Wereldreizigers.nl
enquete vaccinatie reizigers
Home » Reisnieuws » Wereldreizigers enquête: Laat jij je vaccineren om weer te mogen reizen?

Wereldreizigers enquête: Laat jij je vaccineren om weer te mogen reizen?

REISNIEUWS – 06 Januari 2021: Wereldreizigers.nl vroeg haar lezers of ze bereid zijn om zichzelf tegen Covid-19 te laten vaccineren om weer te mogen reizen. Deze vraag komt in navolging van het NOS bericht gisterochtend, waarin respondenten werden gevraagd naar hun algemene welwillendheid om gevaccineerd te worden. Daarnaast kondigde de IATA onlangs aan dat het een vaccinatie ePassport heeft ontwikkeld, waarmee een verplicht vaccinatiebewijs ineens een stuk dichterbij lijkt te komen. Wereldreizigers.nl was daarom benieuwd naar het sentiment onder reisliefhebbers en ging op onderzoek uit. Via verschillende social media kanalen werd de vraag gesteld: Laat jij je vaccineren om weer te mogen reizen?

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Achtergrondinformatie

PCR-testresultaat bij de landing

Steeds meer vliegmaatschappijen zien in dat landen strenge eisen stellen om weer passagiers te ontvangen. Met de alsmaar wijzigende vereisten en protocollen, proberen vliegmaatschappijen overheden te overtuigen dat reizen weer op een veilige manier hervat kan worden. KLM en Delta Airlines hebben onlangs nog samengewerkt met de Nederlandse overheid, Amsterdam Airport Schiphol en Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport om een ​​uitgebreid Covid-19-testprogramma te leveren waarmee in aanmerking komende klanten bij aankomst kunnen worden vrijgesteld van quarantaine, na ontvangst van een negatief PCR-testresultaat bij de landing. Hoewel de pilot een succes is, is het wel een omslachtig proces. Een proces wat tot de verleden tijd zou behoren wanneer je simpelweg op een betrouwbare manier kunt bewijzen dat je gevaccineerd bent.

ePassport met vaccin-informatie

De IATA is om het huidige, ingewikkelde test-proces te vereenvoudigen, een vernieuwd ePassport gaan ontwikkelen. De IATA is het grootste samenwerkingsorgaan van luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Zij willen met het vernieuwende ePassport ook vaccinatie informatie van reizigers gaan opslaan, en ze zijn daarmee niet de enige. Ook andere grote spelers zijn bezig met het ontwikkelen van mobiele apps met het doel vaccinatie informatie te koppelen aan een geïdentificeerd persoon, bijvoorbeeld via protocollen zoals DigiD. Mogelijk wordt het kunnen overhandigen van vaccinatie informatie een vereiste om in de toekomst nog in het vliegtuig te mogen stappen.

Lees ook: IATA onthult mobiele Travel Pass met vaccin-informatie | ePassport

Verschillende regels per land

Vliegmaatschappijen Qantas Airways en Singapore Airlines hebben inmiddels al openlijk gereageerd op deze ontwikkelingen en omarmen deze nieuwe technologie. De vliegmaatschappijen hopen dat deze nieuwe technologie proces kan vereenvoudigen, waardoor het vrij reizen tussen verschillende landen weer sneller opgepakt kan worden.

Dat de technologie in rap tempo ontwikkeld wordt, wil overigens niet per definitie zeggen dat het ook een vereiste gaat zijn. Ieder land bepaalt namelijk zelf wat de vereisten zijn om het land te betreden. De algemene verwachting in de reisbranche is echter wel dat veel landen vaccinatie-eisen gaan stellen, om zo snel mogelijk de toerismesector weer op een veilige manier op te kunnen starten. Welke landen hier wel of niet in meegaan, zal in het verloop van 2021 duidelijk worden.

Wereldreizigers vaccinatie enquête

Nu je precies weet waarom we de vraag hebben gesteld aan onze lezers, gaan we door naar de resultaten. Er werd volop gereageerd op de enquête. In totaal kregen in 21 uur tijd 19.752 mensen de enquête oproep te zien. Er waren 3.979 betrokkenheidsacties zoals likes en reacties waarvan 2.284 een meetbaar antwoord hebben gegeven op de vraag.Resultaten enquête – aantal stemmen

In totaal staat meer dan 84,4% van de respondenten positief tegenover het Covid-19 vaccin om weer te mogen reizen. 14,2% van de respondenten wil absoluut niet gevaccineerd worden, zelfs niet om weer te mogen reizen. 1,4% blijft neutraal of weet het nog niet.

Dit zijn heldere, duidelijke resultaten. We willen iedereen daarom hartelijk bedanken voor het meewerken aan deze enquête. Het geeft namelijk een goed beeld van het algehele sentiment onder reizigers. De resultaten van het onderzoek zijn hieronder in detail te zien.

Resultaten wereldreizigers vaccinatie enquête - aantal stemmen
Totaal aantal stemmen: 2.284

Resultaten enquête – percentage voor of tegen

Resultaten vaccinatie enquête in percentages - Voor, tegen of neutraal
Resultaten in percentages – Voor, tegen of neutraal

Reizigers positief over Covid-19 vaccinatie

Onderzoeken en enquêtes verstuurd in het verloop van 2020 lieten een groeiend wantrouwen in vaccinaties zien. In November bereikte het vertrouwen in Covid-19 vaccinaties een dieptepunt en was slechts 60% van de respondenten positief over Covid-19 vaccinaties. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat het percentage dat positief tegenover een Covid-19 vaccin weer is gegroeid. Dit komt onder andere door betere voorlichting, zoals de recente video van Universiteit van Nederland.

Mogelijk spelen de alsmaar strengere maatregelen die de Nederlandse regering oplegt ook een rol. Omdat we nu al zo lang binnen zitten zonder horeca, sport en gezelligheid, wil men er graag weer op uit. Veel Nederlanders zijn daarnaast ook niet op vakantie geweest in 2020, wat de drang maar meer vrijheden nog meer aanwakkert. Mogelijk heeft het besef dat je zonder vaccinatie waarschijnlijk niet welkom gaat zijn in andere landen, er mede voor gezorgd dat het algemene sentiment tegenover het vaccineren positiever is geworden de afgelopen maanden.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link