Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » 10x nutteloze bagage in je backpack | Laat deze items thuis!

10x nutteloze bagage in je backpack | Laat deze items thuis!

Wanneer je hebt besloten om een wereldreis te maken, weet je natuurlijk wel een beetje wat je zeker wil inpakken in jouw backpack. Maar wat is nu echt nutteloos? Daarom dacht ik dat je waarschijnlijk meer gaat hebben aan een lijstje van 10x nutteloze bagage in je backpack. Na de nodige reiservaring durf ik met zekerheid te zeggen dat je het onderstaande lijstje écht niet hoeft in te pakken. Bespaar je de moeite, het geld en de extra ruimte!

Lees ook: Deze 6 tips zullen je volgende vlucht comfortabeler maken

1. Klamboe

Deze vraag zie ik best vaak voorbij komen op in backpack groepen: ‘Is het nodig om een klamboe mee te nemen tijdens het backpacken?’ Het antwoord is: NEE. Absoluut niet. In de meeste accommodaties vind je tegenwoordig airco & zelfs de meest cheape hostels hebben het zelfs. Dan is een klamboe natuurlijk vet overbodig. In situaties waar je wél een klamboe nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je in een hutje in de natuur slaapt, hangt die klamboe in 9 van de 10 gevallen al voor je klaar.

Zelfs in deze hutjes in de natuur hangt er een klamboe voor je klaar!

2. Slaapzak / lakenzak

Ik heb best wel wat backpackers zien reizen met een lakenzak, om zichzelf te ‘beschermen’ tegen bedbugs en vooral om lekker onder hun eigen deken te kunnen kruipen. Dat eerste is echt een mythe onder backpackers. Een lakenzak is niet bestand tegen bedbugs. Bedbugs zijn namelijk zó miniscuul dat ze gewoon door een lakenzak heen kunnen kruipen. Er is helaas niet echt een manier om deze vervelende diertjes te ontlopen en het is gewoon iets waar je mee moet dealen wanneer het je overkomt. Je kunt ook het idee hebben om een slaapzak of lakenzak mee te nemen voor als je een keer in een wat minder proper bed ligt. Wat ik dan vooral zonde vind is wanneer dit maar 1x in de maand voorkomt. Je sleept namelijk toch weer elke dag die slaapzak mee. En dan heb ik het met name over de ruimte die dat ding inneemt.

Lees ook: Sparen voor een Wereldreis in 12 stappen | Volledige handleiding + tips

Een alternatief is om een hammamdoek mee te nemen. Een hammamdoek is multifunctioneel en diende de ene keer bij mij als ‘kussensloop’ (want vies kussen) en de andere keer weer als dekentje. Een andere optie is om gewoon lekker een vest met capuchon mee te nemen die je in zo’n situaties als dekentje kunt gebruiken. Die zul je waarschijnlijk toch al meenemen. Oja en dit alles geld natuurlijk niet wanneer je van plan bent om te kamperen. Neem ‘m dan vooral mee!

Een slaapzak hoef je alleen mee te nemen wanneer je gaat kamperen

3. Compressiezakken

Er zijn 2 soorten georganiseerde backpackers: degene die reizen met hun bagage verdeeld in compressiezakken (vacuümzakken) en degene die reizen met hun bagage verdeeld in packing cubes. Die compressiezakken vind ik persoonlijk echt niet handig en hoort zeker thuis in het lijstje van nutteloze bagage in je backpack. Tijdens het reizen komt het namelijk vaak genoeg voor dat je even snel iets uit je bagage moet pakken en hoe irritant is het dan dat je een plastic zak uit je backpack moet halen die je daarna ook nog eens vacuüm moet trekken omdat het anders niet meer past. Het hele inpakproces van jouw bagage wordt enorm vertraagd en bovendien staat al dat plastic chique. Ga liever voor een plasticvrije bagage!

Snap je nu waarom dit niet handig is? 🙂

4. Badhanddoek

Denk je eraan om een badhanddoek mee te nemen voor het geval dat er in een hostel geen handdoek is? Zeker niet doen. Wanneer het voorkomt dat er geen handdoek bij jouw reservering zit is er altijd wel een mogelijkheid om een handdoek te huren voor een klein bedrag. Dat kleine bedrag is het niet waard om iedere dag een handdoek in jouw bagage te proppen en naar de laundry te brengen. Een goed alternatief is om een kleine microvezel handdoek mee te nemen, in de praktijk gebruik je die ook bijna nooit, maar het is onmisbaar wanneer je avontuurlijke excursies gaat doen. Daarnaast kun je een hammamdoek gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een handdoek nodig hebt om een dagje op het strand te liggen.

