WERELDREIZIGERS.NL
vooruitzicht internationaal reizen 2021
Home » Reisnieuws » Wereldreizigers.nl vooruitzicht | Internationaal reizen vanaf zomer 2021?

Wereldreizigers.nl vooruitzicht | Internationaal reizen vanaf zomer 2021?

REISNIEUWS – 4 februari 2021: Het is een vraag die non-stop voorbij komt in op de verschillende reis-gerelateerde facebook pagina’s en groepen: wanneer kunnen we weer internationaal reizen? Is het in de zomer van 2021, of kunnen we ook 2021 in zijn geheel afschrijven? We zitten namelijk nog steeds in een lockdown, wereldwijd zijn er talloze maatregelen en beperkingen en dus ziet het er allemaal somber uit. Toch ben ik optimistisch dat we dit jaar nog internationaal kunnen reizen. Sterker nog, ik verwacht dat dit komende zomer al het geval gaat zijn, en in het slechtste geval in de herfst. Als eindredacteur van Wereldreizigers.nl zit ik namelijk diep geworteld in alles wat met reizen te maken heeft. Zo krijg ik alle recente nieuwsberichten mee en volg ik alle aanstaande veranderingen en nieuwsupdates betreffende regelgeving, standaarden, tests en vereisten op de voet.

Waarom ik zo positief gezind ben, zal ik jullie in dit artikel proberen uit te leggen. Ik zal in dit artikel ook een aantal verwijzingen doen naar nieuwsartikelen die we de afgelopen weken / maanden op Wereldreizigers.nl geplaatst hebben, omdat daar veel informatie in staat waar je uit kunt halen dat het allemaal een stuk sneller gaat dan je in de eerste instantie zou verwachten.

Een nieuwe, wereldwijde standaard

Zoals het er nu naar uitziet, is de sleutel tot het hervatten van internationale reizen dat landen als eerst elkaars covid-19 protocollen gaan erkennen. Op dit moment doet ieder land het op zijn of haar eigen manier. Er bestaat onenigheid over wat precies de juiste manier is, en dus komen reizigers, vliegmaatschappijen en vliegvelden in een chaotische berg van verschillende regels en protocollen terecht.

Het is belangrijk dat er een standaard komt die elk land op dezelfde manier implementeert en handhaaft. Op dit moment regelt namelijk ieder land het voor zichzelf, wat zeer verwarrend is voor alle betrokken partijen.

Dat moet absoluut anders. Er zal daarom een wereldwijde standaard voor covid-19 tests, vaccinaties en veiligheidsprotocollen moeten komen. Een standaard die voor iedereen hetzelfde is. Dit is key om het internationaal reizen weer op te kunnen starten.

IATA en de EU trekken de kar

IATA (de International Air Transport Association) dringt er daarom tot op het hoogste wereldwijde niveau op aan, dat er snel standaarden moeten komen om vrij internationaal reizen weer mogelijk te maken. Alle informatie omtrent tests en vaccinaties zijn nu zeer gefragmenteerd. Er zijn momenteel allerlei documenten en papieren nodig te kunnen reizen. Al die regels en documenten zijn erg omslachtig, maar tegelijkertijd ook gemakkelijk te vervalsen, wat aanzienlijke risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk een betrouwbare, centrale database komt voor alle reis-gerelateerde documentatie. Een database gekoppeld aan een persoon, waarin alle reis-vereisten op een veilige manier worden opgeslagen en kunnen worden ingezien door vliegvelden en Douanes.

IATA Travel Pass - Een mobiele applicatie in ontwikkeling
IATA Travel Pass – Een mobiele applicatie in ontwikkeling

Informatiebron 1: IATA onthult mobiele Travel Pass met vaccin-informatie | ePassport

Die nieuwe standaard wordt gelukkig al flink aan gewerkt. Ik denk zelfs dat we wereldwijde overeenstemming over deze nieuwe standaard in het 1e kwartaal van 2021 al kunnen verwachten. Er zal hoogst waarschijnlijk voor de meeste landen een vaccinatie-eis komen, maar niet in de vorm van een papiertje. Het zal een mobiele applicatie (app) zijn, waarin je digitaal kunt bewijzen dat je gevaccineerd bent.

Hoogste prioriteit voor de EU

IATA is al ruim een half jaar bezig met het ontwikkelen van een App die dat allemaal mogelijk moet gaat maken. De app is zelfs al werkend te zien en het zal o.a. gebruikt gaan worden om PCR testresultaten en vaccinatie data op te slaan.

Internationaal reizen in 2021: Vaccinatie boekje of digitaal certificaat?
Internationaal reizen in 2021: Vaccinatie boekje of digitaal certificaat?

