor het uitlaten van dieren. Wel is het zeer dringende verzoek dit alleen te doen en niet verder van huis te gaan dan nodig is.

Beroepen die voor hun werk tussen 20:30u en 4:30uur naar buiten moeten, zoals mensen die aan de weg werken, moeten een werkgeversverklaring kunnen overhandigen als de avondklok van kracht is. Let op: Een schriftelijk bewijs vervalsen is een misdrijf en zal worden bestraft. doe dit niet.

Lees ook: Reisadvies Verenigde Staten | Vanaf 26 januari 2021 PCR-test verplicht

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link