5. Sieraden

Sieraden zijn nutteloze bagage in je backpack om een paar redenen:

  1. Je wil niet het risico lopen dat je geliefde sieraden kwijtraken.
  2. Wanneer je naar minder ontwikkelde landen gaat, vind ik het not done om met sieraden te gaan rondlopen.
  3. Het is te warm voor sieraden.
  4. Ze zitten waarschijnlijk toch meer in je backpack.
  5. Een horloge is zeker nutteloos want hoe fijn is het om geen tijdsbesef te hebben tijdens jouw reis. En de belangrijkste:
  6. Je gaat waarschijnlijk toch in elk land een handgemaakt armbandje scoren. Kijk er niet van op dat je aan het eind van je reis meer armbandjes om je pols hebt dan je thuis in totaliteit hebt liggen. Pas dan ben je een échte backpacker 😉

6. Witte kleding

Witte kleding hoort absoluut in het lijstje thuis van nutteloze bagage in je backpack. Iedere keer weer heb ik tóch witte kleding ingepakt omdat het zo luchtig is en gewoon fijn is, maar ook iedere keer weer heb ik het na 1x wassen moeten weggooien.

Witte kleding wordt gewoon ontzettend vies door het backpacken, zweten, de zonnebrandcrème en insectenspray. En die vlekken zijn er in de meeste gevallen gewoon niet uit te krijgen. Hier in Nederland misschien wel, maar de laundry’s waar jij je kleding afgeeft tijdens het backpacken, die lukt dat niet. Resultaat is dan dat je al heel snel afscheid moet nemen van jouw witte kleding. Wat ook weer leuk kan zijn omdat je dan het kledingstuk kan vervangen voor een nieuwe!

Geen witte kleding meenemen dus…

7. Kabelslot

Tijdens mijn eerste backpack reis dacht ik heel slim te zijn door een kabelslot mee te nemen. Ik had wel gewone slotjes (die onmisbaar zijn in hostels!), maar besloot het uit te breiden met een kabelslot. De gedachte hierachter was dat ik dit zou gaan gebruiken wanneer ik in een nachtbus zou slapen. Op deze manier zou ik mijn bagage vast kunnen leggen om de kans op diefstal aanzienlijk te verkleinen. Na 4 maanden in verschillende nachtbussen te hebben geslapen had ik het kabelslot nog steeds niet gebruikt en besloot ik het maar vroegtijdig te ‘dumpen’.

Handig om te weten is dat je spullen die je niet meer mee wil nemen kunt achterlaten in de meeste hostels, zodat je misschien een andere backpacker er wél blij mee kunt maken.

8. Make-up

Make-up is iets wat ik nooit heb meegenomen en ook geen enkele keer spijt van heb gehad. Dit hoort echt thuis bij nutteloze bagage in je backpack! Misschien denk je dat het leuk is om een keer tijdens een avondje uit make-up te dragen, maar niets is minder waar. Je zult meemaken dat het écht niet nodig is om make-up te dragen en dat je zelfs misschien raar aan wordt gekeken als je het wel draagt. Het is te warm en dat maakt het gewoon niet prettig. Als je toch iets wil meenemen, kies dan voor een waterproof mascara en een labello. Die foundation kun je sowieso thuis laten want je krijgt namelijk na een aantal dagen vanzelf een bruin gezichtje!

Gebruik dit leuke tasje uit onze webshop liever voor andere producten!

9. Parfum

Parfum hoort naar mijn mening ook thuis in dit lijstje van nutteloze bagage in je backpack omdat je het waarschijnlijk niet veel zal gebruiken. Het neemt ruimte in van je toilettas én nog veel belangrijker: de enorme geurverspreiding trekt talloze insecten aan en dat is waarschijnlijk het laatste wat je wilt in warme, jungle-achtige landen!

10. Nekkussen

Ik heb heel even rondgereisd met een nekkussen, met name voor lange busreizen. Maar ook dit item heb ik al snel weggegeven. Ik moet toegeven dat een nekkussen wel heel fijn is tijdens een vlucht, het wachten of tijdens een busreis. Zo kun je toch even wat slaap pakken. Maar buiten deze situaties is een nekkussen super irritant. Zo’n kussentje past namelijk waarschijnlijk niet meer in jouw backpack.

Het merendeel van de backpackers loopt daarom ook met zo’n kussentje bungelend aan hun backpack. Ik deed dat zelf ook, totdat ik besefte hoe smerig dat eigenlijk was. Je backpack gooi je namelijk overal neer en dan ga je niet iedere keer dat kussentje eraf halen. Als je ‘m dan los vasthoudt dan loop je dus met een backpack, een daypack én een kussentje. Too much als je het mij vraagt. Ruil zo’n nekkussen in voor een vest of trui die je toch al in je backpack hebt zitten en gebruik dat als kussentje. Wanneer je echt niet zonder denkt te kunnen, kies dan voor een opblaasbare. Minder comfortabel, maar wel veel praktischer. En uiteindelijk ga je als backpacker toch iedere keer weer voor praktisch!

Wat pak je nog meer in voor een wereldreis? Lees het blog over wat wel en wat niet mee te nemen.

Meer zien op Instagram?

Wil je meer reisfoto’s zien of wil je contact opnemen omdat je een vraag hebt? Stuur me gerust een DM op mijn Instagram @whatsournextdestination.

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link