IATA hint er tegelijkertijd ook op dat ze de applicatie willen gaan koppelen aan een soort digitaal ePasspoort, bijvoorbeeld door het te linken met identificatie-systemen zoals DigiD. Dit zal de verwerking en controle van gegevens op vliegvelden exponentieel kunnen versnellen.

Nu lijkt het invoeren van een ePasspoort met alle logge organisaties en overheden een onmogelijke opgave, maar vergis je niet. De hele digitalisering van paspoorten en vaccinaties is het afgelopen jaar in een enorme stroomversnelling geraakt. Iets wat 20 jaar lang opzij werd geschoven, ligt nu opeens bovenop de stapel met de hoogste prioriteit. Eind januari 2021 is er nog over gesproken binnen de top van de EU.

Informatiebron 2: IATA dringt aan op ondersteuning Europees digitaal vaccinatie certificaat

Sommige overheden zijn terughoudend

Tegelijkertijd zijn enkele overheden ook conservatief als het gaat over vooruitzichten op internationaal reizen. Australië en Nieuw-Zeeland hebben onlangs nog aangegeven dat ze mogelijk geheel 2021 de grenzen gesloten houden voor toeristen, uit angst voor het virus. Politici willen hun vingers op dit moment nog niet branden aan beloftes die ze mogelijk niet kunnen waarmaken, dus kiezen ze ervoor om conservatief te blijven met voorspellingen.

Informatiebron 3: BBC news: Australia unlikely to fully reopen border in 2021

Australië is nog conservatief over internationale reizen
Australië is nog conservatief over internationale reizen

Net als Australië en Nieuw-Zeeland, zijn er een aantal landen die op dit moment nog flink achterlopen op de rest van de wereld als het gaat om het vaccineren van haar bevolking. Zolang je eigen bevolking nog niet gevaccineerd is, is het onmogelijk om de grenzen weer te kunnen openen. Ook in Zuid-Amerika zijn er op dit moment nog grote problemen en tekorten aan vaccins.

Gelukkig zien we tegelijkertijd ook dat er wereldwijd er steeds meer vaccins worden goedgekeurd, en dat de productie exponentieel wordt opgeschaald. De terughoudende en achterliggende landen zouden zomaar eens een enorme inhaalslag kunnen maken in het 2e kwartaal van 2021.

Daarnaast zijn er ook veel landen die al wél volop aan het vaccineren zijn, waaronder Nederland, de rest van Europa, de meer ontwikkelde landen in Azië en Noord-Amerika. Deze landen en gebieden verwachten in mei tot juli van 2021 het grootste deel van de bevolking te hebben gevaccineerd, waardoor versoepelingen voor internationaal reizen weer bespreekbaar zijn geworden voor de zomer en herfstperiode dit jaar.

De economische belangen

De wereldwijde economische belangen zijn namelijk gigantisch. We moeten niet vergeten wat er op het spel staat. Het gaat hier niet om een paar honderdduizend banen of enkele miljoenen verlies. Wereldwijd zijn het afgelopen jaar honderden miljoenen banen verloren gegaan en triljarden verlies geleden. Overheden zijn genoodzaakt om grote luchtvaartmaatschappijen van de afgrond te redden, en steeds meer mensen kunnen door een gebrek aan werk in de toerismesector niet meer rondkomen. Vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika waar men het vooral moet hebben van toerisme, is de situatie schrijnend.

Informatiebron 4: Vakantiegigant TUI krijgt financieel noodpakket van € 1,8 miljard euro
Informatiebron 5: 2020 | Een rampzalig jaar voor de luchtvaart met 60% minder passagiers
Informatiebron 6: 2020 | Een buitengewoon rampzalig jaar voor reisorganisaties en toerisme

TUI krijgt steunpakket van 1,8 miljard
TUI krijgt steunpakket van 1,8 miljard

Landen zoals Thailand en Sri Lanka zijn inmiddels al de wanhoop nabij, en proberen van alles om toeristen ondanks de wereldwijde pandemie naar het land te lokken. Thailand flirt zelfs met volledig verzorgde ‘vaccinatie-vakanties‘. Leg simpelweg 4000 euro neer en je mag op vakantie naar Thailand, en de vaccinatie krijg je er dan gratis bij. Tot op heden heeft het echter weinig effect gehad, waarschijnlijk omdat internationaal reizen op dit moment nog op vrijwel de hele wereld sterk wordt afgeraden.

Informatiebron 7: Thailand wanhopig: vaccinatie en vakantie pakket in de aanbieding
Informatiebron 8: Sri Lanka opent 21 januari de grenzen voor toeristen | Dit zijn de regels
Informatiebron 9: De impact van het coronavirus op de safari-industrie

Licht aan het einde van de tunnel

Gelukkig gaat er ook veel wél goed. Mijn gevoel zegt op basis van al het nieuws wat ik de laatste tijd voorbij zie komen, dat er vanaf einde zomer, begin herfst, weer volop gereisd gaat worden. Dit wordt vooral gevoed door berichtgevingen van de IATA (de grootste luchtvaart organisatie ter wereld) en de EU, die zeer actief bezig zijn met het ontwikkelen en uitrollen van applicaties en standaarden waaraan landen moeten gaan voldoen. Dit geeft vertrouwen omdat aangesloten landen dezelfde tests, dezelfde screeningsmethoden, dezelfde quarantaine maatregelen en dezelfde vaccinatie eisen gaan hanteren. Ook buiten de EU hebben veel landen wel oren naar de nieuwe standaarden die IATA op dit moment in samenwerking met de EU ontwikkelt. Singapore, Japan en China hebben bijvoorbeeld al aangegeven ook mee te willen werken.

Informatiebron 10: Licht aan het eind van de tunnel: Versnelling vaccinatie- en testcertificering

Vooruitzicht internationaal reizen in 2021

Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië

Dus wat is het vooruitzicht? Als je het mij vraagt: aanstaande zomer is een groot deel van de Westerse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse wereld in ieder geval gevaccineerd. Mits je kunt aantonen (door middel van bijvoorbeeld de IATA Travel Pass) dat je gevaccineerd bent, ben je hoogst waarschijnlijk aan het eind van deze zomer al vrij om te reizen tussen de aangesloten landen die de nieuwe standaarden erkennen, zónder elke keer in quarantaine te moeten.

Ik verwacht dat ondanks de recente, conservatieve nieuwsberichten uit Australië en Nieuw-Zeeland, de twee landen een inhaalslag gaan maken en alsnog de grenzen gaan openen aan het einde van dit jaar. De wereldwijde productie van vaccins raakt momenteel in een stroomversnelling en de economische belangen zijn voor beide landen simpelweg té groot om alles maar weer een jaar vooruit te blijven schuiven.

Aruba, Bonaire en Curaçao

Aruba, Bonaire, CuraçaoSint Maarten, Sint Eustatius en Saba krijgen dezelfde vaccinatie-strategie voor COVID-19 als Europees Nederland, zo heeft de gezondheidsraad laten weten. Dit betekent dat mensen boven de 60 jaar en medische risicogroepen als eersten gevaccineerd worden. Half februari gaat op deze eilanden het vaccineren van de rest van de bevolking van start.

Volgens de huidige planning zijn ze ongeveer in dezelfde periode als Nederland klaar het met vaccineren van de bevolking (mei-juli 2021). Naar verwachting zal dit ook betekenen dat de Nederlandse eilanden naast landen in Europa met prioriteit weer zullen worden vrijgegeven om te reizen.

Informatiebron 11: Advies prioritering vaccinatie COVID-19 voor A-B-C eilanden
Informatiebron 12: Half februari eerste Covid-vaccins toegediend in Caribisch Nederland

Azië, Afrika en Midden-Amerika

Voor een groot deel van Azië, Afrika en Midden-Amerika zie ik het op dit moment helaas nog wel somber in. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze regio’s langer moeten wachten op de beschikbaarheid van vaccins, omdat ze op dit moment simpelweg niet op kunnen bieden tegen de rijkere landen. De afbeelding hieronder van de BBC welke onlangs onderzoek deed naar de huidige verdeling van vaccins over de wereld, laat dit goed zien.

Afbeelding copyright van van de BBC | Link

Informatiebron 11: How will Covid vaccines be shared with poorer countries?

Voor deze regio’s zal het dus vooral afwachten zijn.

Tot slot

Ik heb mijn best gedaan om je in dit artikel zo veel mogelijk recente informatie te geven. Hoe deze zomer het er qua internationaal reizen precies uit gaat zien, weet niemand. Maar wel kunnen we (zonder een glazen bol te hebben) een redelijke inschatting maken door simpelweg het nieuws te volgen. Er zijn een aantal landen waarvan ik verwacht dat deze de grenzen in de zomer weer zullen heropenen. Persoonlijk kies ik er dan ook voor om de vooruitzichten positief te zien door me vooral richten op wat mogelijk al wél kan.

Tot die tijd? Blijf lekker thuis. Gehoorzaam de regels. Reis zo min mogelijk en mocht je net als ik willen blijven dromen, ga dan bijvoorbeeld aan de slag met het plannen van een wereldreis. Dan heb je meteen wat te doen tijdens de lockdown!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Zorg er dan voor dat je ons volgt op o.a. Facebook en Instagram, en houdt natuurlijk onze reisnieuws pagina in de gaten zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen.

Geschreven door: Chris - Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link